duminică, 16 ianuarie 2011

Preţul grâului în aur



Ieftin, deşi nu pare.

21 de comentarii:

alex@formidabilii.org spunea...

Interesant.

Deci ori se scumpeste graul ori se ieftineste aurul...

Anonim spunea...

sa se ieftineasca aurul?! aurul merge decat:) in sus. asa am auzit io la esca

Anonim spunea...

Aham. Deci o paine va fi in jur de 5RON. Demonstratii la benzinarie si demonstratii la alimentare... Hmmm ... oare se vor uni aceste demonstratii?

Adrian Năstase spunea...

Bula de aur... Se pare ca va crapa in curand.
Si atunci vom vedea ca nici aurul nu e "moneda adevarata".

Dan Selaru spunea...

Poate bula de faina. Ca graficele ne spun ca nu e nicio bula la aur, Iar faina este mai ieftina ca niciodata,

hub spunea...

ar fi interesant un grau vs oil. ai idee unde se gaseste?

Anonim spunea...

@hub petrolul evolueaza in tandem cu aurul.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gold_price.png

Aproape poti identifica crize petroliere pe evolutia aurului.

alex@formidabilii.org spunea...

E posibil sa ai dreptate Dane. Faina sa ramana ieftina comparativ cu aurul. Si atunci cei care au aur sunt "noii bogati".

alex@formidabilii.org spunea...

(si fainarii-ca mine- noii saraci) :)

Dan Selaru spunea...

Fainarii sunt cei mai bogati.

Adrian Năstase spunea...

Şi "imobiliarii" erau până la un moment dat "cei mai bogaţi".

alex@formidabilii.org spunea...

@Dan: aia sunt fainarii din Columbia. Eu ma refeream la astia cu grau : )

i-conomics spunea...

Nu mai iau de Aur.. dar legat de graiu nu pot spune ca este dependent de resursele eneretice, petrol si gaz metan pentru ingrasaminte... Cum ambele sunt in cantitati din ce in ce mai mici raportat la cresterea continua a polpulatiei.... nu pot sa trag de cat concluzia ca pretul mancarii va continua sa cresca, si sa reprezente un procentaj marit din cheltuielile individuale medii la nivel global....

Flavian spunea...

Fainarii nu au nevoie sa fie bogati, ei sunt satui.

Imobiliarii pot sa roada caloriferul si sa se incalzeasca arzand banii de hartie cum faceau pe vremuri in germania sau mai nou in zimbabwe... :D

Alex Nicolin spunea...

Populatia se va opri din crestere cand nu se vor mai gasi resurse, probabil undeva in jur de 9 Miliarde. In cazul fericit, populatia se va opri cand rata feritilitatii va egaliza rata de inlocuire la nivel minfial - in prezent e 2.66 vs. 2.33 si in scadere rapida. Oricum nici valoarea de 9B nu este una sustenabila, pentru ca si acum, la doar 7B, se consuma mai multe resurse (de hrana) decat se pot genera in mod sustenabil din punct de vedere ecologic sau/si energetic. In consecinta, o explozie a pretului hranei este doar o chestiune de timp. Singura diferenta va fi distributia pe grupe de varsta a victimelor foametei.

Flavian spunea...

Limita nu este in numarul populatiei. Problema este CUM utilizam acele resurse. Atat ca eficienta dpdv tehnologie, cat si ca risipa inutila.

Din cate am auzit, umbla zvonul ca ar exista planete mai mici ca a noastra care sustin linistit peste 10 miliarde... :)

alex@formidabilii.org spunea...

@Flavian:

"Din cate am auzit, umbla zvonul ca ar exista planete mai mici ca a noastra care sustin linistit peste 10 miliarde... :)"

LOL. Asta a fost tare. 10 miliarde de ...ce anume?

Dan Selaru spunea...

@Flavian, asta ultima e chiar tare.

Flavian spunea...

Ex, aspectul fizic, culoarea pielii, numarul de antene, asta e mai putin relevant.. important este sa retineti ideea... :)

Alex Nicolin spunea...

@Flvian

Oricat de eficient ai utiliza niste resurse limitate, pana la urma tot ajungi la fundul sacului. In ultimii 200+ ani, resursele aflate la dispozitia umanitatii au crescut mai repede decat populatia. Asta nu inseamna ca lucrurile vor continua in acelasi regim pe termen nelimitat. Pana la urma populatia va trebui sa se opreasca din crestere, apoi sa scada. Ceea ce e cel mai interesant e ca oamenii contribuie la asta din proprie initiativa, prin scaderea ritmului de reproducere, dar cu conservarea sau cresterea nivelului de bunastare (nu numai materiala).

Daca extraterestrii ipotetici de care pomenesti sunt cat de cat inteligenti, inseamna ca ei si-au optimizat societatea astfel incat sa traiasca intr-un mod sustenabil. Pentru niste fiinte complet diferita de noi, pe o planeta care poate sa fie la fel de diferita, numarul de 10B este complet irelevant din acest punct de vedere. In consecinta parerea ta nu e o judecata valida, pentru ca, in [quasi]infinitatea spatiului, orice afirmatie care nu desfide legile fizicii, este valida macar intr-un context :)

Flavian spunea...

Majoritatea resurselor de baza sunt regenerabile si/sau reciclabile.

Evident ca la un moment dat cresterea se va opri si e recomandata o scadere, eu vorbeam doar de limita vehiculata care este in acest moment usor arbitrara.

Ai dreptate si cu sustenabilitatea, exact pe aia insistam si eu. Sunt sigur ca intr-un context potrivit, omenirea poate la randul ei sa duca 10B pe aceasta planeta fara probleme.