joi, 11 martie 2010

Punctul 8 de la Timişoara

8. Ca o consecinta a punctului anterior, propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca. Pana la stabilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este absolut necesara. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa interzica fostilor activisti comunisti, candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vina. Stim cu totii in ce masura era conditionata viata individului, de la realizarea profesionala pana la primirea unei locuinte, de carnetul rosu si ce consecinte grave atragea predarea lui. Activistii au fost insa acei oameni care si-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a facut o asemenea alegere nu prezinta garantiile morale pe care trebuie sa le ofere un Presedinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei functii, dupa modelul multor tari civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Presedinte al Romaniei ar putea candida si personalitati marcante ale vietii culturale si stiintifice, fara o experienta politica deosebita. Tot in acest context, propunem ca prima legislatura sa fie de numai doi ani, timp necesar intaririi institutiilor democratice si clarificarii pozitiei ideologice a fiecaruia dintre multele partide aparute. De-abia atunci am putea face o alegere in cunostinta de cauza, cu cartile pe fata.

A rămas la fel de actual.

8 comentarii:

Claudiu MINEA spunea...

E bine ca ne aduceti aminte.

Mihai spunea...

Poporul roman a ales atunci sa ignore punctul 8, sa voteze cu peste 80% un fost nomenclaturist, sa strige "Noi muncim nu gindim".
Spune ceva asta despre natura noastra?

John Galt spunea...

20 de ani..

John Galt spunea...

Mihai, "poporul roman" nu a votat cu Iliescu, te inseli.


Primele alegeri "libere" au fost falsificate grosolan, ruseste, ca nici oamenii lui Ceausescu nu avea curaj sa faca asa ceva.

Stolojan s-a imprumutat aiurea, a tiparit fara masura si a dat drumul la "creditare", sa fie. In acelasi timp a inchis sute de fabrici neplatind nimic. Oamenii s-au trezit "liberi" insa libertatea insemna ca ai voie sa zici ce vrei, ca poti sa vezi un film american.

Insa in spate multi pregateau deja FURTUL (incepand cu acte false si pana la imprumuturi ce nu vor fi niciodata rambursate - sau platite la a mia parte din cauza inflatiei, sacrificand astfel economiile tuturor).

Trebuie sa fii extrem de naiv sa crezi ca 80% l-au votat pe Iliescu (*in Botosani acesta a iesit cu 98 % - desi e IMPOSIBIL), mai ales cand Piata Universitatii a fost ocupata luni intregi, partidele "istorice" erau devastate, si mii de accidente extrem de ciudate se intamplau in toata tara.

Dosarele revolutiei sunt NIMIC pe langa ce s-a intamplat dupa aceea. De ce crezi ca ABSOLUT TOTI oamenii onesti, cu adevarat respectabili, cei care puteau sa faca ceva pentru tara (si pentru ei) au plecat urgent, crezi ca de la prea multi bine?

Intreaba-te mai bine ce amenintari cu moartea au fost atunci, cauta sa vezi cate tragedii s-au intamplat.

Insa NU mai continua intoxicatiile unora, nu incerca sa mai legitimi FURTUL de atunci.

parvan spunea...

JG: 85% din pacate, iar FSN 76% la camera si 65% la senat.

Drama, tristete, intoxicare zii cum vrei ... dar ce spui tu e valbil concomitent cu rezultatele astea :(

Camil Stoenescu spunea...

a rămas doar inutil. nu putem șterge cu buretele cei 20 de ani ratați

Mihai spunea...

John mi se pare ca tu vrei sa ignori realitatea. Hai sa nu ne mai ascundem dupa degete, marea majoritate a romanilor nu numai ca au votat cu Iliescu dar se comportau ca fanatici.
Cei de care zici tu ca au plecat atunci, faceau parte din minoritatea care a inteles. Minoritari au fost si cei din Piata universitatii.
Masa populatiei era indobitocita de 50 de ani de comunism si extrem de usor manevrabila. Iar in orase ca Botosani chiar nu ma mira ca Iliescu sa fi avut o majoritate zdrobitoare.

Anonim spunea...

@John Galt, ca sa mai adaug si eu la cele scrise de Mihai:
Stolojan a fost PM dupa Petre Roman. In perioada in care a fost Prim-Ministru au fost deconturi pentru cele 18 luni de mandat precedent (consum).
Dupa Stolojan a urmat ca PM dl. Vacroiu care a permis productia pe stoc si credite catre firme de stat. Plata pentru acestea am facut-o TOTI (adica noi). Il amintesc pe dl. Vacaroiu ca si contra argument la "Stolojan s-a imprumutat aiurea, a tiparit fara masura si a dat drumul la "creditare", sa fie. In acelasi timp a inchis sute de fabrici neplatind nimic." Vrei tu John Galt sa platesti pentru productie pe stoc care este nevandabil (adica nu are cerere)? Foarte bine, plateste. Eu nu vreau.
A trebuit sa cada Bancorex sa vedem gunoiul perioadei Vacaroiu.

Cat despre perioada 1990-1991, nu are legatura cu un Stolojan ci cu Iliescu si Petre Roman (& Co), ei au dictat.