duminică, 11 octombrie 2009

Avem nevoie de raţiune

Într-un litru de petrol e conţinută energia pe care o produce un om în 110 ore.

Un litru de benzină costă la pompă cam 4 lei. Salariul minim pe oră în România este cam 5,5 lei. Cam de 125 de ori este mai bine remunerată energia umană decât energia conţinută în petrol.

Un alt punct de vedere este că există foarte multe activităţi pe care forţa umană nu le poate desfăşura fără energia conţinută în petrol sau alte surse de energie fosilă. Ăsta e un punct de vedere calitativ nu cantitativ.

Să zicem că un om intră în sclavie şi munceşte 12 ore pe zi, 350 de zile pe an, 45 de ani. Echivalentul în petrol este de 1700 litri. Adică, în bani, cam 7000 de lei noi sau 70 de milioane lei vechi. N-am pus la socoteală că sclavul respectiv consumă la rândul lui.

Cam jumătate din petrol este deja consumat. Agricultura care susţine populaţia este bazată pe hidrocarburi. Prin combustibilul consumat şi prin îngrăşămintele folosite este asigurată hrana populaţiei, dacă folosim terenul pentru biofuel rămânem fără hrană. Dacă nu folosim hidrocarburi în agricultură iar rămânem fără hrană pentru că nu putem suplini aportul de energie din hidrocarburi prin energie umană sau animală. Fără îngrăşămintele din petrol se prăbuşeşte producţia.

Suntem într-un cerc vicios care trebuie rupt cumva raţional altfel el se va rupe prin foamete, război sau boli. Limitarea creşterii populaţiei, reducerea consumului prin coerciţie, cultivarea întregii suprafeţe de pământ prin metode organice, găsirea de soiuri genetic mai productive, reciclarea, economisirea, educarea populaţiei sunt soluţiile.

Mi-ar plăcea să aud în campania asta o discuţie despre problemele şi situaţia României. Nu stăm rău deloc, chiar suntem o ţară bogată, aici trebuie să ne canalizăm resursele, nu cred că există în clasa politică o viziune asupra viitorului. Avem nevoie de un plan pe care cineva responsabil să-l comunice populaţiei. Avem nevoie de raţiune.

29 de comentarii:

vala spunea...

imaginati-va ca cineva, oricine, ar vorbi in campania asta despre canalizarea resurselor, viziune asupra viitorului, cultivarea pamantului prin metode organice, educarea populatiei, reciclare, etc ... ar fi crezut ?...
acum imaginati-va ca acel cineva ar fi boc ... sau basescu... sau geoana ... ar sari lumea sa-i voteze !...

principial e corect ce spui ...dar cred ca prima data cineva ar trebui sa FACA si apoi ar putea eventual avea dreptul sa vorbeasca ...
lumea va trai urmatoarea suta de ani tot ca acum ...cu petrol si crize ...

Anonim spunea...

catch 22. „clasă politică” și „viziune” sunt termeni fără legătură între ei, în românia. la fel și gândire pe termen lung sau exploatare rațională. avem resurse pentru a hrăni o populație de două ori mai numeroasă, însă importăm cea mai mare parte din mâncare. pe care o plătim cu banii aceia obținuți din energia umană, la fel de neregenerabilă și mai prețioasă ca petrolul

DanBruma spunea...

Ca sa obtina un gram de ratiune, clasa politica romaneasca actuala ar avea nevoie de rezervele mondiale de petrol, asa ca haide sa fim rezonabili :)

Dan Selaru spunea...

Daca n-o fac ei institutional o sa trebuiasca s-o facem noi individual.

Anonim spunea...

s-a văzut individual ce se poate realiza, în piața universității în 1990. individual putem să dăm exemplul, prin propriile acțiuni, la scară mică ce apoi - eventual - se propagă în societate

Dan Selaru spunea...

Spuneam ca trebuie sa gasim solutii individuale de iesire din sistem. Ferme autosuficiente, surse de energie private, scoli private, surse de apa sigure. Cred ca trebuie abordat aspect dupa aspect pentru planul despre care vorbesc. Care e populatia sustenabila a Romaniei in contextul unui consum de petrol de 5 ori mai mic de pilda?

Anonim spunea...

"echivalentul in petrol este 1700 l" nu si daca te cheama Patriciu :P
dar echivalentul in kg plutoniu om energie an ?
Nu iti fa probleme ,cineva se ocupa de strategie ,terenurile din dobrogea sunt deja date (energie eoliana) etc,etc cand va veni vremea vor aparea si solutii de la marile corporatii

Dan Selaru spunea...

Nu va iluzionati ca exista solutii peste noapte, nu le are nimeni. Daca dai la vale prin blog o sa vezi notiunea de EROEI, de randament energetic. Fara legatura cu banii. Situatia e trista dar oamenii nu doresc s-o auda.

Stefan A. spunea...

Deci , ar trebui sa gasim astazi solutii la viitoare probleme inevitabile . Cu cine si pentru cine ?
Masa romanilor are alte ginduri . In gindirea generala a natiunii este important sa traim sau sa supravietuim AZI. In mintea clasei politice este pe prim plan mentinerea sau cucerirea puterii in detrimentul adversarului politic .
Exista cumva o minima strategie nationala ? NU! Mai putin sute de documente care in realitate bat apa in piua .
Cum democratia noastra este "originala " , vom astepta in ordine si aliniati sa dam cu fundul de pamint pentru a intelege ca asa nu putem sa continuam ! Adica varianta moderna (sper si pasnica ) a Decembrie 1989.
Unii se vor recicla , altii vor emigra si vom continua sa ne plingem de cit sintem de amariti ( ca natiune ).
In tara asta lipseste cu desavirsire o "elita " intelectuala ORGANIZATA care sa conditioneze politica ! Asta este democratia "originala " , putem critica , putem injura dar nu avem nici o posibilitate reala de a schimba sau influenta politica care se transmite din tata in fiu si se bazeaza tot pe pcr .
Adica nu putem influenta REAL acele mecanisme care rezista cam din 1947 !

Dan Selaru spunea...

Care elite?

Stefan A. spunea...

Buna intrebare , care elita ?
Poate ar fi cazul sa cautam aceste persoane si sa le unim . Sigur nu le vom gasii in nomenclatura actuala !

Dan Selaru spunea...

Tragic este ca suntem intr-o situatie mult mai buna decat UE in ansamblu, avem tot ce ne trebuie mai putin minte si vointa. Acum e sansa noastra, in urmatorii 10-20 de ani.

Anonim spunea...

Valeu ! Daca vad guvernantii calculul asta sa vezi cum incep sa reduca salariile, ca na, nu suntem competitivi

Stefan A. spunea...

Asa se vorbea si in tineretea mea . ( am 49 de ani ). Stam mai bine ca ungurii, polonezii. Nu am stat mai bine nici dupa 10-20 de ani si nu stat mai bine nici acum .(in comparatie tot cu ei ). Speranta este ultima care moare .

Dan Selaru spunea...

Fals, aici e vorba de cifre, suprafata arabila per capita, energie hidro, calitatea terenurilor, populatie, etc.

Dan Selaru spunea...

Si resurse energetice, in uz sau potentiale. Am uitat.

Stefan A. spunea...

In limbaj popular : muntii nostri aur poarta , noi cersim din poarta in poarta !
Degeaba ai resurse daca nu ai si capete care sa valorifice acele resurse .
Priviti Japonia, resurse zero dar capete cu gramada care au valorificat importul generalizat . Nu degeaba sint primii in auto , electronica . Fiecare produs contine putine materii prime ( grosolan vorbind ) dar includ o gramada de inteligenta !

VVeninosu spunea...

chiar daca e calcul matematic, transpunerea energiei unui om in litri de combustibili e fortata, iar apelul la "ratiune" e corect, dar ineficient. pentru ca zici: "Avem nevoie de un plan pe care cineva responsabil să-l comunice populaţiei" e gresit. nu vreau sa-mi comunice nimeni nici un plan, dar vreau sa vad rezultate. dvs, din `90 incoace, ce rezultate ale clasei politice vedeti?

asocierea dintre "clasa politica" si cuvinte ca "ratiune", "plan" sau "populatie" e absurda. mult mai realista e asocierea cu "furt", "gasca", "mafie", "interes personal". aici trebuie sa lucram prima data, si cand reusim sa avem o clasa conducatoare care sa urmareasca binele "poporului" (macar partial), atunci putem sa ne concentram pe planuri.

toti politicienii vin si promit, iar dupa alegeri isi umplu buzunarele lor si acolitilor. ce conteaza daca vine tariceanu, basescu, becali, vadim sau altul si imi promite "ratiune", cand ei dovedesc prin actiunile pe care le intreprind ca isi urmaresc numai propriul interes!

cum poti penaliza pe cineva care nu a facut nimic? votezi pe altul. dar daca nici asta a facut nimic? votezi pe altul. dar daca si asta e la fel, daca toti sunt la fel? nu e un cerc vicios in care de fapt alegi cine sa te fure?

Anonim spunea...

nu am ce sa adaug la un articol atat de bine scris. felicitari pentru blog.

SG spunea...

"Într-un litru de petrol e conţinută energia pe care o produce un om în 110 ore."
"That is, the 38,000 kcal in one gallon of gasoline can be transformed into 8.8 KWh, which is about 3 weeks of human work equivalent.(Human work output in agriculture = 0.1 HP, or 0.074 KW, times 120 hours.)"
Eu, in romana, as fi formulat ceva de genul "in momentul de fata dintr-un litru de petrol suntem in stare sa obtinem echivalentul energiei produse de munca manuala in agricultura de un om in 120 de ore." E o mare diferenta .. fiindca daca o luam strict energetic 1gr de apa sau 1gr de petale de trandafiri sau 1gr de plutoniu aceeasi cantitate de energie. Doar ca nu stim noi cum sa o folosim la randamente decente.
Cat despre partea cu avem o tara bogata .. imm, imi pare ca impunerea fortata a colectivismului din ultimii 40-60 de ani a fost asa marcanta pentru societate incat acum nu suntem in stare sa facem nici o asociere sau vreun efort in echipa; iar folosirea acelor resurse doar prin eforturi strict individuale e extrem de dificila.

Loda spunea...

Nu cred ca avem sanse individual .o strategie presupune o strategie unitara ,la nivel national, in domeniu, presupune resurse financiare si umane pe care individual nu putem sa le avem. In ce ati scris aveti dreptate ,dar e nevoie de vointa politica, altfel dam de dracu.

Anonim spunea...

Dan. Offtopic. Iarta-ma te rog dar nu ma pot abtine: http://chemoton.wordpress.com/2009/10/08/no-words-necessary-ii-the-whole-is-greater-than-the-sum-of-its-parts/

Incredibil...

Anonim spunea...

Firar dracu al dracului, cum poti omule sa vorbesti asa usor de cea
mai neagra epoca din istoria omenirii-sclavia?

Deceneu spunea...

De acord cu Loda (banuiesc ca-i aceeasi de pe Coti)- avem nevoie de o societate civila care sa sustine reforme.
Trendul societatii nu se modifica de la sine, se modifica prin decizii.

Individual vom fi in situatia de aici.

Stefan A. spunea...

Pentru Deceneu . Video este GENIAL ! Felicitari !

Pongo spunea...

Am si eu o propunere:
Tot se plang ecologistii ca ni se incalzeste planeta.Hai sa gasim o cale sa o racim! De preferat pe la interior.
Nu mai am aparatul fizicomatematic pentru a calcula energia necesara modificarii temperaturii planetei cu un grad, dar senzatia mea de injineur e ca e maaaare de tot.

Anonim spunea...

asa, si daca o sa disparem ca specie ce ? se termina cumva universul ? se prabuseste cerul ? cu ce suntem mai presus decat dinozaurii sau alte mii de specii disparute deja sau care vor dispare odata cu noi ?
shit happens. de fapt "shit"-ul ni l-am facut cu mana noastra, asta este ... carpe diem :)

Cristean spunea...

N-avem timp de solutii rationale, la noi in tara nu se discuta despre probleme, se discuta despre declaratiile altora. Deja am divagat prea tare de la chestiunile care ne dor si-o ardem in cancanuri. Am inteles ca avem nevoie de ratiune, dar cum o readucem in discursul politicienilor, cum putem sa facem o emisiune despre solutii si nu despre vorbe?

unii spunea...

Şi eu care credeam că e nevoie de bun simţ... Şi da, ar fi fantastic să auzim noi vrăjeli electorale, dar de data aceasta să fim minţiţi mai frumos! Ce bine-ar fi.