marți, 26 august 2008

Rusia de azi

Că lucrurile stau cum am zis ieri se vede azi. Rusia a recunoscut independenţa celor două judeţe georgiene şi a oprit conlucrarea cu NATO pe diferite domenii. Care-s alea nu ştiu. Unul ar fi că blochează transportul de materiale spre Afganistan ceea ce e parte din scenariu. Afganistanul a cerut retragerea trupelor NATO. Ce coincidenţă.

S-au purtat discuţii cu Voronin şi Smirnov de către oficialii ruşi, Moldova e pe lista de subiecte ruseşti. Nu e aceeaşi situaţie ca în Georgia, Moldova, cu o Transnistrie aproape independentă în fapt, parte legală a Moldovei pe hârtie, va deveni un stat tampon şi o ameninţare potenţială pentru Ucraina şi România. Voronin e comunist. Smirnov la fel. Două palme peste bot de la tătuca şi s-au împăcat. Nu-i necesară o intervenţie armată.

Nu trebuie să tratăm apocaliptic situaţia. E cumva normală, fluxul şi refluxul istoric. Singura întrebare e până unde se ajunge. Madam Merkel, cu voce scăzută, spune că e ilegală destrămarea Georgiei, dar a Serbiei? Polonia face spume la gură şi spune că situaţia georgiană va testa politica EU. Prostia a fost făcută în Kosovo, acum se văd consecinţele.
Americanii trimit vase în apele georgiene, cu ajutoare umanitare, palavre, sunt pentru impresionarea ruşilor.

Ruşii sunt atât de impresionaţi cum sunt şi eu de viitorul politic al Oanei Zăvoranu în PRM.

Şi cu asta am zis tot.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Afganistanul a cerut retragerea trupelor NATO? Când asta? Un link ar fi bun.

Dan Selaru spunea...

Done, stiam de Realiatea de aia nu aveam citare.