joi, 27 mai 2010

Şase moduri de a scăpa de datorii. Două, de fapt

Există şase moduri prin care o ţară excesiv îndatorată poate ieşi din această situaţie.

1. Creşterea economică.
2. Să găseşti un mod prin care să scazi dobânda la împrumuturi.
3. Să găseşti pe cineva să-ţi refinanţeze împrumuturile.
4. Tăierea cheltuielilor bugetare şi creşterea taxelor.
5. Să dai drumul la imprimantă şi să inunzi piaţa cu bani.
6. Să dai faliment.

Primul punct este iluzoriu, incompetenţa şi frica Guvernului nu pot conduce la creştere economică. Lipsa de încredere ne ucide.

Al doilea punct este la rândul său imposibil, mai ieftin decât de la FMI nu avem de unde lua bani.

Cine? Nu suntem Grecia.

Asta facem.

Asta n-o s-o facă niciodată Isărescu.

Ne e la îndemână. Am mai făcut-o. În 81 şi 86 dar cine ştia.

Reale sunt doar trei moduri de ieşire. Tăieri, imprimantă sau faliment. Restul nu sunt soluţii, doar amânări. Nicio creştere economică nu depăşeşte dobânzile.

Dar istoria ne spune că singurul caz de plătire a datoriilor din istorie fără inflaţie este al Marii Britanii în 1815, doar că atunci Marea Britanie beneficia de Revoluţia Industrială. Restul au printat bani sau au intrat în faliment.

Avem, de fapt, două opţiuni. Inflaţie sau faliment. E valabil pentru jumătate din statele lumii.

Aici
aveţi mai multe.

34 de comentarii:

Author spunea...

de fapt Romania a fost in default de 3 ori; prima data intre 1933 - 1958; 26 de ani.

taierea cheltuielilor este doar un mic inceput; nu scade datoriile, dar macar opreste scufundarea.

Dan Selaru spunea...

In 33 era oarecum normal.

Anonim spunea...

Din ce a spus Dl. Isarescu ieri am inteles 2 lucruri:
1. expunerea bancilor pe statul roman se cam apropie de limita;(2009 e finalizat si se negociaza 2010)
2. Cu inflatie mare nu se poate pentru ca banca nationala are niste acorduri cu banca europeana, care interzic astfel de actiuni.

Deaici cred ca rezulta disperarea masurilor.

Matei.

Dan Selaru spunea...

Corect.

Unknown spunea...

ai uitat una: eliminarea creditorilor.

Anonim spunea...

Nu ma pricep, dar aseara intamplator era la tv Jacques Attali care a spus exact asta: sase moduri de a scapa de datorii. V-ati inspirat cumva de la el?

Anonim spunea...

Articol scurt la obiect si cat se poate de corect. Cu o mica exceptie: se putea sa avem cel mai compentent/curajos/popular gurvern ca tot nu reuseau nimic.
Articolul ar trebui trimis tuturor celor care vor sa faca greva ca sa nu se mai chinuie; o sa fie oricum mult mai rau inainte de a fi mai bine. Sunt curios cat o sa tina

Anonim spunea...

Miza cresterii econimice este marirea colectarii fara marirea fiscalitatii (care este anti-crestere).

E adevarat ca asta nu o face mai putin improbabila, cu acest guvern, in orice caz.

zummuz spunea...

Felicitari. Insa ambele variante afecteaza si regularizeaza efectele si nu cauzele. S-au prabusit 2 sisteme de gandire - capitalismul si comunismul. Ambele utopice. Ambele extremiste. Din pacate nu stim inca ce sa punem in loc. Evolutiile istoriei au lasat iarasi oamenii cu chilotii in vine. Pentru moment se pare ca nu exista solutia minune. Sau exista ? China ? Cand o sa gasim sau o sa stim ce putem pune in loc atunci o sa fie bine. Altfel ne intoarcem in cativa ani in acelasi loc si de fiecare data va fi prabusirea mai puternica. Nu poti avea la nesfarsit crestere (economica sau de consum) intr-un sistem finit. E o problema de logica de scoala primara. Sau de bun-simt.

Flavian spunea...

Isarescu a inflationat pe vremea lui Petre Roman, Vacaroiu sau Stolojan fara nici o jena. Ca acum ii forteaza mana FMI-ul datorita expunerii bancilor straine pe creditele in valuta e alta poveste.

Ce-mi place insa este faptul ca acum se vorbeste destul de lejer despre falimentul Romaniei. Cand mai acum doua-trei luni cei care discutam despre asa ceva era priviti drept pesimisti notorii. Iar acum un an eram catalogati de-a dreptul bezmetici... :)

Anonim spunea...

Nu este chiar asa: singura solutie sanatoasa este cresterea economica (care atentie nu trebuie comparata direct cu rata imprumutului pentru ca a avea crestere inseamna o baza de impozitare mai mare, reducerea cheltuielilor de stimulare si fonduri somaj, ajutoare sociale mai mici + aport de capital strain ce investeste -> intrari mari la buget) combinata cu rigoare in cheltuieli de buget. Restul nu sunt decat amanari ale acestei solutii combinate. Inflatia NU plateste datorii ci corecteaza (Cand am moneda proprie - nu EUR ca Grecia !) deficitul de eficienta si / sau productivitate. datoriile se platesc prin rezultate concrete. Nimeneni nu va accepta hartie care sa fie devalorizata de inflatie in schimbul unor valori reale imprumutate. Cam slaba si fara fundament analiza.

Flavian spunea...

Anonim, asa-zisa "normalitate" a vesnicei cresteri la care viseaza unii ar trebui sa fie recunoscuta drept ceea ce este de fapt, adica o boala.

Dr.A spunea...

mai ieftin decât de la FMI nu avem de unde lua bani.
Guvernul nu ia bani de la FMI ci în mare parte de la bănci. La 8% dobândă ori 24% datorie publica cotizam cam 2% din PIB pe dobânzi.

Unknown spunea...

As fi de acord cu varianta 5. Să dai drumul la imprimantă şi să inunzi piaţa cu bani , mai exact emisiunea monetara , dar facuta cu cap iar de aici , trebuiesc facute investitii cu bani romanesti , nu euro sau dolari , cu bani romanesti , cu oamenii nostrii . Am observat ca e mai usor sa pui taxe peste taxe pentru ca atata stiu "omuletii verzi". Parerea mea este ca totul pleaca de la "EDUCATIE". Multumesc.

Bogdan Glavan spunea...

Solutia liberala este falimentul.

Anonim spunea...

In Romania au mai ramas multi specialisti(e adevarat mai trecuti de prima tinerete) dar care nu au loc.
In primul rand Guvernul ar trebui sa infiinteze o banca de dezvoltare in care creditele sa fie la dobanda 1-2% pentru investitii in productie (agricola, industrie).
In aceste investitii sa fie coparticipant si statul iar in momentul in care investitia este profitabila, sa-si vanda participatia.

Gabi spunea...

Ati putea adauga:
7. Sa exporte in alte zone "democratie- civilizatie" contra petrol, aur dimante...etc
8. Sa declanseze un razboi - mondial de preferinta
9. Sa-si execute creditorii - vezi Hitler
10. Sa gaseasca din intamplare un tezaur national si sa nu aiba posibilitatea sa-l returneze
Presupun ca va referiti la tari "normale" :)

Anonim spunea...

Referitor la investitii. Ati incercat sa obtineti fonduri nerambursabile? Eu am incercat. Miza e mare si mita pe masura. Nimeni nju vorbeste de asta. Daca s-ar cere mita pana la 10% nu ar fi o problema. Dar se cere 50%. Trebuie sa ai un proiect umflat sa poti sa dai "comisionul" angajatului, atentie, GUVERNULUI. Asta are salariu de salariu si mai cere si "comisioane" grase. Cu asemenea oameni nu iesim noi din criza. Taiem salariile si pensiile. OK. Agonia se va prelungi cu cateva luni. Si vom ajunge de unde am plecat, dar cu venituri mai mici. Si sa fim seriosi, credeti ca mediu privat nu va diminua cheltuielile? Si mai ales salariile. Statul era un refugiu pentru cei care erau prost platiti in mediul privat. Acum salariile de la stat nu vor mai fi tentante pentru cei care se satura de patroni sau de munca silnica din multinationale. Patronii vor profita de situatie si vor lua masurile care le convin ce mai bine. Cat despre taxe, vor gasi metode sa le evite.

cristian dogaru spunea...

punctul 4...ceee? asta n-o sa o faca niciodata isarescu? tu unde ai fost in intervalul 90-97? stii ca americanii se dau cu fundul de pamant ca dolarul a pierdut 93% de cand e Fedul iar cu BNR-ul lui Isarescu (cum, nu e pe viata?) in numai 20 de ani devalorizarea a fost de 99,98%?

Claudiu Nasui spunea...

As zice ca mai sunt vreo cateva solutii:

Scaderea impozitelor. Daca suntem in dreapta maximului pe curba Laffer, cum cam totul indica ca suntem, ar provoca si crestere economica si marirea bazei de impozitare.

Privatizarea activelor Statului.

Legalizarea unor activitatii care sunt inca monopolul crimei organizate cum este vanzarea de droguri si prostitutia. Atentie, nu cred ca consumul acestor produse/servicii ar creste, pur si simplu ar deveni mai calculabil si ne-am da seama de el.

John Galt spunea...

Bogdan, cu falimentul e putin mai complicat..

:)

Anonim spunea...

Pentru o firma, falimentul inseamna disparitia ei din punct de vedere juridic si valorificarea activelor sale, in vederea rambursarii unei parti cat mai mari din datorii.

Adeptii falimentului de stat au stat vreun pic sa se gandeasca ce ar insemna aplicarea celor de mai sus in cazul unui stat ?

John Galt spunea...

Anonim, crezi ca Patriciu nu stie asta?

Volens Nolens se ajunge exact in Friedman, adica exact in cosmarul socialistilor de pretutindeni. Privatizarea "Statului" este singura solutie.

Roaga-te sa nu fie facut cu forta pentru ca in cazul ala s-ar chema VIOL.

:)

Ionel spunea...

Explicati-mi si mie, cum poate o tara excesiv de indatorata sa iasa din criza prin tiparire de bani? El, guvernul, trebuie sa plateasca datoria intr-o moneda straina; daca tipareste bani valoarea monedei nationale scade, deci mai multe unitati corespund unei unitati din moneda straina.. Deci cum? Nu e ca si cum ii printezi FMI-ului un teanc de bani corespuzator datoriei..
Multumesc!

Pongo spunea...

@ionel: plateste mai putin in echivalent valuta (eur sau usd).
ex: ai contract cu statul, se face in lei , leul plonjaza, statul plateste mai putin. Asijderea cu pensiile si salariile

John Galt spunea...

Plateste mai putin pe naiba, ca tot Euro trebuie sa dea (SDR-uri mai exact).

Cand ai inflatie (sa zicem 100 de euro = 5 milioane RON), exporturile Romaniei sunt avantajate - daca pot sa zic asta.

Importurile se micsoreaza de la sine.

Un investitor strategic ar cumpara hidrocentrale cu banii de buzunar.

Viorel spunea...

Apropos de tiparit bani.
Sunt gata sa tin pariu ca americanii tiparesc bani. Cred ca rad si cu fundul de Europa, mai ales ca au prostit o lume intrega de cand a inceput criza si pana zilele astea cand dolarul creste precum Fat Frumos. Sa fim seriosi. Pe ce baze creste dolarul ca si ei sant varza cu economia si indatorati pana peste cap?

Unknown spunea...

Normal , Romania ar trebui sa se dezvolte din interior , nu cu fel si fel de artificii si ideei din exterior , pentru ca nimeni nu iti vrea binele , vrea doar sa te exploateze cat poate . Dar nu vad un viitor bun .
Multumesc

Flavian spunea...

Si eu inclin in acest moment tot pe varianta cu falimentul: Inflatie sau faliment ?

Se pare ca nu suntem singurii care ne pregatim de asa ceva: Germany prepares for worst in euro zone crisis

"(Reuters) - Germany's push for an orderly insolvency process for indebted euro zone states suggests Berlin is assuming the worst: that one of its peers -- most likely Greece -- will default on its debt repayments."

Anonim spunea...

Perfect GRESIT acest articol,
Spui ca cea mai mica dobanda este data de FMI. Te rog citeste Legea nr. 312 din 28.iun.2004. si vei vedea cine este BNR de fapt cu aprobarea Parlamentului. Singura structura care poate schimba ceva in momentul asta este PARLAMENTUL. Faptul ca FMI are cea mai mica dobanda este de asemenea o aberatie insa conform legii mai sus mentionate BNR nu se poate imprumuta pe termen mediu si lung decat de la FMI, in rest imprumuturile se pot face doar pe termen scurt de la celelalte institutii de creditare. Plus BNR nu are voie sa finanteze institutii publice ale statului roman. Mai investigheaza inainte sa postezi articole defetiste.

Dan Selaru spunea...

Asa e, ca de aia taie astia pensiile, ca sunt eu defetist.

Anonim spunea...

Imi cer scuze nu am vrut sa te jignesc,vroiam doar sa teatentionez ca mecanismul monetar determina acest fel de crize din cauza dobanzii cerute de banci. verifica putin legea de care ti-am spus si vei vedea cata putere are de fapt BNR. Este cea de-a 6-a putere in statul nostru si poate prima ca importanta.

John Galt spunea...

Dar tu cat ai vrea sa fie dobanda - un 1% ar fi.."corect"?

Sa-si ia toate spalatoresele de pe pamant vila cu piscina, nu?


Plus 2 3 masini.


Reglementezi prin LEGE numarul maxim??

:D

Anonim spunea...

1% e exagerat, cred ca ceva de genul 0% ar fi mult mai realist. http://hymerion.ro/2010/05/18/banca-japoniei-va-acorda-credite-firmelor-care-investesc-in-mediu-energie-si-turism.html