luni, 5 ianuarie 2009

Scurta memorie a istoriei

Au trecut 90 de ani de la înfiinţarea statului modern România. În 1940 Ungaria a recuperat o parte din Ardeal, l-am luat înapoi în 45, ne-am mai bătut puţin în 90. Mai există încă naţionalişti de ambele părţi, din fericire tot mai puţini. Intrarea ambelor, România şi Ungaria, în UE a cam şters posibilitatea redeschiderii oricăror discuţii asupra Ardealului.

Am pierdut Basarabia în 1878, am recuperat-o în 1918, am pierdut-o în 1940, am recuperat-o în 41 şi am pierdut-o iar în 44. Am fost primii care am recunoscut independenţa Republicii Moldova. Este iluzoriu să credem că ne putem uni cu Moldova, putem doar să-i ajutăm să intre în UE, dacă vor, atunci o să fim în aceeaşi situaţie ca Ungaria cu locuitorii maghiari din Transilvania.

La multe din aceste treceri dintr-o parte în alta au existat atrocităţi.

Alsacia şi Lorena au fost minge de ping-pong între Franţa şi Germania, sunt la Franţa acum şi nu cred că e vreun neamţ întreg la cap care să militeze pentru trecerea acestora la Germania.

Despre Polonia şi pe unde a stat ea pe hartă se poate scrie un roman. Ucraina există din 1991. Bucovina de Nord e la ei.

Când pierzi trebuie să ai tăria s-o recunoşti. Între România şi problemele ei teritoriale şi statul Israel şi problemele lui teritoriale sunt doar 30 de ani diferenţă. Cum, necum, cu câştiguri şi pierderi, noi ne-am cam rezolvat problemele, am ştiut să câştigăm şi să pierdem. Ungaria a pierdut două treimi din teritoriu şi nu cred că-i apucă acum pe unguri săritul în aer la Bratislava, Zagreb sau Cluj.

În 1948 putea exista statul Palestina, nu l-au vrut, au vrut totul sau nimic. Au pierdut 4 războaie şi este evident că nu pot să facă nimic împotriva Israelului, indiferent că au sau nu dreptate. Bucovina noastră de Nord este o pierdere cât se poate de nedreaptă, dar nu cred că există români care să sară în aer într-un autobuz plin cu ucrainieni la Kiev. Diferenţa este de doar patru ani între pierderea Bucovinei de către Romănia şi înfiinţarea Israelului.

Istoria nu este un şir de fapte corecte, binele învinge doar în filmele americane. România a cam fentat Marile Puteri în 1859, la fel au făcut-o şi evreii în 1948. Faptele sunt fapte indiferent că plac sau nu. Kosovo are doar 1 an de existenţă, şi ei au fentat Marile Puteri, sârbii o să renunţe la intrarea în UE la Kosovo.

Soluţia este în lumea arabă nu în distrugerea statului Israel sau la comunitatea internaţională. Câţi străini muncesc în Arabia Saudită? Mai mulţi decât populaţia Gazei. Egiptul a avut Gaza aproape 20 de ani, de ce nu a înglobat-o? Cisiordania a fost la Iordania tot până în 1967, de ce n-a înglobat-o? De ce nu deschide acum graniţa Egiptul?

Este mult mai simplu să blamezi Israelul pentru orice decât să declari că eşti incompetent sau corupt. Şi între noi fie vorba, Israelul e o zonă aridă, fără resurse, fără nimic de valoare.

De când începem să contabilizăm drepturile istorice? De la ultimul război, memoria istoriei e scurtă, totul se uită după un război. Doar arabii nu recunosc această regulă. Şi dacă după cel puţin 4 războaie n-au înţeles-o, o să aibă parte de război până înţeleg. Chiar dacă, poate, au dreptate. De ce nu se opresc lucrurile?

22 de comentarii:

Anonim spunea...

Interesant comentariul, dar nu are nici o legatura ce se intampla in Israel cu ce s-a intamplat in cazurile amintite. Una e sa te bati pe o parte din teritoriu si alta este ca in 1948 sa iei tot statul si sa impui celor 90% din populatie ce vor restul de 10%. (cam asta era ponderea atunci).

Legat de celelalte intrebari, raspunsurile sunt extrem de simple: Iordania este un stat facut tot de britanici si nu avea nici o putere de decizie in 67, Egipt nu a vrut Gaza pt ca s-ar fi batut pe o bucata de desert.

Radu Rizescu spunea...

Salut Dane si La Multi Ani!
Nu sunt de acord cu renuntarea senina la Basarabia pe care o propui.
Dupa 200 de ani de rusificare inceputa de tar si continuata de comunisti romanii sunt inca majoritari.
Cand acestia vor fi informati corect si se vor putea exprima liber reunificarea va fi posibila. Recunoasterea Republicii Moldova a fost un act antinational deliberat facut de stim noi cine. Nemtii n-au facut-o niciodata...

Anonim spunea...

Cum poti sa uiti cand esti convins ca ai dreptate? Momentan avem teritorii care apartin altor state. Momentan. Ca roman nu poti uita acest lucru. Diferenta dintre noi si palestieniei e abordarea. Ei prefera conflictul deschis, noi asteptam momentul prielnic. Problema noastra e ca in timp ce asteptarea se prelungeste, unii adorm, uita sau isi pierd constiinta de neam. La palestinieni nu exista acest pericol pentru ca ei lupta cateva decenii.

Anonim spunea...

Cu toate ca nationalismul e inca puternic in Romania si am vrea sa ne apropiem cumva de Moldova, eu nu inteleg de ce se pune asa mult accept pe Moldova ca teritoriu. Cu legi relaxate in privinta imigratiei din Moldova rezolvam mult mai usor problema si ne asiguram si forta de munca care ne lipseste. Momentan sa imigrezi din Moldova aici e foarte greu, trebuie sa ai 7 ani de rezidenta (care si ea se obtine foarte greu, sa nu mai vorbim de birocratia implicata).

Lucian Vâlsan spunea...

"Mai există încă naţionalişti de ambele părţi, din fericire tot mai puţini. "
Nu am obiceiul sa scriu asa dar acum nu mai pot si-ti zic clar: Esti un cretin si patru sferturi !
Cum adica ma din fericire tot mai putini ?
Adica eu sa uit ca BASARABIA E PAMANT ROMANESC si ca BUCOVINA n-are ce cauta in Ucraina ?!
Si eu sa uit ca ungurii inca incearca sa isi anexeze Ardealul sau sa-si faca enclava pentru c-asa vor muschii lor si eu sa nu-i injur si sa fac tot ce-mi sta in putere pentru asta?!
E o porcarie ce spui cu fraza asta !
Spunea bine unul dintre Anonimi ca noi preferam sa asteptam momentul prielnic. Totusi.. nationalismul trebuie sa existe si NU VA MURI !

Dan Selaru spunea...

La multi ani Radule. Nu e vorba de uitare ci de realism, la batutul cu caramida in piept sunt multi, cand dau fata in fata cu realitatea si actiunea e mai greu. Si daca nu uitati ca Basarabia si Bucovina sunt tinuturi romanesti sunteti mai multumiti? Nici eu nu uit, si?

vilo13, mai usor cu epitetele ca te sterg.

Anonim spunea...

De ce la noi e altfel decit la ei? De ce noi sau ungurii nu sarim in aer?
Fiindca sintem deosebiti. La noi e de baza sa intorci si celalalt obraz. Si, la o adica, si dosul, daca e nevoie. La noi, capul ce se pleaca sabia nu-l taie.

De ce nu se opresc lucrurile??
Pai e destul de simplu. Stii cit primeste Israel de la SUA, intr-o zi? 4.500.000 de dolari. Exact, 4 milioane si jumatate in 24 de ore.
Stii de cit timp? De 60 de ani. Exact, din 1949 si pina acum Israel a primit 101.190.800.000 (pentru cei care au pierdut sirul: 1002 miliarde). Comparati suma cu cea propusa de Obama pentru salvarea economiei americane (775 miliarde) si cred ca veti gasi o parte din raspuns.

Anonim spunea...

Ups, in postul de mai sus m-a prins betia matematicii si m-am proptit pe tasta 0 de mai multe ori decit era cazul.
E vorba de 102 miliarde, nu 1002, dar restul numerelor sint corecte.

Dan Selaru spunea...

:-) Noroc ca ai scris repede. Nu de aia este Israel cu 100 de ani inaintea arabilor. Cati bani din petrol fac tarile arabe? Infinit mai mult decat a luat Israel de la US, ce-au facut cu ei? Nimic. Nici polonezii, nici ungurii, nici bulgarii, nici multe alte neamuri nu se arunca in aer.

Anonim spunea...

Postarea asta e ceva de genul "ce ok si rezonabili suntem noi europenii si ce inapoiati sunt arabii astia".

Dupa cum bine vezi doar din comentariile de mai sus exista nationalisti destui si la noi. Din cauza educatiei nationaliste din trecut lumea nu stie ca Bucovina de Nord avea o majoritatea ucraineana in 1940 cand a fost luata dupa cum o are si acum. Ce vreti sa faceti cu cateva mii de ucraineni care traiesc acolo (75% din populatie)? La fel se tem ca le fura ungurii Ardealul; din experienta am vazut ca cei din afara Ardealului manifesta frica asta, ardelenii intelegand mai bine relatiile interetnice.
Apoi nationalistii viseaza la unirea cu Moldova, o tara unde doar 2,2% (da, doi la suta) s-au declarat romani atunci cand au avut ocazia la recensamantul din 2004. Majoritatea prefera sa se imbete cu ideea ca tot ce trebuie e o campanie de PR si moldovenii vor deveni romani. Le e greu sa inteleaga ca moldovenii si-au dezvoltat o identitate proprie care nu este cea romana.
Cam atat.

Radu Rizescu spunea...

E bine ca nu uiti, pentru inceput.
Dupa aceea faci cat poti tu:
donezi o carte, ajuti un student basarabean si spui si altora sa nu uite si ei.
Evreii nu au uitat ca au avut o tara si sute de ani s-au salutat cu 'La anul, in Ierusalim'
Pana la urma au ajuns acolo...

Anonim spunea...

In buna parte de acord. Nu exista nici un criteriu care sa implice "pamantul X apartine natiunii Y", exista doar o stare de fapt actuala. Insa reprosul care il faci se aplica si israelienilor care au colonizat pe scara larga in diverse locatii pretinse "sfinte". Starea de fapt din zona este de fapt cea de conflict continuu si dupa cum bine zici, nu se poate da dreptate uneia dintre parti.

Anonim spunea...

Salut,

Recomand BBC, The Birth of Israel, 2008. Se gaseste pe torrente. Am voie sa zic? :-p

Nu cred ca e 100% corect si impartial, dar merita vazut.

Jean-Claude

Dan Selaru spunea...

Jean Claude te intereseaza un job? Cum vrei tu, nu iau eu hotararile dar le pot influenta :-). Avem nevoie de un programator.

Anonim spunea...

Multumesc frumos pentru oferta, dar nu am cum. Nici macar part time :(.

Vaca Verde spunea...

Aia cu "sa nu uiti" si "sa faci si tu ce poti" nu stiu in ce masura se poate aplica... Mai tre' sa vrea si "andrisantul" :) Ideea e urmatoarea: in mod clar "fratii nostri" si-au dezvoltat (cu sau fara ajutor) o identitate proprie. Nu sunt romani si cei mai multi nu vor sa fie. Exista si exceptii, desigur. Da' putine, cred eu. Pana in 2000 am locuit in Suceava si am avut ocazia in nenumarate randuri sa constat, de fata fiind, cum apreciaza studentii basarabeni de la noi ajutorul dat de statul roman. Noi(romanii) credeam ca suntem in aceeasi oala si ne purtam firesc cu ei: ii invitam la chefuri, la film, ne asezam langa ei la cantina... Si ei raspundeu, majoritatea, cam asa; Vorbeau tot timpul in ruseste cand erau cu noi, apoi spuneau ca nu se pot integra, ca ii tratam aiurea si ca suntem niste nenorociti. Din punctul lor de vedere ar fi fost ok daca noi invatam rusa, probabil. Sau nu.
Mai usor cu sentimentele. Parerea mea.

P.S. Char imi trece prin cap sa ma apuc sa invat rusa, da' ca sa pot intelege pe bune ce vrea Mihalkov in filmele lui :)

Anonim spunea...

Nu cred ca locuitorii din afara Basarabiei au dreptul sa hotarasca soarta tinutului. Nu cred ca ungurii sau romanii (ce nu traiesc in Ardeal) au dreptul sa hotarasca soarta Ardealului.
Io cred ca orice bucata de pamant ce are oameni pe ea are dreptul la autodeterminare.
Apropo, ati incercat vrodata un efort de imaginatie, sa va puneti in pielea unui ungur, sau a unui rus, sau ucrainean ? Cu ce ni-s noi mai buni ? Cu ce-i superior un om cu buletin de Romania, unuia cu buletin de Ungaria ??

Nu uitati, dupa unele pareri, nationalismul a fost conceput (impreuna cu religiile) ca si modalitati de control ale gloatei.
Io zic ca ceva urma de adevar ii aici..

Anonim spunea...

Scuze: modalitate de control al gloatei. Nu-s ungur, desi uneori mi-ar placea :)

Viorica spunea...

Ca nora de basarabeni cred ca sunt mai in tema cu ce se intampla acolo. Ca un ex: a venit prin 94 o nepoata din Chisinau si era tare mandra ca la 16 ani incepea sa invete sa scrie si romaneste, dar tot rusa era de baza. Si cand am fost la Albita la podul de flori sa daruim carti profesoara s-a mirat tare ca le dam gratis, iar o basarabeanca apropiata mie ca varsta spunea ca ii e rusine ca nu si-a invatat copiii, care au tata rus, si romana.
Vreau sa spun ca rusificarea, din pacate, a cam reusit in proportie de masa, dar Dan are dreptate, unui crestin nu i se poate spala creierul ca sa se apuce sa sara in aer. Azi am auzit la radio cel mai bun comentariu, bmho, depre problemele din Gaza. Hamas vrea de fapt un stat islamic, precum cel iranian, si nu un stat palestinian, de fapt multi din cei ce sar in aer o fac pt infiintarea Califatului Mondial, si nu din nationalism, aici sta diferenta dintre atitudinea noastra ca natie si militantii arabi, cel putin asa am inteles eu.

Anonim spunea...

nu stiu cum e sa vorbesti din afara si mai ales cu abordari de tip "le-au luat pamintul". in 48 israelul desemnat nu arata de loc asa. era cam juma din ce e acum oficial. inversunarea pe stapinirea ierusalimului e mai veche si multi il vor doar pentru ei. spre deosebire de altii israelul nu a darimat lacasurile de cult construite ca musulmanii sa fie deasupra celorlalti. ca orasul este capitala istorica a statului evreu nu prea se-ndoieste nimeni, dar multi vorbesc de capitala tel-aviv. e ca si cum ungaria ar spune romania cu capitala la miercurea ciuc. ca egiptul sau iordania nu au vrut gaza nu e din cauza desertului, ci din cauza mentinerii conflictului si motivului de a-i "arunca in mare". daca luam gaza de unde scandal? egiptul a avut ocazia sa o faca in 77 la camp david si sadat nu a vrut sa se lege la cap. putini stiu ca egiptul totusi are o parte mica de gaza unde la izbucnirea vreunei manifestatii se trage in plin. astea nu apar la cnn sau bbc cum nu apar nici gradinitele din beersheva atacate cu rachete. iordania nu a vrut palestiniei de la uciderea celor 10.000 de palestinieni in trei zile, episod necomemorat de hamas si televiziunile umaniste. nici alte asemenea operatiuni "fratesti" nu se mai pomenesc. e vorba doar de necajitii din hamas mai peste tot. uneori imi vine sa pling... prostia petroliasta a occidentalilor. e iarna, rusii nu mai dau gaze, arabii vor orice iar europenii au capul plecat si fundul ridicat. nu are vreo legatura logica existenta asanumitului popor palestinian format exclusiv din arabi si aspiratiile poporului roman de a uni cele doua parti. chiar niciuna. daca vorbim de istorie arabii nu au ce cauta in palestina (nume roman dat regiunii pentru a o lipsi de identitatea seculara). daca vorbim de umanitate ar fi interesant ca sa bagamn si noi program tv la gradinite cu exercitii cu arma p[entru copii contra dusmanului bolsevic. mai sunt multe de spus despre acest subiect tratat de foarte multi cu paosteriorul.

Anonim spunea...

Viziunea este un pic superficiala...Problemele in Israel-Palestina sunt mai grave decat par si vina nu le apartine in exclusivitate amaratilor alora de palestinieni...Recomand cu caldura documentarul de exceptie al lui John Pilger, Palestina is still the issue:

http://video.google.com/videoplay?docid=6143280327751898832

Interesant: Versiunea principala de pe google video pe care am vizionat-o acum 2 luni a disparut...

Anonim spunea...

In 1812 am pierdut Basarabia. Basarabia, si mai ales romanii de acolo apartin, de Romania indiferent de cum sint aranjate lucrurile oficial.