duminică, 13 septembrie 2009

Menajeria pe sticlă

După ani de zile în care televiziunile şi-au inventat propria menajerie compusă din personaje care combină în mod necesar incultura cu lipsa bunului simţ acum, după ce ne-au băgat în casă nesimţirea şi intoleranţa ca instituţie, renunţă la "serviciile" acestora. Şi se laudă cu asta.

Realitatea Tv, că despre ea este vorba, ne comunică principiile jurnalismului echidistant. Parcă toată lumea de acolo e bolnavă de schizofrenie, ei nu ştiau că există asemenea principii, nu-şi dădeau seama că Gigi, Vadim şi restul nu sunt persoane frecventabile. Au avut o revelaţie. Sunt uimiţi şi o spun pe post. Parcă oamenii ăia intrau în studiouri de capul lor. Moderatorii se pomeneau cu ei şi încercau să-i oprească dar nu reuşeau. Era o luptă morală şi deontologică între libertatea de exprimare a lui Gigi şi principiile jurnalismului echidistant din care jurnaliştii de la postul în cauză au ieşit până acum înfrânţi dar de două zile au învins şi trâmbiţează victoria pe toate canalele.

Să fim serioşi, dacă doreau asanarea spaţiului public eliminau moderatorii care au partea lor majoră de vină, nu Bideu şi Ciocu' mic sunt vinovaţi că se comportă în spaţiul public intolerabil ci televiziunile că oferă spaţiul public acestor personaje. Şi dacă ne uităm mai bine o să vedem că majoritatea personajelor reprezintă partide politice, curente de "gândire", aleşii neamului.

Deşi e un sfert de măsură acţiunea Realităţii e lăudabilă, n-o să fie urmată de eliminarea şi de pe alte posturi şi, ca atare, n-o să lipsească menajeria din program. Singura măsură eficientă este să nu mai stăm noi să ne uităm la ei, să nu mai vrem să avem de-a face cu liota scăpată pe sticlă. Din nefericire protestul nostru nu-i poate elimina şi din Parlament sau Guvern. Pentru că nu mă pot preface că nu mă conduc, indiferent că eu nu mai vreau să-i văd.

"Cum nu vii tu Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Sã-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila sã-i aduni,
Sã dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"


PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment.

10 comentarii:

Unknown spunea...

Ziua in care Realitatea TV s-a speriat.
Si latra pe la colturi, doar doar n-o baga stapinul de seama ca si-a iesit din atributii.
Iti zic eu, le tremura chilotii pe ei.

Anonim spunea...

Argument: cei nominalizati fie nu mai reprezinta pe nimeni, fie sunt permanenta sursa de scandaluri prin comportamentul grobian. Corect, asta au observat-o multi dintre "beneficiarii" continutului media, lucru pe care l-ar fi sesizat demult si un novice intr-ale marketingului, era de ajuns sa parcurga atent comment-urile. Asta ma face sa cred ca, in sfarsit, desteptii astia s-au dumirit cum e cu publicul-tinta: poti sa ai 500.000 audienta (ca exemplu), in totalitate din mediul suburban, cu venituri la limita subzistentei(sa nu spun asistati de stat), caz in care publicitatea e un exercitiu de imaginatie, sau mai bine 10.000 de telespectatori cu o educatie cel putin medie, cu venituri net superioare, din care se vor gasi 1000 de consumatori reali ai produsului. Ce sa-i faci, pana si-n publicitate, Romania e o tara a "formelor fara fond", totul se limiteaza la cantitate. Prosti? Ok, dar sa fie multi. In plus, la vot nu se cunoaste :D

Anonim spunea...

Nu cred ca e cazul sa ne imbatam cu apa rece. Sa nu confundam intelectualul roman cu romanul de rind. Nici macar cu licentiatul roman. Menajeria este pe sticla pentru ca asta se cere: nivelul de instruire si educatie al romanului majoritar cere asta. Putem sa ne oripilam cit vrem - adevarul e afara, in strada si nu in turnul de fildes al bloggerilor (fie ei si cultivati). Informatia si accesul la informatie (fie ea si de scandal) s-a democratizat fara putinta de intoarcere. Nu vom avea curve pe sticla - ele vor veni pe internet, nu vom avea chiloti in prime time - ei vor aparea in Click si Libertatea, nu vom mai avea scuipati in direct - atunci ii vom avea la "stiri". Repet - pentru ca asta este ceea ce cere nivelul de educatie al romanului (si, nu-i asa: ni s-a spus de sus de tot ca trebuie sa incetam sa mai producem filozofi cita vreme avem nevoie de mecanici si ospatari!). Vreti curatenie la TV? Uitati-va la TVR Cultural - ce segment de telespectatori are ?

Dan D. spunea...

De acord cu primul Anonim, o miscare oarecum pozitiva a Realitatii, totusi imi pun mici sperante ca schimbarea va fi de fond, pentru ca urma urmei daca moderatorii si producatorii emisiunilor nu au reushit singuri sa impuna discutii civilizate cu invitati cerebrali, nu vad cum ar putea sa o faca de acum in colo, pe termen lung. Cred ca s-au speriat de scaderea numarul de telespectatori in general, satui de discutiile sterile ale unor oameni cu idei fixe, care si-au inchis televizorul - asta se refleta in final in vinzarea de publicitate. Cred ca vor incerca sa redreseze situatia, probabil ca vor curata in mare programul, dar vor "reushi" sa mai invite si citeva capete seci din cind in cind, pentru "libertatea de exprimare".

ddr spunea...

Sunt curios...oamenii pe care ei sustin sus si tare ca nu ii mai prezinta pe post sunt cei care aduc audientele cele mai ridicate (din pacate). Daca acest post si/sau altele vor renunta la ei atunci alte posturi ii vor invita si vor atrage din audienta acestora. Sunt curios, ii vom revedea pe stimabilii de pe lista neagra in 2-3 saptamani (poate o luna) in forma maxima la realitatea tv?
Si inca un lucru, nu sunt jurnalist, dar este etica realizarea unei liste albe, consfintind in felul acesta favorizarea aparitiei unor anumite persoane pe post? Nu stiu de ce aveam impresia ca un post tv de stiri ar trebui sa fie echidistant si sa informeze, nu sa formeze opinii.

Razvan Braileanu spunea...

Cand am scris asta
http://razvanbraileanu.wordpress.com/2009/09/11/realitatea-da-cu-mopul
inca nu se intamplase circul cu Necolaiciuc. Acum Realitatea se bate cu pumnii "standardelor jurnalistice"(nu zic "deontologiei", fiindca niste papagali si-au batut joc de termenul asta, de a ajuns sa fie peiorativ)in pieptul dezgolit, dupa ce si-a pus fustele in cap cu buna stiinta.
Foarte bun comentariul lui Dan.

Anonim spunea...

mda, bine că am renunțat de ceva vreme să mai urmăresc televiziunile românești. pentru divertisment și informare există Internet-ul, unde pot controla cum îmi parvine informația. pentru tot restul, există cărți

Anonim spunea...

Cezar-Paul Badescu - Show Me The Money!

Anonim spunea...

@ ultim Anonim
da, bun articol

Dan Selaru spunea...

Chiar bun.