Corect era David vs. Goliath, dar nu e chiar aşa. Textul este despre circoteca internaţională a momentului, Rusia vs. Georgia.
ISTORIA
Nu te holbezi la subiect ca majoritatea poporului, fără ceva istorie a situaţiei în spate. Comentatorii de ocazie se uită la subiect de parcă acesta ar fi din 1991 cel mult, sau de săptămâna trecută. Rahat, subiectul şi bulibăşeala sunt istorice.
Cine e şi ce vrea Georgia? Ca stat apărută după anul 1000 s-a cam făcut varză prin secolul XVI. A frecat menta sub turci şi persani până au pus laba pe ea ruşii în secolul XIX. Odată cu marea revoluţie din octombrie care a avut loc în noiembrie, georgienii, prin Stalin staruri în rahatul care a covârşit o parte din lume 70 de anişori, comunismul, au fost şi ei trei ani independenţi până când, în 1922, i-au băgat ruşii din nou în imperiu, sovietic de astă dată.
Acum să vedem pentru ce se bat cetăţenii, în vorbe, în fapt, mai încolo. Abhazia şi Osetia de Sud. Ce-i cu astea. Abhazia a avut ceva treabă sub Imperiul Bizantin până a avut suficientă vlagă să ceară mai multă autonomie, suntem înainte de anul 1000. Până în 1000 s-a cam unificat cu Georgia şi au făcut un regat, cam bicefal, în fapt al Georgiei şi Abhaziei. La cafteala de la Manzikert turcii au belit tot cartierul şi doar o parte din Abhazia a rămas cât de cât independentă. După 1100, cu Abhazia ca bază la comun abhazii şi georgienii, i-au gonit pe turcameţi. Au stat la pachet cu georgienii până i-au belit mongolii sub Genghis Han şi Timur Lenk după care vezi mai sus situaţia georgiană. În fapt o lungă istorie comună.
Osetia de Sud e o regiune care aparţine de jure Georgiei. Ce-i cu ea? Când au năvălit mongolii, refugiaţii de pe Don au tăiat-o unde e acum Osetia. Şi-au mai băgat coada şi nişte cetăţeni care au introdus în zonă Islamul. Partea de nord e la ruşi din 1767. Aia de sud a intrat la ruşi în 1801. La rebeliunea comunistă au fost separate, ăi de sud la georgieni, ăi de nord la ruşi, e pe scurt. Osetinii s-au tot răsculat pe vremea independenţei Georgiei că ei se vor independenţi, georgienii i-au liniştit cu parul. Sub sovietici au avut ceva autonomie.
Regimului sovietic se clatină pe tocurile lui de lut şi osetinii, de sud, se gândesc că e momentul să se dea mari. Prin 1988 se apucă să-şi facă partid naţionalist, georgienii excomunică partidul, osetinii se enervează şi se declară independenţi, nimeni nu-i bagă în seamă, georgienii iau la omor poporul osetin, se lasă cu morţi, răniţi şi refugiaţi. Să precizăm faptul că Stalin a implantat ruşi în Osetia de Sud ca să-i aibă pe georgieni la mână. În 1992 Georgiei i s-a impus s-o lase mai moale şi ruşii, cu acordul OSCE, trimit trupe de menţinere a păcii. Şi stăm aşa până în 2004.
La un moment dat georgienii se trezesc şi-şi dau seama că ruşii, pe şestache, ocupă economic şi influenţează politic Osetia de Sud, şi că de fapt Osetia e parte a Georgiei cum e Dăbuleniul parte a Imperiului Britanic, că tot compară unii regiunile între ele. Şi uite aşa ajungem săptămâna trecută.
GEOGRAFIA
Acum să nu credem că afacerea are doar legătură cu istoria. Geografia e mult mai importantă. La ce e bună Georgia, aici o să fur o hartă de la Nenea Cosmos.
E bună că trece ţeava cu petrol prin ea, doar una, chiar prin Osetia. Şi n-o spun eu sau Nenea Cosmos ci contele Balfour, ăla de a promis evreilor o ţară, altă poveste. Ce zice băiatul ăsta, în transcrierea lui Vasile Ernu este că, în 1918, nu-l durea că se beleau ăia pe capete, pe el îl durea mersul trenurilor cu petrol, ceea ce e important şi acum, mult mai mult decât amărâţii din zonă. Ruşii au cam tăiat ţeava, nu la propriu că seamănă a americani, mai pe burtă, doar să nu funcţioneze, tot gazul şi petrolul trece de la ei în Europa având un singur intermediar, Ucraina, Georgia e adio. Geografia a trădat-o.
POLITICA
În prostia isterico-războinică a regimului Bush acesta a inventat ţara Kosovo. O aberaţie islamică, artificială, recunoscută de alte două loaze, Germania şi Franţa care n-au priceput că americanii tot la ţevi şi influenţă se gândesc. La ce e bun Kosovo, la călcatul pe coadă al ruşilor care au aşteptat şi ei momentul şi au făcut la fel, şi la mânuirea robinetelor de la viitoarele ţevi.
Că europenii sunt boi e evident. Ei au oprit integrarea Georgiei şi Ucrainei în NATO de frica preţului la gaze, i-au pus pe americani într-o poziţie imposibilă. Americanii nu pot apăra Georgia, prin altceva decât vorbe, adică deloc. Acum Franţa se dă mare negociatoare iar madam Merkel le spune georgienilor că intră în NATO, frecţie la piciorul de lemn. Ori nu recunoşteau Kosovo, ori erau de acord cu admiterile în NATO, acum indecizia specific Europei de Vest a făcut ca aceasta să nu mai ştie în ce tabără e, acum e cu americanii dar le e cam frică de preţul gazelor la iarnă.
Madam Rice spune că nu va permite noi graniţe în Europa, Kosovo ce pălăria mea e, ca să nu vorbesc urât. Victima Serbia a avut măcar inteligenţa să nu sară la bătaie, Georgia a fost mai stupidă.
ISTERIA
Isteria e un bun mod de a vinde. Avem şi noi proruşii noştri, uite unul cu Rusia, nu trebuie să-i supărăm pe ruşi că ne belesc. Greşit, trebuie să-i supărăm până la momentul când se întreabă dacă au procedat corect. Şi uite şi stânga americană, acum sunt împotriva războiului rus, un atare pacifism stupid nu face nimănui bine, istoria ne spune că de multe ori lucrurile trebuie rezolvate prin forţă. Vezi chiar cazul în cauză operat de ruşi. Acum această gaşcă de actori este alături de preşedintele Bush după ce l-au înjurat ani la rând. Ce ironică e viaţa.
Mai sunt tot felul de isterici, mai mult sau mai puţin închipuiţi, presa rusă, cea americană, comentatorii de pe mii de bloguri care prevăd tot felul de scenarii apocaliptice, etc. Vând marfă.
Problema nu e Georgia, e Ucraina. A oprit Bâstroe. Dom prezident a dat-o în gât pe Iulia Timoşenko ca agent rus. Prostii, sunt speriaţi de ruşi şi n-au nimic ca să-i apere, au ajuns să apeleze la noi ca să punem o vorbă bună, de aia au oprit canalul. La fel de aia o sacrifică pe madam prim ministru, gagica nici n-are voie să intre în Rusia că o arestează. Ţevile trec pe la ei, jumătate din ţară e rusofonă, economia merge prost, nu sunt în NATO, plusează, la cacealma, blocând flota rusească din Marea Neagră.
De fapt NATO poate să suporte pierdera Georgiei dar nu la fel stă treaba cu Ucraina, aceasta va pierde Insula Şerpilor, o s-o lase mai moale cu textele contra ruşilor, o să suporte preţuri mărite la energia rusească, o să caute să devină un stat tampon model pentru ambele tabere.
Spre surprinderea mea, nici Geoană n-a spus vreo prostie. Comentatorii nu contează.
CONFLICTUL
Georgienii s-au lăsat purtaţi de un entuziasm tineresco-stupid, montat sau nu de americani. Nu cred pentru că americanii erau conştienţi că n-au cu ce să-i ajute, mă rog, treaba lor georgiană şi/sau americană, chestia cu McCain pare exagerată. Oricum au început scandalul. Că Osetia e parte din Georgia e fără dubiu, că trebuia să fie parte e mai puţin clar. Faptele sunt fapte. După un început viforos ruşii i-au pus cu botul pe labe trap-marş. Un singur lucru merită precizat, 4 avioane ruseşti doborâte, asta e tehnologie americană. Ruşii cred că au băgat la cap. Dacă se mai retrag ruşii în stilul actual din Georgia nu cred că va mai rămâne ceva demn de interes p-acolo.
CONCLUZII
N-o să înceapă al treilea război mondial. Pe Georgia am uitat-o, politic o să vadă ei dacă se întorc în imperiu rus sau fac independenţă de faţadă. NATO a ratat extinderea în Caucaz, gazul şi petrolul din zonă vor rămâne controlate de ruşi. Uniunea Europeeană s-a făcut, ca de obicei, de rahat. Noi am fost decenţi. Să vedem ce se întâmplă cu Ucraina.
Dacă e Georgia vs. Rusia sau Rusia vs. NATO mai avem timp să aflăm. Cred că Rusia vs. Georgia. Adică Goliath vs. David cu final pe inversul biblic.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
13 comentarii:
foarte misto scris! am o unica mentiune.. conducta care trece prin georgia, pe intelesul dreptului international, nu a fost atinsa de bombele rusesti. baietii au fost ai dracului de atenti sa n-o faca, tocmai pentru a nu transmite ideea ca vorbesc despre vreun razboi pentru resurse.
Mai greseste omul.
Am completat, la barbotaj tinand cont de spusele tale.
Execelnt, bravo Costele ! :)
Stimabile, nu ştiu unde vezi tu isterie în ceea ce am scris eu. Şi oricum, nu este o dovadă de onestitate intelectuală să-mi atribui afirmaţii pe care nu le-am făcut. Orice tembel crede că poate înjura Rusia. Dacă o face în nume personal, treaba lui. Dacă se joacă de-a David cu Goliat în numele poporului lui, şi poporul o ia peste bot, intrăm în altă dimensiune. A iresponsabilităţii.
Ca ţară futută de imperii, România ar fi trebuit să înveţe până acum că ridichea nu este mai dulce decât hreanul, adică nu-s cu nimic mai buni, în postura de hegemoni, americanii decât ruşii. Nu putem învăţa, pentru că nu avem memorie istorică.
În loc să ne dăm mari, mai bine am normaliza relaţiile cu Moscova, mai ales că suntem în NATO şi ne putem permite acest lux. Dar ce aducem noi, ca şi alţi idioţi, polonezii şi balticii, Alianţei: probleme noi de securitate, pentru că vrem să răzbunăm istoria, la adăpostul bâtei Marelui Licurici? Şi dacă vedem că bâta Marelui Licurici nu e atât de lungă pe cât o credeau georgienii? Ce facem? Ne scot americanii din căcat, cum i-au "scos" pe georgieni, cu declaraţii "dure"?
Nu mai putem avea demnitate în felul în care ne gândim politica externă? Trebuie să pupăm mereu un cur?
Şi apoi, sunt pe cât de isteric sunt mulţi alţi comentatori din occident şi din SUA, care îşi permit să gândească autonom. Cei care vor să facă propagandă, treaba lor. Eu nu vreau decât să prezint toate punctele de vedere, nu doar pe cele anti-ruse. Şi dacă ai fi vrut să înţelegi ce am scris, ai fi remarcat că nu am aprobat şi nu aprob intervenţia Rusiei.
Eu am comentat mai spre partea sentimentala, deh, vorbeste feminitatea din mine, da' tot mi se pare ca la Bucuresti NATO s-a comportat cam ca vesticii in 38,la Munich.
Mersi ca mi-ailuat o piatra de pe inima si m-ai linistit ca nu incepe WWIII.
Domnule Constantin Gheorghe, sunteti cel mai apropiat de Rusia in toate comentariile citite. Nu isteric, era figura de stil, dar ceea ce propuneti e schimbarea licuriciului cu ursul. Sa normalizam relatiile cu Rusia sunt de acord. De altfel am aprobat pozitia Romaniei, neisterica dar nici pro rusa. Daca va simtiti jignit imi pare rau si-mi cer scuze. Sunteti cel mai partizan pro rus in afara idiotilor care nu merita observati.
Nu incepe Viorico stai linistita. Si daca incepe nu ne doare, dureaza vreo 10 minute.
V-am scos de la isterici si v-am trecut la prorusi.
Ma gandesc ca lucrurile nu se vor opri aici. Am o teorie, dar imi rezerv dreptul de a o publica saptamana viitoare!
A fost o mutare americana pt a forta curvele Europei sa se hotarasca in privinta Ucrainei si Georgiei. SUA nu avea nici un interes sa cistige Georgia, Georgia trebuia sa piarda si nu oricum ci dramatic. Misiune indeplinita...Rusia a pierdut batalia mediatica si a ajuns din nou in pozitia "omulu rau".
Mai multe vom vedea in decembrie...
De ce tocmai in decembrie? Cred ca o sa vedem mai repede.
Dan,
foarte bine scris materialul tau! Mi-a facut placere de la un capat la altul. Despre continut am doar o remarca: nu cred ca europenii au gresit cu ceva. Aici domnul Constantin Gheorghe s-ar putea sa aiba dreptate: conteaza foarte mult daca mergi pe mana americanilor si mai ales cat de departe. Pacat ca georgienii au trebuit sa afle asta pe pielea lor. Intr-un fel PicPoc are si el dreptate. Nu numai geografia i-a tradat pe georgieni, ci si prezentul [chestiune de calendar - sau fereastra de oportunitate] si Big Brother [chestiune de ideologie].
Georgienii au facut o miscare gresita, daca i-a pus cineva nu stiu. Cred, fara dovezi, ca le-a fost sugerata si ei au escaladat. Cred ca a fost sugerata pentru ca a inceput in aceeasi zi cu Olimpiada.
Cred ca este de fapt inceputul unui fenomen istoric. E precum inceputul WWI, Georgia e pretextul unei miscari mult mai ample. Am si scris despre asta. Trebuie o viziune mai larga, istorica, nu legata de un eveniment relativ minor.
Trimiteți un comentariu