Ştiinţele exacte sunt cele în care logica nu poate fi contrazisă. Limbajul uman uzual, natural, nu este nici pe departe logic, acesta este continuu supus interpretărilor.
Folosirea logicii în politică şi media este foarte des perversionată în două moduri. Cel mai comun mod de siluire este alegerea falsă a ipotezelor, aducerea în prim plan a unor axiome (baze de plecare ale raţionamentului, considerate imuabile, de necontrazis şi de la sine considerate adevărate) false. Această metodă e specifică jurnaliştilor cu sau fără ghilimele.
Să dăm un exemplu de folosire a unor ipoteze false. Articolul Roxanei Iordache BĂSESCU, CĂCĂCIOSUL MOSCOVEI. A FĂCUT ŢARA DE RÂS, aceasta are patru reproşuri de făcut discursului lui Băsescu, să le negăm:
1. că Georgia trebuie să reia negocierile cu Rusia
Nu trebuie reluate negocierile cu Rusia de către georgieni.
2. A doua gafă a fost invocarea cazului Kosovo
Nu seamănă Osetia cu Kosovo.
3. A treia gafă a fost consideraţia că investitorii străini vor ezita să investească în Georgia
Vor veni investitori în Georgia.
4. A patra gafă a fost afirmaţia că el nu crede că Medvedev poate să nu respecte ce-a declarat
Rusia nu va respecta semnăturile date.
Şi acum logic să recreăm discursul pozitiv, în viziunea Roxanei Iordache pe care Băse trebuia să-l susţină.
Nu trebuie reluate negocierile cu Rusia. Sunteţi total deosebiţi de Kosovo, Osetia şi Abhazia sunt ale voastre. Vor veni investitori privaţi în Georgia care să vă ajute să vă dezvoltaţi. Ruşii nu vor respecta calendarul retragerii.
Si acum să ne uităm la textul de mai sus şi să ne punem întrebări.
Vor pleca ruşii fără negocieri?
Kosovo nu seamănă cu Osetia?
Investitorii vor veni în Georgia?
Va respecta Rusia acordul de retragere a trupelor?
Nu pleacă, e deja un fapt, spun că pleacă. Da seamănă, două regiuni aflate sub control extern, în cazul de faţă de Rusia care foloseşte, abuziv sau nu e mai puţin important, precedentul Kosovo, că UE sau NATO nu face conexiunea e amnezie voluntară. Nu vin, nimeni nu-şi investeşte banii într-o zonă ocupată, fără un statut clar, să-mi spună cineva un investitor care acum bagă bani în Georgia. Nu, nu-l respectă.
Roxana Iordache crede că dorinţele ei, considerând-o bine intenţionată, nu un trombon antiprezidenţial, sunt axiome. Nu vede faptele din cauza sentimentelor.
Modul doi de siluire a logicii. Neglijarea realităţii. Specific politicienilor.
Geoană trimite un sondaj în teritoriu în care pune întrebări cu răspuns automat. Vreţi să trăiţi mai bine? Nu, sunt un cretin, vreau să trăiesc din ce în ce mai rău. Trebuie dat 1500 RON per hectar fermierului? Nu, să se descurce singur, să concureze cu fermierul francez care are asemenea subvenţii, să-i arătăm hărnicia şi productivitatea dezlănţuită a ţăranului român. Şi alte întrebări la fel de grele. Finalul e seducător, e bun programul de guvernare?
Uită să explice cum poate să facă fapte din întrebările lui puerile? Se bazează pe faptul că votantul nu-şi pune problema cum se pot obţine, ca realitate, palavrele lui.
Manipularea constă în folosirea limbajului comun fără a folosi şi bunul simţ, realitatea, sau a confunda realitatea cu dorinţele personale. Nu pun în discuţie oamenii care manipulează pe bani.
vineri, 22 august 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Am un comentariu pe blogul impricinatei, chiar daca seamana cu ce ai scris tu. Hm... limbajul natural??? D;. Marcus ar fi incanata daca ar citi asa ceva, te asigur. Macar atat imi mai aduc aminte de la cursurile domniei sale.
Marcus ar fi incanata? Asta e in limbaj natural? In ceea ce ma priveste nu cunosc decât pe S. Marcus (Solomon). Incântat!
Trimiteți un comentariu