vineri, 13 martie 2009

Sterling, investigaţie jurnalistică din pat III

Săptămâna asta s-au scris 18 articole despre afacerea Sterling. Majoritatea ne povestesc cum Tăriceanu i-a cerut 100.000 de lei lui Boc plus să-şi pună cenuşă în cap prin presă. Pentru că Boc a făcut afirmaţia calomnioasă, aşa zice Tăriceanu, cum că afacerea Sterling este „o afacere in favoarea unor grupuri de interese”.

Spiriduşul Preşedintelui Băsescu a cerut amânarea pentru că nu şi-a scris apărarea, şi a obţinut-o.

Şi acum să trecem la lucrurile serioase. Rămân 4 articole. Unul în Money Channel, unul în Ziua şi două în Jurnalul Naţional.

În Ziua e în trecere amintită afacerea.

Unul din cele două articole din Jurnalul Naţional doar aminteşte de Sterling în contextul demiterii Corpului de Control al Primului Ministru şi posibilitatea angajării de horticultori, ingineri piscicoli, fizicieni, profesori de geografie în acest corp, ce are Boc prin grădiniţa lui PDL-istă, că nu mai e obligatoriu să fie economişti sau să aibă studii juridice doar să depună jurământ de vasalitate, ca în Evul Mediu.

În Money Channel e doar descrisă afacerea în care drepturile Sterling Resources sunt transferate în proporţie de 67.5 către Melrose Resources, totul cu viitoarea aprobare, sau nu, a ANRM. Doar o ştire.

Ştire dezvoltată în Jurnalul Naţional, articolul ăsta e singurul care merită citit. Pe scurt ne spune, ca să nu uităm noi, şi să se simtă inconfortabil ei, că oamenii de la Sterling transferau drepturi înainte de hotărârea de la Haga. Că aveau pile în Guvernul Tăriceanu şi că poate au şi în Guvernul Boc. Aşa zic ei.

În concluzie, Boc nu prea are argumente să-şi susţină afirmaţiile şi cu horticultori în Corpul de Control nici n-o să aibă. Oficial, din partea Statului, nu se întâmplă nimic, nicio declaraţie despre cum merge controlul sau dacă are loc. În spate se încâlceşte povestea astfel încât eventualii horticultori să nu priceapă nimic chiar dacă ar avea interesul s-o facă. Mogulul Voiculescu menţine o presiune nu prea mare asupra subiectului ca să nu cumva să lipsească la împărţeală.

Tăriceanu e lăsat din braţe de Patriciu şi de aia se răfuieşte cu Boc. Şi afacerea asta e cam cât împrumutul de la FMI.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Frumos, felicitari !
Persevereaza, poate asa invata si jurnalistii pro-PNL ce ar fi insemnat sa faca aceeasi urmarire si follow-up de la declansarea crizei in 2007, pe toate actiunile Guvernului Tariceanu si pana astazi.

Sau din august 2008 cand CE atentiona ca se adanceste deficitul dar Tariceanu n-a putut fi oprit de nimeni din pomeni.
Poate astazi n-am mai fi avut nici deficit iar afacerea Sterling ar fi fost oprita din fasa.
Asta ar fi fost un jurnalism credibil.

Dar daca tii sub lentila cu consecventa, timp de 4 ani incontinuu - un SINGUR partid - si cand e la putere, si cand e in opozitie si cand revine din nou la putere - iar asupra unui SINGUR ALT partid sa inchizi ochii si cand e la putere si cand e in opozitie, atunci asta nu miroase decat intr-un SINGUR fel.

Anonim spunea...

Dar - poate - aparatorul cersetorului idiot, dl. Selaru, nu face asta deloc on purpose, ci e pur si simplu mono-man si obsedat ? De un SINGUR partid?

Bun, dar atunci trebuie sa le spuna cersetorilor ca NU mai sunt "toti-sunt-la-fel" ?

Nu, un monoman nu-si poate trada mania. Drept urmare cantecul se va canta putin mai oblic, adica "toti-sunt-la-fel" dar PDL e cel mai rau.

Si asa defilam fericiti pana la nivelul la care ORICE bulgar ajunge fi mai destept decat PNL.
Ca pe vremea lui Ceausescu.

Anonim spunea...

Adica Boc n-are argumente pen'ca nu scrie nimic mirifica, independenta si inteligenta noastra presa. O fi avand Andra fixatii portocalii, da' nici tu nu esti departe de ea, in obsesiile anti Boc. Totusi, pana la urma, a dat la cercetare la nivelul executiei bugetare de anul trecut. Daca mai sunt restante din 2008 , ia-l la shtanga pe Tariceanu.

Dan Selaru spunea...

Andra, pentru numele lui Dumnezeu, organizeaza-te. Ce vrei tu sa fac? Sa-l injur pe Tariceanu, nu face nimic, da din gura si are curaj sa se apere in Justitie. Obsesia mea sunt cei care sunt la putere, actiunile lor sunt perfectibile, actiunile trecute asa raman pentru vecie. Si nu pot eu sa judec in locul Corpului de Control al Primului Ministru pe care onor Boc l-a desfiintat si a schimbat regulile de functionare in mod absurd.

@Anonim, dragul meu ce spui tu e fals, este intoxicare, nu e asa. E o smecherie pe care presa a luat-o de buna. Ai rabdare si o sa afli care e situatia de fapt. Ai cumva idee ca de la 1 ianuarie in cercetare nu s-a platit nimic. Nici macar fazele de anul trecut sau cele din ianuarie sau februarie? Ca n-a mai luat nimeni salariu din decembrie.