joi, 17 februarie 2011

Asta reformă

China şi India au început să facă jocurile. Cum ambele sunt mai înapoiate, nu au derivate financiare, tot felul de produse care iau minţile celor cu bani puţini dar cu pretenţii de investitori şi care o să piardă tot în speculaţii aberante pe tot felul de indici, oamenii cumpără aur şi argint.

China, zvon fiind, cică vrea să-şi acopere moneda în aur. Nu are voie. Citire de la FMI. Dar cumpără oficial en-gros. Şi ce-o să facă FMI?

India cumpără pe persoană fizică.

Băieţii ăştia nu prea au ştiinţa tuturor analiştilor financiari. Ei doresc un singur lucru. Aur şi argint fizic, în mâini. Restul sunt palavre. Oamenii fără sofisticăriile civilizaţiei Occidentale (sofisticărie nu există) încep să-şi spună cuvântul.

Unde ajungem? Unde ne duce viaţa. O să vină sau nu hiperinflaţia? Eu nu cred. Dar există un procent semnificativ de probabilitate că fenomenul poate apărea. Şi atunci o să-l vedem pe dracul.

Cât e masa monetară M1, aia în circulaţie? Vreo 80, 90 de miliarde de lei. Nu mă straăduiesc să caut. 90 de miliarde de lei, să zicem. Cumpăraţi de banii ăia, nu-i aveţi, ştiu, aur şi acoperiţi banii.

Cea mai cruntă ţeapă pe care o putem trage FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană, să vezi atunci cum se restrânge deficitul bugetar. Cum leii româneşti devin monedă de rezervă, cum ne creşte puterea de cumpărare. Cum se face reformă natural. Şi cum ne plătim datoriile.



Nu o să gonească nimeni câinele de la măcelărie şi politicianul de la deficit. "Amărâţii" ăia din India şi China nu pot să mănânce aur şi argint, dar nici restul nu pot să mănânce Euro sau USD de hârtie.

Nu e suficient aur. Alt argument. Şi ce dacă? O să avem deflaţia în cel mai rău caz.

Şi? Oricum n-avem vlagă.

2 comentarii:

Peter spunea...

Corect, n-avem aur. Da' avem şi-aici derivate cât cuprinde! Şi merg al naibii de bine (ce-i drept, nu la chinezi şi la indieni).

Flavian spunea...

Ba da, este suficient aur... ;)

Dacă 45% din masa monetară restrânsă (M1) ar fi aco­pe­rită cu aur - aşa cum s-a întâmplat în 1980 -, preţul aurului ar trebui să creas­c­ă la aproximativ 10.000 de dolari. Pentru a acoperi masa monetară extinsă (M2), preţul aurului ar trebui să urce chiar la 30.000 de dolari. Asta cu conditia ca Ben sa nu mai arunce din elicopter cateva miliarde sau mii de miliarde dolari. Ceea ce va fi oricum nevoit sa faca, la cum sta situatia datoriilor in US.

Deci e simplu. Pentru a utiliza DOAR aurul ca moneda in acest moment si a acoperi toti dolarii din piata, ar trebui sa echivalam uncia de aur nu cu 1450 cat e "recordul" acum ci cu cateva zeci de mii de dolari.