În ultima vreme toate partidele politice mari, prin diferiţi reprezentanţi de mare anvergură, atacă piaţa liberă şi capitalismul într-un mod vehement. Să-i luăm pe rând.
Traian Băsescu, printre combinele lui Triţă Făniţă sau Culiţă Tărâţă, se răsteşte la bănci. Că au dobânzi mari. Şi ce-l priveşte pe el, l-a văzut pe Putin umilind un oligarh, hop şi el să-şi arate muşchii economico-intelectuali. De ce crede Traian Băsescu că toţi bancherii sunt nişte idioţi care ţin dobânzile sus ca să nu se dea credite? De ce ţine BNR-ul dobânda sus? Ca să menţină cursul, că altfel toate creditele în euro devin neperformante şi toţi cei cu credite în această monedă nu mai plătesc. Creditele neperformante de anul trecut trebuie acoperite. Când românul lua credite cu dobânda efectivă de 20 de procente nu s-a sesizat nimeni. Dacă piaţa suporta o asemenea dobândă asta e, cine nu ştie la ce se înhamă, plăteşte. Ce a făcut Traian Băsescu este o imixtiune a politicului în economie, intolerabilă într-un stat cu economie de piaţă. E echivalent cu a veni primarul din sat să-ţi spună să-ţi vinzi casa la preţul pe care-l zice el, şi asta pe un ton ameninţător.
Norica Nicolai trece la naţionalizarea multinaţionalelor. Ce credeţi că poate gândi Germania, Franţa sau mai ştiu eu cine, când aude asemenea aberaţii de tip Hugo Chavez în plină Uniune Europeană? De la cine vine declaraţia? De la reprezentantul de frunte al unui partid liberal la Bruxelles. Asemenea măsuri nu sunt social-democrate, sunt comuniste de-a dreptul. Nu mă întreb ce are în cap Norica Nicolai, că ştiu. Mă întreb dacă Obama penelist are ceva în cap sau are misiunea să distrugă definitiv partidul.
Cu voia Dumneavoastră, ultimul pe listă, Ion Iliescu. Tocmai ieşit, proaspăt şi zâmbitor, din cabina de vot, Nea Nelu atacă vehement capitalismul. O bagă pe aia de largă inspiraţie cu "etica şi echitatea". Cum capitalismul nu e drept şi unii se luptă pentru propriile interese. PSD-ul se luptă pentru interesele "tuturor românilor". Mă rog, o înfierare comunistă, specifică lui Nea Nelu. Aici nici Dumnezeu nu cere.
O asemenea coalizare de forţe împotriva pieţei libere şi capitalismului, combinată cu acţiunile contrare pieţei libere şi libertăţilor economice pe care frenetic le întreprinde Guvernul, mă conduc la concluzia că, după 20 de ani, instinctele clasei politice sunt de natură comunistă, aceasta nu s-a reformat, nu înţelege cum funcţionează lumea în care trăim, nostalgiile comuniste sunt mai mult decât nostalgii, sunt tipare de gândire. Şi asta ne priveşte pe toţi.
luni, 8 iunie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
17 comentarii:
pe toti? pe care "toti"? inca suntem cu mentalitati comuniste. dupa cum se vede la bobor suna bine sa dam in patroni ca au de unde. tb se comporta populist. e f adevarat ca dobinzile sunt umflate, dar nu exista o concurenta reala. teoretic poti sa iei credit din ue. citi au facut asta?
in rest se dovedeste ca europa nu e o uniune, ci o adunatura.
Ca sa intelegi ce gandeste Franta, Germania si in general Europa despre comunism si socialism intra aici : http://redpelikan.blogspot.com/2009/06/europa-rosie.html si aici : http://redpelikan.blogspot.com/2009/05/stanga-radicala-in-europa.html
Iata-te si aparator de banci. Saracii. Poate iesim in strada de mila lor? Sau facem voluntatiat sa le spalam sediile de sticla?
A.Merkel a criticat bancile recent.... Dar Angela e nu e Traian probabil ;-)
Toti in toata lumea se ratoiesc la banci...pentru ca sint vinovati de criza si pentru ca acum sint incapabili de a ajuta la combaterea crizei (unde sint o parte esentiala a unui mecanism important)
Si niciunde nu a exista mai multa lacomie ca la bancile din Romania.
Nu, aici te inseli, daca piata accepta sa ia credit cu 25 la suta atunci asta e locul in care se intalneste cererea cu oferta. Nu cred ca bancile au luat oameni de pe strada si le-au dat credite cu forta. Primul de care trebuie sa ma apar sunt chiar eu insumi. Exact mentalitatea comunista de care vorbeam. E vinovata banca, nu eu.
Eu vorbesc aici despre ce creditatea inseamna pentru relansarea unei economii, despre lichiditati, despre rolul si responsabilitatea bancilor etc nu despre un imprumut sau altul.
De ce are Romania o dobinda de 25% cind dobinda de la CEB e sub 2%?
Noi romanii sarim prea usor peste cal...
Pentru ca dobanda trebuie sa fie mai mare decat inflatia, pentru ca BNR are o dobanda cat malul si pentru ca bancile trebuie sa asigure creditele neperformante de anul trecut. Voila.
Dan Selaru: constat si eu, ca si cineva inaintea mea, ca ati devenit expert si in sistemul bancar.
Eu am luat credit cu 15% si, in 6 luni, mi-au dus dobanda la 25,5%. Asta cum se cheama?
Cat crestera ROBOR-ul, placa era "creste ROBOR, de aia va marim dobanda". De 2 luni, ROBOR-ul a scazut cu peste 5 puncte procentuale, dar dobanda la creditul meu e tot in inaltul cerului. De ce?
Astept cu interes sa scrieti un articol si in apararea camatarilor (cei declarati, nu bancile), pentru ca, nu-i asa, si acolo se intalneste cererea cu oferta...
Se cheama ca nu ati citit atent contractul. Am vrut si eu sa iau un credit, nu l-am luat pentru ca erau niste clauze care erau dupa parerea mea pirateresti.
Bancile in Ro formeaza un oligopol si toate au cam acelelasi contract dezavantajos fata client si daca ai nevoie de un credit pentru un necaz nu cred ca este corect sa te jecmaneasca.Fireste politicul nu trebuie sa se amestece brutal dar nici sa isi bata joc de clienti nu se poate.
Poate nu e moral dar nu e ilegal. Si aici nu vorbesc despre necazuri, care indiscutabil sunt o cifra nesemnificativa din credite. Vorbesc despre consumerismul aberant.
Haiducia bancilor prezentata mai sus este posibila din urmatoarele motive:
1. nu exista un cadru legislativ coerent care sa nu permita astfel de "derapaje". Aici nu ma refer la un cadru legislativ care sa impuna o dobanda, ma refer la un cadru legislativ care sa nu perimita o crestere a dobanzii, impunerea unor comisioane suplimentare si alte magarii de genul asta.
2. incultura romanului care nu este inca in stare sa citeasca si sa inteleaga (cel mai important) un contract. Chestia asta este asociata si cu lacomia romanului. Este precum un soarece care se repede la bucatiaca de cascaval fara sa vada capcana de 100 de ori mai mare decat cascavalul.
3. saracia romanului care nu isi permite un avocat (in Germania, Franta, Elvetia etc. se merge la banca cu avocatul de manuta. Nu mai vorbesc de SUA.).
.... cam asta ar fi pe scurt.
Aprob pozitiv. :-)
Inteleg ideea articolului, cateva comentarii totusi.
"Ce a facut Traian Basescu este o imixtiune a politicului in economie, intolerabila intr-un stat cu economie de piata."
Orice politician se amesteca mai in toate, inclusiv economie. Nu exista un stat un lumea asta unde sa n-avem imixtiune in economie; desi unii sustin ca-i bine sa nu se amestece, e utopic sa credem ca n-o s-o faca. Cel mai nasol ii ca vor sa se amestece si atunci cand desi nimeni nu stie ce sa faca relativ la o situatie economica, vor totusi sa se amestece. Asta poate fi mortal :)
"Ce credeti ca poate gandi Germania, Franta sau mai stiu eu cine, cand aude asemenea aberatii de tip Hugo Chavez in plina Uniune Europeana?"
In Uniunea Europeana ii plin de Hugo Chavezi, asa ca nici o surpriza aici.
"Cum capitalismul nu e drept si unii se lupta pentru propriile
interese."
Nici un sistem nu e drept; nici capitalismul, nici socialismul, nici regalismu', nici comunismu', etc. Capitalismu' are 3 merite:
1) iti da o sansa sa te scoti
2) iti spune de la bun inceput ca nu-i drept (ba iti spune nici n-are rost sa-ti bati capu' cu asta). Si asta nu din cauza ca ar fi el intrinsec nedrept, ci ca diferentele individuale exista si ca deci e imposibil sa fie drept in sensul de "egal".
3) egalitate in drepturi (sau cum ar zice americanii "the rule of law"); asta-i mai degraba o chestie liberala insa capitalismu' ii posibil datorita libertatii de a intreprinde, deci compatibil cu liberalismu'. Asta cu legea ii destul de greu si ii o componenta morala; depinde de cat de decazuta ii o societate, moravuri, etc. etc. f. greu de implementat. Exista insa un pct. de vedere interesant (cel putin teoretic); ideea-i ca in loc sa tot pui functionari acolo sa se verifice unii pe altii ca sa n-ai coruptie mai bine de scapi de ei ca sa nu mai avem pe cine corupe insa dupa mine situatia asta ii f. discutabile (nu-s convins a piata privata ii capabila sa mentina pacea sociala).
"PSD-ul se lupta pentru interesele tuturor romanilor".
Asta-i f. greu de demonstrat; dac-ar fi asa (un partid ar reprezenta interesele toturor romanilor) ar castiga in permanenta alegerile cu 100%. Ori suntem diferiti, ii imposibil ca interesele tuturor sa se regaseasca in programul unui partid. Bla bla intr-un cuvant :-)
Stimate Domnule. Probabil de la presa si televiziunea neocomunista ai adoptat ideile expuse.
Este evident ca aceasta "piata libera" sau "free market" pe care o invoci dumneata este doar un slogan propagandistic. Si capitalismul asta de care amintesti este de fapt socialismul bogatilor. Sa nu spui cumva ca ceea ce se intampla in Romania se numeste capitalism. Daca studiezi mai atent dedesubturile vei vedea (in ideea ca accepti realitatea) ca de fapt ceea ce se intmapla sub ochii nostri sunt niste fapte grave de furt si inselaciune la adresa omului de rand, Poporul Roman. UE este o mascarada care ne costa pe noi, Romanii de rand, un pret exorbitant. Si nu merita.
Dumneata spui ca exista "coalizare de forţe împotriva pieţei libere şi capitalismului". De acord!
Doar ca tin sa adaug ca ceea ce se intampla in Romania este o oglinda a starii de fapt din SUA. Ti se pare intamplator? Ei uite, afirm cu toata taria, ca nu este. Mai ales ca si Romania a fost asimilata tacit in marele imperiu si in marea miscare de GLOBALIZARE care in final doreste eliminarea identitatii nationale si culturale a oricarei natiuni care intra in acest joc absurd.
Spune dumneata ce s-a intamplat de cand Romania a intrat in aceasta stare febrila de "privatizare". Eu nu am vazut decat un faliment general.
Probabil ca la fel ca si mine, nici tu nu cunosti fata adevarata a lucrurilor si probabil ca accepti indoctrinarea contemporana ca un lucru bun, dar daca s-ar arata realitatea asa cum e iti garantez ca ai avea alte pareri despre toata situatia asta in general.
Mult bine!
Privitor la observatia privind cererea lui Basescu de scadere a dobanzilor nu cred ca se poate spune ca este o imixtiune pentru ca nu este urmata de nicio constrangere ci mai degraba o lzinca populista sa vada lumea ca presedintele este interesat de dobanzi.
@dacian De teorii conspirationiste e plina lumea.
@anonim Corect, poate nu e o imixtiune e doar o amenintare si campanie electorala.
http://hymerion.wordpress.com/2009/06/08/trichet-catre-isarescu-aplicarea-noilor-competente-ale-bnr-nu-sunt-clar-definite/
E o imixtiune. Mea culpa.
Trimiteți un comentariu