Am stat câteva zile să încerc să înţeleg ce se întâmplă în politica românească. Importante sunt faptele, interviurile, dezvăluirile, palavrele referitoare la Traian Băsescu. Inclusiv cele făcute sau spuse de el.
1. Traian Băsescu ne comunică faptul că nu se luptă cu cei doi candidaţi, siniştri prin incompetenţă, apariţie sau discurs. Corect.
Duşmanul său real chiar este criza. Omul şi-a asumat un proiect politic, absolut aberant, PSD-PDL, pe care-l regretă, proiect care nu se poate autosusţine din lipsă de competenţă. În principiu a PDL. Boc, Pogea, madam Udrea superfinanţată, Videanu lipsă, şi restul nu performează şi aduc PDL-ului şi lui Traian Băsescu voturi în minus, zilnic. Această incompetenţă funciară a PDL există din cauza fostului preşedinte PDL, Traian Băsescu. S-a înconjurat de incompetenţi pentru că sunt obedienţi sau chiar pupincurişti. De altfel pupincurismul face ca susţinerea PDL să fie de genul, mă critici, eşti împotriva mea, fără dialog. Băsescu, mai inteligent decât susţinătorii, încearcă să se autovalorizeze prin lipsă. Nu mai sunt eu, vă descurcaţi cu restul sau cu Boc. Doamne fereşte!
2. PSD se răţoieşte, cu o imagine gonflată, penibilă, la Guvernul din care face parte. Geoană doreşte PSD în afara Guvernului, de care să se dezică. Baronii PSD nu vor să plece de la putere. Lupta internă e grotescă, atâta vreme cât Vanghelie a devenit un om care face jocurile. Dacă Vanghelie şi reprezentantul său, Mircea Geoană, se dau opozanţii propriului Guvern nu fac altceva decât să se decredibilizeze şi mai mult. Geoană nu înţelege subtilitatea evenimentelor. El ştie una şi bună. Geoană Preşedinte! Trebuie să schimbe atâtea într-un timp atât de scurt încât e aproape imposibil să redevină, sau să devină, credibil. Iar eticheta e definitivă şi de nedezlipit. Dacă Nea Nelu ştia că o să trebuiască să-l susţină pe Geoană la Preşedinţie tăcea. Acum e prea târziu.
3. PNL, actualmente reprezentat de Crin Antonescu, o umbră a imaginii Brătienilor, plin de bube după imaginea lăsată de Guvernul Tăriceanu, se află în treabă şi propune în Parlamentul Europei persoane ca Norica Nicolai. Pot să închidă şandramaua, principiul e bun, utilizatorii acestuia depăşiţi de realitate şi interese. Dacă şi candidatul stă la cafele când trebuie să performeze public ce să cerem? Dacă Patriciu nu face ceva ordine o să intre în istorie, PNL-ul nu el. O să-i salveze Patriciu. Cu bani. Şi cu măturarea lor din politică. Sau cu folosirea lor pe post de balama politică, mult mai probabil.
Băsescu pune întrebarea "Dacă nu eu, atunci cine?".
Cristian Diaconescu
Mihai Răzvan Ungureanu
Daniel Dăianu
Klaus Werner Johannis
Mugur Isarescu
Ion Ţiriac
Mi-au trecut prin cap aleator şi nu ţin cu niciunul dar în turul doi contra lui Băsescu l-aş vota. Pe oricare.
Toate aceste nume pot să aducă României puţină normalitate sau, măcar, decenţă. Nu-l văd pe Dăianu cu clop la Sâmbra Oilor sau pe Diaconescu dansând pe terase sau pe Isărescu bând din sticlă pe scenă. Cum nu-l văd pe Johannis folosind expresia "găozarule", pe Ungureanu rechiziţionând telefoane sau pe Ţiriac cu Gigi la şpriţ. Din păcate niciunul din cei enumeraţi de mine, sau alţii posibili, nu participă la circoteca alegerilor prezidenţiale. Şi atunci rămânem cu Băsescu. Pentru că restul sunt nuli.
Votat de 12 la sută din electorat, ca răul cel mai mic. Cine crede că nu participă sau nu câştigă cu actualii candidaţi e pur şi simplu lipsit de simţul măsurii. Dacă nu dăm faliment între timp. Cel mai mare duşman al candidatului Traian Băsescu este Guvernul Boc.
Toate partidele greşesc bazându-se pe cei care merg la vot în mod automat din diferite motive partizane şi pe pomeni. În afara acestora există 70 de procente care stau acasă. Care pot să măture orice strategie a oricui dacă oferta e credibilă. Sau măcar decentă.
Populismul e mort. Încă niciun partid politic n-a înţeles. Dar asta presupune să devină credibili, să aibă programe, să producă şi altceva decât măscărici simpatici. Şi să-şi asume responsabilităţile. Doar Traian Băsescu s-a prins şi de aia-şi toarnă cenuşă în cap. Încearcă, încă o dată, să se reinventeze ca om responsabil. Greu dar nu imposibil. Are deja un pas în faţă.
miercuri, 20 mai 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
10 comentarii:
ceea ce nu ei in calcul este ca nu avem nevoie de un presidente de poza ci de un vector de schimbare iar nici un personaj din cei enumerati mai jos Cristian..to..Tiriac in caz ca va ajunde mr President nu o va face .Este nevoie de entropie in sistem iar un singur personaj a confirmat ca e priceput la asta :D
Dle Selaru,
S-a uitat cumva de prima mare realizare a lui Ungureanu pe post de ministru de externe?
Cenzurarea unui sit "pamflet" ? Suna a confiscat de telefoane? Cam da.
sinistri se scrie doar cu un i la sfarsit....
Corect. Merci.
Nimic pe lumea asta nu se schimba peste noapte - asta e pentru cei care citesc postarea lui Dan si inca se mai cred revolutionari. Ce e aia "vector de schimbare", pot sa intreb si eu, cand nu discutam despre ce "schimbare" vrem? Vrea cineva o schimbare, ca eu nu am avut impresia din 1992 incoace ca vrem cu adevarat asa ceva.
@Dan
Progenitura securistoidă, Mihai Răzvan Ungureanu, şcolită pe linie de partid, poate să se bucure de apreciere din partea cadrelor de nădejde.
Serviciile secrete servesc interese orwelliene, iar Mihai Răzvan Ungureanu e baza purceilor rozalii, garanţia mizeriei din România.
Ceilalti 2 sunt nuli... CORECT, asa este !
Problema e ca Basel e de asemeni nul iar autorul ne sugereaza sa-l pastram doar pentru ca e , nu-i asa, un nul cu care ne-am obisnuit.
Total gresit. Basel a dovedit ca nu are capacitatea de a invata nimic. O nulitate era (si in politica interna si mai ales in cea externa) in prima zi de mandat, nul e si acum. Ceilalti macar am speranta ca poate poate vor sti cum sa invete ceva si nu vor confunda presidentia cu o discutie la crasma.
Base sigur nu mai poate progresa. E momentul unei schimbari chiar daca alternativele nu par pe moment bune.
Astazi i-am ascultat pe Geoana si Boc la ForumInvest.
Caracterizare scurta:
Geoana - arta de a nu spune nimic
Boc - esenta de ilogica
Iar astia 2 au batut palma sub atenta supraveghere a marinarului.
Daca nu vine o contra-oferta politica decenta alegerile astea vor fi mai ieftine. Tot mai putini oameni voteaza pe mici si bere. Pacat ca restul nu voteaza deloc.
nu cred ca poate muri populismul, acesta este cea de-a doua fata a romanului, in urma cu cateva minute am citit ceva hilar, antonescu zicea de base ca se prostitueaza pt un pumn pumn de voturi.......asta ce e? nu e si crin un populist?vrem nu vrem, populismul este si va fi cheia catre un electorat sigur, fie ca e criza financiara, comunistii, coruptii sauorice altceva..populismul rulles
Cred ca dromichaetes are mare dreptate: din 1992 (inclusiv) nu s-a vazut o dorinta de schimbare. Atunci cum sa avem un "vector de schimbare" la Cotroceni? Basescu s-a cocotat pe podul de la Mihaileni, a promovat-o pe Monica cu costuri pentru PD, a denuntat comunismul in campania din 2004 si in 2006 si s-a trezit ca nici macar jumatate din electorat nu voteaza impotriva demiterii sale de catre un Parlament care l-a suspendat, el, in dispretul Constitutiei.
Pe de alta parte, sa imi explice cineva ce fel de guvern puteam avea dupa prestatia electoratului roman de la parlamentarele de anul trecut? As vrea sa imi explice cineva artimetic ce alt tip de guvern putea iesi din alegeri?
Isi imagina cineva de pilda ca Stolojan ar fi acceptat sa fie premier ca sa iasa pe post sa sustina impozitul forfetar al lui Pogea ori codurile lui Predoiu?
Ori ca PSD si PDL ar fi putut face impreuna un guvern politic, orientat pe directii si obiective?
Trimiteți un comentariu