miercuri, 24 iunie 2009

La Statul lăudat...

Situaţia noastră politică, economică, socială este absolut ieşită din normalitate. Mai întreb încă o dată, de ce se leagă cazul unor termopane obţinute dubios de imunitatea parlamentară? Până unde merge imunitatea, răpire, crimă, viol, tâlhărie? Porcăria apărării lui Năstase până în pânzele albe nu este altceva decât apărarea castei politicienilor în faţa duşmanului care în acest moment este poporul român.

Popor român care asistă cu gura căscată la tumbele financiare făcute de madam Ridzi, de Nemirschi, de madam Udrea care ia bani de la Parlament pentru sediul pe care l-a împrumutat Elenei Băsescu în campanie. Popor care se uită cu ochii holbaţi cum un parlamentar vorbeşte la telefon într-o lună echivalentul a două salarii nete medii pe economie. Pogea "investeşte" în exproprieri ca metodă a ieşirii din criză. Ce credeţi că a căzut de pe blocul din Colentina acum câteva zile? Anveloparea termică. Ce a adus programul Prima Casă? Creşteri de preţuri. Ce a adus impozitul forfetar? 14000 de falimente şi închideri de firme, o spune Videanu. Şi se pare că e şi ilegal.

Legea salarizării unice, cu care nu sunt de acord pentru că încalcă noţiunea de concurenţă, nu poate să fie pusă în practică pentru că s-au negociat nişte salarii absolut fantasmagorice, fără legătură cu posibilităţile financiare ale Statului. E doar praf în ochi, pierdere de vreme şi practic o falsă soluţie la o falsă problemă. Codurile au fost adoptate prin asumarea răspunderii, ce are de făcut Parlamentul? Să-l judece pe Năstase. Când deciziile Justiţiei din România sunt pe cale să nu mai fie recunoscute în Uniune. Un fleac.

Cine e uitat în toată această babilonie? Economia privată. Aproape toţi banii din România sunt făcuţi de economia privată. Care suportă toate aceste aberaţii şi de care nu pare nimeni interesat.

S-a spus că se vor reduce cheltuielile salariale, au crescut. Nu au scăzut cheltuielile cu bunuri şi servicii. Doar investiţiile au scăzut. Singurele care puteau să ajute economia privată. Incompetenţa funciară a Statului, cel puţin a Statului român, cere soluţii drastice.

Şi acestea există. Să cităm din laureatului Edward Prescott, laureat Nobel în 2004. Şi citez prin intermediul lui Bogdan Glăvan:

"• Scăderea impozitării şi a cheltuielilor publice, pentru că acestea din urmă generează deficite care presupun creşterea fiscalităţii în viitor;

• Eliminarea subvenţiilor, a ajutoarelor şi a practicilor contabile care falsifică profitul şi deturnează alocarea resurselor către investiţii mai puţin productive;


• Reformarea sistemului financiar, prin eliminarea practicii rezervelor fracţionare şi desfiinţarea intermedierii financiare (atragerea de depozite de maturitate mai mică decât a creditelor acordate pe baza lor); aceste practici fac ca sistemul bancar să fie inerent instabil şi să tindă către declanşarea de panici, rezolvate pe spinarea contribuabilului.
"

Şi omul a conferenţiat la Bucureşti, dar ce legătură are cu România, noi avem alte probleme. Aş mai adăuga că Statul trebuie să-şi reducă nenumăratele ministere şi agenţii aberante, numărul de taxe, să privatizeze Educaţia că de 20 de ani tot reformăm la ea şi e din ce în ce mai proastă. Să privatizăm Sănătatea pentru că oricum este privată, doar că neimpozitată. Să descentralizăm şi să lăsăm Poliţia la nivel local, nu să cumpere mai ştiu eu cine maşini Logan de 70000 de euro pentru o ţară întreagă. Reducerea dimensiunilor Statului presupune mai puţine surse de corupţie. Statul trebuie să fie puternic în strângerea taxelor şi control nu în tot felul de acţiuni unde este dovedit ca incompetent.

Dar laureatul ăla e un bou, ştiu ei, Pogea cu Boc, ce fac.

4 comentarii:

Economixx spunea...

Se pare ca ne racim gura de pomana. Nu stiu de cate ori am citit despre masuri (retete) studiate si propuse de persoane care chiar gandesc cand deschid gura. Macar una sa fie pusa in practica si tot ar fi ceva. Insa la noi teoria e pentru prostime iar practica e pentru cei privilegiati (parlamentari, protejati ai parlamentarilor, ministri, etc.). Dintr-o ecuatie cu o mare necunoscuta, respectiv iesirea din actuala situatie economica, cei care trebuie sa o rezolve omit tot timpul si cu nerusinare o constanta, respectiv poporul. Insa la cum se prezinta populatia Romaniei din perspectiva evolutiei, poporul e mai mult "variabila".

Sa traim!

Anonim spunea...

la conferinte e inghesuiala mare. la folosirea invatamintelor de la conferinte e un pustiu mai ceva ca sahara.

de fapt ne doare-n spitz. nu spun ca ei sunt altii sau ca noi suntem sub ocupatie. noi ca popor astia suntem.

Dan Selaru spunea...

Da, ne racim gura. Nici la conferinta nu s-au inghesuit.

Bogdan Glavan spunea...

Numarul mic de participanti de la conferinta arata intr-adevar, ca noi "avem probleme reale, domnule, nu avem timp de teorie"!