joi, 11 februarie 2010

Politica financiară şi războaiele ideologice

Ne aflăm în momente destul de dubioase pentru moneda europeană. PIGS, cei patru purceluşi, prin circul financiar iresponsabil pe care l-au făcut au pus o presiune enormă pe cursul euro.

Presiune care, bineînţeles, e pusă pe seama speculatorilor. Nu pe iresponsabilitatea statelor în cauză, guvernanţilor mai precis. Ei sunt, ca de obicei, lipsiţi de responsabilitate.

Presiune care, bineînţeles, nu a rămas fără urmări, cât a scăzut euro faţă de dolar? Peste 8 procente. E puţin? Nu.

Ce au hotărât statele europene? Să-i salveze pe purceluşi pe banii contribuabililor. Să plătească neamţul pentru iresponsabilitatea şi corupţia grecului.

Unde ne duce fenomenul? Oamenii nu sunt imbecili, văd că situaţia e violetă, albastrul nu e la modă, şi încep să strângă bani negrii pentru zile albe. Şi creşte rata economisirii. Se petrece în toată Europa, se petrece şi în România. Asta normal duce la scăderea preţurilor (deflaţie), dacă nu creştea preţul ţigărilor aveam o inflaţie de 3 procente. Creşterea accizelor a condus la ratarea ţintei de inflaţie.

Deci, să revenim, oamenii strâng bani. Consumul scade, producţia scade din lipsa cererii. Ca măsură învăţată de la Keynes băncile centrale produc monedă de hârtie şi o bagă în sistem şi scad dobânda de referinţă, poporul tezaurizează banii. Şi la un moment dat se prinde că de fapt tezaurizează hârtie. Şi începe să cumpere orice, preţurile cresc fulgerător, din cauza producţiei mici inflaţia face explozie.

Şi acum să ne uităm la noi. Leul se apreciază în raport cu euro. Dar în raport cu dolarul ? Nu. Să ţinem banii în dolari? Şi americanii fac la fel dar ei au moneda de referinţă şi-i au pe chinezi care cumpără tot. Tot o gogoaşă, dar bazată pe producţia fantasmagorică din China. Cât or mai avea şi chinezii răbdare şi chef. Un stat nu se comportă ca un om. Chinezii sunt prinşi în capcana movilei de titluri ale FED pe care o deţin. Dacă nu mai susţin dolarul se prăbuşesc şi ei.

Şi atunci în ce monedă să-ţi păstrezi economiile? În altceva. Sau măcar în toate monedele simultan. Dacă se prăbuşesc toate, asta e. Sau poţi să cumperi aur sau argint, sau teren agricol. Sau în ce vă trece prin cap, uşor tranzacţionabil.

În vremea asta în blogosferă au loc războaie ideologice care depăşesc intelectual cu mult orice dispută politică. Subiectul este influenţa Statului în economie sau chiar existenţa lui. Când o să aud pe un post serios, nu generalist, o asemenea discuţie purtată între politicieni o să consider că există partide cu ideologie. Până atunci mă distrez copios privind "reformarea clasei politice".

Războaiele se duc între comentatori aici, aici şi aici şi aici. Sunt dovada vie că printre români există oameni cu principii, cu ştiinţă şi cu talent, şi care susţin o părere politică cu credinţă în ea. Care nu se dau cum bate vântul şi care nici n-au funcţii publice.

21 de comentarii:

Camil Stoenescu spunea...

păi în ultimul paragraf zace și problema: că oamenii nu știință economică și cu principii nu au funcții publice. și nici nu vor avea. până atunci, încercăm să nu ne „porcim” de tot

Unknown spunea...

Excelent articolul :) Daca imi permiti:

- Never bet against the US.(Sorosz, Buffet)
- Cine n-are speculatori sa-si cumpere. (Benjamin Graham)

Singurul lucru in care merita sa investesti in zilele astea sint copiii si stiinta. restu... n-au nici o valoare. aurul si argintul au inceput sa se comporte ca niste comodities si nu mai sint safe haven. Poate doar bule.

Anonim spunea...

doua remarci. BNR nu mai facut emisiune de moneda din 1999 (Vasilescu dixit). Leul are curs fata de dolarul US prin derivare de la euro si nu prin cotatie independenta. Leul poate avea aceeasi cotatie fata de euro si sa varieze fata de USD numai pentru ca euro/USD a variat. Nu se ataca moneda acolo unde bancile centrale au buzunare adanci. Au incercat doua banci grecesti in RO si s-au ars in 2009 (Isarescu dixit)

Subsemnatul spunea...

Pai cine sa fie de vina daca nu altii? Disonanta cognitiva e in floare...
Speculatorii sunt de vina, apoi bancile, apoi tarile dezvoltate, apoi new world order, apoi masonii, apoi... eh, you get the point.. :)

Profudebio spunea...

Eu sunt un om prost, asa ca e normal sa pun o intrebare idioata: Aceasta criza economica este chiar provocata de explozia necontrolata a imobiliarelor din US din 2000-2008 sau este un atac perfid la adresa euro, si, prin extensie, la insasi structura UE?

Anonim spunea...

pretul tigarilor a crescut, dar nu si incasarile de pe urma lor.

AristotelCostel spunea...

@ghost

Eu sunt de vina pentru manipularea din mainstream.

Masonii deja au anuntat ca ies in strada sa protesteze impotriva masurilor luate de sindicate. S-au saturat sa fie mintiti. :)

... fantoma are neuroni... fantoma.

AristotelCostel spunea...

... media

Bogdan Glavan spunea...

@Anonim:
Din 2000 pana acum masa monetara a crescut de, atentie!... de, atentie!... de... 20 de ori!!!

Data viitoare nu-l mai ascultati pe Vasilescu, descarcati Buletinul statistic lunar al BNR.

Dan Selaru spunea...

Frumos, un fleac, ne-au napadit cu bani.

AristotelCostel spunea...

anonimu' a uitat sa ne spuna de bancile grecesti Unicredit si ING.

... foarte i'format. Lucreaza la servici'...i?

Dan Selaru spunea...

ING e olandeza, piureus poate.

fabeto spunea...

ING e olandeza, piureus poate.!!! de aceasi parere sunt si eu !

AristotelCostel spunea...

Au incercat doua banci grecesti in RO si s-au ars in 2009 (Isarescu dixit)

... eu stiu de Bancpost... Unicredit si ING, ca nu sunt grecesti... toate, si nu-s 2, ci 3 constituie calitatea... contrainformatiilor. :)

Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...

Cei patru apostoli erau trei: Luca si Matei. Aristotel vorbea cifrat, ca de obicei.. :-)

Normal ca Unicredit si ING nu-s grecesti, voia sa spuna ca anonimul e prost "dezinformat" si ca nu (doar) grecii s-au ars in 2009.

Care de fapt era toamna lui 2008, iar cele "2 banci grecesti" erau 3 desi initial fusesera 4 si anume: ING, Royal Bank of Scotland, UniCredit şi Bancpost

P.S. Scuze pentru repostare, rog stergerea celorlalte comentarii.

Anonim spunea...

@bogdan glavan. Ce are masa monetara cu emisiunea de moneda?

John Galt spunea...

Care nu se dau cum bate vântul şi care nici n-au funcţii publice.

Daca imi permiti lipsa de modestie :), as adauga faptul ca unii au ajuns sa faca bani inclusiv dupa ce au fost haituiti de stat prin tribunale, dupa ce au adunat cateva dosare penale, amenintari cu moartea si perfuzii prin spital. Ba chiar sunt mandrii cu cicatricile astea. :D

Lupta insa abia incepe. Multumesc!

:)