Toţi salariaţii statului se vor încadra în trei grile, pentru cea din urmă nivelul mediu este de 3.8 salarii minime pe economie, pentru cei cu studii medii. Să zicem că media generală este de 6 salarii minime. Ea este mai mare, dar treacă de la mine. Adică un salariu brut de 3600 de lei.
Numărul de bugetari este de 1.5 milioane. Un fleac. 12 x 3600 x 1500000 = 64.800.000.000 adică aproape 65 de miliarde RON. Totalul cheltuielile cu personalul din Bugetul pe 2008 este de 43.3 miliarde.
Să presupunem o creştere a cheltuielilor Statului cu personalul de 10 procente pe an. E exagerat, dar mai treacă încă o dată de la mine.
Să vedem în câţi ani ajungem să creştem de la 43.3 miliarde la 64.8 cu o creştere de 10 procente pe an. E cu logaritmi aşa că vă dau răspunsul direct, aproximativ 4.5 ani. La o creştere de 5 procente timpul este de 8.5 de ani.
Să repetăm premizele.
1. Am scăzut media salariului brut globală, ea este sigur mai mare.
2. N-am crescut salariul minim.
3. Am presupus o creştere a cheltuielilor cu personalul de 10 procente pe an.
4. N-am ţinut cont de criză.
5. N-am pus sporurile, al 13-lea salariu şi bonurile de masă sau vacanţă.
Au ieşit 4.5 ani. Trebuie să fii absolut lipsit de orice simţ al realităţii ca să crezi că ipotezele mele sunt corecte, ele sunt în favoarea Guvernului. Cum să stea salariul minim 4 ani fix. Planul, uitat de guvernanţi, era să crească salariul minim la 730 de RON în 2009. Absolut imposibil.
Există următoarele soluţii:
1. Dat, pe loc, afară o treime din angajaţii Statului, o jumătate de milion, şi aplicarea cu cifrele actuale.
2. Coborârea mediei generale de la 6 salarii minime la 4 salarii minime. Media la grupa a treia o să fie 2.6 în loc de 3.8. Cu scăderea tuturor celorlalte salarii în mod corespunzător dar păstrarea schemei.
3. Tipărirea de bani. Nu ştiu dacă ne lasă FMI. Adio monedă Euro. Adio nivel de trai. Toţi cei cu credite în Euro sunt pierduţi. De fapt toţi suntem pierduţi.
4. Tăierea altor cheltuieli şi acoperirea salariilor.
5. O combinaţie a celor patru.
6. Se amână punerea în practică.
Cum eu m-am plictisit să comentez giumbuşlucurile financiare făcute de Pogea vă las pe voi.
PS Ca să vedeţi "realismul" legii, pentru un profesor, gradul II, cu 10 ani vechime salariul brut este de 3900 RON. Un salariul net de cam 2500-2600 lei. Cam dublu faţă de cel actual.
miercuri, 3 iunie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
10 comentarii:
Si ce ai vrea? Ca salariile profesorilor sau ale medicilor sa fie mai mici decat acum? Asta te-ar face fericit? Sau faptul ca o treime din angajati ar fi dati afara ti-ar provoca placere? Poate ar trebui sa fi si tu in situatia lor ca sa nu mai scrii asemenea prostii!!
Calculele dvs uita un singur lucru (f important):
la salariul brut se mai adauga cheltuielile cu impozitele (asa-numitele contributii ale angajatorului: CAS, sanatate, somaj, fond garantare salarii, etc), care, din cite tin minte, fac parte tot din pozitia bugetara a cheltuielilor cu salariile.
Si atunci ies cu totul alte cifre
Vor fi concedieri in mod clar, acolo unde e zare de eficienta. Dupa cate stiu eu intre aprobarea noii grile si implementare va trece ceva vreme. Ai dreptate observand bugetul 2008 si consumul estimat. Poate lipsesc niste variabile. Poate Pogea e habarnist, dar nu cred ca finantele stau intr-un om. E doar incasatorul, titular de minister.
domnule dan selaru,
va citesc fiecare articol pe care-l publicati. per ansamblu sunt de acord cu atitudinea dvs. nu sunt insa de acord atunci cand emiteti afirmatii fara sa faceti o fundamentare a lor.
ati facut un calcul. ati subliniat ideea ca doriti sa fie cat mai "realist". si ati sugerat ca de unde atatia bani?
imi pare rau sa va spun, dar ca multi ziaristi, pacatuiti prin ceva: informare insuficienta. si iata de ce spun acest lucru: nu toti functionarii publici in momentul de fata sunt platiti de la bugetul de stat. cred ca majoritatea sunt platiti din bugetele locale. si atunci se schimba socoteala. "povara bugetara" - sintagma de care sunt scarbit in ultimii ani - nu e chiar "bugetara centrala", asa cum se vaicara guvernul de fiecare data cand ne arata (vezi doamne!) ce efort imens face el pentru tara asta (diferitele categorii sociale). mare parte din salariile functionarilor publici la nivel national sunt acoperite din veniturile PROPRII ale institutiilor publice locale.
consider ca puteti continua argumentatia din acest punct ;)
@stromescu
cifrele n-au legatura cu sentimentele
@florin
ai dreptate e si mai rau
@turnoff
asta e
@global consulting
cifrele sunt pentru toti, banii centrali sunt doar 15 miliarde, cititi bugetul pe 2009
patriotic act,un nou punct 0 pt salariatii bugetari si pensiile sistemului public***
dlor guvernanti,masinaria(dezmatul,obezitatea salariala si de schema(conf.celor afirmate de dvs),nu se poate remedia prin fitness sau jogging,ci chirurgical, prin liposuctie) trebuie sa poata fi oprita,exact cum,la avarie,tragi un heblu,la nevoie,deconectind curentul. altfel,se alege praful.constitutia,nu contine precizari exprese,in acest sens,dar are un articol generic(53 )[b],cred, pt.cauze de "forta majora"*****deci,intrebare:
ce se intimpla daca alunecarea economiei nationale (publice si private) pe toboganul crizei mondiale globale actuale se apropie de un punct critic-de faliment(ceeace nu ne dorim sau poate chiar si am atins acest punct, deja)?pt.eliminarea("tunderea") aberatiilor si dezmatului in sectorul de stat(nu uitati, obama, a umblat,recent, chiar la salariile directorilor de banci private) a sporurilor si pensiilor speciale(acumulate in 20 de ani de experimente, asa zis democratice), aducerea lor chiar prin diminuare(recalculare) la acelasi numitor pt. toti cetatenii tarii conf. unor noi legi unitare de salarizare si pensii, care sunt in curs de elaborare la ministerul muncii,pt. o reasezare a lor pe principii economice,predictibile de incadrare in posibilitatile bugetului de stat,in baza actualei constitutii[b],conf cu ARTICOLUL 53- restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati(slava domnului ca, parintii constitutiei s-au gindit si la "forta majora",nedeclarata explicit)- se poate da o lege in parlament de situatie de urgenta(sau altfel denumita),un fel de "patriotic act", care sa rezolve aceste probleme,precum si altele grave cu care ne vom confrunta(de ex criza alimentara,sa),fara a invoca cutuma "bunului odata cistigat..."?trebuie interesat si la ue.****://***.hotnews.ro/stiri-international-5668597-ungaria-pregateste-majoreze-tva-reduca-pensiile.htm
nu vad cum s-ar asigura stabilitatea economiei nationale daca nu se vor tine in friu, predictibil salariile si pensiile publice,prin legi unitare si omogene.nu mai vb ca media salariilor publice trebui sa ajunga sub cele din privat,ca si in statele cu regim politic similar noua.e bine sa ne gindim din timp,inainte de a ajunge "acolo".asa ar gindi orice contabil,chiar din fostele cap-uri:intai trebuie tinute in mina cheltuielile cu salariile(forta de munca) si cu mijloacele de productie,binenteles mai mici decit veniturile.ori la noi acum e pe dos: veniturile la buget mai mici decit cheltuielile=> f a l i m e n t!
********
[b]constitutia romaniei-****://***.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339
ARTICOLUL 53 Restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
"(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
2) Restrângerea poate fi dispusa numai daca este necesara într-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii."
grila de salarii***
intai,trebuie stabilit targetul bugetului de salarii suportat.
apoi,trebuie stabiliti diferiti coeficienti pe trepte si
gradatii,pina la cel maxim suportat de buget, astfel ca
anvelopa grilei salariale "sa nu dea pe afara" din bugetul alocat.in final, pe acest "portativ cu linii=trepte si gradatii"(grila generala) se vor pune "notele"(salariatii cu salariile lor) in diferite "chei"
(normal,avarie,criza,sa).va iesi o "simfonie a bugetului
de salarii",care trebuie sa fie echilibrata,melodioasa,
armonioasa,omogena,usor de intretinut, upgradat sau
downgradat si in acelasi timp un sistem de calcul rapid
pt. modul real sau simulat.
faliment****
mai multa responsabilitate la guvernantii care clameaza criza.
care criza,cind salariul mediu si cheltuielile cu salariile bugetarilor pe trim I au fost mai
mari ca anul trecut?din cauza anului electoral,in care ei insisi sunt f.interesati,guvernantii
arata,numai,la misto,pisica cu ce-ar putea face,platind in continuare ,cu o rara inconstienta
electorala, abuzurile salariale,de sporuri,al 13lea salar,salar de merit,ore suplimentare,sa,pensii si deconturi de lux,cumuluri de pensii si salarii uriase,etc.,desi
veniturile la buget pe trim I au fost cu 15% mai mici fata de anul trecut.de aici,rezulta consumul nesabuit al bugetariilor si cresterea deficitului bugetar,cursul leu/euro ,iar
"obezitatea,dezmatul bugetar,pusca si cureaua lata | ce sporuri aveati odata,sa",ramin simple
vorbe de claca,in vint.de la :responsabilitate(in dec.08),la austeritate(in ian 09) si
solidaritate(in feb 09),ca lozinci ,ar trebui sa ajunga la cuvintul de ordine: fermitate. altfel, nu mai e mult,papa si imprumutul si se ajunge f a l i m e n t !
in chestiuni bune nu ne luam dupa altii***
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5729604-c
alifornia-arnold-schwarzenegger-reduce-salariile-alesilor-locali-18.htm***
aici nu ne mai luam dupa superputeri?nu ne convine! ca
altfel,toata ziua buna ziua ca:
germania,franta,usa,uk,sa merkel,sarcozy,obama,gordon
brown,sa au zis si-au facut (pt tara lor).ca noi de ce
nu facem asa si asa, uitand sau nestiind de efectul de scara.haideti,cu ocazia asta,sa aplicam si la noi "pisica" fluturata electoral de catre guvernantii nostrii cu: obezitatea birocratica,dezmatul pe banii
publici,bugetari de lux,"pusca si cureaua lata|ce sporuri aveam, odata",cuvintele de ordine:
responsabilitate,austeritate,solidaritate,fermitate ,cuvinte ramase fara continut. altfel, atit timp cit cheltuielile cu salariile si bunurile cresc si veniturile bugetare scad => f a l i m e n t , cu tot cu banii imprumutati si papati !
Prea multe calcule. La primul contact cu realitatea, se vor dovedi ... pe lângă realitate.
Trimiteți un comentariu