joi, 4 decembrie 2008

Despre benzina economiei

Să ne punem o întrebare logică. Au înnebunit toate băncile şi toţi dezvoltatorii de case plus sute de mii sau milioane de cetăţeni care au luat credit de la bănci ca să cumpere casele dezvoltatorilor, care la rândul lor au luat credite pentru a dezvolta casele în cauză? Asta în US, Spania sau România. Şi, mai mult, i-a apucat pe toţi simultan. S-au construit case şi acum 10 ani în US şi n-a fost criză.

Şi în 1929 şi în 2008 s-a petrecut acelaşi lucru, băncile au împrumutat bani cu dobânzi sub dobânda aia naturală, care provine din economisire, şi asta dintr-un entuziasm care câteodată are surse politice, câteodată lăcomia, căteodată concurenţa în lipsa reglementărilor, economiile "duduie" până se gripează pentru că benzina lor, creditul, este de proastă calitate.

Ce face omul în cazul ăsta? Se prinde repede că e proastă benzina, o aruncă, înjură producătorul de benzină, îşi asumă pierderea, bagă benzină bună şi merge mai departe. Şi nu mai cumpără de la benzinarul respectiv.

Sau varianta alternativă, tot bagă benzină bună peste aia proastă şi merge înainte sperând să nu crape motorul până toată benzina proastă se consumă.

Mai există o variantă, mai inteligentă, ştie că pe piaţă e benzină proastă şi pune un filtru care nu lasă benzină proastă în rezervor.

Când statul preia active e prima variantă, cănd scade dobânzile e pe varianta a doua ca şi atunci când bagă lichidităţi în piaţă. Varianta ultimă e aia când dobânda de referinţă a băncii naţionale e mare şi când băncile trebuie să aibă fonduri proprii mari în raport cu creditele date.

Motorul e economia reală, când se gripează e nasol. Banca naţională trebuie să aibă grijă de benzină, greu pentru ea este că în rezervor mai bagă benzină şi alţii, nu numai băncile pe care le controlează. Multă lume l-a înjurat pe Mugur Isărescu pentru că încetinea creditarea, acum se dovedeşte că ştia el ce ştia şi tot curăţa filtrele, mergeam mai încet dar mai sigur. Ca dovadă că băncile n-au căzut. Partea proastă este că economia e globală şi e destul de greu fără un Guvern responsabil care să ţină motorul cu benzina puţină pe care o avem din surse proprii.

Şi serios aici.

4 comentarii:

Dan Gheorghe spunea...

nebunia banilor nu se va sfarsi niciodata...

Anonim spunea...

Uite explicatia lui Clinton.
Una din cele mai bune pe care le-am auzit.
Primele 5 minute vorbeste despre altceva, dar in cazul asta, merita sa ai rabdare ;).

http://www.youtube.com/watch?v=i5GBWOx6bKU

Jean-Claude

Dan Selaru spunea...

E un magar ca el a generat criza subprime.

Anonim spunea...

Asa am auzit si eu.
Dar tot ramine una din cele mai bune explicatii.