Guvernul Boc n-a căzut. O mare victorie. Eu mă bucur. Ne merităm soarta, ăsta este cel mai bun guvern de care suntem capabili. Ciocul mic ălora care se opun. Aţi votat în 2008 şi 2009 ce aţi votat, acum suportaţi consecinţele.
Să se taie, să se taie tot, pensii, salarii. La toamnă o să crească taxele şi impozitele. Foarte bine. Prostia se plăteşte, ca şi găleţile sau kilul de orez. Le-aţi luat şi aţi crezut că daţi lovitura. Foarte bine. Acum plătiţi!
O să ajungă euro că n-o să puteţi plăti ratele? Foarte bine, să vă ia casele, maşinile, tot ce aţi cumpărat pe datorie. Treaba voastră. Nu meritaţi milă, datornicilor.
Ce atâtea subvenţii, nu sunteţi în stare să plătiţi întreţinerea? În doi ani o să vă ia casa. De ce staţi la oraş, marş la ţară, cultivaţi cartofi, nu vreţi, o să muriţi de foame. Asta e.
N-aveţi bani de medicamente, o să muriţi. Mai aveţi zile? Nu, zilele sunt pe sfârşite, nu mai aveţi. Cumpăraţi-vă sicrie, prosoape şi batiste. O să aveţi nevoie. De fapt nu voi o să aveţi nevoie, ăia de-o să vă îngroape.
E bună criza asta. Prostia se plăteşte. Şi prostia merge braţ la braţ cu Boc!
Ce, nu vă place regimul? Păi cine l-a votat? Nu Băsescu sau Boc sunt vinovaţi. Ci fiecare dintre voi, eu, tu, toţi cei care am ales. V-aţi pierdut privilegiile, amărâtul ăla de salariu sau de pensie? Foarte bine.
Vreţi solidaritate? Se cheamă milă! Cereţi-o! Să vedem cine o mai oferă.
miercuri, 16 iunie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
136 de comentarii:
Problema e ca si noi platim solidar cu cei care s-au imprumutat, pentru ca a avut grija Basescu sa faca un imprumut si o sa mai faca, imprumuturi prin care mentine iluzia de bunastare, amana masurile dure si ne transfera noua plata facturii datoriilor guvernului.
Noi platim pentru pasivitate, pentru neimplicare.
@deceneu:Sau pentru ca "am infrant".Asta e, daca pierzi pierzi. Degeaba ai dreptate, nu am stiut sa o sustinem suficient in 2008 2009 si mai cine stie cand. Sau poate ca nu aveam dreptate si alternativa era mai rea.
Sau cineva se joaca ceva si noi habar nu avem ce sau de ce.
Oricum, daca e pe asa, o sa constate again ca democratia nu este un tzel ci un blestem inexorabil.
Eu nu prea sunt de acord cu tonul articolului, cu exceptia "ăsta este cel mai bun guvern de care suntem capabili". Si nu sunt votant PDL. Nici pe Basescu nu l-am votat.
Stau si ma intreb insa ce guvern ar putea produce PSD + PNL. Si nu gasesc o varianta mai buna. Ei au ce au cu Basescu si ar distruge tara in loc sa guverneze doar ca sa il dea jos. Antonescu a zis ca e o lupta politica. Pe nervii si pe banii nostri.
Nu am vazut din partea opozitiei pana acum propuneri concrete de guvernare gen: nu trebuie sa reducem pensiile, putem sa taiem de aici sa lipim aici si atunci nu mai trebuie reduse pensiile. Am auzit doar un "avem program de guvernare daca ajungem sa guvernam". Pai de ce sa dam atunci pinguinu din mana pentru cioara de pe gard?
@Pongo - succesul nu depinde doar de argumente si de adevar, depinde si de raportul de forte intre combatanti, de partea cui "joaca" mass-media.
In Romania mass-media are prioritati diferite de ale cetatenilor.
Democratia nu este un blestem, este un tel, dar in Romania suntem tinuti departe de el, pentru ca-i in contradictie cu interesele celor de la putere.
@alex@formidabilii.org de acord cu tine. Din cauza asta a si luat Basescu al doilea mandat, pentru ca in spatele lui Geoana erau alti "sacali" pe care lumea i-a repudiat.
Drama-i tocmai in lipsa de alternative.
a propos de propuneri constructive cu de unde sa taiem si unde sa lipim, de asta ce ziceti?
Are dreptate Dan. Dar ma intreb daca admiratorii lui Basecu & Co o sa aiba ceva de suferit. Pt ca daca nu...satulul nu crede flamandului.
Si ma astept sa vina iar basescienii sa-mi dea in cap ca am aplaudat minerii, ca sunt o comunista tipica, cum mi s-a mai intamplat.
(Pt cei carora le e lene sa mearga la blogul meu: nu, n-am aplaudat minerii)
Deceneu: peste 100-200 de ani o sa vezi ca democratia este exact asta. Inexorabila. Nu zic ca e rea, zic ca e inevitabila. Pt ca este din pdv tehnic un blestem.. Cauzele sunt mai vechi.
Asa incat, cine lupta pentru ea este condamnat sa castige.Ceea ce nu inseamna ca nu merita lupta, cat mai este ea posibila cu acest scop.
Ce spui tu despre media este adevarat dar nu ar trebui sa uitam ca media reprezinta niste oameni.Cu vanitati, idei tampite (marele meu ziar NU face politica...) etc.O comedie a erorilor. Sau un scenariu atent realizat.
Iar cu prioritatile cetatenilor nu m-as grabi, pentru ca prioritati de genul" sa ii beleasca pe aia" "sa i-l vad pe badea cum plange"- auzita personal-nu sunt de natura sa miste tara inainte. Care "inainte" e o alta problema. Ce directie ar trebui sa urmam? Habar nu avem.
Lumea este in halul in care este. Ce se intampla de fapt eu personal nu as putea sa spun.
Poate ca cetatenii au nevoie sa treaca nitel prin desert ca sa se purifice si sa capete un scop si sa isi stabileasca niste prioritati care sa le dea un rost al facerii de umbra pe pamanat.
Sau poate sunt prea dur.
or fi "toti" vinovati dar vinovatiile sunt diferite. Unii-s vinovati ca nu i-au convins pe ceilalti de ce e bine si ce e rau in timp ce ceilalti sunt vinovati pentru raul facut semenilor lor.
PS: Mila nu se ofera decat victimelor.
Unde sa ne / ma / va conduca conducatorii?
Stiu "conducatorii" mai bine decat mine unde vreau eu sa ajung?
Fiindca nu stiu, de ce as avea asteptari mai mari decat sa ma lase in pace - sa nu mai faca nimic?
De ce am fost prosti cand am votat? PDL a promis ca nu va mari taxele, sau cel putin nu le va mari in mod semnificativ. Pina acum s-a tinut de cuvint. Cand nu se va mai tine sigur nu o sa-i mai votez.
La nivelul meu individual am semnale ca si la capitolul cheltuirea banului public lucrurile se mai imbunatatesc. Cunosc un numar de constructori care lucreaza cu statul care se plang ca acum li se cer justificari si pentru ultimul surub din deviz si s-au cam dus vremurile cand puteai sa treci lucrari neexecutate cu toptanul ca statul le platea fara sa mai verifice. Probabil ca mai e mult de facut pe linia asta.
In plus, nu reusesc sa inteleg atitudinea opozitie. Anul trecut eu am pierdut cam 20% din venituri datorita restrangerii activitatii economice. Nu tin minte ca PNL si PSD sa-mi fi plans de mila atunci si sa faca scandal in parlament ca mi s-a redus mie venitul. Daca o faceau as fi inteles acum si agitatia lor pentru soarta bugetarilor. Asa mi se par niste partide-stat de genul celor din statele subdezvoltate in care partidul e totuna functionarii statului, si care isi vad amenintata acum liota de trepadusi de partid care nu stiu altceva decat sa-si plimbe fundul dintr-o functie publica in alta.
Eu zic sa mai avem rabdare putin, pentru ca oamenii nu se uita in jurul lor, nu percep decat ce ii afecteaza direct. Uite si mai sus ... am votat sa nu creasca taxele si nu au fost crescute ... uraaaa !
Sa avem rabdare pana la toamna sau la iarna, ca acum sunt inca ocupati cu sarbatorirea mortii caprei bugetarilor. Ca-s si pensionarii victime colaterale nici nu mai conteaza. Si totusi un "ti-am spus eu !" nu rezolva de fapt belelele.
Chiar asa, am facut taierile astea, am baut sampania ieri, de azi incolo ce mai facem ? Construim si noi o economie ceva ? Ungurii au infrastructura si impozit 10%, dar sunt sigur ca investitorii vor alege Romania pentru reforma pe care o facem mai ales de acum incolo.
Wow, one of the best read posts so far.
Lasa, nu-i nimic, macar il avem pe pastorul intelept care ne va trece desertul de 40 de ani (sau cel putin asa spunea un pipin*urist celebru)
Sunt de acord cu mesajul articolului. Cu o singură mențiune: o să mai treacă multe zeci de ani până când oamenii vor învăța să-și asume alegerile fără să dea vina pe oricine altcineva, să învețe din greșeli și să nu se mai lase prostiți de orice promisiune în campania electorală.
Dacă suntem sănătoși, s-ar putea să prindem și noi vremurile alea :)
Solidaritate nu am avut niciodata in tara asta. Ce era pe timpul comunistilor se numea tinere sub control iar ce am avut pana acum erau doar voturi. Ce ma deranjeaza la acest guvern, pe langa incompetenta, (dar asta e ceva obisnuit in clasa politica actuala) este comunicarea. Eu nu sunt sigur ca ceea ce fac ei acum e necesar pentru ca nu m-au convins ca e unica solutie. Si daca vroiau sa-mi demostreze ca sunt seriosi, ar fi trebuit sa impuna o transparenta totala pentru toate cheltuielile. Ca sa ne convingem singuri care e realitatea.
Din punct de vedere economic as fi de acord cu aceste masuri daca as sti ca ne vor ajuta.
Din punct de vedere uman pentru multi era deja greu. Si sunt sigur ca o majoritate din cei carora le era greu nu merita sa le fie si mai greu pentru ca niste conducatori (actuali si fosti, in functie de persectiva, nu are importanta pana la urma) au hotarat altceva. Si nu vad nicio solutie pentru ca nici macar o revolutie nu va putea aduce o clasa de conducatori competenti si cu bun simt si respect fata de cei care i-au ales.
"O să ajungă euro că n-o să puteţi plăti ratele" ?
Matale pe ce lume esti si care e profesia de baza, daca ai vre-o calificare ..
Sau cumva esti platit ca sa scoti perlele astea sau chiar crezi ce zici ?
Ba Antena!!
ti-o scazut si tie veniturile cu ocazia asta si te-ai gandit sa arunci gaz pe foc ca romanu se strange la urs, crescandu-ti audienta si veniturile?
ai inceput bine cu porstia se plateste, dar asta nu e prostia ca ii votat unu sau altu. socialistii ne-o tras-o 20 de ani cu amanarea reformelor. acuma tre sa muscam din lemn pana ne scoate glontu.
tre sa platim aia care s-o aruncat la chestii care nu is capabili sa le duca. altii is victime colaterale, dar cu complicitate indirecta votand la nesfarsit cresterea pensiilor si salarilor (10% pe an in ultimii nu stiu cati ani) cand productivitatea muncii a crescut cu 5-6% pe an. amagire ce acuma se plateste.
Dar "matale" ce profesie ai si unde ai facut scoala de ai scris "vre-o" ??? Inainte de da lectii mai fa gimnaziul inca "vre-o" data...
daca mai aveam vreun dubiu ca esti dilimache..acum s-a risipit complet.
si ca sa inchei dilematic
bine ca ai votat tu cu geoana LOL
hmm, parca scrie mircea badea sau ciutacu, bine am facut ca am iesit asa in 2008 si 2009 ca acum am fi avut reteaua in actiune + probabil imprumut de la china si rusia, nu de la fmi
da bunica mea care are 360 pensie dupa 30 de ani de munca si nu i-a votat ce vina are? cred ca ai luat-o pe ulei...rau de tot
Calm baieti, calm.
Nu imi este prea clara atitudinea dvs, d-le Selaru. Tonul e mult prea bascalios.
Dar sa le luam pe rand.
Acum nu suportam consecintele votului din 2008/2009, ci ale iresponsabilitatii din ultimii 20 de ani. Masuri populiste, bani nemunciti, lenea, consumul peste puteri, mirajele imobliare, si nu in ultimul rand, bascalia, d-le Selaru:) si scandalul.
Da, sa taie. De la stat. Mediul privat si-a platit obolul anul trecut. Nu ne permitem altceva si altcumva. Sa ma obosesc sa va dau exemplu statele care au luat masuri de austeritate inca de anul trecut, sau mai si cititi pe langa faptul ca scrieti, furios si bascalios?
O sa creasca euro? Poate. Desi BNR nu cred ca o sa lase sa se intample asta, niciodata n-a facut-o. Dar ati uitat cate salarii sunt exprimate in euro? Sau ca se poate lucra mai mult pt bani mai multi? Sau e mai usoara bascalia?
Da, sunt prea multe subventii.
Medicamente - aici s-ar putea sa va dau dreptate. Desi bascalia ma indeamna sa n-o fac pe deplin.
Boc nu e prost. Masurile nu sunt proaste si nici argumentele. Le-ati citit/ascultat cu adevarat? Dar sunt aplicate prea tarziu - trebuiau puse in opera de anul trecut.
Nu am pierdut nici un privilegiu, pentru ca nu l-am avut, d-le Selaru.
Eu nu am privilegii, am salariu, asigurari si responsabilitati.
Daca aveti privilegii...puteti sa le pierdeti din partea mea.
Pentru ca nu traim intr-o tara privilegiata si nici intr-o tara de privilegiati, desi unii chiar sunt asa ceva.
Romania "obiectiva?"
Ce prosti suntem ca n-am votat cu Geoana, nu-i asa, tovarase?
In rest, tot ce-ai vrut sa scrii la modul ironic gen "mars la tara si cultivati cartofi" e cat se poate de corect (dar la modul ne-ironic): cine nu-si permite nu se-ntinde, asa ca, subscriu, "mars la tara".
De ce unii sa plateasca subventiile si creditele altora? Asta nu e solidaritate, solidaritate ar fi sa-i inveti sa traiasca pe picioarele lor. Eu nu sunt solidar cu cretinii care urlau "moarte intelectualilor" in '90. Dimpotriva, as vrea sa-i vad morti.
Urlati acum cand scad pensiile si salariile; cand au crescut (mult mai mult decat scad acum) - a protestat cineva? Ce bine e sa-ti pice de la tzatza statului!
Sa dea Azazel sa-ti vina Ponta cu Catalin Voicu la guvernare; sa-ti puna impozit progresiv si sa creasca pensiile si salariile bugetarilor pana nu le mai puteti duce. Sa-i termine pe toti care lucreaza la privat si produc; sa va vad cum traiti dupa ce va omorati gazda, parazitilor.
O mica remarcă: românii votează din luna mai a anului 1990. Vă rog să faceţi cuvenita rectificare. Altminteri articolul dumneavoastră nu reprezintă altceva decât simple si simpliste răbufniri emoţionale
Articolul e scris in cel mai pur stil "Antena3". Ai votat cu Base? Suporta consecintele!
De parca nu am fi cu totii de vina pentru situatia asta.. toti suntem scarbiti de "romania" si de "romanisme", si eventual toti declaram asta scuipand seminte si injurand in trafic, de parca "romania" ar fi mereu "altii".
Asa e, trebuie sa ne asumam, da nu faptul ca am votat, ci ceea ce suntem.
E de la caldura, Selarule?
Domnule Calin!
Va respect parerea, dar, un roman adevarat nu trebuie sa denigreze atat si in asa mod autoritatile statului. Statul este format din oameni, care au fost pusi de Iliescu, si acum este foarte greu sa rastorni un sistem pine pus la punct. Va dadeam dreptate daca pana acum, cei care au cosndus pana in 2008 bagau toti coruptii (politicieni, vamesi, doctori, oameni de afaceri care au corupt pe altii sau au fraudat statul si societati comericiale/persoane fizice, " si alti bugetari" ) la inchisoare sau sa plateasca amenzi penale ca sa-i invete minte. Astazi cu siguranta vorbeam cu totul despre altceva. Dar din pacate, unii jurnalisti ca voi, au inteles democratia altfel. Un jurnalist nu trebuie sa fie partial, sponsorizat tocmai de cei care au luat cu nerusinare din avutiile statului (romanilor). Doresc ca toti jurnalistii sa inceapa a mai refuza din plocoanele baronilor.... Mult succes!!!
Nu puteti face apel la calm, domnule Selaru, dupa ce ati incitat cu tonul articolului dumneavoastra. Sper ca cititorii sa-l priveasca, totusi, ca pe un simplu articol de presa si sa nu se inflameze prea tare...
Nu prea ii dadeam sorti de izbanda motiunii, e clar ca a fost sustinuta in cel mai bun caz neprofesional ... Tariceanu a zis destul de bine niste lucruri (facandu-l pe Boc de doi lei) dar cand era la manete era si sef de garaj la Automotive srl si dadea salarii in administratie intr-o veselie deci credibilitatea lui a fost aproape de zero de la tribuna parlamentului. Eu zic ca Boc merita totusi sa fie experimentat pana la capat de votantii Basescu, tipul ii reprezinta intr-un mod cu totul magistral ... Eu cred ca Boc trece chiar in prim planul vietii politice romanesti, fara bancuri, de fapt s-ar putea ca Basescu chiar sa vrea asta. Cireasa de pe tort ar fi in 2012 Boc presedinte cu Udrea prim ministru. Cred ca si numai pentru asta un european din vest ar trebui sa vina intr-o vacanta in RO.
Dane, articolul asta este o "viziune" 100% liberala asupra problemei (fapt pentru care tin sa te felicit). Asa e, vinovatii trebuie sa "plateasca" inclusiv sa dea faliment (chiar daca ne referim la "stat").
E exact ceea ce se intampla si chiar nu vad de ce atata vanzoleala si foiala pe bloguri si mass-media de parca e vreo surpriza. De atat e in stare "statul" si, din pacate pentru ei, sustinatorii cei mai ferventi ai acestuia sunt primii care "si-o fura".
de ce nu te duci in Grecia? sa tii acolo lectii despre inexistenta crizei.. esti ori stupid, ori ticalos, ambele variante destul de bune argumente pentru a-ti pastra parerile pentru odele cantate in baie lui crin si ponta, imaculatii care nu au nicio vina cu gastile din spatele lor pentru starea Romaniei. Esti jenant!
Extraordinar! Inconsecventa se pare ca e o virtute a noastra a romanilor. Acum 8 zile promiteati ca nu mai scrieti dar e greu nu-i asa cand promiti ceva sa te si tii de promisiune. Cat despre calitatea articolului, nu vreau sa jignesc dar e deplorabil!
Cred doar munca si valoarea adaugata muncii ne va scoate din criza. Cred ca trebuie sa ne debarasam de ideea ca statul e o chestie care sa aiba grija de tine.
Boc nu e prost si nici Basescu. Romanii n-au facut nimic niciodata daca nu le-a dat cineva cu biciul. Toti urlau impotriva coruptiei dar pe de alta parte fiecare ia o pensie calculata aiurea, un ajutor social pe care nu-l merita, un salariu la negru si tot restul. Basescu va da sansa sa va reformati, voi insiva, din interior! Altfel cei care muncesc vor castiga 25% mai putin la fel ca si cei care nu muncesc!
Mingea nu mai e la Basescu, ci la voi! Reformati-va!
Cam multe "umori" si prea putina logica in articol. Tocmai ceea ce ne lipseste azi este logica. Caderea ar fi dus CERT la o catastrofa economica pentru Romania cu consecinte incalculabile. Daca cineva ar fi venit cu un proiect exact - structura guver, plan de masuri de reducere deficit plan de relansare economie, plan de modoficare cod fiscal... acest guvern ar fi TREBUIT sa cada dar in conditiile in care caderea ar fi adus pe langa crizele financiare, economice si una politica acest guvern TREBUIE sa ramana si sa isi asume masurile propuse - Dumneavoastra ce propuneti ca masuri ? Pacat ca in lipsa unei activitati utile unii isi mangaie orgoliile de mari lideri de opinie scriind pe bloguri.
Domnule Dan Selaru,
Aveti dreptate.
Se vede cu ochiul liber ca PSD-ul si PNL-ul erau o solutie mai buna.
Cel putin ieri si alaltaieri si-au dat masura valorii.
Cum faceau dragii de ei front comun pentru mentinerea controlului asupra Curtii Constitutionale. Cum stateau cu piepturile dezgolite in fata dusmanului. Fara nicio frica sau ba pardon, cu frica de ce va fi sa vina. Adrian Nastase era un model de luptator. Saracul. Cine-l va mai apara de hoardele de dusmani?
Iar ieri, cei de la PSD nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le mirosea. Pentru ei, anul 2009 n-a reprezentat nimic, n-au avut alegeri prezidentiale, au luat toate masurile anticriza necesare Romaniei, doar neseriosii din PDL nu le-au luat pentru partea lor de electorat. De ce sa sufere acum toti romanii, cand electoratul PSD a suferit destul in 2009, de ce sa mai sufere si-n 2010?
Noi sa fim sanatosi si la vara cald. Apropo, caldura a venit deja, iar unora le-a luat mintile.
Sorin Blaj
mi se pare un comment stil bolsevic, de infierare a guvernului care uite domle ca ne duce de rapa.
de parca Boc ar fi vrut el sa devin nepopular on purpose, ca nu ii place prim ministru si de parca toate gaurile si tampeniile pe care tre sa le acopere ar fi fost create personal de basescu in ultimii 5 ani.
e interesant ca sunt multi care sunt tare suparati ca lumea l-a votat pe basescu de parca alegerea unei altrnative ar fi garantat lapte si miere pe strazi si o bunastare nemaintalnita.
ar fi adus o crestere de taxe in cel mai bun stil comunist... sa ia de la bogari sa dea la saraci. va amintiti de geoana? initial era punct pe program impozitul progresiv, apoi a dat-o la intors ca nuuu nu facem asta si acum iese ponta si da drept solutie senzationala chelirea celor ce chiar muncesc.
mi-e sila de posturi de-astea iete fraierilor ce se intampla daca ati votat asa..daca il alegeaaaam pe x-ulescu, ce bine ne era...
Cimitiru' e scump, sicrie nu da nimeni gratis, groapa comuna sau crematoriul, sint solutiile. Ati votat haleu si acoperis, v-a facut haleu pentru viermi si acoperis va da la sicriu (cu muuult noroc).
E foarte distractiv, parca ne-am afla ieri in parlament. Dan a scris un articol care trebuie citit intr-o anume "cheie" (cel mai bine ar fi fara guvern) si voi baieti ati sarit la bataie (propaganda) si "paruiala" exact cum faceau aia ieri in parlament: motiunea era despre scaderea pensiilor si salariilor si ei au inceput sa se certe si sa "dea din casa" despre cine a furat cel mai mult :-)
Dane, repet, felicitari pentru articol (reactiile, desi previzibile, sunt nepretuite).
blogul tau, parerea ta ... comentariul meu
nu inteleg de ce lovesti intr-un guvern care incearca din rasputeri sa repare ceva ce au stricat altii in 20 de ani ...
nu inteleg de ce te legi de cei care nu isi mai pot plati ratele ... nu cred ca si-ar fi dorit careva sa ramana fara servici ...
si as dori sa te intreb de ce nu ai plecat inca din RO?
dar demagogia merge bine in Romania ..asa ca mai mananci si tu o painica macar o perioada si apoi la cultivat cartofi ...
SICTIR
Cum a aparut articolul pe hotnews a aparut si avalansa de anonimi responsabili cu injuraturile. Cred ca ar trebui sa renunti la a mai colabora cu hotnews, nu vad in ce fel colaborarea asta e benefica. Mi se pare ca este suficienta atmosfera de sedinta de PCR de acolo si de infierare a "dusmanului de clasa" si ca nu merita propagata si in locurile unde se poate discuta rational.
In marea lor majoritate comentariile sunt pe cat de incrancenate pe atat de inepte . Lucru stiut : prostia merge brat la brat cu vehementa ...
Criza e peste tot in lume , toti o duc mai greu in vremurile astea doar noi ne isterizam si facem un spectacol demn de usa cortului .
Nu sunt un sustinator al lui Basescu&company , abia astept sa nu-i mai vad ! Cu toate astea si cu toata disperarea : nu avem o alternativa la ei .
Dane, buna ziua!
Exceptand amaraciunea furioasa a textului tau, pe fond ai mare dreptate. Daca analizezi ignoranta crasa pe care se sprijina multe din comentariile de mai sus, veyi ca ia dreptate, asa meritam.
Prostii nu au citit nimic si nu vor sa inteleaga ce inseamna modernitatea spatiului politic, economis si social european.
Prostii nu inteleg efectele economice pozitive, stabilizatoare, ale politicilor sociale si de salarizare din Uniunea Europeana.
Prostii nu inteleg ca un stat mai slab nu le lasa lor mai multe resurse, ci multinationalelor care le vor inghiti in 2 ani toate asa+zisele lor afaceri.
Prostii nu stiu ca exista deja sute de contracte de achizitii publice (in valoare de peste 1,6 miliarde euro) arvunite de portocalii pentru clientii lor si care vor fi platite cu prioritate.
Prostii nu stiu ca statul social nu exista niuci inainte in Romania, la o pondere a cheltuielilor sociale de doar 12% din PIB, din care 10% platite din contributii sociale, nu din impozite! Am cautat sa vad unde se mai regaseste un stat cu cheltuieli sociale atat de mici. Si nu am gasit in Europa. Dar am gasit in Africa subsahariana, mai precis in Senegal. Prostii vor sa ne duca pe toti acolo.
Prostii nu inteleg avertismentele privind violentele si derapajele de la democratie pe care le adreseaza lumii si Barroso, si Monks. Daca or sti cumva cine sunt acestia!
Dane, ai dreptate! Prostii care scriu prostii, putini dinte ei aflati printre cei care comenteaza mai sus, sunt martorii adevarului scris de tine.
Ce nu stiu ei este ceva teribil: in primavara, situatia va fi atat de serioasa incat PDL nu va mai exista pe scena politica. Soarta lui nu este soarta PNTCD( care mai pote respira), ci aceea a PCR!!!
Ceea ce nu ar fi atat de rau.
de acord cu kingsnake, nu ar trebui sa permiti comentarii anonime, isterice si sablonate. pe hotnews...treaba lor, dar aici ar trebui stersi instant postacii.
AdaM
Aseara am scris un articol de inmormantare. Tu ai ales unul de condamnare. Pana la urma tot pe acolo este...
Bine , Boc este slab pregatit , la fel si PDL.
Nici PSD sau PNL nu sint mai presus!
Asta e clasa politica nationala.
Cit priveste Basescu , a fost votat pentru a nu ajunge presedinte domnul Geoana ! "prostanacul" (din expresia lui Ion Iliescu ).
Deci , sa nu ne ascundem dupa degete ! A fost votat raul cel mai mic !
Cit timp romanul se cumpara la vot cu o punga de "pomeni", inutil sa visati democratii occidentale!
dane, viceguv BNR Vasilescu are un art interesant in Ziarul Financiar de azi. Prezinta acolo un rezumat al primelor 4 luni de executie bugetara. Si ii da asa: 9,5 mlrd euro cheltuiti pe pensii, salarii, ajutoare; 5,5 mlrd cheltuieli curente ale statului si inca juma de miliard dobanzi la creditele deja contractate - in total 15,5 mlrd. La incasari avem doar 6 mlrd euro: cate unul din accize si impozitul pe prfit, 2,5 mlrd din TVA si inca 1,5 mlrd din impozite pe salarii. Asadar, din incasari Statul abia isi permite cheltuielile curente de functionare - nu isi permite deloc sa mai achite salarii, pensii si ajutoare sociale. Daca gtreaba continua la fel pe restul anului, se face un deficit de 28 mlrd euro. Crezi ca asta e solutia??? NORMAL ca trebuiesc taiate salariile, pensiile si eliminate ajutoarele sociale! Statul nu isi permite aceste cheltuieli! Punct! Antonescu si Ponta mananca rahat cu polonicul cand promit ca ei nu ar taia nimik...
Adevarat, prostia se plateste. Problema in democratie este ca si oamenii destepti platesc prostia majoritatii.
eu cred ca guvernul Boc e vinovat pentru ca nu a luat masurile ce trebuiau luate pentru stimul economia si a amortiza hard landingul. Cred ca Base e vinovat pentru ca n-a fortat curatenia in PDL si ca n-a facut ce trebuia facut pentru a pregati din timp nava pentru furtuna. cred ca deasemenea trebuie sa fie responsabili pentru ca s-a imtamplat "on their shift" si ca pentru ca cei aflati la conducere sunt trasi la raspundere (vezi Obama si dezastrul Deepwater/BP).
cred ca e posibil sa fi existat si alte masuri prin care sa fie diminuat impactul asupra pensionarilor.
insa de-aici pana la a-i face pe Base&Boc responsabili pentru criza mondiala, imoralitatea din politica, furturile de la revolutie incoace, inconstienta de care am dat cu totii dovada si prabusirea castelului de carti care se cheama Romania cred ca e cale lunga si fortata.
iar cat despre ce-ar fi facut opozitia in locul PDL-ului, aici nu sunt deloc convins ca ar fi iesit ceva mai bun.
dar fiecare are dreptul la opinia-i proprie...
Daa, m-a uns la suflet articolul. Domnia si prostia se platesc. Gandirea a devenit in Romania un fel de sport de performanta: doar putini o practica. Cand preferi galetile, kilul de orez sau de ulei in loc sa deschizi ochii si sa pui circumvolutiunile la treaba ( daca ai ) atunci nu te plange. Iti meriti soarta. Partea proasta este ca vor suporta si aia care au votat altceva decat PDL si Basescu, ca asa-i in democratie: minoritatea se supune majoritatii.
@casandra
Si bineinteles ca toate statele alea "sociale" identificate de tine o duc extraordinar si n-au nici o problema!
Socialismul moare greu si face victime...
neica, hai ca mai suntem si noi, cei care credem ca masurile respective nu sunt cele mai bune care se puteau lua, dar totusi e mai bine decat nimic. citind articolul dumitale imi amintesc de tonul celor naziste. si, totodata, de o buna definitie a nazismului: "un apel la ticalosul care zace in fiecare dintre noi". e usor sa asmutesti oamenii bagandu-le in cap ca li se cuvine un trai de huzur pe spinarea altora. din fericire, in pofida unor aberatii precum socialismul, comunismul, "revolutia eterna" si altele, au supravietuit in pana in zilele noastre si unii mai linistiti, care muncesc si care asteapta in primul rand de la ei insisi si de-abia apoi de la ceilalti (si asta, de-abia atunci cand ei, cu propriile lor forte, nu mai reusesc sa faca fata, in pofida vointei).
@Anonim: Prostu plateste ca de aia e prost, desteptul se descurca :) De aceea eu zic ca acest guvern e meritat de votantii lui Basescu.
Socialismul moare greu de tot, lasa urme adanci oriunde..
Dan, cred ca urmatorul articol ar trebui sa fie despre ETICA, JUSTITIE, ADEVAR dar mai ales.. IUBIRE.
:|
@casandra: e posibil sa ai dreptate. adica PDLul isi merita soarta, pentru ca a dat dovada de incompetenta si pentru ca s-a vrut "captain" pe Titanic.
dar ca sa lamurim lucrurile, presupunand ca PSD sau PNL s-ar fi aflat la carma, ce crezi c-ar fi facut? vorbesc de realitate, de politica si nu de modelare economica.
si, btw, ce masuri crezi c-ar fi trebuit sa adopte guvernul Boc (sau oricare ar fi fost acela) din 2008 incoace, pentru a limita damage-ul?
@ machiavelli
Ce sa ne mai incurcam cu jumatati de masura. Duceti-ne pe noi, pensionarii direct la cimitir. S-ar face economia mult visata si prospera, nu-i asa? Pt ca noi suntem de vina, nesatulii care sug nemeritat (am muncit si platit impozite si dari la stat 29 de ani) din tzatza guvernului.
@ Dan
Ce inseamna tineretea, vehemanta is notorietatea!
La mine din haita anonima pedelista a latrat doar un singur catel.
@Dragos Popa: Cred ca ar trebui sa renuntam la intrebarea "iar cat despre ce-ar fi facut opozitia in locul PDL-ului, aici nu sunt deloc convins ca ar fi iesit ceva mai bun" pentru ca este cu totul neconstructiva si poate chiar nedemocratica. Ma explic. Democratia inseamna in primul rand alternanta la putere, iar fraza de mai sus invalideaza acest principiu democratic. De fapt cand tu, Dragos Popa, spui acea fraza inseamna ca revalidezi guvernul actual, adica ii redai votul tau, asta este asa si nu poate fi altfel.
Concluzie: Dragos Popa revalideaza guvernul, da votul sau lui Boc, isi exprima public increderea in guvernul actual. Daca nu ai fi comentat aici pe blog, Dragos Popa, ai fi ramas in expectativa, adica intr-o stare de neutralitate. Acceptabila, in sensul ca acceptai in felul acesta consecintele oricarui tip de guvernare.
@Viorica
"Pt ca noi suntem de vina, nesatulii care sug nemeritat (am muncit si platit impozite si dari la stat 29 de ani) din tzatza guvernului."
Adica ati acceptat supusi, ba chiar sunteti convinsi ca asa e bine, jaful si exproprierea statului (citeste impozitele si taxele)in numele unei iluzorii sigurante si a statului "social" (o imensa gogoasa) invocat de catre casandra. Sigur ca sunteti vinovati...
DanBruma: neconstructiva posibil, insa nedemocratica...
in cazul in care ai uitat: democratia presupune deasemenea dreptul la opinie. faptul ca tu consideri opinia mea, probabil diferita de a ta, ca fiind nedemocratica, dovedeste, IMO, ca n-ai inteles inca acest lucru.
mai simplu spus, nu inteleg de unde si pana unde ai dedus ca, daca eu sunt de parere ca nu s-ar fi putut forma, din randul politicienilor nostri, un guvern care sa fi luat masurile necesare pentru a evita criza, trebuie automat sa nu fi fost de-acord cu alternanta la putere. non sequitur...
iar partea cu: "asta este asa si nu poate fi altfel" ma face sa fiu mut de admiratie in fata detinatorilor adevarului absolut...wow!
@ Ionut
Am inteles. O sa-mi comand sicriul. Multumesc pt iluminare.
Tovarășe Dan Șelaru,
Aș putea să spun multe despre articol, dar unii dintre noi mai trebuie să și munceasca.
Am doar o recomandare, să citiți un articol de azi de pe hotnews:
http://medlive.hotnews.ro/cum-sa-oprim-un-atac-de-panica.html
@Viorica
Cu parere de rau dar "iluminarea" d'acu' incolo vine: tare mi-e teama ca nici bani de sicriu...
Mai Ionut, da-o-ncolo de treaba, nu mai gasesti tu in fundul buzunarelor ceva acolo sa-ti faci mila si pomana?
Cum ramane cu solidaritatea sociala?
Io am sa zis ca il comand, nu ca il platesc...
@Dragos Popa
1. In 2009 ar fi trebuit sa construiasca un buget pe o caderea a PIB-ului... in abis... acord cu FMI-ul fara "trageri", bancile ar fi trebuit sa-si asume "inteligenta", "mediul privat"... imobiliar si creditacii ar fi fost rapusi pe loc... fara chinuri. :)
2. Restructurarea aparatului de stat in ordinea guvern=>companii&institutii de stat.
3. Diminuarea fondului de cheltuieli salariale cu x%, evaluarea organigramelor si eliminarea suplusului de personal.
4. Decimarea cheltuielilor publice, altele decat cele salariale.
5. Plafonarea/impozitarea pensiilor la/peste...
Ce am avut... in schimb? An electoral.
S-a mintit si s-a furat intr-o veselie... se minte si se fura in continuare pana nu vom mai primi transe de la FMI si CE.
Dupa asta vine apocalipsa, curs PRAF, economie tandari. :)
Sa multumim actorilor Isarescu&Basescu, ramanem vesnic indatorati :) licuricilor si... romanii va vor oferi :P iubire.
Stau şi mă întreb câteodată dacă nu cumva mulţi dintre cei care postează pe blogurile şi forumurile patriei au făcut o pasiune pentru un politician sau un partid politic sau dacă nu cumva acţiunile „poliţiei gândirii” sunt prezente şi la noi precum în Maica Rusie.
http://www.adevarul.ro/international/foreign_policy/RuNet_Control_2-0_0_280172164.html
PS: eşti dumneata deprimat, totul este ok, vom face reforma, vom face, vom face, vom face...întotdeauna vorbim despre viitor şi despre trecut, despre ce au făcut alţii greşit...prezentul e mereu în ceaţă.
@Viorica
"Cum ramane cu solidaritatea sociala?"
Pai la intrebarea asta nu eu sunt in masura sa-ti raspund ci ...@casandra.
Cauta p'acasa si vezi daca gasesti vreun exemplar de "contract social" intre tine si "stat". Vei avea o surpriza (aceeasi pe care am avut-o si eu acum multi ani): nu exista!
Din parte-mi eu sustin din toata inima ca solutia nu e (in nici un caz) reducerea pensiilor pentru sustinerea (dimensiunilor) statului ci exact pe dos: reducerea (la minim si cu orice pret a dimensiunilor si "detinerilor" statului) pentru plata pensiilor actuale. Concomitent cu recunoasterea faptului ca sistemul public de pensii e un "caritas" cu sfarsit inexorabil: faliment.
Dar dintr-o suta de oameni carora le pui problema asa 99 nu vor fi de acord ci vor sustine "statul" asistential, in actuala sa forma, din toate puterile. Si "statul" le da ... ce le da. Si asta nu-i nimic, e doar inceputul!
"Cum ramane cu solidaritatea sociala?"
LOVE IS THE ANSWER TO EVERY QUESTION!! :D
Capitalismul nu este nedrept, nu este criminal, nu incurajeaza hotia, injustitia, lipsa de respect.
Din contra, este SINGURUL sistem compatibil cu drepturile individului, cu umanitatea.
Sa nu credeti ca in CAPITALISM nu exista empatie, caritate, respect pentru batrani sau neajutorati.
Pacatele se iarta insa nu uitati ca prostia se plateste intotdeauna
Chiar nu vedeti ce se intampla in jur, ca acum platim pentru greselile adunate in zeci de ani?
Pana si @AristotelCostel, un tip altfel deosebit de inteligent si informat (vedeti-i blogul), a cazut in capcana asta (si se pare ca mai nou e de acord cu una dintre "masurile" guvernului boc):
"Plafonarea/impozitarea pensiilor la/peste..."
Pai exact asta facu' guvernu': a impozitat (taxat) cu 15 procente toate pensiile peste 350 de lei !!!
E asa de greu de inteles ca orice actiune a guvernul inseamna, de facto, taxare?
@john galt
Give me a hug!
@ Ionut
Hei, si eu am fost un fel de Cassandra in timpul campaniei pt prezidentiale.
In ce priveste rolul statului si pensionarii e mult de discutat si nu e aici locul. Poate o sa caut in arhiva mea de articole de pe NYT sa-mi reimprospatez istoria "contractului social" care a dus la sistemul actual in USA, dupa care s-au ghidat multe alte tari, in care cei tineri platesc ca sa intretina pe cei care nu mai pot munci (doar n-a fost totdeauna asa, nici macar in state capitaliste avansate)
Vreau insa sa reamintesc ca W a avut ideea 'geniala" de a inlocui sistemul de pensii de stat cu unul privat, cu "succesul" cunoscut.
1. 350 lei este ajutor social... pentru batrani. :)
2. Vechime completa si limita de varsta => ~700 lei/luna. (?2milioane?)
3. Nepotist securisto-ceausist... still mos=papa/pipi/caca... pensii inutil de mari.
Unui salariat poti sa-i faci diverse surprize, nu va intarzia sa ti le intoarca concomitent sau succesiv.
Un pensionar OBLIGAT sa cotizeze... complet si pana la capat, umilit in comparatie cu 3, mai aproape de nivelul 1 este scuipat in fata cu prima reducere a pensiilor din UE.
Vezi bine ca diminuarea proportiilor statului inseamna in Romania salbaticie. "Capitalistii" pur sange gen Boureanu sau Ionut Popescu din "stat" traiesc... mai nou... din taxarea pensionarilor. :)
AC: de-acord cu tot ce spui tu si as mai fi adaugat masuri de sustinere pt IMMuri.
personal as fi plecat insa putin mai din urma, inca de pe vremea in care aveam crestere economica > 7% si as fi prioritizat investitiile spre infrastructura si energie.
si, mai ales, as fi facut orice mi-ar fi stat in putinta pentru a avea macar un exemplu de "mare corupt" condamnat, un DNA (sau cum i-o mai fi spunand) functional si independent, as fi tras la maximum pentru a avea niste judecatori "adevarati" si un circuit procesual (?) simplificat.
iar despre partea cu creditarea as fi fost probabil mai restrictiv in lasarea politicilor pe seama fiecarei banci. sa-i omori "brusc" ar putea parea corect (si probabil ca asa si este) insa nu cred c-ar fi fost solutia optima. macelul care ar fi urmat ar fi rezultat in blocarea totala a creditarii. iar economia romaneasca e o economie subcapitalizata...
Evident ca avem ce am votat!
Cand statul nu are destui bani, exista doar doua solutii mari si late: scade cheltuielile sau creste incasarile (taxele). Scaderea cheltuielilor reprezinta varianta de dreapta, iar cresterea taxelor varianta de stanga. Eu am votat cu dreapta, iar acum nu pot decat sa fiu multumit ca se aplica masuri de dreapta. Din pacate opozitia de stanga n-a avut nici macar curajul sa-si asume alternativa de stanga. In mod normal Ponta si Antonescu ar fi trebuit sa se ia de manutza si sa anunte: "majoram TVA la NN%, reintroducem impozitul progresiv cu urmatoarele trepte, majoram contributiile sociale la XX%, masuri care preconizam ca vor duce la cresterea veniturilor bugetare cu tz miliarde, ceea ce va fi suficient pentru mentinerea deficitului bugetar sub 5% in conditiile pastrarii nivelului actual al cheltuielilor bugetare". N-as fi fost de acord cu un astfel de program, dar existenta unei alternative ar fi fost buna pentru sanatatea sistemului politic.
Prostia consta in a te grabi sa tragi concluzii... iar tu intaresti aceasta vorba selarule
am stat cu totii 20 de ani fara sa facem nimic, hai sa mai asteptam un an sa vedem niste rezultate. Acum chiar se iau masuri si noi ne panicam
hai pa si la munca cu totii daca vreti bani
Bai benooooo
S-ar putea ca peste un an eu sa nu mai fiu pe lume, poate si din cauza masurilor luate de minunatul tau guvern. Si sa ma trimiti pe mine acum la munca e cam mult, nu crezi?
@ Viorica: stimata doamna! Nu imi propun sa trimit pe nimeni la cimitir. romania a incasat in primele 4 luni 6 mlrd euro si a chletuit 15,5 mlrd euro, din care aproape 10 mlrd au reprezentat salarii, pensii si ajutoare sociale. Asa ceva nu are cum sa continue. Si nu ptr ca nu vreau eu ci ptr ca nuj permite aritmetica. Va dau insa un sfat sincer: vindeti-va acum locuinta pe care o aveti la oras (la anul pe vremea asta va mai valora jumatate din cat face acum) si din banii castigati va cumparati o casuta undeva la tara + traiti fara griji 20 de ani de acum incolo. Altfel, veti muri de foame in casa de la oras. Statul nu mai are bani, Antonescu si Ponta mint. Daca aveau vreo solutie ar fi prezentat-o pana acum. Dar nu au...
??? Nu-mi vine sqa cred cata fatarnicie in Romanica asta...Mai fratilor, eu am lucrat pe afara , aici habar nu aveti ce inseamna munca ! Nu visati decat bani degeaba si nici macar nu stiti de unde vin. Cand nu mai sunt, urlati fara macar sa va faceti mea culpa pentru anii de huzur fara rezultate pe bani imprumutati...
Ba chiar aveti mereu si tapul ispasitor ...Voi chiar credeti ce scrieti? Musiu Selaru, chiar asa de idiot economic esti? Chiar crezi ca banii vin din fabrica de bani? Chiar ai uitat "solutia" PSD -Vacaroiu? Ai subit "ameteala " si " amnezeala" pe timpul anilor de guvernare cu impozit diferentiat si restul belelelor? Ia spune , nu esti cumva platit pe "drepturi de autor" si "persoana fizica" , cele mai smechere eludari de la plata taxelor pe venit? Atunci de ce te plangi, ca voi trageti in piept bugetul, nu platiti ca prostimea 35% impozite din salariul ala amarat , mult mai amarat ca al sindicalistilor si bugetarilor tai !
Dumnezeule , cu de-alde voi ne-am distrus viitorul copiilor, caci ei vor plati pentru "salariul" si
"pensia " aia care o luati, pe merit sau nu...Iar lor n-o sa le lasati decat datorii si lipsa viitor...
Cand o sa va ganditi ca tinerii de azi , sub 25 de ani, muncesc doar in proportie de 34% (a , "studenti" la greu pentru cartoane colorate si fara folos- stiinta din spate e nula) iar nivelul de trai al muncitorilor este sub cel al pensionarilor? Aaaaa, aia nu sunt asa de multi, nu conteaza ca masa electorala...am inteles "mestere", dar sa stii ca la faza asta esti doar un alt manipulant de presa...Toti "plangeti" ca da bine la rating (al idiotilor binenteles), nu aveti curajul sa recunoasteti ca habar nu aveti ce si cum sau de ce...
Dan, se pare ca ai ajuns rau.
Numai PDL-istii de serviciu mai citesc blogul tau.
Apropos, pe astia i-o platii cineva de sunt asa de "efervescenti", ca atatea locuri de europarlamentari Romania nu o sa aiba niciodata.
Si daca mie nu-mi prieste la tara?
Ce va pricepeti voi sa dati vergi la fundul altora!
Vreti venituri mai mari la buget? Vreti o “mamaliga” mai mare de impartit? Atunci felia cea mai mare trebuie sa ramina in economia reala, la cei care produc “mamaliga” nationala: la firmele private. Statul sa ia doar o feliuta subtire!
Desfiintati protectia sociala! Oricum o sa dispara pina la anul.
In clipa asta, prabusirea Romaniei e inevitabila. Nici un geniu economic nu ne mai poate salva. Dar daca vrem sa ne revenim macar in urmatorii ani, uite de ce au nevoie firmele:
* Contributii optionale la fondul de pensii. Cine plateste acum pentru pensie, plateste degeaba. Pensia de stat oricum va da faliment in cel mult 6 ani. Apoi, pensia de stat va disparea. Asa ca de ce imi ia statul bani cu forta, pentru sistemul lui de pensii? Ma uit acum la mitingurile pensionarilor, si am mult mai multa incredere intr-un fond de pensii privat, decit in Casa Nationala de Pensii.
* Contributii optionale la fondul de sanatate. Acelasi lucru: de ce sa fiu obligat sa ma asigur la sistemul medical de stat? Hai sa zicem ca as putea fi obligat sa imi fac asigurare de sanatate. Dar e treaba mea cui ii dau banii si la ce spital vreau sa ma duc. Si sigur am mai multa incredere in spitalele private.
* Contracte de munca flexibile: contracte de comision, contracte de colaborare ca alternative la contractul de munca. Acum angajatul are prea multe drepturi. El trebuie sa simta ca la poarta asteapta 1 milion de someri, si ca salariul lui nu e garantat – ci depinde de citi bani face firma in luna respectiva. Doar asa asa vor re-porni productia si vinzarile.
* Egalitate in fata legilor. Daca o firma privata are datorii la stat, i se blocheaza conturile. Dar Compania Nationala a Huilei are datorii de 1 miliard de euro, primeste si subventie, si a mai dat si prime! Iar daca statul are datorii la o firma privata, nu poti sa faci nimic! Ii recuperezi cind si daca vrea statul. De asta Romania ramine o tara comunista si nu o democratie capitalista.
* Eliminarea subventiilor. Firmele private trebuie sa sustina, din banii lor, alte firme: pe cele din minerit, metroul etc. De ce? Doar pentru ca actionar majoritar acolo este statul! E aberant.
Vi se pare capitalism salbatic? Asa si e! Dar altfel o sa asteptati si peste 30 de ani iesirea din criza!
..
Mihai Giurgea, un capitalist. :P
..
Viorel, daca tu esti atat de indoctrinat incat sa nu vezi ca LOGICA este impotriva "voastra", eu nu am ce sa-ti mai spun.
Socialistii (din orice partid, PDL, PNL, PSD etc) vor avea vremuri foarte grele de acum incolo..
Viorica / HUG :P
@Viorica ... Nu va mai vaitati atat pe bloguri si daca vi se pare scumpa viata renuntati la abonamentul de net...cu acei bani va mai cumparati va 20 de kg de cartofi care va vor mai lungi agonia ...
Multa sanatate si sa traiti bine!!!
@ Viorica: daca nu va prieste traiul la tara veti muri de foame si de frig in apartamentul de la oras. Statul nu isi mai permite sa plateasca pensiile, salariile si ajutoarele pe carfe le achita acum. Salariile si pensiile vor scadea inca si mai mult decat procentele anuntate acum iar ''protectia sociala'' va disparea. Ptr ca nu mai sunt bani. Antonescu si Ponta mint: nu au nici ei ujn perpetuum mobile financiar in buzunar.
Va rog sa nu mai instigati lumea la prostii. Sinuciderea nu e NICIODATA O SOLUTIE.
E pacat sa spuneti asa ceva (link 2009):.
..
Eu zic sa nu-ti mai placa atat de mult pentru ca e foarte posibil sa vezi la televizor primele sinucideri in direct, saptamanal. Vad ca toti sunteti foarte zambitori si bucurosi ca scad insa cred ca subestimati foarte mult limita de jos a romanului, cat poate sa duca pana isi poate pierde controlul..
Noi suntem printre cei mai corecti oameni in special cand vine vorba de datorii (unde ati mai vazut cozi in frig la impozite si taxe), inca mai avem o buna parte care nu se "tiganeste", care nu isi spala rufele in public si prefera sa piarda cu demnitate. Din pacate rata sinuciderilor la noi in tara este extrem de ridicata (ca in orice tara fost comunista dupa 89), criza nu va face altceva decat sa amplifice foarte mult toate aceste tendinte. La fel a fost si in 32.
Diferenta acum e ca solutii nu prea exista. Daca in 90 textul era ca induram tranzitia pentru a trai si noi ca in vest, acum este invers - nu mai ai nici o "luminita" la capatul tunelui. In vest deja suntem. Am crescut pe credit de consum, urmeaza reversul medaliei..
Acum incepe partea dureroasa (executarile silite - chiar daca amanate) si nu vad pe nimeni sa aiba macar o strategie in acest sens, doar psihologic si tot ar fi ceva. Povestile cu durata de creditare sau alte imprumuturi FMI nu sunt decat o intarziere, o rostogolire a sfarsitului. O boala lunga..
As vrea ca daca intalniti persoane aflate in astfel de situatii disperate sa incercati sa-i ajutati, sa le spuneti ca nu s-a sfarsit totul pentru ei acolo, ca o viata de om face mai mult decat orice 4 pereti. Ca altii au trecut prin crize mult mai mari (foamete, razboi, evacuari, confiscari sau alte umilinte ca in 48) si nu au cedat. Ca doar asa au ajuns sa aiba ce altii doar viseaza.
Stiu, suna motivational si poate chiar patetic insa eu nu as vrea sa raman inconjurat doar de "smenari" ce nu dau doi bani pe notiunea de respect, de tigani pentru care un ordin de evacuare sau o lege nu inseamna nimic. Cine ar mai munci in tara asta ? :|
Ganditi-va ca exact persoanele care au mai mult bun simt decat oricine sunt cele mai predispuse la astfel de gesturi disperate. Nu cred ca ati vrea sa ramaneti fara ei..
@AristotelCostel
"Un pensionar OBLIGAT sa cotizeze... complet si pana la capat, umilit in comparatie cu 3, mai aproape de nivelul 1 este scuipat in fata cu prima reducere a pensiilor din UE."
Cuvantul scris cu majuscule e "cheia", insa eu tocmai asta (obligatia) atacam. Dar, precum am spus, "obligatia" a devenit cu timpul un modus vivendi (zi-i "sindromul stockholm" daca vrei) pentru marea majoritate care acu' ... plange.
In propozitia "Plafonarea/impozitarea pensiilor la/peste..." inlocuirea punctelor de suspensie cu orice cifra sau interval inseamna lipsa de inteligenta. Nici o cifra nu poate certifica furtul( taxarea/impozitarea), iar acesta (furtul/jaful/exproprierea) a inceput nu acum, ci odata cu "obligatia" la care faceam referire mai sus.
Daca suntem de acord ca pensia inseamna "proprietate" atunci ce ziceti de salariu/venit/casa etc.?
In legatura cu "prima reducere de pensii din ue", cum ramane cu desfiintarea celei de-a 13-a pensii din ungaria??!
@ionut. salariul nu este o proprietate decat in sensul in care ai prestat deja munca si n-ai primit cat te-ai inteles cu patronul. daca patronul decide sa-ti micsoreze salariul si nu-ti convine n-ai decat sa pleci. daca statul ti-a micsorat pensia, n-ai unde sa pleci. decat in lumea celor drepti...
@si eu pe aici
Multumesc de urare. La fel. La fel ca mine.
@maciavelli
a
Am inteles. Ori cu capul de piatra ori cu piatra de cap.
Sau si-asa-i rau, si-asa nu-i bine.
@si eu pe aici partea II-a
Ma vait pt ca sunt civilizata.
Stiu si sa injur, si inca in mai multe limbi!
Dragos Popa, esti portocaliu deci insensibil la logica :) Greu cu argumentele ...
Dragos Popa: Te mira ca exista opinii nedemocratice si ca unele dintre opiniile tale se pot numara printre ele? Ei da, exista opinii nedemocratice sau idei nedemocratice ... care deci trebuie evitate :)
@Dragos Popa
Eu vorbeam despre salariul/venitul brut ca proprietate (din care statul iti ia OBLIGATORIU prin taxe/impozite/accize cam 70%). Adica exproprierea se produce cu mult inainte de iesirea la pensie...
Am si eu o curiozitate:
Mamele lor! ale celor care ma sfatuiesc sa vand tot si sa ma mut la tara, sau ma trimit la piata sa cumpar cartofi, unde si din ce traiesc? Ca n-or fi toti orfani.
Sau, mai stii, or fi fiind toate mame de afaceri...
DanBruma: am mai zis-o pe blogul lui Dan, asta cu atacul la persoana e cea mai elocventa dovada ca acuzatorul sufera cel putin de lipsa de argumente...ciudat e insa ca data trecuta lumea ma acuza ca sunt comunist ;-)
si m-am saturat sa tot repet ca nu sunt afiliat nici unui partid. insa e mult mai simplu sa dam din gura pentru a masca chestiile care nu ne convin, decat sa discutam constructiv.
asta cu ideile nedemocratice e tare. si daca tot e la liber cu ad hominemul imi pare bine ca lumea imaginata de tine nu s-a materializat inca. sper sa raman asa si de-acum inainte, pentru ca in momentul in care se va intampla, eu voi emigra. tovarasii care vor sa-mi dicteze mie ce sa spun pot sa faca dupa aia tot ce vor ei pe-aici.
@ionut. scuze, acum inteleg ce-ai vrut sa spui. corect, insa in lipsa unui "benchmark echitabil" care sa poata fi folosit in justitie nu vad cum se poate faulta dreptul statului de a stabili impozitele. nu vorbesc aici despre un act moral ci despre un act juridic. bineinteles ca ramane alternativa haiduciei fiscale insa asta e alta poveste...
prudent. Multi iluminati pe forum. Eu n-am decat intrebari simple. A. Ce diferenta in buzunarul dlui X este o reducere de pensie prin legea unica sau prin impozitare cu 80% (diferenta ideologica PSD vs PDL in aceasta chestiune nu o va ca pertinenta)??? B. Recitesc "Svejk" despre cel ce trage halba dupa halba fara sa se uite la carciumar care marcheaza pe raboj toate halbele. E vreo diferenta intre cel descris de Svejk si statul nostru social? C. care dintre cei cu solutii -precum covrigii- calde si proaspete pot aduce ceva garantii solide? Tot ce se vehiculeaza pe forum au fost incercate de vreun guvern roman in ultimii 20 de ani si suntem unde suntem. PS. Parca prea multi candidati romani la Nobel pt. economie vad pe sticla, necazul e ca fiecare zice altceva: deci ori unul e bun si ceilalti varza sau toti sunt varza!
@Dragos Popa
Avand in vedere ca "justitia" e tot de "stat" (sau, mai bine zis, de luat spaga) "haiducia" fiscala generalizata e singura solutie viabila (si corecta inclusiv d.p.d.v. moral).
Adica apelul asta generalizat, "din putul gandirii", cu sa "luptam impotriva evaziunii" nu este altceva decat "sa moara si capra vecinului". Exemplu @Viorica, cea care s-i platit constiincios "darile" timp de 29 de ani, si acu' "statul" vine si, dintr-o limuzina de cateva zeci/ sute de mii de euro, ii spune candid: nu mai "e" bani. Si apelul majoritatii care e? Pai sa incetam dom'le cu evaziunea, sa-si plateasca toti noianul de taxe si impozite (adica sa accepte de bunavoie exproprierea "statului"). Unii s-ar intreba pe buna dreptate: si daca la "pensie" patim ca @Viorica? N-are a face, vedeti voi atunci ce faceti, important e sa nu murim noi acum.
Ca atare falimentul statului, in forma sa actuala (ala "social" asistential si atoate acaparator, omniscient, omnipotent si pedagogul suprem) e singura solutie. Parerea mea!
Nonsense
ionut: moralmente sunt de-acord nedreptatea pe care ai semnalat-o. juridic e greu de transat pentru ca prin fraudarea statului lovesc si-n oamenii nevinovati care sunt dependenti de statul asistential, cu atat mai mult cu cat solidaritatea sociala si mila s-au cam indepartat de noi...
partea proasta (sau bun, insa depinde cum privesti lucrurile) este ca falimentul statului, in structura actuala, este intr-adevar destul de apropiat.
pacat ca e un vis frumos insa ar trebui adusi in fata justitiei toti guvernantii care s-au perindat la carma statului(si cei actuali)ca sa fie trasi la raspundere pentru greseli grave de management si bancruta frauduloasa.
@ Viorica: aici m-ai atins :) mama chiar este privatizata. are un magazin de cartier. si daca vi se pare ca eu sunt prea anarhist, atunci ar trebui sa vorbiti cu ea :) e satula sa dea taxe la stat si in plus sa ii vina Garda Financiara sa ii ceara taxa de protectie. de 2 ori a ajuns cu ei la Tribunal si a castigat de fiecare data. mama a fost cu Iliescu 10 ani de zile, era pe vremea aia bugetara. pana cand firma la care lucra la stat a falimentat si a trebuit sa faca ceva. si atunci a inceput sa intelegeaga de unde "vin" banii, sa faca legatura intre Venituri si Cheltuieli. In fine, imi puteti desconsidera sfatul cu mutatul la tara, dar va va parea mult mai rau mai tarziu! Intelegeti ca Romania nu mai are bani si ca in plus mai este si datoare! NIMENI nu are acum de unde sa mai scoata banii de salarii, pensii si subventii... Ponta si Antonescu va mint cu nerusinare. nu a venit UNUL cu un calcul economic din care sa ii iasa miliardele de euro necesare! DE CE OARE???
Dragos Popa: Esti ca si emigrat in capsorul tau neterminat, esti ilogic, tovarasele. In momentul in care vorbesti se presupune ca vorbesti cu rost. In cazul in care vorbesti fara scopul de a fi ascultat, vorbesti deja degeaba. Este ceea ce faci tu in mesajul in care spui ca nici opozitia nu ar face nimic bun. Iti exprimi credinte, nu aduci argumente.
pentru toti im..berbii care ii dau sfaturi Vioricai
Daca stiti sa dati sfaturi, trebuie sa stiti si sa primiti asa ca: pregatiti-va pentru urmatorii 30 de ani sa strangeti CEVA (nu se stie ce, cum si in ce moneda), munciti intre 10 si 20 de ore pe zi, uneori in frig uneori si duminica(sambata e oricum obligatoriu), maturati strazile in locul maturatorilor si strangeti recolta in locul taranilor,cresteti copii si intretineti o casa fara mancare, caldura si bani, schimbati doua regimuri si mai multe garnituri care beneficiaza de cate o "pleasca". La sfarsit sa nu va aud ca va plangeti, ca macar voi aveti informatie si libertatea sa actionati cu "pilonul doi" . Inca un sfat, invatati sa injurati in mai multe limbi, cel putin ca Viorica.
P.S. Pt. "viteazul" cu mutatul la tara: stiai ca nu esti primul care se gandeste la asa ceva? Ceausescu propusese si o lege care nu s-a mai finalizat! Era chiar mai umana, ne muta pe toti la pensie in colonii la tara si ne asigura asistenta medicala si mancarea. Ceausistule ! Abia te astept la mine in colonie!
@Dragos Popa: Tovarasele, iata ce spui la un moment dat "DanBruma: neconstructiva posibil, insa nedemocratica ..." si iata ce spui la un alt moment dat "e mult mai simplu sa dam din gura pentru a masca chestiile care nu ne convin, decat sa discutam constructiv." Pai ce faci, tovarasele, esti constructiv sau nu? Sau ce faci ziua darami noaptea? Eu iti spun inca o data: spunand ca nu esti de acord cu Boc si in acelasi timp ca un eventual viitor guvern din opozitie nu ar fi mai bun, esti neconstructiv. Si ti-am spus si de ce, pentru ca omori din fasa alternanta la guvernare pentru ca tu ai credinta ca opozitia nu ar fi mai buna, deci omori alternanta pe o credinta, pe nimic demonstrat in mod practic.
Deci: actualul guvern si-a demonstrat nulitatea, dupa tine un guvern din opozitie ar fi la fel de nul (dar faza asta din urma este o supozitie care poate fi buna e adevarat, dar ramane o supozitie, pe cand prima faza e chiar o demonstratie) Pe ce fel de logica smechereasca te bazezi tu cand te opui in acest caz alternantei? O sa-mi zici ca nu te opui alternantei, bun ok, dar atunci cum te opui situatiei actuale despre care spui ca este tot la fel de nula ca si alternanta? Cu blabla? Pai atunci esti neconstructiv, tovarasele, si fiind neconstructiv in felul asta atunci capeti si oarece nuanta portocalie pentru ca favorizezi fara sa vrei varianta cu guvernul lui Boc.
@Dragos Popa
"fraudarea statului lovesc si-n oamenii nevinovati care sunt dependenti de statul asistential"
1) Faptul ca cineva se opune exproprierii(obligativitatea taxelor si impozitelor) statului nu inseamna nicidecum fraudare.
2) Cei care sunt dependenti de statul asistential nu sunt, nici pe departe, nevinovati (exceptandu-i pe cei care sunt real handicapati, probabil sub 0,01% din populatie). Chiar si in cazul asta, in care "statul" dovedeste (peste tot in lume) ca e incapabil sa-si respecte "contractul", cei pe care statul ii loveste cel mai crunt sunt sustinatorii cei mai ferventi ai acestuia. Deci unde e nevinovatia?
@Viorica
Imi pare rau taica-meu, la 73 de ani, munceste (cateva ore pe zi, e adevarat, pe post de consilier la una din firmele pe care le detin, pe "peroana fizica" contra unui venit in fata caruia pensia de "stat" e o gluma. Si-si merita fiecare ban).
Pe de alta parte, ii dau dreptate lui @machiavelli, in 1990 socrul meu proaspat si unic pensionar (soacra-mea n-are pensie), a tinut un "consiliu de familie" in urma caruia s-a hotarat: nu ne mai permitem sa locuim la oras, ne mutam la tara! Traiesc ambii bine merci (el are 82 de ani, da' nu-i dai 65), nu le lipseste nimic (si asta chiar fara ajutorul nostru pe care il refuza sistematic si cu incapatanare. Ca sa accepte, din cand in cand bani de la noi ducem adevarate "razboaie"). Si mai am exemple (sigur destul de putine).
@macchiavelli
"nu a venit UNUL cu un calcul economic din care sa ii iasa miliardele de euro necesare!"
Glumesti? Statul e incapabil de calcul economic (e si normal sa se intample astfel deoarece scopul sau nu e profitul monetar). "El" se bazeaza pe deficit perpetuu, "sustinut" prin cresterea continua a taxelor, cand asta nu mai are efect pe tiparirea de "bani"/hartie (inflatie, tot o taxa , da' "ascunsa") sau rostogolire de imprumuturi (din ce in ce mai greu). Singurul calcul accesibil statului e cel birocratic (de genul taiem salarii cu X% si pensii cu Y% si concediem Z bugetari pe baza de ... preferinte personale a fiecarui birocrat). Despre ce vorbim?
@Dragos popa
Sa tragi la raspundere (juridica) guvernantii care s-au perindat pe la putere pentru "greseli grave de mamagement" e un nonsens, e ca si cum l-ai trage la raspundere pe lup ca a "dat iama prin oi" dupa ce tu insuti l-ai pus paznic la stana :D
@ionut
anul trecut "m-am numarat printre singurul" :) oripilat de majorarea punctului de pensie cu 2%... in plin rahat economic.
... in principiu STIU ca Romania nu se poate curata decat prin faliment.
... dar e frustrant sa vezi loazele protejandu-si sursele numa' bune de praduit.
pentru a acoperi pensiile la nivelul actual ar mai trebui circa 500 milioane euro
... e-Romania :)
daca am fi toti destepti, am fi fost totii presedinti... dar bine ca nu. bine ca mai sunt in lumea asta si oameni simpli care spun exact ce gandesc si fac exact ceea ce simt.
daca am fi destepti am intelege ca avem un aparat de stat care nu functioneaza, avem servicii de stat ineficiente(si pe care le platim si la buget si la ghiseul de taxe), servicii care mai mult incurca decat descurca, avem preturi la bunuri de care nu mai scad pentru ca bugetarii inca nu au intrat in criza.
acum a fost momentul unic si propice pentru reformarea acestui sistem infect. daca vor flamanzii cativa pensionari e doar spre bine pentru ca se vor inchide "afacerile" zeciilor de mii de capuse care nu muncesc nimic si doar isi astepta salariul la sfarsitul lunii.
DanBruma: inainte de a arunca cu bale in stanga si in dreapta, mai bine citeai mesajul cu atentie (qed la dat din gura degeaba).am spus ca ma-ndoiesc ca opozitia "ar fi facut" ceva mai bun nu ca vreun guvern viitor n-ar fi in stare sa faca ceva mai bun. pe ce ma bazez cand spun chestia asta? pe opinia,personala dar impartasita si de altii, ca PSDul a furat la greu in timpul guvernarii sale si ca PNLul a facut la fel, ba mai mult a ratat ocazia de a valorifica cativa ani de crestere economica pentru a pune niste baze solide pentru cresterea viitoare...
si deasemenea, pe faptul ca sistemul in sine este atat de pervertit si de corupt incat si unui guvern bine pregatit si cu sprijin politic i-ar fi luat ceva timp sa-l epureze.
deci pe scurt, ca sa inteleaga si un troll, imi doresc foarte mult (si sper sincer sa se gaseasca oamenii capabili) ca sa se poata forma un guvern din opozitie care sa presteze mult mai bine decat a prestat Boc I&II, insa la momentul in care s-a format actualul guvern, n-am vazut nici oameni capabili intre politicienii din opozitie nici vointa politica pentru a sustine un guvern de independenti/ tehnocrati de catre aceasta. caci n-am crezut si nici acum nu cred ca proiectul Johannis urma sa beneficieze de un mandat si de o sustinere adevarata atunci cand(daca) ar fi propus masurile mai dure ce se impuneau.daca tu ai vazut acei oameni capabili si sustinerea politica necesara atunci e parerea ta si nu vad cum ai putea argumenta altfel decat cu elemente subiective (avand in vedere antecedentele celor doua partide). daca reusesti sa aduci argumente obiective sa-mi spui si mie ce realitate paralela ai accesat, in care un guvern din opozitie a fost numit in locul guvernului BocI&II...
asa ca lasa manipularea jos, citeste mai bine si nu-mi mai pune in gura cuvinte ce nu-mi apartin. in rest balosire placuta cu altii, caci eu am incheiat comunicarea cu tine.
@ionut. nu sunt neaparat de acord cu tine. in afara de handicapatii adevarati ai aici si categoriile pensionarilor cinstiti care au muncit o viata intreaga si si-au platit cu scrupulozitate taxele, ai un sistem medical dependent de bugdetul de stat si care asigura cat de cat (prost si foarte prost)un minim de asistenta celor care nu-si pot permite o clinica privata, ai niste servicii de politie care (cateodata prost altadata mai bine) ii impiedica pe unii sa ne dea in cap, niste pompieri care mai vin sa ne stinga incendiile samd. fara un minim de interventie budgetara (sau un substituent de gen community work) toate astea s-ar prabusi. alternativa anarhiei e ceva care nu trebuie privit "a la legere"...
cat despre judecarea guvernantilor as avea urmatoarea adaugire pentru clarificarea lucrurilor. atunci cand numesti un guvernant (sau un manager) el isi asuma in mandat ca sa faca treaba asa cum trebuie si cu buna credinta, altminteri nu vad de ce l-ai numi doar ca sa-ti fure din avere (extrapoland de la patrimoniul privat la cel de stat ca avere a cetatenilor). daca pe un manager pe care l-am numit cu buna credinta si pentru a gestiona patrimoniul privat, conform legii si contractului de management asumat, il pot trage la raspundere pentru management defectuos sau furt de ce n-as putea sa fac acelasi lucru si pentru un guvernant?
Ah, draga anonimule, ce m-ai uns la suflet! Pacat ca nu te-ai semnat sub mesaj (inteleg ca nu ai cont Google)
Ionut draga, e usor sa dai exemple pozitive cand nu cunosti situatia exacta. Cand am iesit la pensie o luna de zile am avut pensie medicala, pt ca sunt handicapata, pe bune, nu pe pile. Am povestit cu deamanuntul pe blog ce si cum. Dupa aceea am facut dosar de limita de varsta (pt ca am lucrat in mediu care se incadra in grupa II-a de munca). Sa-mi pretinzi in aceste conditii sa lucrez inseamna sa nu fi departe de gandirea comunista, pt ca numai in lagarul comunist toata lumea era OBLIGATA sa munceasca, indiferent daca era apta de munca sau nu. Sigur, vazand cat de harnica sunt la dat din taste nu-ti vine a ma crede. Treaba ta.
Problema e ca decizia de a se reduce cuantumul pensiei deavalma si de a fi tratati toti pensionarii ca niste asistati sociali e nespus de nedrept.
Aristotel, hai ca nu mai erai chiar singurul..
Erau si altii..
:D
@Dragos popa
Sigur ca, actualmente, cand statul iti ia cam 3 sferturi din venit/salariu nu mai ai bani de o clinica privata, de o scoala privata etc. Cat despre politie, armata, justitie , pompieri etc. sunt atributele statului minimal despre care vorbesc.Oamenii fac o gresala majora de logica, observa ca (aproape) peste tot sanatatea, educatia, infrastructura sunt oferite de "stat", gandesc, pe buna dreptate, ca aceste bunuri si servici sunt indispensabile, si trag concluzia ca si statul e. Totalmente fals!
La a 2-a intrebare raspunsul este (il repet): un guvernant nu are ca mandat profitul, ci doar obiective birocratice de genul 400 de sali de sport, 100 de scoli etc.(si asta presupunand buna credinta a lui). Conteaza ca le-a indeplinit (obiectivele) cu ajutorul firmelor "prietene" si ca acele obiective inseamna de fapt "bani aruncati pe fereastra" si deficit bugetar perpetuu?
@Dragos Popa: Pai se incheie comunicarea cand nu avem argumente, tovarasele. Logica ta este intr-adevar foarte scurta, afla incultule ca alternanta la guvernare inseamna guvern din opozitie si nu guvern din aceeasi parte a politicii, esti chiar nul ... Esti pe langa subiect grav. Faptul ca nu ai vazut oameni capabili in opozitie asta nu inseamna ca nu exista, dar lucrul de care sintem siguri la ora actuala si chiar si tu esti sigur de asta pentru ca asa spuneai intr-un mesaj anterior, este ca guvernul acesta este nul. Nu ai vorbit de alt guvern din PDL ci ai sarit imediat pe opozitie. De ce? Simplu, pentru ca esti dat cu portocaliu. Cat despre bazele sanatoase peste care sa faci crestere economica, te las pe tine sa visezi la prostiile astea. In schimb eu am ceva mult mai practic. Neimpozitarea pensionarilor. Simplu. Si impozitarea progresiva a bogatilor. Plus masuri profirme. Taierea forfetarului, firme pentru studenti cu un euro, si constructie de autostrazi, ca sa-ti dau doar trei exemple. Dar nu se poate discuta cu un vopsit care e ocupat cu vopsirea, asa cum pana mai ieri alaltaieri Boc era ocupat cu cioplitul sau cu cositul, tara fiind in criza.
@Viorica
Scuza-ma, tu ti-ai exprimat prima "curiozitatea despre mamele/parintii celor care dau sfaturi" si...ti-am satisfacut-o!
Chiar n-am stiut situatia ta si precum lesne poti vedea in comentariul meu din 16 iunie 2010 ora 21:12 adresat lui @Dragos Popa:
2) Cei care sunt dependenti de statul asistential nu sunt, nici pe departe, nevinovati (exceptandu-i pe cei care sunt real handicapati, probabil sub 0,01% din populatie).
@Dan Bruma
"Neimpozitarea pensionarilor. Simplu. Si impozitarea progresiva a bogatilor."
Esti distractiv! Daca neimpozitarea pensionarilor are noima atunci impozitarea bogatilor (cine defineste bogatia, tu insuti esti in stare s-o faci? Un pensionar cu pensie de 30000 de lei lunar e bogat, trebuie supus impozitarii sau nu?) e un nonsens. Iar progresivitatea impozitarii in functie de venit inseamna progresivitatea furtului/jafului!
"Plus masuri profirme. Taierea forfetarului, firme pentru studenti cu un euro, si constructie de autostrazi."
Iar aste-s "masuri" socialiste 100%.
"Profirma" inseamana deja dirijare discretionara de resurse (si are loc chiar acum, sub guvernarea de "dreapta", din plin). Sa-ti infiintezi o firma te costa cam vreo 300 de euro in romania, deci firme cu 1 (un) euro inseamna un ajutor de 299 de euro pentru studenti. Fleosc! De ce numai pentru studenti? De ce nu pentru toti antreprenorii?
Exista o solutie mult mai simpla. Si care este deja testata. Tot pe oameni care erau o "povara pentru societate" si "raul". Sunt sigur ca va fi pe placul multor "teoreticieni" de pe aici. Pentru inceput toti pensionarii ar trebui sa poarte o stea galbena in piept ...
P.S. Pentru ca stiu ca unii se prind greu, aceasta e doar o tentativa de sarcasm.
Bai nazistilor, ia nu mai extrapolati voi visele voaste de glorie, da?
Stiu ca va doare direct in idealurile nobile insa incercati sa nu mai instigati lumea la prostii. Nu de alta insa acum nu se mai da cu suspendare.
E clar stimabililor (PSD-isti)?
@ionut: Las-o balta. M-am lamurit cu alta ocazie in legatura cu "liberalismul" tau. Nu insista ...
@ionut: Las-o balta. M-am lamurit in legatura cu "liberalismul" tau cu alta ocazie. Nu insista ...
@DanBruma
Pai tocmai asta e, ca nu te-ai lamurit! De fapt pentru foarte multi liberalismul e o necunoscuta totala (mai ales pentru cei care n-au scapat inca de virusul socialist). De fapt tu esti unul dintre cei mai periculosi deoarece n-ai notiunea termenilor, confunzi cauzele cu efectele.
Ca sa lamurim odata penru totdeauna, in esenta, liberalism inseamna proprietate privata cat mai exstinsa si impozite cat mai mici, iar socialismul e opusul, impozite cat mai mari si mai multe si "proprietate" publica (adica a tuturor si a nimanui). Am reactionat tocmai pentru ca ai inceput sa "torni" si p'aci cu nonsalanta "socialisme" populiste (redunndanta!) de genul "masuri profirme". Repet tocmai asta se face acum (da' pentru anumite firme, se stiu ele care, cu rezultatele care se vad). Masurile profirme se vor face ,intotdeauna, in functie de preferinta (si "datoriile") celui ajuns in postura de a imparti "bucatele".
@dDanBruma
Doar vreo 2 lamuriri:
1) E-romania (500 de milioane euro) e ... "profirma".
2)test de pozitinare
@ionut: in teorie sunt de-acord cu atributele unui stat minimalist care sa retina insa serviciile de legislatie, sistemul judecatoresc, politia, armata, un sistem sanitar de urgenta precum si cateva altele de acest gen. in practica pentru a finanta aceste servicii, statul trebuie sa colecteze impozite (in lipsa unei contributii benevole pe care n-o vad intamplandu-se).iar ca sa colecteze impozite, trebuie ca statul (asa minimalist cum e el) sa existe totusi si sa-si poate face respectate deciziile. mai mult decat atat, statul e eminamente un proiect politic iar nivelul politicii la noi nu a ajuns inca la doctrina, fiind in continuare la stadiul de capitalism de cumetrie. nu e nimic surprinzator aici daca te uiti cum manjirea manii libere din economie s-a facut cu succes in US, prin lobby care sa aduca legile de care au nevoie cei ce-si permit sa plateasaca sau prin loophole-uri din cadrul legislativ existent. la noi mecanismul este doar mult mai extins, cadrul reglementar mult mai lax, justitia ineficienta (macar in US daca ai calcat stramb etsi ars) piata mai putin functionala si lacomia mult mai mare. ah si, era sa uit, opinia publica mult mai pasiva si mai obisnuita cu tepele.
deci fara reformarea clasei politice nu facem nimic. iar clasa politica nu se poate reforma fara presiunea societatii civile. deci reforma ar trebui sa inceapa de la societatea civila. gresesc?
deci cum facem sa trecem de la un sistem statal controlat de catre grupuri de interese (fie ele PDL sau PSD/PNL/PC) care sifoneaza resursele catre clientela, la un stat minimalist, care impune un respect al legii si permite niste mecanisme de piata functionale si transparente? minimalizand tulburarile sociale...
Cat despre partea a doua, desi e la nivel declarativ, cred ca ministrii isi asuma implicit un mandat atunci cand jura:
"Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". E intr-adevar greu sa aplici principiile de corporate governance in politica, insa "propasirea materiala a poporului roman" (jeez cum poate sa sune...) cred ca e in contradictie clara cu masurile luate. asta la nivel moral. la nivel juridic, nu-i poti acuza decat daca au incalcat legea.
Pentru nevoile statului minim (cu care deja am spus ca sunt de acord)ar fi suficienta o suma de maxim 7-8 pana la 10% procente din pib, suma care impartita in mod egal tuturor cetatenilor si agentilor economici ar fi platita benevol de marea majoritate.
In alta oride de idei, daca fiecare dintre noi si, concomitent, toti impreuna inseamna "societatea civila" atunci da, iti dau dreptate, reforma de aici trebuie sa porneasca...
Postul de mai sus e un raspuns pentru @Dragos Popa.
ionut: da, asta vroiam sa spun prin societatea civila. sa nu uitam insa ca, in acceptia in care parte din functiile asigurate de stat sunt preluate de catre privat (sa zicem parte din infrastructura, parte din sistemul medical, parte din cel educational, poate cel corectional ca la americani samd), vom avea de a face cu un transfer al taxelor catre marje de profit ale corporatiilor private. putem doar spera ca raportul calitate / pret. si deasemenea ar fi bine ca anumite reguli sa fie "enforced" de catre stat, a se vedea curricula din invatamant, standardul minim al actului medical etc. nu de-alta insa asa cum am vazut efectele nepasarii statului la fel de bine exista si efectele negative ale maximizarii profitului (si exemple sunt cat cuprinde). cat despre cat reprezinta costul functiilor minime ale statului ca % din PIB n-am facut un calcul insa m-as bucura si daca ar fi dublu fata de cat estimezi tu. tot ar ramane suficiente venituri aditionale disponibile pt cetatean.
@Dan Popa
Raportul calitate pret la privat e intotdeauna per total su perior celui de stat. In privinta "regulilor" impuse de catre stat ele ar trebui sa fie, de asemenea cat mai putine, minime (dereglementare accentuata). Rolul de "pedagog" al statului si pretentia acestuia ca poate depasi asimetria informationala sunt 2 iluzii. In opinia mea trebuie sa primeze drepturile ce deriva din dreptul asupra proprietatii.
Valoarea unei diplome este validata (sau ar trebui sa fie) de piata, nu de bunul plac al unui birocrat din minister.
Intr-o societate cu o piata cat mai libera, fara bariere artificiale (impuse de stat) la intrarea pe piata, NU exista efecte negative ale maximizarii profitului.
ionut: ma refeream la curricula din scoala primara, gimnaziu si liceu. nu vreau sa-mi invete MacDonald's sau Coca Cola copii ce bun e junk food-ul si carb drinks-urile.
asimetria informationala e o constanta a societatii umane. cu toate acestea misiunea statului sa previna insider tradingul si sa asigure difuzia transparenta a informatiei in piata, atunci cand el controleaza aceasta informatie.
@John Galt
Mă rog... da' m-am simtit singuratic si... usor penibil vorbind despre... 2%. :)
@Dragos Popa
Probabil ca vor fi si persoane care nu vor dori numai statul minim, ci si pe cel asistential (cu scoala, pensie, ajutor de somaj). Nici o problema sunt libere sa plateasaca. In opinia mea curricula actuala din scoala primara, gimnaziu si liceu e penibila si imi da dreptate.
Poate va parea paradoxal ce spun eu acum dar, insider tradingul este unul dintre (putinii) cei care pot asigura transparenta informatiei, nu statul. Insider tradingul trebuie sa poata fi pedespsit numai in limitele contractuale liber consimtite.
@ionut: eu zic ca mai degraba whistleblowingul e cel care asigura circulatia informatiei. insider trading nu este altceva decat manifestarea asimetriei informationale dincolo de cadrul legal, in sensul in care cei ce detin informatia o valorifica direct sau indirect pentru scopuri pecuniare sau de consolidare a pozitiei. nu prea vad cum se pupa asta cu mana libera a pietei, ba dimpotriva e o modalitate de a maslui cartile in favoarea ta. ah, daca vrei sa spui ca oamenii bine informati au un avantaj si ca acestia vor cauta intotdeauna sa obtina tips-uri care sa-i ajute, asta-i altceva, daca insa incalca legea pentru a le obtine asta merita cartonas rosu si "go back to jail". at least by my book...
altminteri nu faci decat sa incurajezi coruptia, canalele paralele si, la nivel principial, nu vad prea multe diferente fata de sistemul de la noi...
@Dragos Popa
Nu m-am facut bine inteles.
Insider trading
In functie de natura informatiei exista 2 posibilitati:
- Ori ea este secretizata de catre compania/firma care o detine si atunci dezvaluirea ei inseamna o incalcare a dreptului de proprietate a acesteia. In acest caz insa este doar o lege in plus care pedepseste dezvaluirea informatiei, practic e redundanta, cel care a dezvaluit informatia fiind in acest caz un simplu hot, pentru care deja exista legi. Mai mult legea asta e chiar nociva pentru ca impiedica un insider sa vanda o informatie care e in interesul publicului.
- Sau informatia nu e confidentiala e publica si atunci oricine are dreptul de a se folosi de ea.
Cu alte cuvinte o lege de genul asta este un exemplu tipic de exces de reglementare (despre care am vorbit mai sus) cu efecte nocive.
@ionut: Iti spun eu ca m-am lamurit :) ma confunzi cu altcineva. Nu am treaba cu tine si cu liberalismul tau. Spune-ti lectia in alta parte ...
@Dan Bruma
Tu esti unul dintre "socialistii de serviciu" ai blogurilor, deci n-am cum sa te confund. Insa faptul ca ai renuntat la ghilimele cand te-ai referit la liberalismul meu, eu un pas (mic e drept) inainte.
Cat despre a-mi "spune lectia in alta parte", una dintre problemele majore ale voastre, ale socialistilor, e ca nu aveti limitele proprietatii si, logic, nu realizati care sunt drepturile ce decurg de aici: cata vreme @Dan Selaru (initiatorul si proprietarul blogului) ma suporta suporta/accepta apelul tau e jenibil.
Cand vad unde a ajuns tara asta ma intreb unde am fi fost astazi daca in 2000, in turul 2 iesea Vadim. E doar o curiozitate personala, nu sunt PRM-ist, nu dati cu pietre.
Trimiteți un comentariu