Peste 70 de procente din Produsul Intern Brut sunt datorate sectorului privat. Economia subterană a depăşit peste 20 de procente în 2008, fără criză. Este de domeniul evidenţei că ponderea veniturilor nefiscalizate o să crească în condiţiile în care pieţele se restrâng şi taxele cresc. Toată lumea e speriată şi acceptă micile învârteli din care şi angajatul şi angajatorul câştigă.
Piaţa imobiliară cade şi trage după ea sectorul construcţiilor. Domeniul bancar, am citit pe undeva că s-au dat de 4 ori mai puţine credite ipotecare în ianuarie 2009 decât în ianuarie 2008, este blocat. Sectorul auto este bine merci în România, mort, noroc cu nemţii care în vremuri de criză cumpără maşinile făcute la noi.
Preţurile din supermarketuri sunt cele mai mari din zona asta de lume şi asta blochează consumul, românul încă are reflexul strângerii curelei, nu cumpără. Aici drama nu e aşa mare pentru că produsele sunt de import. Tragică este situaţia din agricultură unde în 2008 am cultivat puţin peste 60 de procente din terenul arabil, scăderea drastică a banilor alocaţi agriculturii o să scadă şi mai mult producţia internă şi deci o să conducă la creşterea importurilor şi la creşterea deficitului comercial. Putem să hrănim vreo 40 de milioane de oameni dar nu suntem în stare să hrănim decât vreo 6, sinistru. Şi se prevede o creştere de 100 (o sută) de ori a veniturilor obţinute din impozitele şi taxele la care domeniul agricol o să fie supus.
De unde speră Guvernul Boc să strângă bani? Din creşterea colectării taxelor datorate de firmele private. Care pentru a rezista o să apeleze şi mai mult la economia subterană. Şi o să se intre într-un cerc vicios.
Pe de o parte o să crească sumele necesare pentru a acoperi şomajul, salariile şi creşterile de pensii, pe de altă parte mediul privat o să se apere apelând la "artificii" ilegale şi o să scadă intrările la Buget. Pentru a reuşi să-şi plătească obligaţiile Guvernul o să recurgă la tiparniţă, o să crească inflaţia, scade puterea de cumpărare, firmele plătesc mai puţine dări pentru că se reduce consumul şi o luăm de la capăt. Se poate spune că oamenii o să consume banii cu valoare scăzută, ăia afectaţi de inflaţie, şi o să crească în acest fel consumul. Fals, o să se tezaurizeze banii în orice monedă, aur, terenuri, case, consumul n-o să crească. Să ne aducem aminte butada "Ce face românul când nu mai are bani? Schimbă 100 de dolari."
Cei 10 miliarde de Euro în investiţii n-o să fie consumaţi, nu faci afaceri de 10 miliarde în 2 luni, afacerile de acest nivel se fac în ani, de obicei. De altfel şi Guvernul ştie asta că nu ne-a spus pe ce dă banii. Sunt bani pe care-i consideră rezervă sau pe care nici nu speră să-i colecteze. Şi nu toată lumea o să facă drumuri şi o să repare biserici, o ţară nu poate trăi din asta.
Boii privaţi, în sensul de muncitori nu peiorativ, sunt puşi în spatele carului guvernamental. Care habar n-are unde ne duce. Care-i planul anticriză? Că şi Geoană a descoperit că Bugetul nu-i de ajuns. Şi desfiinţarea Cancelariei Primului Ministru e doar populism, sumele sunt insignifiante dar măcar e o măsură corectă.
N-am uitat de 1 Martie. Cu dedicaţie specială Elenei Băsescu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu