marți, 20 ianuarie 2009

Bestiar

Ce este un bestiar? O colecţie de animale prezentate într-o carte. La mare modă în Evul Mediu. Prezentau amestecate animale mitice cu animale reale, fiecare însoţit de o poveste moralizatoare.

Prima carte de acest gen cunoscută este din secolul I sau II şi cu trecerea anilor fiecare autor modifica povestea moralizatoare şi nu se prea ocupa nimeni de datele reale.

S-a remarcat similitudinea animalelor în toate bestiarele, se cam copiau unii pe alţii. Aveţi aici o listă a animalelor descrise. De la ciori la dragoni, unicorni sau păsări Phoenix, şerpi cu aripi plus nişte pietre rătăcite prin regnul animal, de coloratură.


Definiţiile şi poveştile erau absolut năucitoare. Castorul era vânat pentru testiculele lui şi atunci, în dibăcia lui deosebită, îşi smulgea singur testiculele ca să scape de vânător. Ba, mai mult, le arunca vânătorului. Dacă, după episodul precedent, iar apărea un vânător castorul arăta de la început că nu mai are testicule.

Ce trebuie să înţelegeţi din povestea de mai sus? Că omul trebuie să-şi arunce toate viciile în faţa diavolului care, când te vede pur, renunţă să te mai ispitească.

Acesta a fost modul de gândire al oamenilor obişnuiţi timp de peste o mie de ani. Acum râdem. Sau nu. Sunt fascinat de rubricile horoscopistice care apar peste tot.

Netty Sandu, îmbrăcată ca:

Zdreanţă, cel cu ochii de faianţă
Parcă-i scos din petice
Ca să-l tot împiedice
Ferfeniţele-i atârnă...

bate în fiecare zi câmpii despre tot felul de întâmplări care o să ne schimbe viaţa, întâmplări calculate de ea în noaptea precedentă cu multă trudă. O meserie minunată să spui timp de 15 minute prostii şi să trăieşti din asta. O invidiez sincer.

Mă gândesc să mă fac horoscopist, sunt matematician, am, cu patalama, un doctorat în astronomie, în mintea unora, chiar multora, ce mi-e una ce mi-e ailaltă, pot să fiu credibil. Dimineaţa mă trezesc şi zic, astăzi ăia din Berbec au încurcat-o, probleme cu sănătatea şi la serviciu, Gemenii au o întâlnire importantă iar Balanţa are o reuniune de familie. Un sfert din treabă l-am făcut. Restul o să-l copiez din 14 martie 2006, dracu' mai ştie ce am zis atunci. Ba chiar pot să aduc îmbunătăţiri formatului emisiunii, o fac interactivă, dacă mă sunaţi cu 3 euro schimb previziunile, oricum nu se uită nimeni de două ori la emisiune. Domnu' Vântu n-aveţi nevoie de un horoscopist la Irealitatea? Că oricum sunteţi ca OTV-ul dar acolo e mai distractiv. Dacă n-o băgaţi pe madam Creţulescu în tomberon într-o seară nu mai aveţi credibilitate. Noroc cu Dinescu care găteşte.

Mai râdem de băieţii ăia cu castorul?

10 comentarii:

gabriela spunea...

Foarte fain. Gand la gand cu bucurie :) Apropos...ce zodie ziceai ca esti? :)))

Anonim spunea...

Despre blogul lui Thor,
Iata cum a gandit melitianu’ sectoristu’ de pantelimon “regulamentul blogului “
Iata cum arata programul acestui blog , cu oarecari schitari de reguli , anume clocite de a da aparenta de obiectivitate , bun doar pentru a manipula si de scuza derapajele frcvente de la etica si bun simt:
Orice participare cu texte scrise, oferite spre dezbatere, sunt acceptate la adresa de mail de mai jos. Fiind un blog politic şi social asumat ca susţinător al Partidului Democrat Liberal şi al preşedintelui Traian Băsescu, nu sunt acceptate pentru publicarea ca teme de discuţie, texte injurioase sau cu puncte de vedere vădit manipulatoare şi diversioniste sau texte de propagandă politică îndreptate împotriva a ceea ce reprezintă principiile politice de centru-dreapta, reprezentate de curentul politic "portocaliu". Comentariile obişnuite, la orice temă, ale oricărui forumist, chiar împotriva culorii politice asumate cu sinceritate de acest blog, sunt acceptate fără cenzură dacă se încadrează în limitele decenţei, a argumentaţiei făcute cu bună credinţă şi corectitudine.
Clonarea, spamul sau postările destinate promovării altor bloguri personale, sunt INTERZISE! Sunt interzise postările care conţin injurii grave la adresa celorlalţi participanţi la discuţii iar cenzorii acestui blog, vor bana imediat astfel de intervenţii.

Atenti e : “Sunt interzise postările care conţin injurii grave la adresa celorlalţi participanţi la discuţii iar cenzorii (adica sectoristu’ Thor)acestui blog, vor bana imediat astfel de intervenţii.”
Deci injuriile sanctionabile sunt doar ale celorlati, iar cenzorii sunt mai multi trebuie sa hotarasca, daca :textile sunt…”cu puncte de vedere vădit manipulatoare şi diversioniste sau texte de propagandă politică îndreptate împotriva a ceea ce reprezintă principiile politice de centru-dreapta, reprezentate de curentul politic "portocaliu"… dar , heheeeei..(vorba apropitarulu) dar totusi sunt admise(?)”Comentariile obişnuite, la orice temă, ale oricărui forumist, chiar împotriva culorii politice asumate cu sinceritate de acest blog, sunt acceptate fără cenzură dacă se încadrează în limitele decenţei, a argumentaţiei făcute cu bună credinţă şi corectitudine” .. dar nenumiti, fiindca doar Thor, cenzureaza, injura sau intezice.
Democratic nu?

Dan Selaru spunea...

@gabriela :-), secret ca ma spurca Netty maine

@anonim, rafuieste-te cu el si nu aici, ce-i sunt mama eu :-)

Anonim spunea...

Domnule Selaru, noul Dvs. proiect de viatza mi se pare o idee extraordinara. Va sustzin aproape neconditionat. Numai sa ne comunicatzi in due time pe ce canal si cind.

Anonim spunea...

Cred ca horoscopismul e o meserie de viitor, mai ales ca apar noi zodii pe piata(vezi Ophiuchus).
M-am plictisit de Urania, e prea deprimanta.
Daca intri in bransa, sper sa faci numai predictii optimiste. :)

Dan Selaru spunea...

Multumesc sustinerii. Pe bani pot doar sa citesc ce vreti voi sa prezic. Toata lumea e multumita, voi aflati ce va doriti, eu nu copiez. :-) Pacat ca nu am inca oferte de la Vantu, astept alte oferte. :-)

Anonim spunea...

problema e ca ti se vor strepezi dintii la un moment dat. nu ai soriciul gros si nici nesimtirea in a bate cimpii. ori astea-s neajunsuri :)

Dan Selaru spunea...

Corect. Dar n-am nici oferte. S-au prins si ei. :-)

Viorica spunea...

Dane draga,daca nu ai intuitie ca s-o mai nimeresti din cand in cand iti pierzi credibilitatea sau esti dat in judecata, cum a patit chiar Netty Sandu. Mai bine cauta alta sursa de venituri.
Am uitat sa-ti multumesc pt ca m-ai pus pe lista, stii tu care. Abia astept sa iti pui proiectul in aplicare.

Anonim spunea...

Vezi cai scris bestial cu r in loc la l ca Rica care nu stia sa zica r ratusca ramurica.