joi, 8 decembrie 2011

Revanşa Germaniei

De la madam Merkel până la ultimul postac, trecând prin vocea Preşedintelui Băsescu, toată lumea ia măsuri drastice, strigă isteric, arată pisici, moarte şi în plină descompunere, modifică Constituţii, tratate, renunţă la democraţie, înjură Grecia şi rezolvă criza. Rezolvă pe dracu'!

Dacă nu-i laşi să dea faliment nu rezolvi nimic, tratate erau şi înainte, erau călcate cu Germania în frunte. Statul german nu e mai breaz decât statul spaniol. Şi dacă mergem pe drumul ăsta să-l văd pe imbecilul, oficial sau anonim, care spune că poporul japonez este un popor de leneşi, statul japonez are 200% din PIB datorie. Şi japonezii nu par să se zvârcolească în durerile Europei.

Propaganda şi isteria dau credibilitate actualilor lideri, cuplul franco-german propune retragerea dreptului de vot pentru ţări din cadrul uniunii, pe cetăţeni nu-i mai întreabă nimeni de nimic. În numele cui vorbeşte madam Merkel? Despre inteligenţa stupidului Napoleon de mucava ne-am lămurit când cu operaţiunea din Libia.

Să ne aducem aminte de aceeaşi Germanie, s-a reunificat în 1990. Cât s-a investit în fosta DDR? 1,3 trilioane Euro, şi se investesc între 70 şi 80 de miliarde anual. Şi fosta DDR nu a ajuns la nivelul fostei Germanii Federale. "Helmut Kohl who – against the advice of financial experts – offered a monetary union for the two Germanys... ". Deci Germania era mai conştientă decât oricine că introducerea Euro în ţări cu mari discrepanţe economice este o greşeală. Atunci era tăcută.

Şi acum să revenim la Euro. Zona Euro arată precum România, cu Grecia şi Portugalia pe postul Botoşaniului şi Vasluiului. Cât de mari sunt investiţiile necesare în ţările respective pentru a ajunge ca Germania? Apocaliptice, nesustenabile, nu există banii necesari. Şi atunci de ce aceeaşi monedă? De ce li s-a luat celor două ţări, sunt doar exemple, posibilitatea de a-şi devaloriza moneda, de a-şi apăra industria internă în faţa tăvălugului economic german? Pentru că sunt o piaţă de desfacere pe credit pentru produsele germane. Şi acum a venit scadenţa.

Când hotărârile se iau central, periferiile suferă. Iar noi, periferia periferiei vrem acum să intrăm în zona Euro, să ne pierdem şi ultima umbră de independenţă, cea monetară. Nu că ar folosi acum la ceva cu BNR pe post de consiliu monetar. Că avem curs care fluctuează fix. Esenţa crizei Europei e în poza de mai jos. Iar Germania nu vrea să-şi piardă avântul.



Noi suntem victime sigure. Pentru că nu la deficitul bugetar trebuie să ne uităm. Ci la cel comercial. Ce vedeţi în poza de mai sus este pasul doi al cuceririi, după pierderea independenţei economice pierderea independenţei politice, atât cât a mai rămas.

Germania îşi ia revanşa după cele două războaie pierdute. Iar hărţile sunt inutile de data asta. Destrămarea zonei Euro este în primul rând înfrângerea Germaniei. Fiecare se poziţionează cum crede că-i sunt mai bine apărate interesele. Dar să nu uităm că de fiecare dată când Germania s-a apropiat de Rusia s-a terminat prost.

Şi există păreri mai avizate decât a mea.

"Russia too, wants Germany to “take a leadership role in Europe,” said Sergei Karaganov, head of the Moscow-based Council on Foreign and Defense Policy. "

PS

32 de comentarii:

camil spunea...

mă bucur să văd că mai există și voci contra curentului cvasi-general „grecii/portughezii/italienii sunt niște lepre, nemții sunt neprihăniți șamd”.
pe aceeași temă, două linkuri utile:
un nou tip de „Reich” http://smallwarsjournal.com/jrnl/art/toward-a-gentler-kinder-german-reich
în timp ce Polonia și Cehia nu mai sunt deloc încântate să treacă la euro: http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204826704577074641429388370.html

Dan Selaru spunea...

Voci singuratice :-)

Dan Selaru spunea...

US, perfidul Albion si cu mine :-)

Ștefan A. spunea...

Bravo Dane .
Colonialismul a trecut de la faza impusa cu baioneta la cea aplicata cu carnetele de cecuri . Ce ma distreaza pe mine mai mult : zeci de ani de investitii masive din tarile "fruntase" UE si facute in cvasi totalitate prin deficite bugetare , vine acum negata unor amariti care in afara femeilor si bratelor de munca nu au ce exporta . Cu atit mai mult cu cit inclusiv politice de protectie a natiunilor slabe economic in fata "gigantilor" vin acum aruncate la gunoi . Fara aceste caracteristici de baza , deficit si protectie a economiei interne , nici Franta dar nici RFG nu erau azi unde sint. Doar prostii pot crede ca nivelul de trai a natiunii se ridica prin libera concurenta cu Siemens , Bosch, Carrefour, Peugeot sau Auchan

Theophyle spunea...

Salut Dan :)
De multe ori nu sunt de acord cu tine. De aceasta data sunt 100%. Un om cu scaunul la cap si cu putina experienta / informatie nu poate gandi altfel.

Dan Selaru spunea...

Merci, stai ca vin postacii :-)

camil spunea...

perfidul Albion care nici el nu se simte deloc bine, cu sau fără euro...
poate își fac americanii de lucru cu Iranul.

Moromitic spunea...

Dane, postacii nu vin pe articolele externe. E singurul refugiu. Desi nu se stie, fiindca ai scapat un "basescu" in postare.

Felicitari pentru efort. De acord cu opinia din articol, te voi cita cat de curand, cand o fi timp de tastat ganduri.

Pongo spunea...

"Dar să nu uităm că de fiecare dată când Germania s-a apropiat de Rusia s-a terminat prost": eu banuiesc ca unii din germania cred ca tocmai nealierea cu rusii la timp in wwI sau dezalierea grabita din wwII au dus la pierderea razbelului. Acum insa din pdv economico energetic aliantza germanorusa e in floare. Exista un singur shpil, tehnologia necesara rusiei pentru extractia energiei vine de la angloamericani.

Aniways, postul tau e si parerea mea 100%

Anonim spunea...

Domle' ce va mai doare la independenta!
Independenta sa ce? Sa ma conduca aia care ne conduc sau care ne-au condus (ca sa nu fa vreo discriminare).
Multumesc, eu nu am nevoie de independenta. Daca madame Merkel vine maine si ma declara colonie germana si imi pune functionari care sa-si faca treaba ca in Germania, cu placere!

Logosfera.ro spunea...

@anonim
Pai articolul spune ca chiar si atunci cand vine Merkel sa te declare provincie bavareza si sa-ti puna functionari germani vine doar ca sa te fure profesionist si sa ti-o traga subtil. Daca tu esti convins c-o sa-ti atinga punctul G si esti fericit cu asta, bafta, ce pot sa mai zic.

Anonim spunea...

Alt punct de vedere. Lumea traieste o criza si fiecare incearca sa treaca prin ea cum poate. Spre exemplu SUA a ales calea tiparirii. Cand economia crestea de la an la an tiparirea permitea o pastrare relativa a valorii (credibilitati) banului si deci existenta sistemului monetar. Dar cum de cativa ani productia globala bate pasul pe loc (lipsa energie in crestere cum era si pana acum) tot tiparind bani decredibilizezi banul respectiv si chiar minezi sistemul monetar. Bine, SUA in anumita masura isi permite asta (multe state inca ii folosesc dolarul) dar ulciorul nu merge de multe ori la apa. Cu atat mai mult in cazul Euro, care este mult mai putin puternic decat dolarul. Prin urmare solutia germana (antitiparire) are si ea ratiunea ei.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Aparent, se contureaza doua curente de opinie.. unul care crede ca exista supa gratis cu stelute galbene pe fond albastru, si altul care nu mai crede asa ceva.
Nu stiu ce sa le zic baetzilor care cred ca supa cu stelutze o s-o livreze cat de curand priceputa madam Merchel sau priceputul monsiu Sarcozi... in esenta dansii se gandesc ca niste politruci din Franta sau Germania vor lua macar o data si-un sfantz gaurit de la gura la fameliile lor de bizoni alegatori ca sa dea la famelia negrilor din Est.... vise taica, vise :))
Cu alte cuvinte, si acum serios vorbind, daca n-ati invatat istorie, aflati ca istoria se repeta. Iar in istorie independenta a fost ceva pentru care s-a varsat mult sange. Foarte mult. Asa prosti sa fi fost aia care au luptat pentru asa ceva, si pro, si contra - si asa destepti sa fiti voi? Mai ganditi-va.

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=bdob6QRLRJU

Dan Selaru spunea...

Merci.

Anonim spunea...

Dane, articolul e fain si e perfect ok tot ce spui, doar cu o "mica" observatie!!!
TOCMAI ca Romania e Vasluiul!!!
Vasluiul NU POATE FI DE CAPUL LUI!!! Are de ales intre "Chisinau" si "Bucuresti"!! Cu Chisinaul eu unul m-am lamurit!!! NU MAI VREAU! Sub nici o forma!
Tocami acest lucru se pare ca nu l-a inteles guvernul Orban in Ungaria si s-a tinut maret maret, cale face, cae l drege, cal earata bancilor, UE si tuturor..
Lumea a devenit prea mica pt ca noi in Romania sa fim lasati de capul nostru!!!!!!
Noi am vrea, dar nu se poate!!! Trebuie sa alegi intre Rusia sau NATO. Prefer UE si dominatia economica a germaniei decat coruptia nesfarsita sub paravan rusesc sau securist sau orice alt paravan. Mie mi se pare simplu de inteles :)

Dan Selaru spunea...

Rusia e in aceeasi tabara cu Germania, eu vreau in tabara cealalta.

Anonim spunea...

Nu e! Nu in ce ne priveste pe noi!

Anonim spunea...

Eu chiar cred ca o posibila destramare a UE este determinata TOCMAI de faptul ca asa (deci cu UE ) nu ne mai pot fura asa de bine! Ex. amezile uriase date firmelor de detergenti recent pt cartel. Pai, ce! Unde sa mai vanda detergentii cu monopol daca toti suntem in UE? Neamtul de rand vrea sa fie tratat corect, dar daca noi suntem tratati ca si ei (deci aceleasi legi in UE) cum ne mai fura?

Deceneu spunea...

Dan Selaru "Rusia e in aceeasi tabara cu Germania, eu vreau in tabara cealalta."

Care-i tabara cealata?
Din UE - tarile latine, sau axa Bucurest - Londra - Washington ?

Dan Selaru spunea...

B

Iulian spunea...

Un articol foarte bun, poate ca ar trebui de acum incolo sa citesc Romania Obiectiva, ziarul Capital preferatul meu de pana acum, se pare ca are prea multe implicatii politice si "stiri" platite.

Dan Selaru spunea...

Platit nu o sa gasesti nimic pe aici.

Cantemir spunea...

Buldogul englez s-a usurat iar pe panzerul german. Doar nu era nebun sa intre de buna voie in EuroReich. Sa vedem ce-o sa iasa cu taxa Robin Hood acuma:
http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/12/09/europa-de-azi-si-euro-reichul-de-maine/

Isailă spunea...

Pe mine m-a lămurit tovarășul Nicolae Ceaușescu în deceniul pierdut (1980-1990) ce se poate face cu efortul propriu și cu suveranitatea națională. Între timp, între 1990-2010, România a crescut PIB-ul mai puțin decât a făcut-o economie mondială.

Singura noastră posibilitate reală de emancipare economică sunt investițiile europene, germane în primul rând. Wolfgang Schäuble vorbește nu numai de disciplina fiscală ci și de competitivitate (bineînțeles nu de aceea obținută prin pârghii monetare și bugetare, prin suveranitate)...


De fapt Bucureștiul nu a dovedit cu nimic că s-ar gândi să folosească suveranitatea pentru dezvoltare. Acum e amenințat doar parazitismul lui economic și asta e foarte bine.

Anonim spunea...

@Dan Selaru: felicitari pentru articol. De exceptie.
@Isaila: 1. Din ce sa investeasca germanii? In ce? De ce?
Crezi ca mai au ceva bani in pivnita? Sau mai bine-zis, ce se va intampla in cel mai fericit caz va fi sa printeze niscai hartii (tiparnita e la Frankfurt, nu?) si sa vina sa le dea in schimbul oricarei chestii care li se pare atragatoare. Mi se pare un business excelent.. daca esti german.
2. Ceashca si Romania chiar au dat in mai putin de zece ani un exemplu.. extraordinar de prost din anumite puncte de vedere. Drept pentru care, Ceashca a fost suprimat iar in compensatie Romania a pasit pe calea pavata numai cu intentii bune. Ca sa-mi termin compunerea cu o concluzie, "Ce luminos e viitorul!".

Anonim spunea...

Bonus fiindca articolul si discutia merita mai mult decat pululatii pe marginea marotelor cu nemtii cinstiti si restul lumii care pute de iti muta nasul: recomand la toata lumea documentarea pe tema "odious debt". Spre exemplu aici http://www.odiousdebts.org/odiousdebts/index.cfm?DSP=subcontent&AreaID=12 .

Dan Selaru spunea...

Am eu niste teorii cu datoriile dar le mai rumeg :-))

alex@formidabilii.org spunea...

Structural sunt de acord cu ce zici tu Dane dar cred ca ai nostri lideri sunt un pic curvulite acum- o bataie pe umar, o vorba dulce- pana intram in Schengen si mai primim niste bani de la UE. Sau tu crezi ca al nostru drag conducator a uitat cand "Napoleon de mucava" i-a intors spatele? :)

Nu cred ca s-a renuntat la varianta B- aia cu axa.

Dan Selaru spunea...

Fii serios, Basescu urmareste scopuri interne, totul e un circ penibil.

alex@formidabilii.org spunea...

Eh, un motiv sa mai schimbe Constitutia...fleacuri :)