marți, 22 noiembrie 2011

Cum să-ţi faci tractor acasă











De la TED. Planurile.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Da, bravo lor. Parca mai aduce o doza de optimism determinarea acestor oameni. Si eu mi-am construit o "imprimanta" 3D din proiecte open source. Vezi reprap.org
Sunt asa de incantat ca pot sa-mi "tiparesc" orice obiect din plastic. Exista si o comunitate mare de oameni care isi posteaza obiectele 3D create pe www.thingiverse.com. Multe sunt fleacuri dar acesta este inceputul iar implicatiile sunt cu bataie lunga: achizitionezi design-ul dintr-un colt al lumii, downloadezi fisierul, pui pe stick si te duci la shopul din colt si il materializezi. Fara transporturi peste oceane, fara taxe vamale, etc.
Una peste alta lumea se misca. Se pun bazele unei societati diferite, poate chiar a unei schimbari de paradigma.

Anonim spunea...

...asta apropos de emergenta, de schimbari de faza sau atractori in dinamica societatii. Pot sa se screama alesii cit vor sau sa-si imagineze nu stiu ce scenarii globale, societatea umana merge pe cai nebanuite, surprinzatoare.

Uite o lectura foarte interesanta, The Homebrew Industrial Revolution: http://dl.dropbox.com/u/4116166/NewHomeBrew.pdf

Dan Selaru spunea...

Merci pt carte.

Gamma spunea...

Apropo , ati vazut flinstonmobilele alea de gatere care mai circula ocazional pe DN1 ? Viitorul poate fi zarit chiar azi :)

De curand am avut o mica revelatie , privind la statisticile densitatii populatiei . Sunt 50 de oameni /km2 pe glob (cu tot cu zonele arctice si deserturi dar fara Antarctica ) si cam 90/ km2 in Romania -unde avem munti si paduri . Apreciez deci ca avem mai putin de un patrat de 100x100m de caciula pentru a ne creste hrana . Facand un mic calcul de productivitate la hectar calculata in calorii si ajustata la suprafata asta rezulta imediat necesitatea ca unii sa faca foamea pentru ca altii sa traiasca "decent" . Fara nici un factor politic sau economic , doar matematica . Poate am facut vre-o eroare - va rog sa ma corectati .
Am ignorat total pestele , se poate sa adaugati 15-20% la total .

Dan Selaru spunea...

Te invit la minunata mea cuvantare de pe data de 14 decembrie ca sa vezi niste socoteli care o sa te cam sfasie intelectual :-)).

Gamma spunea...

Am sa incerc sa vin ,sa nu uiti sa anunti detaliile inainte .

Dan Selaru spunea...

Nu uit, cum sa uit, o sa fie si online :-)

Anonim spunea...

Gamma, uite aici un soft de simulare ABM: http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/Sugarscape3WealthDistribution
enervant de actual... chiar daca nu poti sa modelezi realitatea.

Synthesis spunea...

Open hardware ar putea fi viitorul... Ideile si arhitecturile de sisteme care au aparut in IT incepand cu anii '90 si care au fost "testate" in "virtual" ar putea deveni modelele de dezvoltare a multor concepte din multe domenii curente, inclusiv din economie.

@Gamma
Putem avea si 10km patrati de pamant arabil per capia si tot sa murim de foame. Depinde si cum facem agricultura si mai nou, ce soiuri de plante cultivam. Cei de meserie mi-au spus ca acum se gasesc pe piata in proportie covarsitoare multe seminte din plante de proasta calitate fie cu rod cu slaba valoare nutritiva, fie nerezistente la daunatori (chiar si daca le dai cu insecticide), etc.

Daca ne-am intoarce la o agricultura in care nu distrugem mediul cu ierbicide si insecticide si in care productivitatea si calitatea cresc implicit (uneori si de cateva ori decat acum) poate calculele respective nu ne-ar mai speria... Recomand cartea "Revolutia unui spic" de Masanobu Fukuoka pt sustinerea afirmatiilor.

Mircea spunea...

Dan Selaru spunea...

Te invit la minunata mea cuvantare de pe data de 14 decembrie ca sa vezi niste socoteli care o sa te cam sfasie intelectual :-)).

Dane,stii care e culmea matematicii? Sa-ti iasa socoteala pe strada!!! :-))

Gamma spunea...

@Synthesis
"Putem avea si 10km patrati de pamant arabil per capita si tot sa murim de foame. Depinde si cum facem agricultura si mai nou, ce soiuri de plante cultivam."

Ah nici chiar asa , la 10 km2 teren pt mine nici nu mai fac agricultura sunt direct vinator culegator . Dar am refacut socotelile - am gresit atunci undeva , (nu e bine sa postezi daca nu ai pus totul pe hartie mai intai:) ) , la 3500 cal / kg de grau cele 2300 kg grau/Ha (recolta slaba din 2009) asigura mai mult decat bine necesarul anual. Sunt 0.7 Ha de caciula la noi , ceva mai putin pe glob iar o dieta buna ar fi de 2000-3000 cal , depinde de om si activitate. Acum ramane de vazut cat iese la hectar 100% eco - fara ingrasaminte . Daca pui ingrasaminte naturale , te rog sa asiguri dieta animalelor respective din acelasi hectar.E funny - trebuie sa stabilim mai intai cat e productia de balega pe cap de vaca furajata .

John Galt spunea...

Capitalistii au inventat viitorul, de absolut fiecare data.

Si sa mai zica cineva ca ai nevoi de multi bani ca sa fii creativ. Uite (Lavinia) ca nu e nevoie - corelatia este cu drepturile de proprietate, nu cu povestile egalitariste ale unora (subventii samd).

Cand vorbim de acest capital vorbim de IDEI care apartin tuturor (pestele cu care i-a hranit Isus pe flamanzi - presa lui Gutenberg), insa la drepturi de proprietate intelectuala trebuie sa tinem cont de MUNCA celor care au facut posibile aceste inventii, ce le apartine doar lor, respectiv efortul lor. Libertarienii (de stanga) care nu respecta deloc munca celorlalti nu inteleg acest lucru - ei vor totul gratis, sa le pice din cer sau sa plateasca taxe pentru un "invatamant gratuit", dar care sa produca astfel de lucruri "pentru toti". Evident ca nu asa se face treaba, insa cine sa inteleaga.

marul spunea...

multumim , ted bundy , serial killer :)

Dan Selaru spunea...

Ted Bundy nu le cara cu tractorul, avea o dubita :-), alba din cate imi aduc aminte.

Anonim spunea...

Dan, uite aici ceva intersant: http://seedmagazine.com/content/article/rethinking_growth/
Pomeneste de Nicolae Georgescu-Roegen

Dan Selaru spunea...

merci

Anonim spunea...

Uitati si la noi: http://powerforum.ro/viewtopic.php?f=33&t=53&p=76&hilit=tractor+home+made#p76