Să ne uităm puţin la geografie. Luată de aici.
Ruşii au ocupat oraşul Gori şi portul Poti. Adică au tăiat drumul de acces spre mare şi au blocat principalul port georgian. Mai trebuie spus că ţeava cu petrol trece din Osetia de Nord în cea de Sud pe lângă Gori. Deci strategic ruşii au desfiinţat Georgia. E greu să-i şi ajuţi pe georgieni că n-ai pe unde. Portul Batumi e mic şi fără legături directe cu restul ţării, doar aerian, adică scump şi ineficient.
Osetia de Sud se vrea în Federaţia Rusă. Abhazia se vrea independentă. Ruşii reiau după 20 de ani cucerirea. La început puţin să vadă reacţiile. Azi o să recunoască prin Dumă independenţa celor două judeţe, ultimul act necesar lui Putin, sau Medvedev, tot aia, pentru recunoaşterea oficială.
Urmează Transnistria din care Armata a 14 rusească se retrage din 1990. Din ce o să trăiască ţărişoarele astea în cazul independenţei? Din trafic de arme, droguri, carne vie, contrabandă şi multe altele de acelaşi gen. Şi din poziţia geostrategică, factor de presiune.
Ce se întâmplă cu Ucraina? Crimeea locuită de ruşi o să înceapă show-ul. Ucraina e o halcă mare, Rusia trebuie să se antreneze ca s-o poată înghiţi.
Georgia nu ne afectează prea mult. Doar Nabucco a dispărut. Oricum ruşii aveau de gând să cumpere tot gazul şi ne rămânea să ne uităm pe ţeavă să vedem frumuseţile din Azerbaidjan.
Destrămarea Ucraina ne va afecta, vom ajunge aproape vecini cu Rusia, sau chiar vecini, dracu' ştie. După avântul american încheiat în 2004 vine, prin alte metode, contraofensiva rusească. Istoria se repetă, e ciclică, să nu ne închipuim că s-a schimbat ceva faţă de 1989, 1945, 1918, 1877, 1854. Valuri care măresc sau micşorează Imperiul Rus. Acum se pare că vine valul care-l măreşte.
Metodele de abordare sunt puţin (sau Putin) diferite. O greşeală a civilizaţiei occidentale, Kosovo, a oferit prilejul folosirii tehnicii simulării democraţiei, e mult mai ieftină decât un război uzual. Poporul "suveran" doreşte independenţa, ceva morţi, ceva răniţi şi gata. A mers în 1989, de ce n-ar merge în 2008?
În Kosovo sau în Abhazia. Să vedem unde se opresc sau dacă-i opreşte cineva. Cred că la graniţa NATO şi n-o să-i oprească nimeni.
luni, 25 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
15 comentarii:
Sincer sa fiu, nu sunt un mare fan al Ucrainei. Din punctul meu de vedere, Ucraina este doar o alta Rusie. Politica sa fata de romani este aceeasi, iar aroganta ucraineana seamana leit cu sora sa de la Moskba. Singura diferenta dintre cele doua este lipsa arsenalului nuclear.
Alcatuita din multe teritorii care nu i-au apartinut nicicand, Ucraina este as artificial as one can be. In mod normal, nici nu ar trebui sa existe.
Doua probleme:
1.destramarea Ucrainei este putin probabila.
2. nu imi dau seama cat am pierde si cat am castiga din afacerea asta.
Ca se poarta la fel e chestie de mentalitate si ai dreptate. Nu destramarea ci ruperea Crimeei ce e posibil dupa scenariul deja validat. Poate sa dureze 3 ani sau 5. Eu spun ca doar s-a pus in miscare masinaria.
De castigat, nu stiu daca avem ceva de castigat.
De pierdut sper sa nu vedem
Dle. Selaru, corectati-ma daca gresesc, dar eu cred ca am citit undeva prin Saharov ca peninsula Crimeea a fost de fapt locuita de tatari. Acesti tatari au fost deportati undeva spre nord (nu-mi mai amintesc din ce cauza) si inlocuiti cu rusofoni.
Just my two cents: cred ca Ucraina ar castiga puncte importante intr-o eventuala disputa cu Rusia in cazul in care ar liberaliza politica minoritatilor si ar permite, sa zicem, intoarcerea tatarilor in Crimeea. Ar putea obtine o stabilizare a situatiei cu ajutorul unei populatii cel putin pe termen scurt loialista Ucrainei.
Ar mai fi si o a doua observatie: Probabil ca intreg spatiul ex-sovietic va trebui la un moment dat sa-si redefineasca granitele pentru a se putea stabiliza. Tot asa cum s-a intamplat si in Europa de Est. Sper sa nu se intample asta in urma unui razboi, insa impresia mea este ca pur si simplu geometria actuala este o sursa de instabilitate prea importanta ca sa fie ignorata.
Da peninsula Crimeea a fost locuita de tatari. Exista pe undeva pe la mine pe blog un post in care se spune ca suntem singura tara din lume cu legi vis a vis de tatari. Legi care comemoreaza expulzarea tatarilor.
Mentalitatea ucrainienilor nu e deosebita de a rusilor, aceeasi mentalitate imperialista. Nu recunosc minoritati sau alte fleacuri de astea. Cred ca oricum e prea tarziu si greu de pus in practica.
Geometria actuala e opera lui Stalin si are motto-ul dezbina si cucereste.
Nu ma mai domni te rog. Dan e suficient.
ok, Dane, :) e-n regula,
sunt de-acord si cu ideea ca transmutarea tatarilor ar fi o operatiune grea si cu ideea ca ucrainenii ar accepta cu greu o asemenea politica.
Pe de alta parte insa, nu pot sa nu observ ca atunci cand se ciocnesc doua nationalisme, inevitabil castiga cel mai tare dupa masuratoarea fortei brute. Iar in momentul asta ucrainenii au posibilitati reduse in sensul asta in raport cu rusii.
La fel cum si romanii ametiti de nationalism in anii 90 au reusit sa se desprinde oarecum de problema, poate exista o sansa si pentru ucraineni. Stiu ca la ei tensiunile sunt de alta natura decat la noi, insa alta cale pe termen lung nu cred ca au.
Si cu postarea asta mi-am atins limita de incompetenta in problema :) . Oricum, o sa mai trec pe-aici sa vad ce se mai discuta!
o rupere a crimeei, desi ar fi ceva dramatic, ar inclina balanta in directia pro-EU in ucraina. va ramane problema anestezierii sau aducerii de concesii rusiei inainte ca ucraina sa adere la nato/EU.
poate totusi ucraina se va integra in vreun fel sau altul fara sa se rupa, iar educatia si distantarea de "saracie" aduce schimbari de mentalitate.. incet-incet vizibile si la noi, probabil in curand si la ei.
Nu stiu daca mai au timp.
Si-mi ziceai ca n-o sa vina WWIII!
off topic Petitia on line privitoare la Pasajul Victoria poate fi semnata la
http://www.petitieonline.ro/petitie-p62071041.html
Ma uit la linkul catre situl meu. Nenorocitul de Feed Burner a ramas blocat inproiect. I-am dat niste suturi, dar degeaba, lui ii plac batranii.
Petia e de semnata. Ma duc pe site-ul tau, poate e ceva de la mine.
Cum adica nu ai pe unde sa-i ajuti pe Georgieni? Prin Turcia care e in NATO helloooooooooo
Mda, daca te uiti pe harta o sa vezi ca nu e decat un singur drum din Turcia prin acelasi Batumi. Geografia mon cher. Armenia prin care exista drumuri are granitele aparate de rusi.
Iti propun sa consulti Google satellite maps pentru drumuri. Drumul spre Batumi e drum de coasta. Sau n-o face, doar nu esti responsabil cu trecerea trupelor NATO in Georgia, nu-i asa?
Da asa e si pe harta asta. Oricum nu spun decat ce vad. Harta respectiva e americana. Habar n-am cum se pot aduce ajutoare. Oricum cred ca e o discutie sterila. Poate ca pot sa-i ajute.
Am gasit o harta si mai interesanta la maps.yahoo.com/#mvt=h&lat=41.410806&lon=42.50061&zoom=11
Cu alb granita georgiana, cu galben drumuri, drumuri, drumuri. Ideea de baza este ca NATO sa intre si sa protejeze conductele care NU trec prin Rusia, in special pe aceea care intra in Turcia (wezi pe Wikipedia proiectul Nabucco). O zi buna.
Trimiteți un comentariu