miercuri, 8 februarie 2012

Ţara ca o scenă

Să privim cu detaşare evenimentele politice ale acestui început de an furtunos.

Sfârşitul anului trecut lăsa impresia de reviriment al PDL, Traian Băsescu părea de neoprit în a-şi pune în practică ideile, unele din ele sub formă de obsesii. Guvernul avea rezultate economice pozitive, sau aşa se lăuda, Antena 3 era ultima redută a presei în faţa Puterii, Patriciu era în faliment, Vântu pe la puşcărie, Ponta şi Antonescu erau la fel de "eficienţi", Traian Băsescu şi PDL defilau peste ţară.

Şi, din senin, pe Traian Băsescu îl apucă limbariţa la televizor, îl jigneşte în direct pe Raed Arafat şi-l trimite acasă. Ceea ce acesta din urmă şi face, pleacă.

După care vine urgia. Din senin, în Piaţa Universităţii încep protestele, are loc mitingul de la Tg. Mureş, în piaţă apare un grup de protestatari "credibili", televiziunile preiau din zbor protestul, discuţiile la televizor sunt interminabile.

Încep protestele violente, obişnuitele şmecherii ale puterii din vremea lui Ion Iliescu. Puterea reacţionează în obişnuitul stil arogant, "viermi", "ciumpalaci", o reacţie normală pentru PDL şi pentru orice Putere stabilă. În Piaţa Universităţii au fost 3000 de oameni în cele mai bune zile, la nivel naţional nu cred că au ieşit în stradă mai mult de 25000 de oameni. O cifră ridicolă. Şi atunci? :-)

Brusc, întreaga Putere îi "înţelege" pe protestatari. Urmează un val de concesii, interminabil. Raed Arafat se întoarce, Legea Sănătăţii e retrasă, zboară Baconschi, pleacă Urban. Vine frigul, în Piaţă mai sunt 200 de inşi, cu greu televiziunile mai au pe cine arăta.

Dar protestul e preluat chiar de PDL, acesta devine mai vocal decât Opoziţia, urmează o autoflagelare, toţi "înţeleg", deşi în Piaţă nu mai e aproape nimeni, PDL îşi dă seama că în spatele celor 200 de inşi sunt milioane, ridicolul atinge culmi nebănuite, sub ochii analiştilor care inventează reprezentanţi ai protestelor.

Deşi practic nu mai protestează decât Chiriac şi Antena3 cei de la Putere ajung la concluzia că au sacrificat prea puţin. Opoziţia pune pentru prima dată presiune. Traian Băsescu îşi face mea culpa cu o jumătate de gură, frigul şi viscolul devastează ţara, Boc îşi dă demisia, numărul protestatarilor scade sub 100. Ca să mai arate pe cineva televiziunile mai au puţin şi mută tot protestul în studiou, unde e cald.

Apoteotic, când nimic nu mai părea de sacrificat, sunt sacrificaţi şi foştii miniştri, cu Elena Udrea în frunte. Secu..., pardon, ziariştii de serviciu o stigmatizează ca fiind simbolul răului în PDL. Să nu exagerăm.

Şi apare Mihai Răzvan Ungureanu, şeful SIE, pe post de Prim Ministru desemnat şi Făt Frumos naţional. Că nu mai avea ţara oameni fără legătură cu serviciile, reîncepe aiureala cu genialitatea Preşedintelui, mutarea de maestru. Plăcerile triste ale fanaticilor şi vânduţilor.

Toată povestea asta incredibilă este de fapt o pisică arătată Preşedintelui Băsescu, lumea nu mai are timp şi bani pentru fiţele autoritariste ale nimănui. I s-a arătat că sub nasul lui, în ţara pe care credea că o conduce cu o mână de fier, e nevoie de 100 de oameni, un pretext şi o televiziune ca toată puterea să dispară ca prin farmec.

Ce urmează?

28 de comentarii:

camil spunea...

mno, toate ca toate, dar nu cred că au fost vreodată în Piața Universității 3000 de protestatari (poate cu tot cu trecătorii și gură-cască din zonă); ochiometric vorbind, erau 2-3-400 în zilele bune, înainte de frig, și sub 100 după.

Pongo spunea...

Toate cheia este in discutzia Arafat Basescu. Daca interventzia a fost genuine, adica daca Baselu a sunat NEPROGRAMAT deci NEPREVIZIBIL atunci avem un punct de comasare a destinului, un moment in care oamenii sunt liberi in fatza monstrului.Un nexus dupa care viitorul nu mai e liniar previzibil pentru oricine.
Fara prea multe esplicatzii, sa nu spoliem bunatate de mister, Raed Arafat a facut ceea ce unii numesc "Intoarcerea Celuilalt Obraz".

Exista "scheme", exista "strategii", exista "planuri", toate nu fac doua parale in fatza unui singur Om cu Adevarul de partea sa.

Iar Basescu nu este nici dracul gol, nici cine stie ce mare dictator. Ii poate stinge lumina Licuriciul oricand.

Dan Selaru spunea...

:-) A fost neprogramata, dar un pretext e un pretext, se inventeaza provocari si nervosii cedeaza :-)

Pongo spunea...

Oamenii cu adevarat liberi sunt aia care au posibilitatea alegerii neingradita de proceri, legi, strategii, etc.
Aia de care vorbeshti tu au actzionat pavloviant tip "sieze the oportunity".

Vorbeam cu un prieten zilele trecute, el imi spunea ca "trebuie sa fie o MAAARE manevra in spate!". Da , o fi , nu zic. Ma gandeam apoi la evenimentele din vremea crucificarii lui Iisus. Unii le pot vedea ca pe o mare manevra, in care power brokerii vremii au inscenat prinderea, judecarea, au negociat astfel incat sa ajunga la un mare rezultat - in conceptzia lor ingusta-. Altzii vad ceva in plus :-)

Dan Selaru spunea...

Hai sa nu facem paralele nepotrivite. :-)

Pongo spunea...

Bine :-) Dar itzi dai seama ca nu puteam evita momentul, da? :P :-))

Bogdan spunea...

Vis-a-vis de ultimul paragaraf.
Eu eram sigur ca ignoranta poporului plus nesimtirea conducatorilor este reteta perfecta a succesului, evident a succesului puterii actuale. Analizand lucrurile prin prisma celor vazute in alte tarii europene unde sute de mii sau chiar milioane abia au reusit sa schimbe un guvern, nu m-as fi gandit ca pe ai nostri ii poate misca nici macar un meeting de 500.000 de oameni facut in fata la Cotroceni. Zilele astea cand am pus cap la cap si practic mi-am dat seama ca pe astia i-a facut sa isi piarda orice urma de echilibru doar cateva mii de manifestanti mi-a fost clar cat de fragila si "amatoriceasca" este aceasta putere in Romania.
Este ca si cum toti ar merge pe sarma si doar o pala de vant este de ajuns sa ii doboare si sa le rupa picioarele.

Anonim spunea...

(Rapuns la intrebarea din finalul postarii) * Varianta foarte posibila : finalul din povestea "Hainele imparatului" si ... debarcarea !...
Varianta (putin posibila) : final ca in Republica Maldive, unde presedintele tarii si-a dat IERI demisia sub presiunea strazii, declarind la tv
"Ce sera mieux pour le pays dans la situation actuelle si je démissionne. Je ne veux pas diriger le pays d'une main de fer. Je démissionne."

Rapund (ca rabinul) cu alta intrebare : citi din laudatorii (si - o buna parte din ei - profitorii) de azi vor avea macar sinceritatea lui Emil B(obu)
"Am fost un dobitoc" ?...

Dan Selaru spunea...

:-)

Constantin Gheorghe spunea...

Ştiu şi eu, poate băieţii repetă acum în faţa oglinzii izbăvitoarea frază!? Şi se gândesc la o nouă Piaţă a Universităţii, să-şi dea biografia la întors...

Dan Selaru spunea...

Greu de crezut atata caracter, Emil Bobu a avut puterea sa-si recunoasca greseala :-)

Barbu Mateescu spunea...

Dan, toată stima pentru analiză, dar primul pas înapoi al puterii a fost... chiar înainte ca protestele să înceapă cu adevărat (retragerea de către preşedinte a Legii Sănătăţii). Acest lucru nu elimină întrebările, ci adaugă altele.

Dan Selaru spunea...

A fost mitingul de la Tg. Mures inainte.

Urmaşii lui Traian spunea...

La vremuri noi tot noi.
Cu silă profundă le doresc moartea politică. Bătaia de joc este peste puterile mele de înţelegere. Să le fie ţărâna uşoară!

http://www.ziarulring.ro/stiri/38064/lazaroiu-protestele-din-piata-universitatii-au-venit-manusa-parca-...%20%C2%A0%3Ca%20class=

Anonim spunea...

Scan interesant din SCANTEIA :

http://forum.computergames.ro/attachment.php?attachmentid=916003&d=1328709750

Dan Selaru spunea...

Daca e ala cu cuvantarea pe la nu stiu ce congres a proaspatului desemnat stiu, de mult.

Radu Ionescu spunea...

Vorbind de tara ca o scena

http://www.mihaieminescu.ro/opera/poezia/glossa.htm

Dan Selaru spunea...

Da

Anonim spunea...

Perfect rezumatul; nu am mai citit de mult asa ceva!

KingSnake spunea...

Cred ca si atitudinea lui Ponta de azi se inscrie in logica povestii. Senzatia este ca serviciile au preluat pe fata conducerea. Si de fapt Basescu e cam in plus acum.

Dan Selaru spunea...

Da, serviciile sunt pe fata, USL s-a terminat, Basescu e de decor dar pana in 2014 :-). Yupiiii

Isailă spunea...

Și noul prim-ministru înțelege că e necesar să plece Băsescu. Cred că de-aia se înțelege cu Ponta, i-a promis șefului PSD că viitorul președinte va fi stabilit la alegeri prezidențiale anticipate (aproape sigur Antonescu). Ponta i-a promis în schimb un relativ calm social, început cu discursul de azi din Parlament, esențial pentru ca Ungureanu să ajungă un politician de succes (important este să nu se împiedice). Antonescu încă nu s-a prins că are un spion în guvern. Ungureanu va face o dreaptă românească mai penelistă, fără excese americanoide. Glumind puțin, mă îndoiesc că un ungurean care știe ceva maghiară ar fi agent american, chiar dacă e evreu. Poate german, s-au mai văzu cazuri. După ce a intrat în politică a studiat la Oberammergau și Garmisch-Partenkirchen. Știu că Tăriceanu care l-a făcut ministru de externe nu era mare filoamerican. E adevărat că Ungureanu nu a fost ascultător, dintr-un simplu motiv că Tăriceanu a exagerat de-a dreptul prostește. Acum va fi neascultător în sens invers.

Soarta PDL? Treaba lor. Nu cred că mai pot să-l dea jos pe Ungureanu.

Noul duumvirat la României nu agrează stilul lui Băsescu. Oricum nu mai este loc pentru Băsescu.

Geppetto spunea...

Hmm, sa inteleg ca acum o sa faci campanie pe fata astora din servicii? Sunt telectuali, tineri, cu CV-uri etc. La urma urmei asta e Alba ca Zapada pe care o tot asteptati toti astia cu Basescu in subsidiar! Ce conteaza ca sunt portocalii cu ochi albastri?
Hai "Jos USL-ul" ca doar tu ziceai ca eu sunt dintre ei si trebuie sa-mi fie rusine(doar USL-ul a condus pana acum, nu-i asa?)! Mi-e rusine dar nu de mine!
Iti doresc multa sanatate si sa nu ajungi sa asculti Europa Libera la casca(nu de alta, dar nu mai exista)! Traiasca dictatura multilateral dezvoltata!

P.S. Asta e tot mesaj pt. tine. Nu trebuie sa-l publici!

Dan Selaru spunea...

Sa fac campanie impotriva :-)

Anonim spunea...

Vreau sa amintesc un lucru care s-a intimplat in aceasta perioada: anchetarea a 40 de directori si sefi de la Romgaz, se stie pentru ce.Eu cred ca ce se scrieti in ultimul paragraf de la astia i se trage presedintelui si de la prietenii lor mai mari si mai la est

Dan Selaru spunea...

Tocamai s-a imprietenit cu Exxon

Isailă spunea...

Băsescu a zis că-i predă ștafeta lui Ungureanu, dar nu a zis că-i predă și postacii, de unde și deruta acestor „fanatici sau vânduți”. Cred că totuși Ungureanu are nevoie să cunoască opiniile poporului nu ale propriilor postaci, că nu va merge pe urmele lui Băsescu.

Ziceam că Băsescu va fi pus pe line moartă, iar linia moartă a lui Antonescu va sfârși în Cotroceni. Tocmai aceasta este problema moguliviziunilor, nu au nevoie de un om de paie în Cotroceni, ele vor influență.

Sper să am dreptate. Un indiciu ar fi respectarea Constituției după care politica externă este realizate de Guvern, cum sunt făcute și proiectele de legi. Șeful statului doar semnează ca primarul.

Unknown spunea...

toti ciocoi astia care au mancat tara merita 100 de ani de puscarie PP lui dan diaconescu vor face ceva avem speranta si putere si avem incredere in dan diaconescu