marți, 10 februarie 2009

Originalitatea ca semn de prostie

Un om inteligent învaţă din experienţa altora, unul mediocru din propria experienţă, unul prost nu învaţă.

Cine crede că e primul într-o situaţie "fără ieşire" este, de obicei, needucat. Sunt foarte rare situaţiile fără corespondent în istorie. Este un mod simplu de a fi important când te adresezi unor oameni fără educaţie, invoci situaţia excepţională şi te înfăţişezi ca salvator. Este modul uzual în care oamenii la putere conduc, se folosesc de incultura celor care-i aleg. Guvernul actual invocă o situaţie excepţională ca să ia orice hotărâre aberantă, cum e tăierea a două treimi din fondurile cercetării, pe motiv de criză.

Chiar dacă o să fiu blamat, accept acest lucru spunând, cât mai clar, că România are un popor needucat, care acceptă orice palavră, a oricărui Guvern, la rândul lui needucat. Există anumite grupuri, cum sunt magistraţii, doctorii, profesorii şi acum cercetătorii care devin rând pe rând victimele atacurilor presei. Deoarece Guvernul nu ştie să ofere pâine oferă circ. Şi ca în vremea Imperiului Roman scoate în arenă nişte victime care sunt vinovate de tot răul. Cei din tribune se bucură că nu sunt ei jos şi înjură, ca să fie alături de cei de la putere, în speranţa că n-o să fie şi ei aruncaţi jos.

Ministrul Ecaterina Andronescu a obţinut 6 procente din PIB pentru Educaţie şi Cercetare. Nu măreşte salariile şi taie, aproape de tot, banii pentru Cercetare. Şi atunci, ce face cu banii?

România nu este o ţară normală pentru că în deciziile luate nu acceptă logica, instrumentul suprem al civilizaţiei occidentale.

A tăia 66 de procente din bugetul cercetării înseamnă a fi iraţional. Dar pentru noi e corect. Noi suntem originali. Când toată lumea susţine că trebuie investit în cercetare noi o ucidem, pentru că suntem originali şi needucaţi. Boc, Băsescu, sau invers, Geoană, Ecaterina Andronescu şi restul Guvernului sunt nişte proşti, nu au învăţat să copieze. E tragic să te crezi original când n-ai citit nicio carte.

Nu ei suferă, pe ei nu-i afectează. Ei, toţi, au ca mentor pe Marian Vanghelie, el e geniul ocârmuitor al ţării, nu Băsescu, Parlamentul şi Guvernul conduc România ci Vanghelie. Acum hotărârile pentru România le ia Vanghelie. Mentalitatea acestuia este la putere.

Nu trebuie să fim originali, trebuie să copiem regulile altora. Dar, e prea greu când nici măcar nu ai idee că există asemenea reguli. Asta presupune umilinţă, presupune să te informezi, e cumva umil un politician, la întâmplare, din România? Sau informat?

N-o să avem parte de normalitate în România dacă nu învăţăm să copiem. Pentru cercetare să spunem o rugăciune, au ucis-o! Cine e interesat? Almanahe şi succesuri doamnă Andronescu, şi sprijin de la Vanghelie.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Te contrazic: sunt convins ca toti cei enumerati au citit mai mult de o carte. In cazul lui Vanghelie pot fi insa carti de joc. Dar ce importanta are o carte cand autorul nu este si cititorul ei? Ei bine, cartea asta este scrisa din 1989 de toti care au ondus Romania, un volum colectiv care vorbeste de originalitatea ca semne de prostie, asa cum bine ai subliniat.

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Originalitatea ca semn de prostie???Du-te,domnule?!Cica pentru ca Guvernul nu investeste in cercetare,rau face!Pai afla,d-le,ca in situatia Romaniei bine face,nu rau,cercetarea oficiala romaneasca nu merita nici macar 10 bani gauriti si calcati cu trenul,ea n-a produs deloc rezultate notabile cu care sa obtinem si noi,romanii,vreun avantaj in lume.In schimb,cercetarea neoficiala romaneasca e la secole lumina departare in Viitor si a adus un avantaj geopolitic exceptional Romaniei (sincer,cred ca stii despre ce vorbesc,altfel n-as pomeni;de cei care n-au habar nu ma sinchisesc deocamdata,sa doarma mai departe somnul dulce al Ignorantei,pt ei Pamantul inca este plat...)

Vaca Verde spunea...

Cum precizam si cu alte ocazii, Dane, trebuie instituita categoria "ca vitelul la poarta noua". Si pentru subiecti, dar mai cu seama pentru comentatorii post-urilor tale.
Nu vreau sa fiu rautacioasa, da' ai niste "clienti" care s-ar incadra cu mare succes (vorbesc de singularul de la succesuri, desigur) in aceasta categorie... :)

Anonim spunea...

Corect dna Vaca Verde,
unul dintre cei care ar fi de pus in ea este Pintea Haiducul. Din curiozitate, cauta-l pe HotNews (este locul unde el se manifesta acerb) si ai sa vezi ce are un anume prototip de "gandire". Este exact cel din fraza de deschidere a articolului - partea a III-a - cu mentiunea ca "prostul nu invata" trebuie inlocuita cu "prostul le stie pe toate".

Anonim spunea...

dragi cercetatori!

cercetati (cu succes) ceva...orice! si apoi cereti fonduri.

Anonim spunea...

Drag vitel,
intai trage in jug de-ti sar ochii (oricum), apoi cere de mancare. Esti complet cretin.

Dan Selaru spunea...

Nu comentez despre anonimi ca Pintea sau vitelul, replica e maine.

Viorica spunea...

Anonimii astia sunt rodul educatiei omului nou. Ceausescu cerea,de pilda, cercetatorilor in genetica sa descopere o rasa de vite care sa dea lapte mult chiar daca are balegarul pana la coarne, i se parea mai usor sa se umble la zestrea genetica a animalului decat sa se faca necesara curatenie in grajd. Anonimii sunt mai articulati decat "Codoi" alias ADI (lucra si ea in cercetare, nu-i asa?) dar au aceiasi mentalitate.
Din pacate si Vanghelie et comp.

Dan Selaru spunea...

:-), tridt zambetul

Anonim spunea...

Incepand de saptamana trecuta am citit multe dintre articolele tale mai vechi si m-am regasit in totalitate in atitudinea ta, in logica ta, in dorintele tale. Astazi, articolele tale nu fac exceptie, reprezinta si punctul meu de vedere. Din nefericire, acest lucru nu schimba situatia concreta in care ne aflam cu totii, chiar daca azi nu noi suntem in ˝arena˝, ci cercetatorii.
Ma tem ca intr-o tara ca a noastra, solutiile acestor tipuri de probleme sunt mereu individuale si, de aceea, fara anvergura.