marți, 16 noiembrie 2010

Puţină istorie

"Distrugerea societăţii civile a fost obiectivul politic principal al P.M.R.. Sistemul de legi a fost reconceput pentru a văduvi cetăţeanul de orice sentiment de protecţie. Justiţia revoluţionară potolea setea de răzbunare socială a P.M.R., înverşunat împotriva fostelor partide istorice şi a tuturor celor care ar fi putu exprima un dubiu privind validitatea obiectivelor economice şi politice propuse de conducători. Întregul sistem de legi a fost răsturnat. Au fost numiţi noi judecători, întreaga procedură judiciară a fost schimbată. Adevărat deţinător al puterii era aparatul politic al P.M.R...

Constituţiile din 1948 şi cea din 1952, nu sunt doar adaptări locale ale unor formule sovietice, ci sunt şi creatoare de cadru legislativ pentru justificarea acţiunilor întreprinse în implementarea modelului sovietic. Constituţia, din martie 1948, aliniază evoluţia românească la aceea că întreaga putere de stat emană de la popor şi aparţine poporului prin Marea Adunare Naţională şi Consiliile Locale.

Cu toate că drepturile cetăţenilor sunt garantate prin Constituţie, statul are mijloace de a interpreta restrictiv aceste drepturi.
"

REZUMAT TEZĂ DOCTORAT

SOVIETIZAREA ROMÂNIEI
1948 – 1953

MORARU CAMELIA

Să ne bucurăm cu Shirley Bassey.

12 comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

indeed

teza integrala unde o putem consulta?

Dan Selaru spunea...

N-am gasit-o.

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, e azi altcumva? Constituţia garantează drepturi, şi puterea găseşte mijloace să le limiteze, sub diverse pretexte! Atunci era lupta de clasă, acum terorismul, criza, deficitul bugetar, FMI, MMN, PPS, OPC, TRB! Sigur, sunt şi deosebiri de fond: atunci dacă protestai, o luai peste bot! Acum, dacă protestezi, ţi se râde în bot! Asta e! Deosebire de fond! Atunci mureai ca un martir, acum mori ca un bou!

Mr. X spunea...

O, Doamne, ce sete de analogii! Măcar de-ar fi reușite...

Pongo spunea...

Azi e mai bine. Diferenta este ca ai dreptul (momentan) sa i-ti creezi o avere. Pe vremea aia n-aveai.

alex@formidabilii.org spunea...

@Pongo: te bat daca mai scrii "i-ti".

B spunea...

Alex, nu stiu de ce m-i se pare ca poti sa faci greseli gramaticale atata timp cat ai valoare si faci avere... ca doar traim in Rromanica, tara tutor posibilitatilor!

PS: greseala mea gramaticala e intentionata ca sa gadile simtul tau critic.

Dan Selaru spunea...

Si Krupp a fost un bun prieten al lui Hitler, singura diferenta este ca nu e extrema stanga, e dreapta.

Pongo spunea...

@ Alex: Oops! soz :-)

Pongo spunea...

@Dan: poate de aia nemtii si-au revenit mai usor. In cazul nostru totul a fost ras.

Flavian spunea...

Vezi Gheorghe de ce unii insistam pentru stat minimal ? Sau chiar inexistent ?

Nu mai baga nimeni pumnul in gura si nu mai rade in fata nimanui... ;)

Constantin Gheorghe spunea...

Flavian, s-o crezi tu! Întotdeauna se va găsi cineva să-ţi râdă în nas! Până şi în paradisul vostru libertarian! Nu-ţi fă iluzii!