Nemulţumirea este un loc comun în România. Peste tot în lume oamenii sunt nemulţumiţi, dar gradul de nemulţumire este foarte diferit.
Se pune problema motivelor din cauza cărora, după 20 de ani, gradul de nemulţumire în România faţă de "sistemul" numit România nu scade, creşte.
Studii ne arată că normele nu se pot impune dacă cei care trebuie să pedepsească nerespectarea legii, Poliţie, Parchet, sistemul juridic nu-şi fac treaba şi rămân nepedepsiţi pentru că nu şi-o fac.
Regulile apar prin imitaţie. Cei care au succes sunt imitaţi de restul populaţiei. Regulile apar dacă succesul este răsplătit. Reguli pozitive în vederea cooperării pot să apară cu mici intervenţii exterioare.
Toate aceste norme pot să fie pozitive sau negative pentru binele societăţii. La noi "răsplata" o au o sumă enormă de persoane absolut insignifiante intelectual sau moral, dar care umplu spaţiul tv şi devin "modele" pentru restul societăţii. Şi societatea le imită.
Raportul de ieşire în mass-media între Daniel Dăianu şi Sexy-Brăileanca (scuze domnule Dăianu, trebuia să nominalizez pe cineva) este net favorabil Brăilencei şi aceasta devine exemplu de comportament. Devine normă de comportament pentru "tânăra generaţie". Presa perverteşte noţiunea de valoare.
Nesimţirea de care dau dovadă pe tot felul de posturi diferite personaje politice sau media, fără a fi pedepsite, conduce la norme de comportament aberant. Corneliu Vadim Tudor, iniţiatorul unor asemenea comportamente, Gigi Becali, precum şi discipolii de mai mică anvergură au devenit norme de comportament ba chiar au emisiuni regulate. Dacă CNA ar înzeci amenzile, le-ar însuti, nu şi-ar mai permite oricine să se abereze pe posturile tv.
Lipsa de pedeapsă pentru cei care trebuie să pedepsească conduce la nerespectarea legilor ca normă. Ce trebuie să faci în ţara asta ca să fii considerat pericol social? Poate să te găsească plimbându-te cu capul cuiva înfipt într-un par pe mijlocul bulevardului. Pedepsirea judecătorilor aberanţi trebuie să devină normă. Are CSM-ul voinţa şi putinţa? Ministrul Nica pare că are. Ca şi Procurorul General.
La fel pentru sistemul medical, vezi Colegiul Medicilor, sistemul de învăţământ, cel al asigurărilor. Sistemul se poate curăţa prin pedepsirea celor care nu respectă normele, mai ales a celor care sunt puşi să aibă grijă de respectarea lor.
Ce facem noi? Punem pumnul în gură presei, şi aşa anemice, şi scădem pedepsele pentru exact lucrurile pentru care trebuie să le mărim, pentru corupţie. Practic se încearcă legiferarea statului clientelar corupt, fără ultimul oponent, şi ăla la rândul lui pervertit, aflat în mâini dubioase, presa. Oricum legea este călcată chiar de Guvern, cum e legea aia cu salariile profesorilor?
Vremurile lui Năstase se întorc. Mai rele.
marți, 17 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
Te rog Dane nu mai lua in brate "libertatea presei" ca aici gasesti pixurile cu rateu.Aici gasesti si ciumaci si DDD si gazi si stani si spagatisti.Arunca-ti un ochi la Bleen inainte de al deplange pe Tatulici cel constrans de lege.
De acord cu Turnofftheglory. Dar numai partial. Cred ca aici e loc de mai bine la ambele capete. Un capat ar fi ca modelele ar trebui sa fie altele. Sigur ca (partial) politia nu-si face datoria, cert ca (multi dintre) medicii romani sunt atinsi de "ciubucita". Dar si promotorii acestor "modele" ar trebui sa procedeze altfel. Media care promoveaza false modele ar trebui sa reactioneze altfel. Mi se pare insa ca (in)faimoasa auto-cenzura ar trebui sa functioneze. Nu cred ca e datoria CNA-ului sa sanctioneze un post pe care se arata si se mananca rahat. Scuzati expresisa, dar rezuma cel mai bine realitatea. Ci tocmai cel (sau cei) care realizeaza, produc, transimt acel produs de care vorbeam mai sus. Ar trebui sa stie ce e, cum arata si cum miroase. Parte proasta e ca o stiu prea bine. Si totusi merg mai departe. Pentru rating. Asta-i celalat capat. Si atunci?
Multe au mers in tara asta - dar nu avem cultura constructiei
Ca sa le putem “recunoaste”
- ci avem NUMAI cultura distrugerii ( a valorilor, a non-valorilor: distrugerea nu are criterii; NUMAI CONSTRUCTIA ARE CRITERII/NORME).
Din cauza asta nu putem “recunoaste” ca atare nici momentul in care construim valori si nici momentul in care ne sunt distruse valorile
- ca sa putem sa le “cultivam” pe primele - si sa le inlaturam pe celelalte -
In 2006 PDL a lasat economia intr-o stare ideala pt. crestere, acumulare, economisire si investitie:
2006: fara inflatie, fara deficit bugetar (3% in limitele cerute de CE), cu CRESTERE ECONOMICA stabila - nu pe datorie - curs euro stabil, cu cota unica de succes.
In doar 2 ani PNL a schimbat lucrurile RADICAL IN RAU - ca sa ajungem in halul de-a avea cel mai mare deficit bugetar de dupa 1989 – tocmai dupa crestere economica si tocmai la intrarea in CRIZA economica
Acum PDL - si oricare guvern care ar veni - va trebui sa munceasca poate ZECI DE ANI ca sa mai aduca economia la stabilitatea si cresterea economica sanatoasa din decembrie 2006.
De-asta e nevoie sa stim :
1. Odata ca sa stim UNDE ar trebui sa ajungem, din nou, dupa ce tampitii din PNL au dat foc la casa
2. Si ca sa stim ce GRESELI economice a facut PNL - ca sa nu le mai repete NIMENI NICIODATA
De ce aceste lucruri nu sunt pe "agenda presei" ?
Pentru ca "presa" apartine tocmai celor care-au dat in cap acestor lucruri - adica au dat foc la casa - si abia asteapta sa vina altii s-o repare, doar ca sa-i dea foc din nou
Si pentru asta au nevoie sa intretina Cultura DISTRUGERII
Pentru ca distrugerea nu are CRITERII/Norme, si numai asa, fara CRITERII si Norme: "toti-sunt-la-fel".
QED.
"In 2006 PDL a lasat economia intr-o stare ideala pt. crestere, acumulare, economisire si investitie" ?????
A condus PDL guvernul pana in 2006? Andra, tu chiar crezi ce scrii?
A "condus" cineva guvernul pana in 2006?
Pana in 2006 guvernul nu a fost condus, ministri si-au facut fiecare treaba individual in functie de ce au convenit in 2004 la instalare prin programul de guvernare.
Sansa acelui guvern a fost ca timp de 2 ani tariceanu n-a existat ca p.m. (decat ca sa anuleze anticipatele).
Rezultatele se vad in indicatorii economici la final 2006.
Fa o comparatie pe toti indicatorii economici + REFORME intre cele doua perioade (2005-2006 fata de 2007-2008) si ai sa vezi ca tara Romania a mers bine -
Si apoi sa stam sa asteptam sa vedem cati zeci de ani trebuie sa treaca sa mai ajunga din nou acolo.
Oricine incearca ceva in tara asta este repede inconjurat si devorat,precum un ceva strain si daunator.
Aspect trist, confirmat mai ales de bancuri vesele.
Andra are dreptate:singura cultura care pare a se dezvolta e cea a distrugerii. O "cultura" as spune care face simbioză si cu unele mai putin luate-n seama: lehamitea, automarginalizarea, spiritul defensiv,lipsa de incredere.
"Miorita lae, lae bucalae..."
nu stiu cit e cultura distrugerii, ma-ndoiesc de atita vointa, cit a micii descurcareli egoiste. romanul nici cind fura nu vrea sa munceasca. el spera in tunul ce-i va permite un somn indelung. de aici si erodarea prin derizoriu. nu e de vine cineva anume, nu exista un complot inpotriva acestui "incercat" popor, ci intretinerea prin ingurgitarea de legende provoaca o grava indigestie la munca. nu vorbesc de munca heirupista a planurilor cincinale. acum, aici 'munca' e dusul la servici, locul de unde vine leafa. in douazeci de ani nu am facut decit sa ne dam cu dreptul in stingul si sa ne inchipuim ca suntem buricul pamintului. "cineva are interes ca Romania sa..."... pe dracu.
uhitto,
nu e nevoie de nici un complot!"Complotul" nepasarii, invidiei,egoismului, lipsei de initiativa, de solidaritate, mâna mereu intinsa..toate astea sunt suficient de distrugatoare!
(chestia cu legenda e pusa intre ghilimele)
Nu, Cultura constructiei e ceva f. concret; mi-am dat seama ca asta e the missing link in constiinta/experienta noastra cand am incercat sa explic unor oameni V. uninominal; pur si implu nu-ntelegeau de ce trebuie ca cineva sa castige 50% + 1 ca sa "conduca".
Pt. romani, a conduce inseamna "a fi deasupra tuturor", a "primi" ceva in dar, a fi incoronat cu ... eventual o recunoastere, o legitimare divina.
Nu e pura si simpla competitie pt. cel mai bun dintre Proiecte, si apoi, munca si riscul pe care-l platesti cu onoarea ta, sa faci - sau sa nu reusesti sa faci lucrul pe care l-ai propus tu.
Cand mai multe generatii de romani vor trece prin treierisul asta; dupa ce vor invata apoi sa conduca generatii intregi - abia atunci ...
Trimiteți un comentariu