duminică, 4 octombrie 2009

Reclama negativă e tot reclamă



Traian Băsescu în media online a ajuns la o medie de 48 de procente din articolele în care e precizat un candidat la funcţia supremă în Stat. Geoană este la 24 de procente, Oprescu şi Antonescu sunt sub 10 procente. În dreapta este situaţia zilnică.

Dacă există o şansă, aproape nulă, de a-l face pe Traian Băsescu să piardă este să-l neglijeze mass-media. Şi aici intervine arta lui Traian Băsescu de a câştiga cu arma lor, presa.

Pentru a face rating, pentru bani, presa nu-şi permite să-l neglijeze pe Traian Băsescu şi atunci, interminabil, vorbeşte, în majoritatea timpului de rău, despre el. E prezent în tot şi în toate. Lansarea lui Geoană a făcut mai multă reclamă lui Băsescu decât lui Geoană, paradoxal.

Traian Băsescu câştigă nu pentru calităţile sale, de care eu mă îndoiesc în mod profund, ci pentru că nu există o ofertă constructivă. Cineva care să ofere un alt model. Şi atunci toată menajeria candidaţilor se raportează la Traian Băsescu şi fac reclamă gratuită. Toţi lucrează pentru Traian Băsescu.

Pentru că de azi "războiul" e pe faţă e foarte interesant să priveşti strategiile concurenţilor, fără sentimente, fără să considerăm ca un cap de ţară alegerea preşedintelui, nici nu e mare brânză decât în minţile celor lipsiţi de spirit democratic.

Cam asta este situaţia de azi. Datele sunt din graficul dreapta sus, cel cu trendurile. Sunt 60 de surse, cele care contează, şi este făcută media pe ultimele 14 zile. Capisci? Cam ca mai jos, via Andrei Măguleanu.



PS Regulile comentariilor sunt aici, încălcarea lor se pedepseşte cu ştergerea fără avertisment.

10 comentarii:

Bogdan Glavan spunea...

Nimeni nu vorbeste despre el, pentru ca nu are ce sa zica (in afara de tampenii de genul celor "25000 de euro"). Si atunci, toti vorbesc despre adversar. Cum adversarul nr. 1 e Basescu, e evident ca acesta apare pe primul loc.

Dan Selaru spunea...

Dar la niste cote fantasmagorice.

Anonim spunea...

cat timp la noi politicienii nu stiu decat a ataca, distruge si contracara, orice campanie se va desfasura sub semnul "el e mai rau ca mine" in loc "eu sunt mai bun ca el deoarece...fill in the blanks"; un adevar elementar, pe care clasa politica inca nu-l pricepe

Dan Selaru spunea...

O poza face mai mult decat 1000 de cuvinte.

Loda spunea...

Deci ,,presa ticalosita" a mogulilor, il serveste, chiar fara sa vrea pe dl.Basescu ! :)

Dan Selaru spunea...

Nu presa, ceilalti candidati. Presa doar relateaza.

Anonim spunea...

Teoria formei fara fond. Asta faceti voi. Analizati jocul de scena al actorilor si uitati de continutul textului. Nu am auzit sau citit nici o analiza de fond a mesajului din Parlament, decat ca Geoana si Antonescu s-au plictisit. Si toti comntatorii se mirau ca Basescu a schimbat registrul actoricesc. Despre ce vorbiti voi ...?

Robert spunea...

M-am saturat de comentariile dvs ca si de ale tuturor. Daca am fi trait intr-o tara normala, cu oameni normali, argumentele astea ar fi contat. Dar asa, intr-o tara in care toti dau din gura sau scriu intr-o veselie, nimic nu mai conteaza. Nu se face absolut nimic. Cum sa mai crezi in partide si in actualii politiceni, cand cele mai bune partide (dupa votul "boborului") s-au aflat la guvernare si n-au facut NIMIC. Toti sunteti inregimentati politic si incercati sa mai convingeti niste oameni de buna credinta, dar naivi. Dupa mine as face un referendum ca toti cei care au detinut functii publice sau au facut politica in ultimii 20 de ani, sa fie exclusi din viata publica. Sa vina altii! Si daca nici astia n-o sa faca nimic, sa fie exclusi. Si sa vina altii. Poate asa o sa se rezolve ceva in tara asta.
In rest, d-le Selaru numai obiectiv nu sunteti.

Dan Selaru spunea...

@anonim Generalizezi prea usor.

@Robert, fa-o. Daca nici o statistica nu-i obiectiva atunci problemele de perceptie ale societatii sunt la fel de grave ca si palavrele politicienilor.

Iar despre inregimentarea mea politica te porti exact ca un politician, dai si fugi. Dovedeste!

Bilbofil spunea...

[moment de enervare] "nu SE face..." "TOTI sunteti..." "sa vina ALTII" "o sa SE rezolve CEVA". EU m-am saturat de pronume nehotarite si de diateze pasive (mai ales mascate reflexiv). Vreau propozitii cu un subiect precizat care sa faca, nu sa sufere pasiv actiunea predicatului.[/moment de enervare]

In alta ordine de idei, statistica insemna doar o modalitate matematica de a interpreta niste date (multe) si nu este mai obiectiva decit acele date. Garbage in, garbage out. De exemplu, Hotnews (http://student.hotnews.ro/stiri-intalniri_online-6228600-sociologul-bogdan-voicu-testele-europene-arata-prin-1997-plasam-ultimele-locuri-europa-distanta-mare-majoritatea-tarilor-materie-performanta-scolara.htm) a discutat calitatea invatamintului romanesc pe baza unor cifre care se refera la PERCEPTIA calitatii acestui in Romania.

In rest daca Basescu pierde nu va fi din cauza contracandidatilor sai, ci a loteriei electorale pe care alegatorii romani o joaca atunci cind sint nemultumiti: "sa vina altii!", nu conteaza cine...