miercuri, 13 octombrie 2010

Caleidoscop

Preţul aurului creşte, a trecut de 1370 de dolari, Dow Jones creşte, petrolul sau porumbul au preţuri mai mari. Sună ciudat, asta înseamnă că toată lumea vrea să scape de bani, asta înseamnă inflaţie. Dobânda de referinţă a FED este de 0,25 procente. Unde s-o ducă? La zero, ca Japonia? Toată lumea investeşte în ce vede în faţa ochilor.

America, firmele şi populaţia, îşi plăteşte datoriile, nu şi Statul (citiţi tot articolul). Acolo, sus, se fac planuri de stimulare. Economia nu se lasă stimulată, şomajul creşte.

Părerile economiştilor sunt împărţite, unii vor ca Statul să crească deficitul şi să facă tot felul de "investiţii", cum au propus investitorii noştri tot felul de aberaţii. Organizări de Campionate Europene de Fotbal şi Prima Casă 3. Aveţi aici o critică a ieşirii din criză propusă de investitori. Alţii spun că Statul trebuie să se retragă.

Keynes e atotputernic, doar Statul ştie ce trebuie făcut.

Dar hai să gândim raţional, nu ideologic. Cine credeţi că e mai responsabil din punct de vedere economic privind cheltuirea banilor între Stat şi populaţie? Cred că orice om îşi cheltuieşte bugetul mai cu cap decât Statul. Credeţi că un om normal ar investi în terenuri de fotbal în zilele astea? Sau în fântâni arteziene? Nu! Ar cumpăra responsabil sau ar investi în acţiunile cele mai sigure. Şi asta ar conduce la păstrarea firmelor care funcţionează economic corect.

Tăierile de salarii şi viitoarele planuri de "investiţii" ale Statului sunt aberaţii patentate. Am dovedit de 20 de ani că nu suntem în stare să facem investiţii majore, aruncăm bani pe fereastră în mâinile clientelei politice, de orice culoare vreţi. În acest moment se face un drum, Transalpina, fabulos, costă sute de milioane, o să stea închis aproape jumătate de an. Care sunt efectele economice?

Ce se petrece la noi? Se emit proiecte aberante. Se taie salariile. Cel mai comun mod de a irosi banii. Statul se află în disoluţie. Dar continuă pe aceeaşi cale. Mânat şi de FMI.

La noi populaţia nu s-a prins dar la actuala inflaţie orice cetăţean care ţine lei în bancă pierde de fapt. Cum noi avem biflaţie, preţurile imediate cresc, pentru cele care s-ar putea numi investiţii, case, maşini, scad, haosul e generalizat. Nimeni nu ştie ce să facă. Dacă omul are mulţi bani şi vrea să facă investiţii merită să ţină banii în bancă, dacă are puţini nu merită. Fiecare face ce vrea.

Se mai pot face multe alte observaţii economice. Dar de ce să le mai faci? Mai bine să vedem (să auzim) cam ce se întâmplă în toată lumea între Stat şi economie sau oameni.



Mai lăsaţi "cererea agregată" şi salvaţi-vă individual. :-) Iar ăia care vor un Stat puternic din punct de vedere economic bat câmpii. Sau au interese.

17 comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

"Economia nu se lasă stimulată". Pai la ce gauri negre sunt inca, nu prea are cum. Mecanismul e simplu si nu il mai explic.

"Statul se află în disoluţie." Asta e doar wishful thinking. Modelul de stat actual se afla poate in disolutie, insa vom vedea un nou model de stat in 5-10 ani. Poate Romania va fi cea care va crea acest model de "stat de tip nou". Are toate ingredientele necesare.

"Dar hai să gândim raţional, nu ideologic." Pai scrie asta de 100 de ori pe tabla, ca vad ca tocmai tu nu aplici :)

Dan Selaru spunea...

Tu ce crezi, primarul tau e mai bun in gestionarea banilor tai decat tu? Daca spui ca da nu mai avem ce comenta.

alex@formidabilii.org spunea...

Amesteci mere cu pere, adica nevoi personale cu nevoi sociale.

Primarul nu e un "private banker" sa se ocupe doar de banii tai sau ai mei, ci un "fund manager" care trebuie sa gestioneze scoli, spitale, politie samd.

Eu sunt un fan deschis al democratiei directe. De-aia si zic ca Romania are ingredientele necesare pentru "statul de tip nou", pentru ca noi am avut foarte mult timp "democratie directa"- pana au venit turcaletii peste noi.

PS: sper ca nu te supara tonul meu mai incisiv (e doar o discutie ideatica, nothing personal). Daca vrei pot sa o las mai moale, insa ideile vor fi aceleasi :)

Cristian Kunst spunea...

Dan:

Procesul in care toata lumea vrea sa scape de bani se numeste inflatie, nu deflatie ... :)

Insa, nevermind, am inteles ideea ... :)

alex@formidabilii.org spunea...

Si apropo, primarul meu are aceleasi pareri ca si mine legate de democratia directa. Statul e un rau necesar, si trebuie sa asculte de opiniile exprimate cat mai direct de oameni in cat mai multe probleme.

mobutu spunea...

Oare nu mai bine sunt gestionate spitalele, scolile de catre privati?
Ca pe primar il doare'n baston ca doar nu's banii lui.

Dan Selaru spunea...

Prin deflatie catre hiperinflatie. Asta voiam sa spun. :-)

alex, ma bucur ca esti prieten cu primarul.

alex@formidabilii.org spunea...

Am scris odata pt mobutu, dar cred ca s-a pierdut mesajul. Repet: e posibil ca spitalele sau scolile sa fie mai bine administrate de catre privati. Insa politia, armata, justitia cine le administreaza mai bine? Statul e necesar pentru acestea.

Dane, democratia directa nu inseamna sa fiu prieten cu primarul. Vezi ca eu nu vorbeam de Oprescu :)

Anonim spunea...

Transalpina se face la Ranca (Gorj) fiindca acolo si-au luat terenuri si au construit moteluri, hoteluri si cabane multi smecheri care au de investit (spalat) bani grei. Prin smecheri a se intelege functionari publici de tot soiul sau "oameni de afaceri" pe relatia "sa mulgem din buget din toate pozitiile". Deci baetilor le trebuie drum ca sa valorizeze zona. Nu conteaza ca n-am terminat macar o autostrada de traversare a tarii. Daca e pentru interesul lor se face si pe luna. Tara de merde, mai rau ca fostele colonii africane. Deci, mai am cateva luni pana ajung in Canada. Promit sa nu ma mai intorc si sper sa reusesc sa uit limba romana.

Pongo spunea...

@Cristi: se mai face transalpina?.. Nu de alta dar orice rahat de drum din tara asta este o mare realizare.

Unknown spunea...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.

Theophyle spunea...

Ambele, in special au interese si sunt si demagogi :)

Dan Selaru spunea...

:-) Pai sa mai facem un stadion, doua. Sau un drum pe creasta Carpatilor.

Flavian spunea...

Se face Transalpina. Mai greu, dar avanseaza. Am fost in oct 2009 si in iulie 2010 pe ea. Mai au insa destul de mult. Nu recomand daca tineti la masina. Dupa mine mai bine lasau drumul salbatic si-l intretineau ca forestier.

Prin deflatie catre hiperinflatie. Trademark... :)

Dan Selaru spunea...

Trademark :-), am fost in august, mai sunt 30 de kilometri de facut si stiu ca se lucreaza.

Pongo spunea...

Apropos se stadioane, un pupil de-al meu tocmai era sa isi ia proiect de diploma noul stadion al FRR se la Cashin :P. Aviz amatorilor :-)

John Galt spunea...

Daca va intereseaza niste microhidrocentrale cu productia deja cumparata pe 10 ani, cu finantarea asigurata (dobanda fixa 15 ani - fixa as in 5% fix, inclusiv EURIBOR-ul e asigurat), ce se amortizeaza in 1,7 ani cu certificatele verzi si 5,2 ani fara.. dati un semn.

Pachet de actiuni de incepand de la 50.000 la 5.000.000. Dolari, pentru ca doar ei au portavioane..

:)