duminică, 19 iulie 2009

Money for nothing

În palavrele de ieri m-am întrebat, retoric, care sunt resursele naturale aflate încă în proprietatea Statului român. Am mai avea nevoie, noi cetăţenii, de o listă a tuturor redevenţelor pe care Statul le încasează din exploatarea resurselor.

Să facem un exerciţiu de imaginaţie, 25 de procente din banii din redevenţele actuale şi cele viitoare intră într-un fond de investiţii selectat după criterii de eficienţă probate pe o perioadă suficientă de timp. Există în lumea asta astfel de fonduri. O entitate externă României. Totul transparent, cu sumele care au intrat, de unde provin, în ce sunt investiţi banii. Cu interzicerea investiţiilor în afaceri care se bazează pe resurse neregenerabile.

În fiecare an fondul plăteşte dividende tuturor cetăţenilor români în viaţă la o dată anume.

În felul acesta atingem următoarele scopuri. Toată lumea se simte proprietară pe o parte din România, creştem coeziunea socială. Guvernul nu-şi mai poate permite afaceri ca Petrom, Rompetrol, Sterling şi câte şi mai câte de mai mică anvergură pe care nu le cunoaştem. Cetăţenii sunt cointeresaţi să verifice fiecare pas al oficialităţilor. Lăsăm generaţiilor viitoare ceva din ceea ce consumăm. Asigurăm o sursă de venit tuturor cetăţenilor. Acţiunea se poate extinde la proprietăţile comunale, orăşeneşti.

Pare comunistă şi irealizabilă ideea. A fost pusă în practică de statul Alaska. În 2008 s-au plătit câte 3269 de dolari cetăţenilor eligibili.

7 comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

Ideea nu e irealizabila, e doar comunista :). Serios acum, trebuie sa mai treaca ceva apa pe Dambovita (in sensul reducerii coruptiei) pana sa am incredere sa las macar un leu in grija statului roman pentru investitii. Uita-te la Fondul Proprietatea.

PS: "dividende". nu "dividente".

Dan Selaru spunea...

Merci pentru corectura. Asa lasi toti banii pe mana Guvernului. Banii se duc la un fond extern Romaniei, am zis.

VVeninosu spunea...

e irealizabil, pt ca atunci nu ar mai profita de "comisioane" din vanzarea lor... nu vezi cu cate maini isi voteaza marirea salariilor. sunt pur si simplu nesatui.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Nu am eu reclame, nu are nimeni.

Anonim spunea...

Buna muzica

Coco spunea...

Sub o forma sau alta statul zice ca ne da ceva, in diferite momente din viatza(casatorie , moarte, zilnic).Faptul ca diferite interese economice se ascund sub o forma sau altain spatele acestui proiectnu ar trebuii sa mire pe nimeni.Problema e ca ne lasam fraieriti de "verzii" de dincolo care nici la ei in ograda nu pot face nimic pentru ca sustin ineptii.de ce nu cumpara ei tehnologiile verzi pentru a le implementa, si cu profitul de acolo sa deschida alte alte proiecte tot verzi.arunca praf im ochii fraierilor, nu sunt in stare sa propuna NIMIC constructiv.Fac doar scandaluri si prin atitudinile lor intarzie diferite proiecte, dar nu ofera ALTENATIVE.Si me refer la cele economice.Si poftim:CUM SA SALVAM ROSIA MONTANA, ADICA ESENTA ESTE CA PENTRU O SUMA DE BANI IN BUZUNARUL FIECARUI ROMAN, RENUNTAN LA CONCEPTUL DE VERDE, DE ECOLOGIE.RUSINE!!! DE O MIE DE ORI RUSINE!!