miercuri, 24 iunie 2009

Portretul României

Ce caută Andreea Vass în Guvern? Habar n-am. E o întrebare pe care mi-am pus-o de mult. Acest articol al Andreei Vass este cea mai clară soluţie la dilemele existenţiale ale lui Pogea. Numai că soluţia e economică, drastică şi neplăcută, nu politică, dulce, aducătoare de voturi. Şi o dovadă că Guvernul ştie ce are de făcut dar nu face. Este o analiză a situaţiei economice, tragice, şi care arată clar cine e responsabil. Doar un citat.

"Diminuarea rapida a numarului de angajati si a cheltuielilor din administratie. Majoritatea populatiei este nemultumita de administratia publica si de serviciile ei proaste. Mai putini oameni vor putea fi mai eficienti si mai responsabili.

Cei ramasi in administratie ar trebui sa primeasca concediu neplatit pe timpul verii. Uneori, orarul lor de lucru este cel al unei femei gravide. Propun 8 ore pe bune si 2 saptamani libere la vara. Primele de Craciun si de Paste trebuie eliminate pana la reluarea cresterii economice. Responsabilitatea iesirii rapide din criza economica trebuie distribuita echitabil intre sectorul privat si cel public."

Articolul e apărut pe 22 iunie. În aceeaşi zi apar atacurile Elenei Băsescu, absolut aiuritoare. Seara casa Andreei Vass este spartă. Ce scrie Andreea Vass pe blog pe 23, ieri.

"E veche, dar totusi merita recitita in aceste vremuri tulburi, in care ma plimb printre lucrurile din casa, scot sosetele din tocul de ochelari (ca sa dau doar un exemplu al umorului de invadator si violator al intimitatii si proprietatii mele private), fac curatenie, fac curatenie… fac curatenie si ma tot gandesc de ce?

Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.

Atunci, oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci maimute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.

Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost: Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici…"

Asta e. Mai trist de atât nu se poate. Nu cred în coincidenţe.

Şi, ce decent ne spune Andreea Vass, pot eu să spun mai puţin decent. Totul e o mare porcărie şi ce s-a întâmplat este practic eliminarea decenţei şi competenţei în favoarea imbecilităţii şi imposturii, în "buna" noastră tradiţie românească. De data asta prin mijloace care aduc a Rusia lui Putin. Să vă fie ruşine!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca in aceeasi situatie e si Ionut Popescu care e un economist destul de bun.
Sunt marginzalizati pentru ca oricum guvernul, cel putin PDL, are o singura misiune: batista pe tambal pana iese Basescu din nou.
Andreea Vass nu mi se pare spectaculoasa, ca economist, totusi solutiile ei fac parte din cele bune iar faptul ca sunt marginalziati si umiliti acum in PDL alaturi de Stolo si toata gasca ex penelista arata ce mari politicieni sunt ei si cat de mult au reformat ei dreapta romaneasca.
Intr-un fel nu prea-mi pare rau pentru ei cat pentru faptul ca guvernul asta ne duce incet spre incapacitate de plata, conflicte sociale, inflatie galopanta.
D-le Selaru, sa nu ne grabim cu concluziile, ca va stiu un tip moderat. Andreea Vass nu reprezinta o asemenea miza politica incat sa se comande astfel de chestii si nici o vocala reformatoare care ar pune in pericol PDL sau guvernul actual nu este.

Anonim spunea...

pun ramasag cu voi ca pe Vass o anihilieaza PDL la comanda lui zeus. s-a terminat cu iesirile ei publice. sa-mi spuneti tampit daca nu am dreptate. e desteapta, e frumoasa si a prins prea tare aripi. ia, s=o bagam cu capul in apa rece. ce crede ea ca ne invata ce tb sa facem?

marca pdl

Anonim spunea...

dupa cum spuneam la apl articol. aneantizarea e geniul romanesc al (ne)fiintei. cum iesi din turma cum iti dau la cap.

interesanta povestea andreei. citisem timpenia ebei si nu-mi venea sa cred. de spargere nu stiam.

e de bine. de ce-oi fi venit inapoi? de prost, evident.

Bogdan Glavan spunea...

Fiecare isi merita soarta pana la urma. Daca te bagi in troaca, te mananca porcii.