Sunt absolut de acord cu ideea eliminării pensiilor speciale. Cât ai contribuit atât ai pensia. E un criteriu obiectiv şi normal, de egalitate în faţa legii. Nu văd de ce un om care are un salariu de 2000 de lei să iasă la pensie cu 800 iar altul tot cu 2000 să aibă 900. O să-mi spuneţi că ăla cu 900 n-a avut nu ştiu ce drepturi şi de aia acum merită 900. Fals. Nimeni nu l-a pus să facă slujba aia care-l lasă fără drepturi, el a ales-o. Sau că slujba ăluia cu 900 e mai importantă decât a celui cu 800 şi ăsta e motivul să aibă o pensie mai mare. Fals, asta e demagogie, dacă era mai importantă avea salariul 2200 şi, în consecinţă, 900 pensie.
Orice posesor de pensie specială este pur şi simplu un profitor al sistemului schimonosit al valorilor din România.
Legea salarizării unice. Lege care vâră într-o grilă orice angajat al Statului. O aberaţie cu iz comunistoid de sorginte socialistă. Care sunt defectele acestei legi.
1. Nu există criterii obiective după care să compari soldatul din trupele speciale cu profesorul de liceu, asistenta de la urgenţă sau funcţionarul de la primărie.
2. Nu promovează sub nicio formă competenţa, am, n-am rezultate sunt în grilă pe treapta 32, acolo rămân.
3. În contextul descentralizării nu permite autorităţilor locale să aibă un instrument de aducere a competenţelor pe plan local. De ce m-aş duce la Cochirleni dacă am acelaşi salariu la Mangalia?
4. E imposibil de pus în practică. Mai precis, Guvernul actual o trece prin Parlament dar o să o aplice Guvernul viitor. Care o să vadă că trebuie să plătească de 4 ori mai mult profesorilor din preuniversitar. Fără să aibă şi resursele necesare. Şi o să o amâne pentru următorul Guvern.
Legea salarizării unice nu este bazată pe egalitate în faţa legii ci pe un egalitarism de factură comunistă.
Dacă principiul egalităţii promovat de dispariţia pensiilor speciale este absolut justificat, principiul egalitarist promovat de legea salarizării unice este o aberaţie care încalcă legile economice eliminând tocmai ideile de concurenţă şi competenţă.
sâmbătă, 30 mai 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
"Nu există criterii obiective după care să compari soldatul din trupele speciale cu profesorul de liceu, asistenta de la urgenţă sau funcţionarul de la primărie."
Pai nici nu trebuie criterii obiective. Trebuie stabilite prioritatile nationale si actionat in consecinta. Daca, pentru Romania, militianul (siguranta cetateanului) e mai important decat invatatorul (educatia primara), atunci sa ii dam un salariu mai mare.
Aaaa... ca noi suntem populisti si nu vrem sa pierdem nici un vot, da - dar asta e alta discutie. Legea ne obliga sa ne definim prioritatile nationale (real, nu doar propagandistic) si sa stabilim salarii conform prioritatilor.
Da, e greu, dar de asta sunt platiti politicienii, pentru a lua decizii.
1. Nu exista criterii obiective pentru comparatii intre meserii, este clar. Nu exista in general, nu numai in lege. Deci nu cred ca in contextul actual legea este gresita din acest motiv.
2. Nu cred ca la stat se promoveaza in general competenta. Nu este vina legii ca NU FACE O ANUMITA CHESTIE. Nu ar trebuie sa ai nevoie de o lege care sa te faca sa fii competent. Cu atat mai putin de una a salarizarii.
3. Te-ai duce la Cochirleni pentru sporuri. Din cate stiu legea nu reglementeaza sporurile. Te-ai mai duce la Cochirleni pentru ca ai pierdut postul scos la concurs in Mangalia.
4. Clar este foarte greu de pus in practica si o sa iasa urat. Cu proteste si cu alte chestii. Dar macar bugetarii vor fi platiti transparent si dupa aceleasi principii.
Legea introduce un principiu. Fiecare angajat platit de institutii ale statului are un venit previzibil pe durata carierei la stat. Mic sau mare...aici mai e de lucrat. Faptul ca medicii nu sunt inca platiti destul de bine nu se rezolva. Faptul ca profesorii nu sunt platiti destul de bine, la fel, nu se rezolva. Faptul ca nu se incearca marirea concurentei intre tineri pentru meserii de varf prin remunerarea corespunzatoare a acestora (medici, cercetatori, profesori), este o problema.
Dar legea e un inceput. Asta e cel mai greu, inceputul.
Trimiteți un comentariu