joi, 6 noiembrie 2008

Stânga şi dreapta

Spuneţi repede, cu voce tare, cu ce culoare e scris fiecare cuvânt de mai jos.

Destul de greu exerciţiu. Asta pentru că aveţi două emisfere.

Stânga gândeşte liniar, bucată cu bucată şi trage o concluzie. Dreapta vede pădurea întâi şi apoi copacii. Cei care folosesc mai mult emisfera dreaptă nu pot învăţa dacă nu au imaginea generală a subiectului. Aceştia sunt oamenii care au nevoie de un motiv pentru a face ceva.

Cei care folosesc preponderent emisfera stângă gândesc în propoziţii. Ei fac liste. Fac planuri amănunţite cu termene de îndeplinit. Cei cu dreapta mai folosită sar întâmplător dintr-un loc în altul de la un subiect la altul, e o adevărată problemă planificarea sau respectarea termenelor.

Cei cu stânga la putere procesează foarte uşor simbolurile. Sunt buni la matematică şi în lingvistică. Cei cu dreapta puternică vor să vadă, să atingă, să simtă lucrurile. Cei stângaci gândesc logic, bucată cu bucată pentru a ajunge la o concluzie. Cei cu dreapta gândesc intuitiv. Au soluţia înainte de a putea explica logic cum au ajuns la ea. Câteodată sunt incapabili să explice cum au ajuns la o concluzie. La o întrebare de genul "Cum ajung la gară?" se obţin două tipuri de răspunsuri.

Stânga - Mergi 200 de metri, faci a treia la stânga apoi 500 de metri şi a patra la dreapta.
Dreapta - Mergi înainte, la benzinărie faci la stânga apoi la McDonald's faci la dreapta.

Cei cu dreapta puternică au nevoie de imagini, de ilustraţii. Ei trebuie atunci când scriu să facă mai multe verificări pentru a spune ce au voit de fapt să spună. Cei cu stânga puternică se adaptează la mediu, cei cu dreapta puternică adaptează ei mediu. Stănga vrea să ştie regulile, dacă nu există le inventează şi urmează. Cei cu dreapta puternică nu le urmează, asta în cazul în care află că există, sunt creativi şi emoţionali.

Normalitatea presupune ambele emisfere. Ca şi în politică.

3 comentarii:

machiavellian spunea...

Bine, bine, dar nu poti da un raspuns in functie de situatie?

Adica, daca te intreaba un batranel, degeaba ii spui lui de McFriedChicken, mai bine ii dai in metri.

Daca iti vine o pustoaica, ii spui la dreapta la McDonalds.

Sau asta presupunea normalitatea? :)

Dan Selaru spunea...

Da, presupune sa si gandesti si sa adaptezi, chestia e cum e in capul tau natural. Si la orice subiect trebuie sa gandesti, sa incerci s-o faci, cu ambele. Eu de pilda, desi sunt matematician, gandesc cu dreapta.

Anonim spunea...

Foarte interesant.
In ceea ce ma priveste, daca mai iau dupa ce ati scris :lol:, e clar. Dreapta.