marți, 13 ianuarie 2009

Cele două feţe ale aceluiaşi război


Nu este vorba despre cel actual între arabi şi israelieni, este vorba despre cel din 1948 între aceiaşi combatanţi. După decizia ONU de înfiinţare a statului Israel, care arăta pe hârtie ca în poză (dacă ne uităm la hartă vedem că statul Israel era mult mai mic), pe care arabii nu au acceptat-o, decizia, a început războiul, nu s-a sfârşit încă.

În urma războiului din 1948 toată lumea ştie că au rezultat câteva sute de mii (711.000 conform ONU) de refugiaţi palestinieni. Conform statisticilor din statele arabe între 1948 şi 1970 din aceste ţări au plecat 856.000 de evrei. Terenurile lăsate în urmă de aceşti evrei fac de 4 ori suprafaţa statului Israel. Normalitatea unei soluţii raţionale de schimb de populaţie şi terenuri putea conduce la lipsa vărsării de sânge.

E adevărat că nimănui nu-i place să-şi lase agoniseala şi să plece în bejenie. De voie, de nevoie, şi arabii şi evreii au făcut-o. Diferenţa între cele două naţii este că evreii au avut unde să se ducă, în Israel, palestinienii nu.

De ce nu?

14 comentarii:

gabriela spunea...

De ce nu? Pentru ca pentru statele arabe "belicoase" e mai convenabil sa existe tabere de refugiati :D

Dan Selaru spunea...

N-am spus-o eu. :-)

Mihai Buzea spunea...

@ dan selaru: au avut unde se duce. statele vecine i-au primit pe palestinieni, iar ei au facut ce i-a dus capul: in Liban au intrat in razboiul civil (unii zic ca ei l-ar fi provocat), in Siria au devenit hinterlandul militar al partidului Baas (adica dictatura locala), iar in Iordania au incercat rasturnarea dinastiei. Regele a pus armata pe ei, si asa a scapat Iordania de belea - si acum o duce bine.

Dan Selaru spunea...

Stiu. Nu vreau sa spun decat ca sunt pe deplin vinovati de situatia in care se afla.

filadel spunea...

În plus evreii şi-au cumpărat proprietăţile. Cine o fi încasat banii?

Anonim spunea...

Iata cum cum stau lucrurile pe TEREN (bineinteles ca voi fi acuzat de "anti-semitism", ca deh ... se poarta). Amu sa explice "specialistii" cam cum/cat teren si-au cumparat colonistii, si cam cum/cat si-au anexat cu buldozerul si nu numai :

image - The Shrinking Map of Palestine: from 1917 to 2006 (How jews arrive from 2.5% to 87%)
http://www.mystudydate.com/pg/blog/Martini/read/1082/the-shrinking-map-of-palestine

image - Palestine/Israel: AMAZING collection of 36 maps from 1878 to present
http://www.passia.org/palestine_facts/MAPS/0_pal_facts_MAPS.htm

In conditiile in care palestinienii ar accepta solutia coexistentei cu Israelul sub forma a 2 state/teritorii separate conform rezolutiilor ONU din 1967 (pe care Israelul nu le accepta ... printre multe altele) oare de ce nu se incep discutiile pornind de la aceste premize ?!


Linkurile zilei - Masacru in Gaza [1]
http://laurentiudumitru.ro/blog/2009/01/12/linkurile-zilei-masacru-in-gaza-1/

Linkurile zilei - Masacru in Gaza [2]
http://laurentiudumitru.ro/blog/2009/01/13/linkurile-zilei-masacru-in-gaza-2/

Linkurile zilei - Masacru in Gaza [3]
http://laurentiudumitru.ro/blog/2009/01/15/linkurile-zilei-masacru-in-gaza-3/

Anonim spunea...

Noi judecam la rece aceasta problema. Dar hai sa incercam sa o vedem din postura unor oameni care traiau pe acele pamanturi de 12-15 generatii si brusc ptr ca marile puteri au decis asa trebuie sa pleci in alta parte. Asta in conditiile in care majoritatea lor erau persoane fara o educatie deosebita, care cateodata iti da avantajul de a putea vedea lucrurile mai in profunzime.

Ceea ce insa mi se pare mie de-a dreptul interesant este ca in momentul in care se vb despre palestinieni se asociaza automat cu religia musulmana. Sa nu uitam ca cel care a lansat conceptul de terorism palestinian era un crestin palestinian.

Anonim spunea...

Un razboi poate chiar mai vechi.

Un bun articol in The Economist:

http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=12899483&source=most_commented

Anonim spunea...

Dar oare cei care isi spun in prezent palestienieni, oare cand au sosit pe acele pamanturi? Nu oare odata cu marea invazie araba? Nu oare au gasit populatie semita in acele locuri? De ce nu ne indepartam putin in istorie daca pretindem ca suntem judecatori drepti ai acestei stari de lucruri? Daca am interpreta in aceiasi termeni situatia din Transilvania? Oare ar mai fi atat de convenabil pentru romanii care se multumesc doar cu informatiile unei prese mai mult sau mai putin, din pacate, obiective? Discutia poate continua...

Radu Iliescu spunea...

ultimului anonim,

cei care sunt azi cunoscuti sub numele "palestinieni" nu sunt arabi din Peninsula Arabia, cum gresit crezi tu. Daca ar fi asa cum sugerezi, fie din ignoranta fie din rea vointa, atunci Peninsula Arabia ar fi fost cel mai mare rezervor uman din istorie, capabil sa acopere din Mauritania si pana in Egipt tot nordul Africii, la care adaugam tot Orientul Apropiat.

Arabizarea, draga anonimule, a fost ca si latinizarea, un vector de limba si de civilizatie. Un vector religios de asemenea, in cazul nostru, de asta gasim arabizanti in India, in Pakistan, in Turcia, si in tot restul tarilor musulmane. Nu uita ca in islam arabii sunt minoritari (cam 300 de milioane din 1,3 miliarde).

A sugera ca palestinienii actuali sunt arabi din Peninsula Arabica revine la a considera ca Imperiul arab s-a facut in urma unor masacre si dislocari masive de populatie. E fals. E cat se poate de fals. In realitate, intr-o generatie si jumatate o mana de calareti plecati din desert au cucerit un imperiu mai mare decat Imperiul Roman. Cum? De unde a putut atata populatie sa devina araba? Nu prin dislocari umane, nu prin tragedii, ci prin arabizare.

Revenind la Palestina, locuitorii ei sunt in mare numar urmasii de sange ai evreilor din Iudeea romana. Parte ramasi evrei, parte crestinati, parte islamizati. Ironic, se zice ca populatia ashkenazilor veniti din europa ar fi urmasii khazarilor trecuti la iudaism... Inclin sa cred, privind-o pe Tzipi Livni, ca e cu mult mai putin semita decat Ismael Haniyeh...

Anonim spunea...

Daca cineva intra in cusca leului (in ciuda semnelor de avertizare) si trage de mustata, sa nu se mire ca este muscat de leu (si daca supravietueste, ar trebui sa se bucure). Daca intra si a doa, a treia oara si se intampla la fel, ar trebui sa invete ceva, nu sa intre si a patra oara.
Intrun asemenea caz, sa faca scandal si sa acuze conducerea gradinii zoologice (cei care au investit deja mult ptr. siguranta vizitatorilor)...
Sa acuze leul ca are dintii prea puternici si isi apara teritoriul ...

Si daca prietenul nostru intra in cusca leului impreuna cu copii lui si copii sunt omorati de leuse ... intradevar, situatia este mult mai grava, dar sa acuzam leul sau conducerea gradinii zoologice ...

Anonim spunea...

Nu cred ca evreii ar vrea sa plece cu totul palestinienii. Asa cum frencezii au nevoie de populatia de origine africana si magrebina iar germanii au nevoie de turci ca sa faca muncile care lor nu le convin si evreii au nevoie de palestinieni. Doar ca prefera sa ii tine cat mai oprimati. Cand s-a discutat la Natiunile Unite formarea unui stat pe locul fostului Protectorat Britanic al Palestinei au fost 2 optiuni in discutie: un stat federal sau 2 state separate. Evreii nu au sprijinit ideea statului federal pentru ca puterea lor de decizie ar fi fost extrem de limitata fiind in serioasa minoritate fata de populatia musulmana. Practic pe suprafata respectiva de pamanat erau cam tot atatia crestini cat evrei si oricum mult mai putin decat musulmani. In momentul de fata in Israel o populatie minoritara controleaza majoritatea teritoriului tinand practic in ocupatie "de facto" si restul spatiului. Oare cei din Fasia Gaza unde puteau sa se duca daca nu au decat un punct de trecere a frontierei care nu e granita cu Israelul si chiar si acela e sub observatie Israeliana? Oricum si eu sunt de parere ca discutiile ar trebui reluate de la impartirea ONU din 1967 care era oricum mai de bun simt decat situatia actuala.

Doruletz spunea...

Distinse Doamne, Domnisoare, stimati Conasi,

Dupa cum stiti Regatul Latin al Ierusalimului a dainuit cu putin sub 200 de ani.
Din 1877 si pina acum au trecut, cit a trecut, din 1948 , pina acum 5770 au trecut citiva ani.
Sper si ma rog Domnului ca Romania sa dainuie mai mult de 200 de ani!; si In Tara Sfinta sa fie Pace pina la Revenirea sau Venirea Lui Mesiah !

Anonim spunea...

am fost anul trecut in israel, si, sincer, putine popoare din europa mi s-au parut la fel de primitoare, prietenoase, mai ales in conditiile in care alarma pt un atentat cu bomba este ca si cafeaua de dimineata...