miercuri, 9 septembrie 2009

O analiză corectă

Pe Blog de "analist politic" am găsit cel mai corect mod de a analiza un eveniment.

"Băsescu îi mulţumeşte lui Tăriceanu

Versiunea pentru fanii preşedintelui

Cu ocazia lansării de la Ford Craiova, preşedintele Traian Băsescu a mulţumit guvernului Tăriceanu pentru contribuţia pe care a avut-o la realizarea acestui proiect. Astfel, preşedintele dă un semnal de normalitate pentru clasa politică, arătând că poate să recunoască meritele celor care i-au fost adversari.

Versiunea pentru opozanţii preşedintelui

Cu ocazia lansării de la Ford Craiova, Băsescu i-a mulţumit lui Tăriceanu pentru contribuţia pe care a avut-o la realizarea acestui proiect. Este o nouă dovadă a disperării cu care actualul preşedinte caută să obţină voturi; el îşi dă seama că nu poate obţine victoria într-o eventuală confruntare cu Geoană decât dacă atrage simpatia liberalilor, motiv pentru care profită de orice prilej pentru a obţine voturile acestora.

Versiunea pentru ceilalţi

Cu ocazia lansării de la Ford Craiova, Traian Băsescu a mulţumit fostului guvern pentru contribuţia pe care a avut-o la realizarea acestui proiect.
"

PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment.

9 comentarii:

Anonim spunea...

e ca povestea cu elefantul descris de mai mulți orbi, fiecare punând mâna pe altă parte a animalului. până la urmă, perspectivele sunt inerente și țin de fiecare, totul e să existe spirit critic și echilibru

Dr.A spunea...

Daca adaugai mai mult de un rand la citatul asta atunci chiar puteai zice ca scrii si TU ceva.
Daca nu lasa doar link-ul.
altfel, sigur ca suntem cu toti de acord ....

Ionut spunea...

Wrong. Evenimentul este:
Ford România a lansat marţi, 8 septembrie, primul automobil - un Transit Connect - produs la fabrica de la Craiova.

Dan Selaru spunea...

Evenimentul e gestul lui Basescu.

Ionut spunea...

Dan Selaru, te inseli din nou. Gestul lui Basescu este un eveniment care ii priveste pe fanii/opozantii presedintelui; in mod normal, daca acestia nu ar avea urechile astupate, nu ar trebui sa fie un eveniment nici pentru ei, atita timp cit multumirile lui Basescu pentru fostul guvern s-au regasit si in discursul tinut de acesta in martie 2008 la semnarea contractului de vinzare.

Pentru ceilalti acesta nu este un eveniment ci doar zgomot de fond.

Dan Selaru spunea...

Ionut, degeaba vrei sa ai dreptate, textul, care nu e scris de mine, pleaca de la gestul lui Basescu. Pot sa analizez, eu, tu sau altcineva orice. Orice e o stire daca aduce un adevar sau o opinie diferita.

Subiectul analizei nici macar nu e ce face Basescu, e modul in care se face presa. E vorba de context nu de text.

Ionut spunea...

Dan, am urmarit cum se face presa; eu am denumit-o demult "jurnalism de fictiune". Tocmai pentru ca, ca si in exemplul de mai sus, "evenimentul" este gresit identificat.
O stire e o stire, o opinie e o opinie. Cind stirea devine opinie iar opinia devine stire - atunci sintem in plina fictiune. Nu e de mirare ca in astfel de conditii, amagiti de drumul cel mai usor, avem sansa sa ne ratacim.

Anonim spunea...

Ionut, si ce ti se pare tie ca nu e stire in fraza „Cu ocazia lansării de la Ford Craiova, Traian Băsescu a mulţumit fostului guvern pentru contribuţia pe care a avut-o la realizarea acestui proiect.”?

Ionut spunea...

camilstoenescu, tie ce ti se pare ca e stire in fraza respectiva?