duminică, 20 noiembrie 2011

Între Paul Krugman şi Demi Moore

Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, ne oferă o mostră de gândire care contorsionează realitatea. Să cităm:

"For decades the story of technology has been dominated, in the popular mind and to a large extent in reality, by computing and the things you can do with it. Moore’s Law — in which the price of computing power falls roughly 50 percent every 18 months — has powered an ever-expanding range of applications, from faxes to Facebook."
- The New York Times

Legea lui Moore ne spune cu totul altceva, că numărul tranzistorilor care se pot pune pe suprafaţa unui circuit integrat de arie fixă se dublează la fiecare 18 luni.

Putem spune că puterea de calcul se dublează la fiecare 18 luni, menţinând suprafaţa constantă. Aproape acelaşi lucru se poate spune despre consumul energetic al procesorului respectiv. Aflăm că, din punctul de vedere al consumului energetic, la fiecare 1,6 ani avem o injumătăţire a consumului energetic păstrând constantă puterea de calcul. Din acest punct de vedere putem spune că drumul miniaturizării continuă nestingherit, încă.

Fizic există limite. Nu o să putem trece sub dimensiunea atomilor, oricât ne-am dori, putem să trecem la calculatoare cuantice, mai avem şi este un alt subiect. O soluţie mai simplă este să trecem la circuitele integrate 3D, altă poveste. Discuţiile asupra subiectului sunt pline de vervă. Ca şi soluţiile.

Dar economic problema se pune altfel. Krugman ne spune ceea ce pare de bun simţ, că dacă pot să dublez puterea de calcul la 18 luni atunci preţul se înjumătăţeşte la 18 luni. Doar că trecerea de la o tehnologie la alta este capital intensivă, a dubla densitatea nu este acelaşi lucru cu a dubla lungimea unui fermoar.

Europenii se unesc, Intel şi Samsung sunt singurele companii care şi-au putut menţine propriile fabrici. Majoritatea producătorilor de chip-uri externalizează producţia în Asia. Fabricanţii de circuite integrate sunt în faţa sorţii la care niciun producător de tuburi vidate (lămpi, cum se numeau ele pe vremuri) nu s-a putut opune. Falimentul.

Şi cred că la asta trebuia să se refere Krugman. Economic situaţia e descrisă corect aici:

"Historically, the focus in the semiconductor industry was always how quickly you could move to the next geometry node, now the question is how to make money by sustaining a specific node." -



Nimic nu creşte indefinit. Nici aplicarea legii lui Moore nu este eternă, există limite fizice aşa cum există limite economice.

Cât despre aplicarea legii lui Moore în domeniul energiei solare, e mai curând legea lui Demi Moore, care tocmai a divorţat, ca să păstrăm toate subiectele fierbinţi într-unul singur (demi - jumătate, mi-ar fi plăcut să fiu eu autorul jocului de cuvinte). Aici este descris ritmul real al dezvoltării industriei energiei solare.

Trebuie să nu ne strângem de gât în următorii 20 de ani. Ca să nu mai ziceţi că sunt negativist :-). Doar că se pune problema limitelor fizice şi a randamentului energetic.

18 comentarii:

Lavinia spunea...

Oamenii atsia sunt bolnavi cu cererea si oferta, si n-au inteles ca in realitate 1+1 nu fac 2, ca in cartile lor. Plus ca de obicei nici macar nu sunt in stare sa le ia in calcul impreuna, focusul pica sau pe una, sau pe alta. Asa se intampla ca mai vezi uneori confuzii/dubiosenii/aberatii de-a dreptul. :)

Radu Ionescu spunea...

"Europenii se unesc" - care europeni se unesc?

" Intel şi Samsung sunt singurele companii care şi-au putut menţine propriile fabrici" - afirmatia asta este complet falsa si nu stiu de unde vine informatia respectiva.

Dan Selaru spunea...

Din FT, e link in text. Ca nu stii de unde vine informatia inteleg, ca e falsa ma indoiesc :-)).

"High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. http://cachef.ft.com/cms/s/2/06b3c302-7481-11de-8ad5-00144feabdc0.html#ixzz1eG9irYJc

Three European chip companies recently merged their mobile phone operations into a single group – ST Ericsson – saying they needed scale to keep up with huge research and development costs.

Shane Rau, analyst at IDC said: “The manufacture of chips has become very capital-intensive .

“Only companies like Intel and Samsung are able to maintain their own fabrication facilities because they have scale.”

Many chip companies have closed their manufacturing units and have their chips made by specialist foundries in Asia, such as TSMC, UMC and Chartered Semiconductor.

Texas Instruments is gradually leaving manufacturing, especially at the high end, and AMD, Intel’s rival on computer chips, spun out its factories into a separate company last year.

Many companies may also be forced to look at a new technology roadmap beyond Moore’s Law."

Radu Ionescu spunea...

"Texas Instruments is gradually leaving manufacturing" - asta nu inseamna ca urmeaza sa renunte complet, doar pentru anumite produse. Si mai sunt companii care au propriile foundries. Poate in viitor o sa renunte la ele poate nu dar acum le au, sunt operationele si chiar se extind. Exemple Freescale, ST, Infineon si mai sunt

Gamma spunea...

Mda , era de asteptat , deja ne-am lovit de "bariera" frecventei acum cativa ani buni. Am inteles ca deja pentru a face posibile chip-urile pe 22 microni trebuiesc facute niste artificii in fabricatie ce nu erau necasare inainte crescand costurile si ratele de esec . Dar inca mai au vant in panze o sa mai vedem minuni electronice o vreme , chit ca usor mai rar ( nici nu o sa bagam de seama ca ritmul cu care ne obisnuisem era ridicol de alert )

Dan Selaru spunea...

Mai e problema vitezei luminii, e prea mica pentru a mentine ritmul :-)). Nu e o gluma.

alex@formidabilii.org spunea...

Samsung o sa ii manance pe paine pe Apple in 10 ani- ca tot sunt in competitie acerba si se tot judeca.

De Intel nu stiu ce sa zic.

Anonim spunea...

Sunt perfect de acord cu ce spune Dan Selaru cu privire la viteza luminii, vezi ce am scris pe Blogul meu Ego Out acum catva timp.

I am especially glad that – it seems- some very agile neutrinos can fly faster than light. In the editorial of my former Info Kappa issue no 405, I wrote:

“If we can now surpass the speed of sound, after a few generations it will be the turn of the speed of the light, that is disturbingly, scandalously snail-like reported to the immensity of the Universe in whch we have chosen to exist. And this will be done, with or without the relativity theory of Uncle Albert.”

Iar in legatura cu legea lui Moore poate e util articolul semnalat in newsletterul meu INFORMAVORE's SUNDAY
No 482 aparut azi:
The Seduction of the Exponential Curve: http://www.forbes.com/sites/alexknapp/2011/11/17/the-seduction-of-the-exponential-curve/?partner=technology_newsletter

Va rog sa sprijiniti (cititi) Ego Out si, mai ales, INFORMAVORE's SUNDAY
Va multumesc.
Peter

Anonim spunea...

E relativ corecta afirmatia ca la 18 luni se injumatateste costul puterii de calcul tinand cont ca prețul procesoarelor rămâne relativ constant iar nr tranzistorilor ( si deci puterea de procesare) se dublează

Dan Selaru spunea...

Doar relativ, daca o sa comparam un iPhone cu un 486 o sa vedem ca nu e asa.

Crystal Ball spunea...

Eu cred ca Samsung o sa-i manince cu orez pe Intel, in 10 ani.

Despre Apple nu stiu ce sa zic. Nu prea maninc piine. Prefer vinul rosu la friptura.

alex@formidabilii.org spunea...

@Crystal Ball: discutam peste 10 ani cine e prima "victima" a Samsung: Intel sau Apple. Eu zic ca totusi Apple :)

OK Apple e foarte trendy si are profituri mari, insa daca urmaresti o sa vezi ca Samsung ocupa incet-incet nisele in care Apple ar putea sa isi "reverse" imensele rezerve de cash si ocupa deja pozitii dominante in acele domenii. Asta in timp ce este deja
"world’s biggest information-technology firm":

http://www.economist.com/node/21530976

Am ales Samsung pt ca este implicata atat in Moore Law cat si in Demi Moore Law.

Deceneu spunea...

Am impresia ca graficul cu tehno;ogia de 32 nm este deja depasit. Tehnologia de 22nm este o relitate.
În cadrul unei conferințe de la Seattle, reprezentanții Intel au anunțat că primul procesor comercial care va folosi arhitectura MIC (Many Integrated Core) va fi Knights Corner
Construit în procesul de 22 nm, acesta are 50 de nuclee și va fi capabil să obțină performanțe de peste un teraflop (1000 de miliarde de operații pe secunda).
Mai mult: Intel a prezentat un procesor cu 50 de nuclee - Stiri externe Libertatea.ro http://www.libertatea.ro/detalii/articol/Intel-CPU-365388.html

Andrei spunea...

Si microprocesoarele si panourile solare isi pot depasi limitele fizice schimband paradigma tehnologica.

Dealtfel legea lui Moore e de mult o self-fulfilling prophecy. Adica oamenii cauta activ tehnologiile care sa le premita sa se incadreze, pentru ca planurile de business ale lor s concurentei sunt bazate pe aceasta lege.

Diferenta e ca producatorii de procesoare platesc impozite pe cand producatorii de energie solara priemsc subventii.

Niciodata - dar niciodata - nu am inteles de ce "eficienta" necesita subventii.

Anonim spunea...

Inteleg ca Legea lui Moore a fost folosita ca pretext pentru o discutie. Puterea de calcul nu se mai dubleaza asa de repede, comparind niste teste recente pentru procesoare Intel destop am observat ca puterea de calcul s-a dublat in 4 ani nu in 1.5 cum era de asteptat. Probabil se va dubla din nou cind se va schimba tehnologia.

Flavian spunea...

Auzi, dar parca tocmai despre crestere infinita vorbiti voi de fiecare data in grupuletul de pe hotnews.

Ultimul subiect era exact pe tema asta, care a fost contributia bancilor la cresterea/descresterea economica. Implicit cresterea fiind ceva de dorit.

Dan Selaru spunea...

Unde m-ai auzit pe mine :-), eu nu am apucat sa spun nimic. De aia o sa tin conferinta :-))

Anonim spunea...

Dane, intrucat vad ca ai temeri vis-a-vis de viitor (ceea ce e normal..), iti propun urmatoarea teorie personala: inca nu s-a predat stafeta de la copiii din generatia pasoptista, care au simtit pe pielea lor si au trait orori ale umanitatii; si nu cred ca se va preda catre generatia Y. cred ca urmatorii generatiei Y (cei care acum au 15-25 ani) vor prelua.