marți, 27 iulie 2010

Bonuri şi carduri

Primul Ministru ne sfătuieşte să adunăm bonurile fiscale că o să ne dea ceva înapoi, asta pentru stârpirea evaziunii fiscale.

O aberaţie. O să vedem că numai anumite produse o să fie valabile pentru ceva deduceri financiare. Că suma bonurilor la care are loc deducerea e penibil de mică. Că deducerea e penibil de mică.

Şi cireaşa de pe deducere, care e modul în care trimite cetăţeanul bonurile la organele fiscale? Aduce bonurile cu sacul? Dacă da, atunci cine le verifică? Că angajări nu putem face, gandiţi-vă la 6 milioane de oameni care vin cu câte 100 de bonuri care trebuie verificate, de fapt 4 miliarde de bonuri. E o aberaţie. O nouă idee tâmpită şi imposibil de pus în practică.

Ce s-ar putea face. Obligativitatea tuturor firmelor de a accepta plata prin card bancar. Şi posibilitatea returnării unui sume, 1-2 procente din total pentru plăţile făcute de cetăţeni prin card. Cine nu plăteşte prin card nu primeşte scutire. Şi obligativitatea tuturor plăţilor între firme prin Internet.

Statul mai are CEC-ul, cu sucursale în toată ţara, să finanţeze un program de acordare de carduri pentru toţi cetăţenii. Un mod de plată de tip Internet Banking pentru firme, obligatoriu.

Cu asta se obţin 3 lucruri.

1. Dacă un comerciant cumpără 100.000 de napolitane şi vinde 200.000 este evident un evazionist. Poate fi foarte uşor supus legii.

2. Orice cetăţean care are venituri de 100.000 de lei şi cumpără de 200.000 de lei are clar venituri nefiscalizate.

3. Guvernul nu are nevoie decât de un program software şi de acordul băncilor. Nimeni nu trebuie să verifice nimic, odată făcut e bun făcut. Nu există posibilitatea de fraudă. Sunt scoşi din joc agenţii Fiscului, ei se duc şi dau o amendă deja stabilită. Se elimină corupţia, se elimină evaziunea.

Dar asta presupune să vrei să faci ceea ce spui, nu e cazul. Pentru iubitorii Guvernului o dedicaţie.

35 de comentarii:

Anonim spunea...

Dane, scuze, dar mai bine te abtii de la propuneri de masuri concrete :)

La 1, asta e esenta comertului, sa vinzi mai mult decit cumperi. Diferenta se cheama adaos comercial pentru care se plateste impozit :)

La 2, chiar un mare consilier prezidential spunea ca romanii au o proprietate interesanta, aceea ca se ajuta intre ei. Daca iau bani din pensia maica-mi sa-mi platesc ratele la casa se cheama ca am venituri nefiscalizate si trebuie sa fac puscarie?

UJohn spunea...

pey.. si cum dreaq verifici punctu' 1 si 2? dai naibii secretul bancar?

la punctu' 3: cine face softul si cat costa? vorbesti, la o adica si cu Visa si Mastercard si SWIFT sa-l puna pe mister Boc in postura de Big Brother?

Dan Selaru spunea...

Ma refeream la produse, nu la bani, am gresit.

Flavian spunea...

Nici eu nu vad cu ochi buni asta cu toate platile pe card.

Prea controleaza statul si bancile tot ce misca.

Unde erau ideile alea cu statul minimal a la Varujan.. ? :)

angel spunea...

Poate nu stii, dar comerciantii care primesc plata cu cardul platesc un comision (o suma fixa + procent din suma incasata, undeva la 2-3%). S-ar putea sa nu le convina la multi.
CEC-ul ar trebui privatizat, impreuna cu ce a mai ramas (tarom, posta, etc.). Macar nu mai consuma bani din buget.
Coruptia nu va dispare din RO. Exista la scara larga, ca un cancer generalizat (pina si femeia de serviciu cere spaga daca vrei sa arunci niste lucruri mai mari).
Incercarea de a limita evaziunea mica este ridicola. Se pune 80% efort pentru 20% beneficii. Daca s-ar stradui cu adevarat, ar limita coruptia mare: 20% munca, 80% beneficii.

poweraxxel spunea...

@Dan Selaru: nu inteleg ce te deranjeaza pe dumneata? Principiul sau metoda? Pentru ca vad multi care fac bascalie de principiu, argumentand cu metoda ...
Sunt de acord cu ideea ca adusul bonurilor este o prostie. Dar nu si cu adunatul lor! In mod normal, acestea ar fi trebuit sa le adunam oricum, fara sa primim recompense pentru asta! Am prieteni in Austria si Suedia care nu cumpara nici macar o bricheta fara bon.
Iar partea cu cardul are aceleasi puncte slabe precum adusul bonurilor ... Romanii sunt inventivi, si iti pot spune rapid cateva ...

Anonim spunea...

Ai naibii aia din statele unite "e" prosti. Bine ca suntem noi destepti! cum zice baiatul de Caracal.
Ai dreptate dintr-un singur punct de vedere: guvernul asta (sau urmatoarele) nu vor fi in stare sa implementeze o idee functionala. In general nimic nu vor putea implementa. Si asta pentru ca ne reprezinta, adica sunt reprezentativi precum un esantion dintr-un sondaj de opinie. Iar noi nu vrem decat sa furam. Adica sa ne furam unii pe altii. Unii sunt mai destepti decat altii. Lasa sa munceasca, sa plateasca taxe... exista prosti! Adica tot noi... Tot noi care beneficiem... Cretanul care spunea despre cretani ca sunt mincinosi...

Cristi spunea...

Teoretic orice e posibil, practic, daca rata de penetrare a internetului este undeva la 30% in Romania, multe firme nu ar mai putea face platile.
Plus ca exista comisioane pentru firmele care accepta plata cu cardul care variaza intre 1.5 - 5%. De aceea multe magazine nu accepta plata cu cardul, inclusiv magazine online.
Iar punctul trei este utopic, deoarece nimeni nu are interesul sa se vada cat se fura in romania, si in plus mai exista si secretul bancar care nu se poate divulga decat cu acceptul procuraturii.

Ca sa nu mai spunem ca ar putea exista multe metode de control a ilicitului, dar precum modificare la Legea ANI, ar trebui puse in practica de oameni, pe care din pacate i-am ales noi in parlament...

Gabi spunea...

Pentru a impune un sistem de urmarire macar a tranzactiilor importante nu e mare lucru.
Toate tarile pe care din diverse motive le numim civilizate au posibilitatea sa urmareasca veniturile / cheltuielile contribuabililor.
Nu trebuie urmarita fiecare eugenie sau amarastean. E suficient sa impui ca la vanzarile de produse peste X lei sa fie emisa factura si sa se completeze CNP-ul sau CF.
Cand intram in zona veniturilor e iar o problema pentru ca la noi nu e "politically correct" ca boierii (sau nemesii sau grofi ... vezi cazul ANI) sa-si declare averile si veniturile (toate averile dobandite se prezuma a fi licite).
Repet, obligatiile nu e musai sa fie impuse tuturor ci doar celor ale caror venituri/averi depasesc un prag. Spun asta pentru ca daca s-ar impune tuturor ar trebui o armata de oameni sa tina evidenta si sa controleze.

UJohn spunea...

... pe mine ma uimeste cat de putin se respecta principiul KISS(keep-it stupid & simple). Adica, daca e sa inventam un process cat mai alambicat si costisitor, cu cat mai multe reguli si exceptii ca sa rezolvam o problema simpla, este evident ca nu o sa avem niciodata nici un fel de rezultat bun/eficient. Indiferent de sistem.

Daca vrei sa nu mai ai evaziune fiscala, atunci singura modalitate e sa reduci valoarea impozitului, si, eventual,complexitatea modului de colectare.

Uite, de exemplu, eu nu inteleg de ce, pentru o singura suma platita lunar drept salariu trebuie calculate, numai de la angajat, 16 alte sume, reprezentand diverse impozite, fiecare cu regulile si exceptiile ei si platita fiecare intr-un alt cont de trezorierie. De ce nu se calculeaza o singura suma, platita statului o singura data si el, statu' sa si-o imparta cum vrea muschiul lui, prioritizand ce vrea el? Si de ce trebuie sa repete procedeul si pentru angajator?

Uite, daca ar fi sa propun o masura anticriza, asta ar fi. O singura taxa sau un singur impozit PER VENIT.

Anonim spunea...

Pai, sa vedem: la pct. 1: (s-a mai spus mai sus, repetam ca poate invatam) tu ai auzit de firmele de productie? Care cumpara grau si vand napolitane? Alea cum le contorizezi? la pct. 2: s-a spus mai sus ca cineva ia bani de la parinti pentru plata ratei. Te-ai gandit ca majoritatea pensionarilor primesc bani de la copii ca sa supravietuiasca? Sau ca un sot cheltuieste de fapt bugetul intregii familii (in multe familii banii stau la unul dintre soti care ii si cheltuieste). Sau ca pot avea o gramada de venituri care nu trec pe card? (exemplu: imprumut de la vecin, vand un bun propriu, economii mai vechi), iar la pct. 3, sa fim seriosi: vorbeste de software de parca ar fi ceva , un fel de minune dumnezeiasca. Cineva intreba mai sus cat costa, si cine il face. Eu te intreb altceva: chiar crezi ca un soft poate face ce zici tu acolo in conditiile in care exista atata complexitate economica?
Tu vrei sa zici de fapt, (fara sa stii) ca nu mai vrei bancnote. Vrei doar bani virtuali. crezi tu ca e posibil?

Peter spunea...

@Dan:
"Un mod de plată de tip Internet Banking pentru firme, obligatoriu."

Hai sa fim seriosi! Multe firme mici, care au magazinase de cartier, fug de banci ca de dracu'! Ai cumva idee cam care sunt comisioanele pentru astfel de tranzactii?
Ia gandeste-te ca vine la magazin un cetatean care cumpara numai 2 paini si plateste cu cardul. Adaosul practicat de magazin pentru o paine rareori depaseste 10 bani. Cat o sa ia banca pentru o tranzactie, ca au comisioane de genul "x% din valoarea tranzactiei, dar nu mai putin de xxx lei"!!!
Multe magazine mici se chimuie sa scoata macar impozitul minim!
Macar apuca-te si fa un calcul simplu: daca un magazin mic, cu cifra de afaceri mica (sub 10.000 euro/an) trebuie sa plateasca 2200 lei pe an impozit minim, atunci cam ce adaos comercial ar trebui sa practice? (hai, ca "artimeftica"-i simpla!)

Fara nicio suparare, dupa ce o sa incep sa cumpar dintr-un magazin de-al tau, pe care sa-l administrezi tu (dar nu intr-o zona cu blocuri, ci una cu case!) si o sa vad preturi acceptabile, atunci o sa accept si propunerile tale. Tare-as vrea sa te vad si de unde scoti banii pentru salariile vanzatorilor!

Fiindca e extrem de simplu de vorbit de pe margine....

Anonim spunea...

Bonurile pot fi procesate usor daca se tiparesc coduri de bare pe ele. Pot fi chiar fotografiate si introduse de pe internet.

Tot sistemul asta are insa niste costuri deloc neglijabile si poate degenera oricand intr-o birocratie monstruasa. Cireasa de pe tort e ca daca cineva vrea sa faca evaziune, va face in continuare, dar cu alte metode. As aminti doar perioada prohibitiei din America.

mobutu spunea...

Sustin ideea lui UJohn, simplu si eficient, e singura modalitate prin care se rezolva problema.
Reduceri atat in cuantumul taxelor cat si in numarul lor, alaturi de de o legislatie simpla si eficienta, dublate de un stat minimal ... BANG, ai rezolvat problema.

Anonim spunea...

De ce nu va merge ideea lui Boc? Pentru că nu îmi este greu să colecționez bonurile pe care le primesc la Carefour sau când îmi cumpăr o gumă. Aici oricum primeam bon, deci nu exista evaziune.
Dar când sunt cazat la pensiuni fără factură, prefer un preț redus decât bonul pe care mi l-ar da pensiunea, diferența va vi probabil net în defavoarea bonului. Deci unde se făcea evaziune, se va face în continuare.

Anonim spunea...

Da, ma gindeam eu ca s-ar putea sa te fi referit, generic, la bucati/cantitate. Insa, vezi tu, orice comerciant e parte a unui lant "trofic". Producator/importator-> engrosist->detailist->consumatorul final. Primii trei fac afaceri ca sa se poata transforma, la rindul lor, in varianta 4. Oricare dintre primii trei da de un furnizor care nu-i ofera acte pe ce vinde e obligat ori sa se transforme in evazionist, ori sa dispara.

Eu, de exemplu, sint al doilea pe lista aia. As vrea sa vind marfa doar cu factura, fara nici o problema, doar ca ma lovesc de trei aspecte:
1. Furmizorii nu-mi dau facturi sau, daca imi dau, maresc pretul cu 24%. Daca iau factura, dispar, pentru ca devin necompetitiv.
2. Cumparatorii nu vor factura. Daca eu le spun ca nu le vind fara factura, pleaca la altul si eu dispar.
3. Organele de control au o marja de amenda de ~30.000 ron, adica pot da amenzi de la 1.000 la 30.000 dupa bunul lor plac, pentru ca legile sint atit de stufoase incit sint acoperite indiferent de suma. Evident ca o amenda de 30.000 de moaie definitv in conditiile in care afacerea ta ramine cu profit net de 2-3 salarii medii pe economie pe luna si te milogesti de ei sa-ti dea minimul amenzii si cotizezi si la organ, ca a fost marinimos si a raspuns umilintei tale. Sint vreo 5-6 organe, poate mai multe.

Petreceri copii spunea...

e, promisiuni pentru copii mici sunt astea...

Anonim spunea...

Mai draga, sa-mi cumpar leustean cu cardul! E visul meu de-o viata!
Sa nu mai ai asa masuri concrete pentru starpirea evaziunii ca ne luminezi prea mult si o sa ne fie bine!
Asa e, daca iau din pensia maica-mi sa-mi platesc rata, inseamna ca am realizat venituri nefiscalizate?

CaliVita spunea...

E o aberatie aceasta propunere a ta, nu ar face decat sa duca la o scadere economica. Eu daca as accepta in firma mea sa platesc prin card ar insemna sa pierd 5% din incasari ceea ce reprezinta profitul meu, pentur ca banca iti retine acest procent din ce incasezi prin card, plus ca 1% din acesti bani se duc la Visa sau MAsterCard deci in economiile din SUA, am darui gratuit 1% din tot ceea se tranzactioneaza in Romania unor companii straine, ceea ce inseamna mai mult de 10% din PIB

Frobenius spunea...

Am o sacosa in care zac 1000 (o mie) de bonuri fiscale. Le vind. Cu 1000 (o mie) de lei + 0.20 lei (taxa pe sacosa, fara cresterea de TVA aplicata taxei (sic!), am luat sacosa inainte de 1 iulie). Bonurile sint de diverse valori. Oferta este valabila doar pina la aparitia bocniturii de urgenta. Nu mai stati pe ginduri, profitati acum!

Pongo spunea...

De ce vrei tu sa starpesti evaziunea cu paru' ?:-)
Toata boceala asta despre evaziune apare atunci cand niste guvernanti constata cu surprindere ca daca maresc taxele in perioada de criza colectarea nu creste cum le iashte vrerea.
Bine, contrabanda cu tzigarele alcoohol si alte materiale "strategice" ar trebui starpita cu mitraliera in principiu. E simplu . Amintiti-va de Anghelescu....

Anonim spunea...

Toata lumea dezbate daca e buna ideia sau nu, daca si cum poate fi implementata. Am citit toate comentariile si-mi vine greu sa inteleg de ce nu s-a gandit nimeni la faptul ca scopul este de a educa oamenii ca ceara bon fiscal pentru orice bun sau serviciu. Sigur sasta trebuie stimulata cumva. Pana si proprietarul blogului vrea sa despice firul de par in 4 dar nu se intreaba de unde provine acel fir de par inainte de a-l despica. Oriunde am fost in lumea asta , de la taximetrist pana la cel mai micut magazin toata lumea mi-a dat bon fara sa fi cerut eu acest lucru. Dar la noi mai e mult de lucru la educarea mentalitatii oamenilor. Sper sa nu fi suparat pe nimeni !

UJohn spunea...

@Anonim
...si cati bani vrei sa cheltui cu educatia asta?

Logosfera spunea...

Propunerea cu obligativitatea platii prin card limiteaza libertatea personala. De ce exista bani. In plus, prin intermediul ei, statul intra din nou cu picioarele in economie. Din moment ce va fi obligatoriu, bancile vor putea creste comisioanele de administrare.

Dan, cred ca modul in care aborderzi problema este gresit. Trebuie sa incetam sa picam in plasa "trebuie sa plateasca si altii impozite mari" si sa incepem sa gandim "trebuie sa platim TOTI impozite mai putine".
http://www.logosfera.ro/2010/07/de-ce-sa-nu-cerem-bonul-fiscal-de-la-comercianti/

Statul si-a dovedit incompetenta. Orice masura prin care ingrasam bugetul statului trebuie condamnata. Statul are deja prea multi bani pe mana (cel mai recent exemplue este consiliul inteleptilor). Sincer, prefer ca 100.000 de euro sa ajunga la evazionisti si nu la consiliul inteleptilor lui Boc.

Deceneu spunea...

Mai nu fiti carcotasi!

Daca pensionarii primesc pensia pe card si isi ajuta copii se vede la pensionar cheltuieli si/sau sume transferate la alt card.
Daca sotia cumpara din bugetul sotului nu deconteaza de pe cardul lui?
Americanii cum depisteaza spionii?
Dupa cheltuielile mai mari decat posibilitatile/veniturile.
Cum te depisteaza unde te aflii cand esti urmarit?
Dupa bancomatul sau locul unde ai utilizat cardul.
Acolo nu exista secretul bancar?

Nu se poate face farmacie, dar se pot depista multe ilegalitati.

casandra spunea...

Dan, observi ceva interesant?
Pana si cei mai virtuosi dintre noi, serafimii economiei de piata, obeliscurile eticii capitaliste, se simt oarecum incomodati de niste propuneri (ale tale) care i-ar pune automat sub lupa fiscului si pe ei...
De aceea este atat de greu.

Anonim spunea...

Voi, inclusiv autorul, pe ce lume traiti? Pai, tara asta tocmai se intoarce cu viteza in evul mediu ca nivel de trai si mentalitati si noi vorbim de plati cu cardul la magazinul de eugenii si halvita? Si mai terminati cu prostiile astea cu in partea cealalta sunt toti atat de corecti si onesti si-ti dau bon si la brichete...Sunt pe dracu. Aia e ce ati vazut voi repede, ca turisti. In realitate evaziune fiscala (in proportie de 40, 50 la suta) exista peste tot in lume, chiar si in USA-ul ala atat de dat exemplu. Daca pot piti niste bani sa fiti siguri ca o fac si americanii si nemtii si elvetienii. Problema la noi e ca se pitesc prea multi si in complicitate directa cu statul. Dar chiar credeti ca evaziunea e la magazinul din colt? Nu cumva o fi la granita unde politistii de frontiera si vamesii au facut averi fabuloase protejand sau chiar organizand si conducand traficul si contrabanda cu diverse? Parte din banii astia au ajuns la partidul sau partidele aflate la putere - apropo de lupta impotriva coruptiei. Nu cumva lipsa banilor e legata de fraudarea permanenta a banului public prin returnarile ilegale de TVA catre firme fantoma conduse de cetateni arabi onorabili care dispar brusc in ceata? Metoda asta se practica si acum si este metoda preferata a baetilor de la serviciilii care ne protejeaza de agenturilii strainii. Nu cumva lipsa de bani provine din actiunile asa zisei clase politice romanesti - de fapt o structura de crima organizata care de 20 de ani praduieste tot ce se poate si sub orice forma? Nu cumva situatia in care ne aflam se datoreaza si faptului ca suntem doar o populatie inapoiata si idioata de infractori genetici?

Flavian spunea...

Bre, ordinul se executa, nu se comenteaza. Unde-i lege nu-i tocmeala. Nu te joci cu maria sa STATU'

Ia va rog toata lumea incolonati, spalati pe creier, rasi in cap, cardu' la vedere si sa va prind ca nu iesiti cu bonu' in mana. Ca va ia mama lu' proces verbal...

Pai ce-i aici ? Curat 1984... :)

Isailă spunea...

Numerarul va dispare în curând în țări ca Olanda, Finlanda etc. În consecință se va putea contabiliza automat toate cumpărăturile unei familii, bonurile fiscale clasice vor dispare. În Olanda există o initiativă ca în câțiva ani toate mașinile să aibă GPS și să se primească factură pentru utilizarea drumurilor după kilometrii parcurși.

Va fi o îngrădire a „drepturilor” hoților și o clarificara a contribuțiilor oamenilor cinstiți - situație disperată pentru balcanicii bădărani.

Flavian spunea...

Asa, asa, exact ce ziceam.. :)

Hai cu oitzele cinstite la tuns, ca de berbeci din astia balcanici nu avem nevoie.

Tunse, rase, frezate si spalate pe creier cu inalbitor ca sa nu ramana nici o pata.

Isailă spunea...

Personal, nu am nevoie de libertatea de-a fura și nedreptăți pe alții inclusiv prin intermediul contribuțiilor la stat/serviciilor statului.

Unora le place pescuitul în apă tulbure, mizeria în general.

Flavian spunea...

Personal, nu am nevoie de libertatea statului de a ma fura cand si cum are chef prin intermediul taxelor sau inflatiei.

Ma mir insa ca unora le place sa creada ca politicienii sau economistii stiu ce e mai bine pentru noi toti.

Stiu ce-i drept cum sa ne foloseasca munca pentru a umfla baloane si firme capuse sau pentru a sprijini companii si banci falimentare in timp ce dau cu tifla celor care isi cer pensiile inapoi.

Flavian spunea...

Ah, poate n-ai auzit nici vorba asta...

People willing to trade their freedom for temporary security deserve neither and will lose both.

Logosfera spunea...

"Pana si cei mai virtuosi dintre noi, serafimii economiei de piata, obeliscurile eticii capitaliste, se simt oarecum incomodati de niste propuneri (ale tale) care i-ar pune automat sub lupa fiscului si pe ei..."
@Casandra, obeliscurile eticii capitaliste si serafimii economiei de piata nu acorda puteri sporite statului. Te rog sa nu-i confunzi pe cei care nu accepta orbeste orice nivel al taxelor cu cei care sunt evazionisti indiferent de nivelul taxelor.

Masura propusa de Dan intra la categoria "drumul spre iad (al statului politienesc si bagat pana la gat in economie) e pavat cu bune intentii (de reducere a evaziunii)". E, intr-adevar, frustrant sa vezi ca altii se imbogatesc facand evaziune, dar banii aia se intorc in economie cu mai multa eficienta decat va putea investi statul.
Iar, noi avem probleme mult grave decat comerciantii care nu dau bon: regii asfaltului, regii energiei etc.

Vad ca Boc, asa prost cum e, a reusit prin miscarea asta de PR sa ne deturneze atentia de la faptul ca suntem "noi vs ei" si sa ne faca sa credem ca suntem "noi vs noi". Daca noi, cei care ne informam si din alte surse decat TVR si OTV, nu suntem in stare sa vedem dincolo de jocul de fum si oglinzi cum vom putea pretinde la viitoarele alegeri ca taranii sa nu-si vanda votul pe 1 kilogram de ulei?

Anonim spunea...

Da , în opinia mea , acest lucru este scris pe fiecare gard :)