marți, 8 mai 2012

Un NU hotărât votului uninominal într-un tur

Cretinismul aşa-ziselor reforme, care duc ţara la dezastru, continuă şi sub noua guvernare. Votul uninominal într-un singur tur, un vot care avantajează formaţiunea politică "pe val", este profund nedemocratic. Poate aduce în Parlament personaje pentru care au votat 10 procente din numărul electorilor dintr-un colegiu. Este foarte probabil ca o parte semnificativă a populaţiei, de ordinul zecilor de procente, să nu fie reprezentată în Parlament. Un asemenea vot lasă pe dinafară un partid pentru care votează 10, 15 procente din populaţie, cu voturile răspândite geografic uniform. Se crează practic premisele fiefurilor electorale, pe considerente geografice. Dacă PDL a propus o segregare socială a ţării, USL propune o segregare geografică. Practic, USL poate ajunge să elimine orice opoziţie, în Parlament mai intrând un UDMR slăbit şi minorităţile.

Nu mor de dragul PDL, chiar deloc, poate că-şi merită soarta, visul lor de a exista 2 partide mari, ei şi PSD, va ajunge împlinit pe jumătate, vor exista 2 partide, PSD şi PNL, ironia sorţii, totuşi nu cred că PDL trebuie să dispară, nu de dragul lor, ci de dragul democraţiei.

Că votul uninominal într-un tur a fost promovat de PDL, când era pe val, şi acum e pus în practică de USL, pentru că ei sunt acum pe val, ne spune că, de fapt, ambele formaţiuni doresc eliminarea concurenţei.

Imposibilitatea practică de a înfiinţa partide noi, sistemul de vot restrictiv, conduc România spre "democraţia" de tip mexican, cu practic un singur partid la putere timp de zeci de ani. Lipsa de alternativă şi lehamitea electoratului o să permită actualei clase politice să se eternizeze, să facă din clasa politică un club închis, în care intrarea se face prin relaţii directe sau prin reprezentarea unor interese obscure, de obicei legate de serviciile secrete. Citiţi ce "studii" au majoritatea noilor intraţi în politică, cei care nu au legături evidente de tip cumătru, socru, cuscru, naş, etc.

Cred că, indiferent de simpatiile politice de moment, e necesar să protestăm împotriva acestei legi. Ideea că se elimină partidele extremiste este falsă, ba dimpotrivă.

Extremismul care se manifestă parlamentar este mult mai puţin periculos decât cel care creşte în societate, fără manifestare parlamentară, primul trebuie să se adapteze unor reguli, să se supună, să colaboreze, să dialogheze, pentru că îşi doreşte să ia puterea într-un mod democratic.

Extremismul exclus prin sistemul de vot din Parlament nu are toate aceste restricţii, modul de a lua Puterea, ca şi modul de manifestare, sunt total nedemocratice şi cu atât mai periculoase.

Un alt aşa zis motiv este economisirea banilor. Este absurd să facem economii la democraţie, democraţia nu e un moft al unor intelectuali, cum consideră atâţia din cei care compun clasa politică cât şi mulţi din cei care votează, şi care moft trebuie satisfăcut ca să scăpăm de gura lor.

Asigurarea stabilităţii este o marotă a tuturor nostalgicilor comunişti, lumea nu e stabilă, se schimbă. Aşa trebuie. Stabilitate a vrut Iliescu, au vrut-o Boc şi Băsescu, acum o vrea Antonescu. Sper să nu existe niciodată stabilitate.

Deşi e deja lipsită de orice semnificaţie pentru majoritatea populaţiei, exprimarea "în România s-a murit pentru democraţie" rămâne exprimarea unui adevăr istoric, pe care ar trebui să-l respectăm.

Guvernul Ponta şi USL trebuie să meargă pe sârmă, presiunea opiniei publice cred că are efect, să facem scandal împotriva votului uninominal într-un tur.

E bună şi coabitarea la ceva.

PS Aveţi aici câte ceva despre sistemul de vot.
PPS Înainte de a comenta citiţi aici cum ar arăta ultimele alegeri parlamentare cu votul uninominal pur.

62 de comentarii:

Claudiu Minea spunea...

Sunt de acord cu dvs.

Stoie spunea...

Visul eliminarii competitiei a fost al tuturor tampililor care au crezut ca asa isi prelungesc puterea si devin lideri eterni.
Au preluat din mers discursul celor pe care i-au tot acuzat de instaurarea unei dictaturi sau monolog. Insa ei intra fara sa isi fi calculat bine ce se intampla daca eliminatii vor fi ei.
E a doua oara cand intra intr-o capcana a presedintelui si incepe sa nu imi mai para rau de data asta.
Mi-ar place sa il vad pe Crin topaind intr-o noapte, ca dimineata sa il vad plangand. Unii isi merita soarta.

Dan Selaru spunea...

Corect

Moromitic spunea...

Dan, o reactie prompta cu care sunt total de acord. De asemenea colega de Leac, Medusa, are o foarte buna si rationala argumentatie pe subiect.

E ironic cum se intalneste viziunea lui Basescu cu viziunea lui Ponta, intr-un mod profund nedemocratic. Ar fi cumva al doilea blat, dupa cel cu Rus la Interne, banuit de Turturica in Romania Libera de ieri.

In alta ordine, mie Crin imi pare fraierul anului. PSD cu Ponta premier si cu legea asta votata se poate oricand descotorosi de PNL. Oricine ar face-o.

N-ai cum sa nu te gandesti la asta... PSD a fost, ramane si va fi partidul nr. 1 din Romania... ce rost are sa mai imparta ceva cu PNL pe noua lege? De ce sa nu-si traga TOATA felia, cand o pot face? De ce sa nu ajunga locurile eligibile la toti PSD-istii de isprava?

Pana si PC iese castigat, ca are "domn profesor" bani si influenta media pentru cateva colegii. Ar fi primii sai parlamentari "pe bune".

Numai Crin si PNL raman de fraieri. Nu stiu, asa mi se pare, poate gresesc.

Moromitic spunea...

Nu mai zic ca pe actuala lege electorala, Basescu nu iesea primar. Si nici senator, daca se voteaza legea in forma actuala.

Ca tot vorbim de reprezentativitate...

Anonim spunea...

Imi sunteti profund antipatic, dar de data asta aveti dreptate. Tare mi-e ca o sa tot avem dreptate cu totii in perioada urmatoare, de pe margine...

Dan Selaru spunea...

Sentimentele sunt reciproce.

Pongo spunea...

Hmm, tentatzia e mare de a elimina PDLul de pe scena politica. Momentan sunt motive sa cred ca nu sunt un partid ci mai degraba o secta.

Insa e o tampenie sa continuam a schimba sistemul electoral dupa interese electorale de moment.

Dan Selaru spunea...

Sunt partid :), mai extremist.

Logosfera.ro spunea...

Din clasicul ciclu "vrem democratie dar nu pentru catei", cine e pe val vrea sa ramana pe val... singur.

E foame de bani, baieti... ca-s din ce in ce mai putini.

Anonim spunea...

Absolut de acord ! Dar obsesia lui Basescu pentru "unicameral" nu intra oarecum tot in ideea asta ? Cu doua camere, alese pe mecanisme diferite (regionale ca in USA, prin consilierii locali ca in Franta),dictatura unei "majorutat" ar putea fi limitata.

smen spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
George spunea...

Perfect de acord D-le Selaru !
Orice papagal aflat pe val crede ca iubirea poporului e vesnica , asa ca ia masuri sa profite de asta. Imi aduc aminte ce furibund era PDL acum cativa ani pe tema votului uninominal in un singur tur. PSD acum e in aceeasi situatie.
Acest sistem de vot e incorect in primul rand pentru ca este antidemocratic.

George spunea...

Pentru Miromitic: Asa este, nu numai ca Basescu nu iesea primar pe actuala lege dar mai mult, daca sistemul s-ar fi aplicat la prezidentiale Basescu nu era nici presedinte (Nastase a avut mai multe voturi la turul 1 in 2004). De asta nu am inteles niciodata sustinerea lui Basescu pentru acest sistem incorect.

Ana spunea...

" Ideea ca se elimina partidele extremiste este falsa, ba dimpotriva."

Sunt de aceeasi parere. Nu stiu pentru cine sta in picioare argumentul asta.

Daniel spunea...

Nu sunt de acord cu autorul acestui articol.
Pentru o guvernare stabila este necesar votul uninominal.
Romanai a avut, traditional, (inainte de venirea comunismului in 1945)vot uninominal si rezultatele au fost bune.
Macar pentru urmatorii 30 de ani avem nevoie de o consolidare a 2, 3 partide.
Nu cred ca vrea nimeni o instabilitate politica ca in Italia (48 de guverne in ultimii 50 de ani).

Dan Selaru spunea...

@Daniel, nu esti de acord cu textul, nu cu autorul, nu confunda mesajul cu emitatorul.

Nu sunteti pe camp, daca injurati va sterg. De unde pana unde ma faceti pe mine suporter al lui Basescu?

Eu am declarat public ca votez cu Geoana.

Dan Selaru spunea...

Ba da, eu vreau o instabilitate ca in Italia, care e PIB/ul per capita in Italia si cat e in Romania? QED

Anonim spunea...

Marea Britanie are acest sistem electoral care creeaza guverne puternice, deci se poate si democratie si uninominal pur. Da, e adevarat ca partidele mici sunt marginalizate dar prefer asta decit sa vad o coalitie cu un partid mic care santajeaza guvernul. Plus ca aceste partide mici sunt de multe ori conduse de cite unul dus cu pluta si pentru care lumea voteaza in protest.

Dan Selaru spunea...

Da, dar MB si US au democratie interna in partide, nu ca la noi.

Cris spunea...

1. " Un asemenea vot lasă pe dinafară un partid pentru care votează 10, 15[..]" - si imi pasa mie de partid pentru ca ... ? daca partidul are pe lista infractori ei trebuie sa intre in parlament doar pentru ca sunt pe lista ?
2. Alegerile in 2 tururi este o prostie: aleg un canditat, si nu iese in al doile tur; ce fac ? votez raul cel mai mic ? e ca si cum as zice ca vreau prajitura, dar ca nu se poate mananc si tarana.

Daniel spunea...

@Dan Selaru
Repet, nu sunt de acord cu opinia exprimata de autor prin acest articol.
"@Daniel, nu esti de acord cu textul, nu cu autorul, nu confunda mesajul cu emitatorul."
Sa insemne asta ca altcineva decat autorul are aceasta opinie si autorul este doar "emitatorul" ??
Cat despre dorinta dumneavoastra de a avea o instabilitate ca cea din Italia cred ca nu intelegeti la ce ma refeream:
Statul italian este foarte slab (vezi mafia) si datorita faramitarii politice.
Romania are nevoie de un guvern stabil si puternic care poate implementa reforme, proces care va dura mai mult de 6 luni....

Anonim spunea...

Domnule Selaru,
votul uninominal este o solutie electorala prin care noi avem o mai mare sansa sa trimitem oameni de caliate intr-o functie de reprezentare si asta pentru ca in interiorul partidelor structurile interne nu scot decat niste nulitati la lumina, daca s-a vota pe lista de partid.
nimeni nu garanteaza electoratului ca intr-o lista propusa in bloc de partide nu vor exista oameni de implutura. Cel putin teoretic, dar si practic, electoratul are posibilitatea sa selecteze INDIVIDUAL un nume sau altul.
Daca partidele ar fi dat dovada pina acum de un interes elementar in a propune (si in toata tara)nume importante profesioniste, atunci articolul dumneavoastra ar fi avut sens. Pina atunci, dupa rationamentul descris mai sus consider articolul DIVERSIONIST, MANIPULATOR si va incadrati cu brio in seria jurnalistilor care acum isi schimba pielea fata de noua putere.

Nu simt nevoia sa-mi raspundeti atata vreme cat imi ANULATI prin ceea ce afirmati, posibilitatea ca EU sa ALEG o persoana potrivita si nu una care "se potriveste" doar cu clientela politica.
Nu este solutia perfecta, dar oricum e mult mai buna decat Insinuariile si falsurile ce le afirmati.
Prin tonul articolului, datorita calitatii slabe ale partidelor, am sensimtenul ca instigati la furtul dreptului meu de a alege.

Dan Selaru spunea...

Mafia nu prea exista in Italia, avem nevoie de libertate economica, nu de guverne puternice, astea sunt prostii socialiste vopsite "de dreapta".

Un Stat puternic inseamna Justitie corecta, nu stabilitate politica.

Dan Selaru spunea...

Si nu de pe liste de partid vin candidatii?

Decat sa te rastesti la mine te-ai opune legii prin care e aproape imposibil sa infiintezi un partid sau sa candidezi independent.

Nu ai dreptul decat sa alegi intre doua rele. Asa ca te rog, intai gandeste.

Te-am scos din spam. Sistemul :)

Daniel spunea...

@Dan Selaru
"astea sunt prostii socialiste vopsite "de dreapta"
Se cunoaste ca sunteti pedelist...
Numai o persoana care a copilarit cu cheia de gat si a petrecut cei sapte ani de acasa pe strada poate sa puna asemnea etichete.
Inca odata imi este confirmata decizia mea de a pleca defintiv din Romania acum aproape 20 de ani....
Bunul simt e o "rara avis" in Romania de azi....

Dan Selaru spunea...

Eu? Pedelist? Domnule, nu intelegi. Cat despre viata dumneavoastra si panseurile generalizatoare, nu au legatura cu subiectul.

Ar trebui, indiferent unde sunteti, sa cititi regulile dialogului civilizat.

http://romaniadeieri.blogspot.com/2009/03/regulile-polemicii-civilizate.html

Daniel spunea...

@Dan Selaru
Cred ca dumneavoastra nu ati citit regulile cand imi spuneti ca debitez "prostii socialiste"..
Daca nu sunteti pedelist atunci sunteti un teribilist care vrea sa para preocupat de viitorul Romaniei...
Jalnic viitor...

Dan Selaru spunea...

Bun, v-ati expus superioritate, va multumesc.

Ștefan A. spunea...

Seara buna
Dat fiind ca spiritele infocate aduc exemplul italian , citeva date pozitive macaronare (cele negative le cititi in presa :) )

Peste 3.500 km autostrazi ,(1500 km construiti doar in 19 ani ) eradicata definitiv si peste tot diferenta sat-oras si poate ce este mai important , investitile italiene in RO sint pe locul 2 in clasifica investitorilor privati straini din Romania . Ca reflex , noi exportam in Italia doar femei sau capsunari ca mine . :)
Deci , mai usor cu guvernarea italiana ca au pornit de la o natiune infrinta si in genunchi in 1945. PS . Bechtel sau alta firma straina nu a costruit nici un metru de autostrada in Italia.
Cu toate cele 48 de guvernari in 50 de ani , tot romanii merg cu gramada la munca in Italia si nu invers . Asta tot asa , ca comparatie . :)

Geppetto spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dan Selaru spunea...

Da, am scapat de postacii PDL si au venit aia USL. Astia sunt bauti de bucurie, iubesc PDL dar sunt activat de Patriciu.

Anonim spunea...

dvs. va ganditi numai la partide. Noi alegatorii nu. Si ce daca un partid ramane pe dinafara? mandatul nu e pe viata si la urmatoarele alegeri partidul poate sa se concentreze in zone in care crede ca are ceva sanse. Oricum pentru alegatori conteaza mai mult persoana pe care o voteaza. Partidul este doar un obstacol intre votant si omul care il reprezinta in Parlament. De cate ori au ascultat parlamentarii de vontanti si de cate ori de partid? Daca asculta doar de partid, atunci cum mai putem spune ca parlamentarul respectiv mai reprezinta votantii?
Uninominalul pur o sa fac oamenii mai responsabili pentru ca este o legatura directa intre votanti si parlamentari.

Ștefan A. spunea...

@ anonim (ora 21:27)
Deci , daca un candidat obtine 3 voturi , un altul 2 voturi in urma prezentarii la vot a doar 3 alegatori din o masa de 100.000 de alegatori , alegerea e beton si democratia salvata ?
Nici la Stefan Gheorghiu pe vremea comunistilor nu se predau astfel de metode de denaturare a votului. (pe vremea aia , votul era miercuri si cistigatorii se cunosteau de marti ) :)

Deceneu spunea...

Ponta a inceput cu o gafa de proportii, sistemul electoral majoritar.

Uninominalul intre populism si (in)acuratetea informatiei - O analiza de de Marina Popescu, Universitatea Essex, Marea Britanie si MRC

Am avut meciuri puternice pe tema uninominalului cu sustinatorii lui si chiar cu DOC, la comentarile din Cotidianul in 2007, unde comentam cu nik-ul @gheorghe.
La articolul "Legendele votului uninominal" au fost 100 de comentarii.

Jeack spunea...

Gindeste putin outside the box.

Uninominalul intr-un singur tur e cea mai buna solutie pentru politica romaneasca. De ce?

1. Mareste avantajul partidului cel mai puternic. Cu alte cuvinte, scad sansele unei solutii imorale.

2. Obliga partidele sa coopteze elitele, adica oameni cu prestanta, cu nume, care mobilizeaza oamenii la vot. Ca oamenii astia sint Florin Salam si Jean de la Craiova ... asta-i viata.

3. Obliga oamenii inactivi dpdv politic sa se activeze. Zici ca e greu sa faci partid. Eu nu cred. O mobilizare pe Facebook si hop se stringe de un partid.

4. Votul la romani e anti. Sau a fost pina acum, in orice caz. Cu uninominalul asta va fi mai usor sa se faca schimbarea garzilor.

5. Obliga partidele mici sa se faca mari.

Toate astea in teorie, desigur. E un fel de transcendere, de depasirea dependentei prin exces. Oricum era anormala situatia cu ala de pe locul 4 sa cistige alegerile. Si turul al doilea doar mai prelungeste putin alora care isi fac iluzii.

Dan Selaru spunea...

Tare mi-e mie ca in umbra unui USL de 70 de procente nu mai creste nimic, citeste link-ul

Geppetto spunea...

Este a doua oara cand ma faci USL-ist doar pentru ca indraznesc sa-ti atrag atentia vis a vis de aberatiile tale PDL-isto basiste. Nu prietene, nu sunt USL-ist. Doar creierii tai sunt tulburi! Te crezi prea important si poate ar trebui sa constati ca nu, nu esti deloc important. Doar un alt mediocru tragand la caruta basescului.
Poti sterge si comentariul asta, mi-e egal. Sunt curios ce faci acasa cu oglinzile. Le spargi? In locul tau mi-ar fi rusine!

Dan Selaru spunea...

:) sunteti la fel de patetici ca pedelistii, dar stiu ca voi sunteti mai putin periculosi pentru ca nu aveti un bolnav in frunte ca aia.

Ura nu a adus niciodata nimic bun. Si, ca si pedelistii, o sa va duceti si voi la groapa istoriei, doar ca mai tarziu. Sau mai devreme.

Geppetto spunea...

Sa se duca la groapa istoriei. Nu e nicio problema daca moare si USL-ul. Problema e ca in locul lui sa nu vina un PDL reinviat sau un basescu proaspat trezit din betie(sau, mai rau vreun MRU, lazaresc, bleen sau alte personaje jalnice). Moartea imbecililor ajuta evolutia.
Ceea ce mi se pare mie dubios e modul in care tragi in continuare cu basescu si partiduletul lui penibil. Lasa-i sa moara! Merita!

P.S. Stai linistit, gratie celor ca tine inca n-au murit! Si vor mai trai mult. Dar, ce sa vezi, tot tu vei regreta daca prin toamna se va reinstaura un guvern basescu! Mie mi-e egal, oricat de mult i-as uri pe pedelisti.

Dan Selaru spunea...

Bag seama ca ai o marota cu mine si Basescu. Eu am declarat ca votez impotriva lui si am si votat.

Asa ca ori ma confunzi, ori nu intelegi despre ce e vorba.

Anonim spunea...

Cu votul uninominal se va ajunge la mediu politic bipolar, adica tot ce are nevoi un alegator bine informat. Stanga si dreapta si eventual ecologistii care sunt alta specie, diferita. Exemplu clasic cu sistemul bipolar este cand te duci la restaurant - in primul tur ceri papanasi si rezultatul e ca vine ospatarul si iti spune ca n-au. Dar turul doi - ospatarul iti recomanda ce a mai ramas prin bucatarie pe la ei un PDL cu gem, un UNPR cu blat sau UDMR cu paprika si ciocolata. Daca esti un alegator care stie ce vrea, nu poti sa accepti altceva si te ridici si pleci fara experimente riscante. Cu alte cuvinte DA votului uninominal.

Dan Selaru spunea...

:) sau PPDD cu coif si trompetica

casandra spunea...

De acord ca adoptarea acestui tip de scrutin este o prostie periculoasa. Nici eu nu sunt de acord cu el. Nu are legatura cu reprezentarea democratica a cetatenilor si ma enerveaza ca USL profita de situatie. O porcarie.
Sper ca la Camera Derutatilor sa nu fie votat textul adoptat de sonati.
Sa facem galagie!

transildania spunea...

Uninominalul este o mizerie nedemocratica, si din fericire si neconstitutionala.
http://transildania.wordpress.com/2012/05/09/votul-uninominal-este-neconstitutional/

Geppetto spunea...

Sigur ca da, ai votat impotriva lui basescu. Hai sa vedem cum stau in realitate lucrurile. Cine crezi ca scria in 2009 asta:
"Şi cred că este cea mai bună variantă pentru ţară. Un Preşedinte, Traian Băsescu, veghind acţiunile Guvernului. Cu un PDL masiv în Parlament. Cred că aşa interesele cetăţenilor ar fi cel mai bine apărate. Părerea mea. Dar o să tragă Traian Băsescu acest glonţ? E o chestie de orgoliu." ?
Din fericire chiar si un mediu volatil ca internet-ul are memoria lui de lunga durata. Citatul e luat de-aici: http://romaniadeieri.blogspot.com/2009/11/glonaaiiul-de-argint.html
Decat s-o arzi a independent mai bine treci oficial in tabara lui basescu. E mai demn! :-)

Radu Ionescu spunea...

E vreo sansa ca odata cu uninominalu daca tot stii ce parlamentar te reprezinta sa se adauge o lege care sa implice

- prezenta obligatorie in parlament (5 absente rezulta in anularea mandatului si refacerea alegerilor in colegiu cu interdictia de candidatura a vechilui reprezentant - eu in colegiu 67 nu vreau sa vad ca nu am reprezentant in parlament)

- vot obligatoriu da sau nu oricand se voteaza - ce e aia abtinere? Crezi ca e o lege buna zici da ai indoieli cat de mici zici nu

- eliminarea oricariu vot secret si pus pe un site al fiecarui parlamentar exact cum a votat la fiecare vot sa stiu si eu daca il mai votez (daca tot se zice ca cica prin uninominal e mai puternica legatura parlamentar alegator)

Dan Selaru spunea...

@Pinochio, asta e acum 3 ani :), numai prostii si maniacii sunt consecventi :), te felicit insa, se vede ca esti obsedat

De ce traiti voi politica la modul obsesiv, nu inteleg, credeti ca Basescu sau absenta lui va modifica viata atat de mult? Daca da, atunci sunteti dependenti, daca nu, aveti prea mult timp.

Ca sa te linistesc, tot impotriva am votat. Dar tu vrei obsedati ca tine, nu sunt. Voi sunteti periculosi.

@Radu de ce nu lasam noi democratia in pace si tot punem reguli aiuristice?

Radu Ionescu spunea...

Pai care democratie? SI ce inseamna "sa o lasam in pace" exact? Parlamentari dormind sau absenti, numaratori fanteziste si legi absolut cretine? Asta e democratie? In ce fel sa o lasam in pace ca am cam lasato in pace de 20 de ani ... Ce este aiuristic in a te astepta ca cineva sa fie prezent la serviciu? Eu daca lipsesc cu zilele sunt dat afara ...

Dan Selaru spunea...

Furatul voturilor - nu se aplica legile
absenteismul - aici ar trebui intervenit, slujba ta nu e egala cu a unui Parlamentar, un Parlamentar poate sa te reprezinte si prin absenta, nu precum Crin Antonescu, ala exagereaza

Radu Ionescu spunea...

Mda ma declar lamurit

Dan Selaru spunea...

@pinochio, am uitat sa te intreb, tu ai vazut cand e scris textul ala? intre tururile de la prezidentialele din 2009, eu pledam pentru un USL - nu exista, dar era vorba despre Johannis, la guvernare si Basescu - Presedinte, cum e acum.

Ca eu am votat impotriva e una, ca nu credeam ca o sa castige Geoana e alta, un idiot care l-a adus pe Basescu a doua oara presedinte.

Coabitarea e cea mai buna, nimeni nu e suficient de puternic sa faca ce vrea.

Dan Selaru spunea...

Si Pinochio, nu stiu de ce dracu' imi pierd vremea cu tine, nu-ti mai raspund, te sterg daca injuri, sunt un iubitor al lui Basescu, gata.

i-conomics spunea...

Pe moment votul uninominal dintr-un singur tur pare a fi un rau necesar, pe termen lung ar fi mai buna o democratie de gen Elvetian unde de 2-3-4 ori pe an lumea merge referendum si decide variate aspecte.

Daniel spunea...

@Dan Selaru " sunt un iubitor al lui Basescu, gata"
In sfarsit "you got out of the closet"
Cred ca este mai corect asa, stim si noi in ce echipa esti...

Dan Selaru spunea...

Prostii trebuie tinuti multumiti, pe mana lui Basescu a murit PDL, pe mana urii impotriva lui o sa crapati si voi, mai incolo, ai rabdare

Pongo spunea...

Si se spune oPtsedat, da? :-))

Nu e bre pedelist-basist. Calmais vous. Doar ca e nevoie sa mai fie trashi de maneci astia de e la putere.
Btw, se elimina pragul electoral, independentzii capata o mare sansa. Si nu cred ca discutiile de aici nu au avut si ele rolul lor...
:-)

Daniel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Deceneu spunea...

Am scos si eu de la "naftalina" argumentele impotriva sistemului majoritar si uninominal.

Anonim spunea...

Pentru cei care va doriti un sistem politic STABIL. Si STABILITATE.

Va aduc aminte : cel mai stabil sistem politic si mai stabil sistem a fost pe vremea lui Iosif Stalin .

Aia da stabilitate.

Andrada spunea...

De aceeasi parere sunt si eu.

Anonim spunea...

Citesc acest blog de vreo 2-3 ani dar pasiv. Felicitari pentru el!

E primul commment. Ce parere aveti de Nicusor Dan? Trebuie sa fi auzit despre el.
Pe el vreau sa il votez cu inca 30 de la servici.

E o alternativa la politicienii actuali?