joi, 15 ianuarie 2009

"Dictatorul" Băsescu

Băsescu este un potenţial dictator. O aserţiune definitiv înrădăcinată în presa română. Băsescu e vinovat de orice se întâmplă în România, ceva rău, când ceva e de bine omul s-a opus.

Vrea să schimbe Constituţia şi să devenim republică prezidenţială? De ce? Că are voie să trimită acasă Parlamentul sau Guvernul, una din două. Uităm faptul că Parlamentul l-a trimis pe el acasă şi poporul l-a adus înapoi cu 75 de procente. Presa, comentatorii, uită întotdeauna că democraţia înseamnă voinţa poporului, a noastră. A păţit ceva Parlamentul pentru că a făcut o prostie şi nu a reprezentat voinţa exprimată prin vot a trei sferturi din votanţi? Cei care nu au votat nu contează, poporul e reprezentat de cei care votează, restul treaba lor. A păţit ceva? Nu! Dacă după prostia făcută Parlamentul era dizolvat părea o acţiune dictatorială? Nu, pentru că trei sferturi din poporul român era de acord că nu mai este reprezentat de Parlament. Cam asta cere Băsescu.

E normal ca un Guvern cu 20 de procente în Parlament să guverneze, cu sprijin subteran, aproape doi ani? Nu! Nimeni nu poate cere acum socoteală Guvernului Tăriceanu pentru dezastru lăsat. PSD şi PDL sunt la Guvernare, PSD a fost asociat subteran cu PNL şi nimeni, din lumea politică, nu-şi permite să spună care a fost realitatea, pentru că destabilizează situaţia actuală. Dacă Preşedintele avea posibilitatea să demită Guvernul exista posibilitatea ca o coaliţie să-şi asume transparent fosta guvernare, acum aveam posibilitatea de a spune, ăştia au făcut un dezastru sau o binefacere. PNL şi-a cumpărat 20 de procente din votanţi cu ajutorul PSD şi stă acum într-o dulce opoziţie care o să-l trimită lângă PNŢ, singurul care realizează asta e Orban, prea puţin. Votul actual uninominal a fost criticat din toate direcţiile, dar Parlamentul l-a pus în practică. Uite ce a ieşit. Tot cam trei sferturi nemulţumiţi. Majoritatea votanţilor "marii coaliţii" că aceasta s-a format, votanţii PNL şi UDMR că nu sunt la guvernare.

Justiţia, după 2004, a început cu Monica Macovei şi lupta anticorupţie condusă împotriva "reuşitelor" Guvernului Năstase. Cum, necum am intrat în UE. Şi pentru asta poporul trebuie să-i fie recunoscător acesteia, Monicăi Macovei. Chiar dacă era o apariţie TV de mâna a doua. Dacă începutul a părut promiţător mijlocul cu Chiuariu şi finalul cu Predoiul transpartinic e penibil.

Pe parcursul celor patru ani s-a petrecut ceva. La un moment dat, cred că după încercarea de eliminare a Preşedintelui Băsescu acesta s-a speriat. În combinaţie cu ieşirile emoţionale şi presiunile politice a cedat. S-a liniştit.

N-a mai luptat pentru Justiţie, pentru înlăturarea clanurilor mafiote din economie, pentru impunerea legii, cu orice preţ. Băsescu s-a ascuns în spatele chichiţelor avocăţeşti, campionul în domeniu e Năstase. Şi şi-a pus o întrebare "Cum poate să obţină mandatul doi fără efort?". Aducând PSD la Guvernare, hămeseala din PSD era malignă, dacă nu gubernau (n-am greşit, de la guberniile conduse oligarhic în Rusia ţaristă, sau de azi, să nu divagăm) mulţi plecau. Lăcomia proverbială a PSD a oferit un nou mandat actualului Preşedinte. Putem să nu mai ţinem alegeri prezidenţiale, dăm banii degeaba. Şi de doi ani Băsescu a lucrat la coaliţia PDL-PSD, fără legătură cu FSN, astea-s palavre. Cele două partide o să elimine PNL în istorie şi o să folosească UDMR ca balama. Avem 1 vot un plus, am câştigat, UDMR vine cu noi.

Dacă speranţa normalităţii a fost, multă vreme, Preşedintele Băsescu, acum poate, la rândul lui, să spună că a fost învins de sistem. Exact ca Emil Constantinescu. Doar că Băsescu e mai inteligent politic şi mai amoral, o să mai câştige un mandat.

Iar ideea de dictatură a lui Băsescu e pur şi simplu naivă. Mai curând dictatura asupra lui Băsescu, şi asupra României, condusă de cei care spoliază prin contracte cu Statul această ţară.

Traian Băsescu a fost o speranţă, acum este, doar, un viitor Preşedinte reales de sistemul ticăloşit. Toate acţiunile lui care par democratice sunt doar nostalgice. A crezut că poate învinge sistemul şi a pierdut.

Tragic. Şi pentru el şi pentru noi. Să dea Dumnezeu să mă înşel. Asta ca să las o speranţă.

23 de comentarii:

Anonim spunea...

A spune ca "Cei care nu au votat nu contează, poporul e reprezentat de cei care votează, restul treaba lor" este o ipoteza gresita. Mai ales cind cei care nu voteaza sint cam jumatate din populatie.

Nu mi se poate cere sa aleg dintre niste optiuni care sint gresite toate. Inclusiv in ceea ce priveste demiterea la care te referi, retine ca optiunile erau la fel de proaste, adica este absurd sa mi se ceara sa aleg intre a il pastra pe Basescu sau a il inlocui cu un altcineva care nu este nici mai bun si nici mai prost.

Daca am votat la acel referendum pentru pastrarea lui Basescu in ciuda antipatiei absolute pe care i-o port si de care nu am vreo intentie a ma dezice este pentru a da de inteles parlamentului ca este sluga mea si nu are dreptul sa imi schimbe el o alta sluga a mea, mai ales daca nu aduce o propunere concreta si evident mai buna.

Anonim spunea...

@cosmos Ipoteza este cat se poate de corecta fiind una dintre regulile oricarei democratii. Dimpotriva rationamentele care presupun o anumita tendinta politica a celor care nu merg la vot sunt false.

bbbb spunea...

""Şi şi-a pus o întrebare "Cum poate să obţină mandatul doi fără efort?". Aducând PSD la Guvernare, hămeseala din PSD era malignă, dacă nu gubernau (n-am greşit, de la guberniile conduse oligarhic în Rusia ţaristă, sau de azi, să nu divagăm) mulţi plecau. Lăcomia proverbială a PSD a oferit un nou mandat actualului Preşedinte.""

Nu pare presedintele nostru genul care-si doreste victorii usoare, fara efort, tocmai luptele, disputele, conflictele par sa-l satisfaca. In plus de asta, cu sau fara aceasta alianta cu PSD, nu prea existau contracandidati cu sanse reale la pozitia respectiva, mai sunt numai cateva luni si nu prea se vede nimeni care sa se apropie in preferintele electoratului de cota actualului presedinte, deci oricum ar fi obtinut cel de-al doilea mandat.
Motivul/motivele pentru care avea nevoie de sprijinul PSD ar trebui cautat in alta directie, cred ... sprijin pentru modificarea Constitutiei (PSD era la un moment impotriva unei republici prezidentiale, daca-mi amintesc bine)modificarea sistemului de vot, poate si "eliminarea PNL in istorie" dupa cum spui, si-or mai fi si altele.

Unknown spunea...

In cazul unei republici semiprezidentiale, trebuie sa facem abstractie de persoana Basescu.
Presedintele Romaniei este ales de popor si nu de parlament ca in alte multe tari europene.
Este ales in urma unor promisiuni in campania electorala, promisiuni care nu pot fi indeplinite din cauza lipsei de pirghii la indemina. Constitutia il limitieaza.
Atunci, intreb eu, nu trebuie modificata Constitutia ? Ori este republica parlamentara si atuni si Presedintele este ales de Parlament, ori Republica semiprezidentiala si atunci sa aiba puteri sporite.
Constitutia noastra este totalmente prost conceputa, lasa loc la enorm de multe interpretari. De fapt asa sunt mai toate legile romanesti.

Andrei Aries spunea...

Problema e cu totul alta din punctul meu de vedere. Prioritatile nostre sunt cu totul altele. Presedintele americii va primi 1.2 trilione de dolari pentru criza, inainte sa ajunga presedinte. Si asta cu sprijinul opozitiei. Pentru a fi un lider (presedinte, premier ..) trebuie sa ai viziune si implicit prioritatiile foarte clare. Constitutia e una din cele mai mici prioritati si nu e fortata in prim-plan de presa ci chiar de cei mai influenti politicieni. In legatura cu dizolvarea parlamentului, presedintele Ucrainei are acest drept si l-a folosit (chiar de doua ori parca). Nici el si nici "poporul" nu a dus-o mai bine. Oricat de bun ar fi sistemul, oamenii sunt cei care se folosesc de el. Reforma la noi, fie si a constitutie e zero barat fara promovarea valorilor in domeniul uman. Sistemul american merge in principiu foarte bine indiferent cine il compune. Dar, cand 20 de ani oameni cu putere de decizie au luat rand pe rand decizii gresite, sistemul a intrat intr-o noua criza.

Constantin Gheorghe spunea...

Dar şi-a propus vreodată Băsescu să învingă sistemul ticăloşit, sau doar să şi-l aservească şi să-l pună la produs în favoarea lui şi a grupului lui de interese? Dacă răspundem corect la întrebarea asta, înţelegem multe, inclusiv condamnarea comunismului şi alte tâmpenii de acelaşi calibru. Obţine un nou mandat sau nu, puţin îmi pasă. Şi-a dat măsura incapacităţii, şi nu se poate schimba.Cum ne-o fi norocul!

Lucian spunea...

dupa un astfel de post, nu pot spune decat ca imi pare rau, dar "romania obiectiva" mi se pare un titlu mult prea pretentios pentru acest blog

Anonim spunea...

O democratie insemna si sa respecti legile democratice si sa te folosesti de portitele care ti se ofera sa iti exprimi parerea. Da este posibil si normal intr-un sistem democratic ca un partid cu 20 de procente sa guverneze o tara daca are sustinerea parlamentului care a fost ales de respectiva tara. In conditiile in care voturile populatiei s-au impartit in 3 (OK PNL-ul a luat ceva mai putin dar totusi...) e normal sa existe alinate si compromisuri. Ceea ce nu inteleg totusi e de ce nu se da totusi o sansa guvernului actual. OK am votat cu totii, a iesit ceva inspirat de preferintele electoratului, hai sa vedem cu functioneza! In schimb din a 2-a zi nu au fost decat strigate si scandaluri care impreuna cu stirile apocaliptoide au dus la psihoza curenta.

paul spunea...

ANALIZA PERTINENTA SI DIN PACATE SI CORECTA/REALISTA.

Viorica spunea...

Daca Basescu se sperie asa usor, daca a fost invins de "sistemul ticalosit" locul lui este langa Emil Constantinescu. Parerea mea. Sper din tot sufletul sa nu se realeaga. Daca am facut parte din poporul care nu a fost de acord cu parlamentul am facut-o din acelasi motiv ca Nenea. Speranta mea ca dupa alegerile de anul trecut guvernarea va fi mai eficienta a fost zadarnicita tocmai de intelegerile subterane antealegeri, si pt asta va trebui ca Basescu sa dea candva socoteala, pt ca nu-l cred atat de naiv sa creada ca o asemenea alianta ar putea functiona. A dat dovada de un egoism feroce si nu mai merita realegerea. Parerea mea, repet.

licitat spunea...

Daca am ajuns ca in tara asta tocmai basescu sa fie speranta....
cum naiba dupa 20 de ani de "democratie" speranta sa fie un comunist convins, membru de vaza al PCR si colaborator al securitatii inainte de 89???

Eu zic sa il votati in continoare si pe Base si PDl-ul, sa modificam si connstitutia si sa introducem mandatul prezidential pe viata.

Cam in lume e de bine atunci cand puterea se concentreaza in mainile unui singur om???

A dar am uitat.. el e speranta...
Ca asta e singurul lucru bun pe care l-am obtinut in ultimii patru ani... kilograme de speranta si de m**e...

Sa traim bine cu Udrea la Turism (Va astept la turism balnear in Bucuresti, la fantanile de la Unirii), cu Videanu la Economie (o sa punem borduri de marmura si la drumurile nationale), cu Pogea la Finante (E de notorietate internationala ca cei mai buni finantisti sunt inginerii metalurgi), Cu "ferrari Boy" la finante (Ca nu degeaba a fost anchetat de DNA pentru niste contracte paguboase cu spitalele), cu Elenus base secretar de stat pentru Succesurile poporului.

Fratilor SA TRAITI BINE CU BASE!

Anonim spunea...

Eu sper sa nu cadem iar in iluzia de a crede ca un om este mai important decat legile, pentru ca trecand deasupra legii ne va trage in sus. Un om providential va face miracole chiar si cu legile existente.

Anonim spunea...

Mi se pare ridicol cati se dau siguri de victoria sigura a lui Basescu la prezidentiale. Unii sunt probabil naivi, dar cred ca majoritatea din presa care spun lucrul asta o fac interesat pentru a creste gradul de asteptare pentru un contracandidat serios.

Un "independent" are in acest moment sanse sa castige din primul tur. Faptul ca PSD e la guvernare cu acordul lui Basescu in momentul cand erau si alte variante viabile e de ajuns pantru mine sa nu-l mai votez. E adevarat ca nu o sa votez nici "independenti", dar asta e alta problema. Nu inteleg cum poate iesi din nou presedinte daca actioneaza impotriva propriilor votanti. Cine o sa-l mai voteze din restul votantilor? Mai reprezinta macar -cel mai mic rau- in momentul de fata?

gabriela spunea...

Si eu am avut multa vreme incredere in Basescu, sperand ca vrea intr-adevar sa lupte cu "sistemul ticalosit". Din pacate azi nu mai cred. Si doar stiam ca nu trebuie sa crezi niciodata in "Salvatori".
O noua Constitutie? De acord. Dar una gandita bine, dezbatuta mult si nu adoptata acuma repede ca tot are procentul necesar in Parlament... Si o Constitutie care sa nu fie gandita doar pentru cineva.

Anonim spunea...

speranta e chestia aia care se da pe gratis?

LiaLia spunea...

@impricinatul: nu, cică ar fi aia care moare ultima. De nervi! :)))
@Dan Selaru: tu ai scris serios faza cu "acum poate, la rândul lui, să spună că a fost învins de sistem"??? Păi, a fost parte din el de la început! A pus şi el multe cărămizi la "construcţie". Vorba aia, a spus-o chiar el, în "antologica" întâlnire cu Năstase. Că am crezut că ar putea fi "altceva" după fetele alea bătrâne din Coaliţie şi curvele alea din PSD e una, că l-am văzut ca pe o "speranţă de normalitate" :) nu am fost niciodată aşa naivă. De-aia nu sunt aşa dezamăgită acum, văzându-l ce e: o fostă curvă pe centură, ajunsă Madamă la un bordel central, care dă lecţii despre feciorie şi puritate virginală!

Anonim spunea...

Dane,
Băsescu nu poate să schimbe ţara, dacă ţara nu vrea (merge la ski, de pildă).

Dar cît ţine de el, o va schimba.

Şi mai cred că gestul lui, de a lipi PDL de PSD, nu este unul de complicitate în vederea dobîndirii unui nou mandat.

Dimpotrivă: BĂSESCU ŞI-A RISCAT AL DOILEA MANDAT.

Şi cred că a făcut-o chiar în interes naţional.

Că n-am altă explicaţie a gestului sinucigaş.

Anonim spunea...

@mihai damian

cind casuta votului alb o sa existe separata intr-un buletin de vot (abtinerea) indiferent de subiectul votului abia atunci poate o sa fie valabil ce zici tu, mai ales daca numarul voturilor alba va fi luat in considerare la calculul oricaror procente. astfel nemultumitii ar avea un motiv sa isi exprime optiunea. pina atunci putem alege doar dintre rahati, optiunea cu "trage apa" lipsind continuu.

Dan Selaru spunea...

Scuze tovarasi, am cam fost in misiune, am citit dar n-am apucat sa raspund. Acum e prea tarziu, ca un raspuns global constat ca lumea e la fel de derutata ca si mine.

Anonim spunea...

@ Cosmos Chiar daca ar exista un buletin de vot cu mentiunea explicita "nici unul dintre voi nu-mi e pe plac" si acest buletin ar fi votat de 90% din populatie tot n-ar servi la nimic fiindca nu poti schimba o clasa politica doar declarandu-ti dezacordul cu ea. Votul uninominal majoritar ar fi fost un mecanism destul de eficient de schimbare a clasei politice, insa din pacate referendumul asupra lui n-a fost validat. Din cauza ca multi n-au inteles cat de importanta era miza si continua sa creada ca e mai usor sa se schimbe oamenii decat sistemul.

Viorica spunea...

Votul uninominal majoritar ar fi fost PNLul de pe scena politica,de-aia s-a si propus. Era singurul mod de a elimina orice tendinta de dreapta, dupa reusita cu PNTcd

Anonim spunea...

@viorica Nu e adevarat ce spui ; e usor de verificat dupa rezultatele alegerilor ca PNL-ul ar fi intrat in Parlament cu un sistem de vot uninominal cu un singur tur

Viorica spunea...

Nu si deputatul pe care l-am votat eu, el s-a ales (si ma bucur) de pe locul 3