Din 2004 PDL-ul şi Traian Băsescu au susţinut că ei sunt morali, corecţi şi că au ca interes binele public. În 5 ani au ajuns de la cel mult 15 procente la un aproape 40 (în combinaţie cu PLD-ul) în 2007 ajungând acum la 33. Cu un vârf incredibil pentru Traian Băsescu de peste 70 de procente.
Rezultatele tuturor acestor alegeri dau o percepţie corectă asupra credibilităţii unui partid în rândul electoratului. De asemenea prezenţa la vot dă o percepţie corectă a încrederii publicului în clasa politică.
Trendul încrederii în clasa politică este evident. În scădere. Ce se întâmplă cu PDL-ul? Acelaşi trend.
În primul rând în PDL există cel puţin 4 grupuri.
Grupul foştilor PNL-işti. Singurii care au în spate o ideologie. De dreapta. Valeriu Stoica o exprimă credibil şi unic în peisajul politic românesc în "Reconstrucţia dreptei". Aceasta ar trebui să fie şi ideologia PNL-ului, singurul de acolo care e coerent de dreapta şi foarte aproape de Stoica ideologic este Dinu Patriciu. Restul au ideologia "Jos Băsescu!". Din nefericire pentru PNL credibilitatea politică a lui Dinu Patriciu este minimă tocmai conflictelor cu Traian Băsescu. Ruperea PLD-ului de PNL a adus cel mai mare scor partidelor care-l susţineau pe Traian Băsescu. Unificarea PLD-ului cu PD-ul a adus noul partid la scorurile de dinaintea ruperii. Cele 7 procente aduse de Stolojan s-au pierdut. Este cea mai mare greşeală politică făcută de Stoica, Stolojan şi Băsescu. PLD-ul lua un mare număr din voturile PNL-ului la parlamentarele din 2008. Coaliţia PD, PLD, UDMR trimitea în opoziţie PNL-ul şi PSD-ul şi nu aveam struţo-cămila de azi. E tardiv dar orice face omul poate şi desface. Cel mai interesant grup, tras pe linie moartă.
Grupul fondatorilor PD. Cu Berceanu cel mai reprezentativ. Un grup trecut prin multe. Şi care e singurul capabil să se opună, măcar vocal, lui Traian Băsescu. Au câştigat şi au pierdut împreună. Sunt oameni politici care miros cum bate vântul electoral. Fără scrupule. Au dovedit-o la mazilirea lui Petre Roman. Osatura partidului rezistentă la orice intemperii. Calcă peste cadavre la nevoie.
Grupul tinerilor. Acest grup este opera lui Traian Băsescu creat şi promovat cu scopul contraponderii vechii gărzi. Elena Udrea este reprezentantul. De aici vin problemele. Excelează prin incompetenţă, tupeu, proastă creştere şi probleme cu legea. Aduc în comportament cu cele mai sinistre figuri din PSD.
Grupul veniţilor din societatea civilă. Din naivitate, interes sau pur şi simplu bună credinţă aceştia au intrat în politică, solicitarea intrării a avut ca scop recâştigarea încrederii unei părţi din electoratul pierdut odată cu coaliţia cu PSD-ul. De altfel au fost maziliţi la Bruxelles şi o să fie scoşi ca moaşte la viitoarele alegeri. Nu au niciun rol. Reprezentant Monica Macovei.
Pentru a nu da o mai mare putere unuia din grupuri Traian Băsescu a inventat un personaj fără personalitate ca preşedinte, Emil Boc. Faptul că Emil Boc a acceptat să conducă un Guvern făcut peste capul său este definitoriu. Nu aşa se face un Guvern şi nu ăsta e rolul unui Prim Ministru. Ieri a dezvelit plăcuţe cu noile nume ale vechilor staţii de metrou. Ridicol.
Scandalul Ridzi este un moment dramatic pentru PDL. Talibanii pro Băsescu, mai ales cei tineri, sunt gata să facă orice s-o apere, sunt promovaţi de Traian Băsescu, fac legătura Ridzi-EBa şi consideră că în acest fel fac pe placul lui Traian Băsescu. La capătul opus stau cei veniţi din societatea civilă, ei spun, în limita disciplinei de partid, că scandalul nu este un scandal al mogulilor şi opoziţiei politice ci o lovitură reală.
Grupul liberal, cel mai echilibrat, încearcă salvarea imaginii spre deosebire de vechii democraţi care încep să simtă că le pleacă preşul electoral de sub picioare şi devin vocali cu scopul recuperării vechilor poziţii.
Şi ştim toţi că totul depinde de Traian Băsescu. Care tace. Ce să facă pentru a mai salva ceva din imaginea din prima propoziţie şi a păstra coerenţa partidului? Mai ales că încet, încet, scandalul, real sau nu în această privinţă, se mută spre Elena Băsescu. N-aş vrea să fiu în pielea lui.
Monica Ridzi poate să fie sau să nu fie legal vinovată. Dar sigur a călcat în picioare orice fel de morală. Şi poate şi şansa unui al doilea mandat al lui Traian Băsescu. Pentru că întrebarea de acum este "Unde sunt banii?".
duminică, 5 iulie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
18 comentarii:
nu sint de acord cu asta:
"singurul de acolo care e coerent de dreapta şi foarte aproape de Stoica ideologic este Dinu Patriciu."
Intre Valeriu Stoica si dinu patriciu este o diferenta ca de la cer la pamint, inclusiv in ceea ce priveste ideologia liberala.
nu sint de acord nici cu teoria "calcarii pe cadavre" - ref. grupul berceanu. Nu-l agreez pe berceanu, deci nu-i iau apararea. Dar si in partide vine o vreme cind chiar si liderul trebuie schimbat, daca s-a osificat, daca nu este in pas cu timpul. Acesta a fost motivul schimbarii lui petre roman.
nu cred, vrea sa sper, ca boc nu este lipsit de personalitate. A picat intimplator pe postul de prim-ministru si va face treaba, greu in actuala conjunctura mondiala si foarte greu in alianta cu psd, nedorita de PDL>
sper ca tacerea lui basescu de acum are un scop pragmatic. Iesirea lui din tacere va lamuri lucrurile.
si mai sper ceva: ca banii NU s-au dus la eba. Daca va fi asa, basescu este terminat politic. Definitiv.
vom vedea
Buna ziua.
Traian Basescu trebuie sa inteleaga ca schimbul permanent de contralovituri intre actorii scenei politice romanesti nu a dus la nimic bun si in nici un caz nu va duce nici de acum inainte.
Am citit pe un blog ca una din firmele de la MTS are un punct de lucru in str. Mihaileanu 26. Daca este asa lucrurile se cam leaga extrem de evident cu Basescu. Puteti confirma informatia?
Revin. Scuze.. casa lui Basescu este pe Mihaileanu la nr.2 deci nici o legatura directa chiar daca informatia ar fi adevarata.
@alin O asemenea informatie este puterile mele.
Ori moare magaru',ori crapa samaru' :)
cam greu de categorisit dinu ca fiind liberal, atata vreme cat acum vreo doua luni se plangea ca statul nu intervine in stabilirea preturilor. ca sa nu mai vorbesc de respectul sau pentru ideea de proprietate...
Ultimele lui articole sunt de o dreapta fara cusur aproape. Ma rog, poate nu trebuia amintit, oricum e secundar.
"singurul de acolo care e coerent de dreapta şi foarte aproape de Stoica ideologic este Dinu Patriciu."
Patriciu ramane purtatorul cel mai reprezentativ si de succes al "ideologiei prădării statului" indiferent de ce spune.
De altfel chiar si originala idee a "privatizării justitiei" confirma.
Grupurile din partid sunt corect surprinse.
Dupa ce au dat semne (discrete)de fronda imediat dupa parlamentare, greii peledeului au redevenit ascultatori. Berceanu,unul din cei mai doxati politicieni ai PDL, e suficient de vulpoi ca, dupa ce i-a facut carare grupului din hunedoara,lui Ridzi, acum "sa se delimiteze" constient ca e in pericol sa se parjoleasca.(Ceva mai demult s-a delimitat de alt protejat, interlopul Costel iancu)
Pana acum a iesit "nevatamat" politic din toate subteranele.
In perceptia generala
Dreapta( datorita lui patriciu, vantu &comp ) = stat de prada
Stanga(Vanghelie,hrebenciuc,geoana) hrebenciuc,geoana si multi altii)= stat de asistati si de prada.
Pedeleul incepe sa semene tot mai mult cu ambele.
In conditiile date( alierea cu pesede,"vistieria" golita, criza) a fost un act de curaj pentru Boc sa preia mandatul(Stolojan nu l-a avut)avand in vedere ca o serie de greutati, uriase, erau previzibile din capul locului.
Ca n-au fost destule si au mai bagat si ai casei bolovanii de acum, e alta poveste. Una cu complicatii prostesti si greu de inteles.
Privatizarea justitiei este o aberatie. Dar Vantu are dreptate ca Statul trebuie intarit. E cinic dar adevarat. La noi tocmai din cauza disfunctionalitatii justitiei Statul a ajuns cel mai mare pradator prin inchiderea ochilor si prin detasarea de societate. Statul ucide economia, ucide concurenta, blocheaza productivitatea. Stanga mai adauga o nuanta, blocarea dorintei de a obtine prin munca succes. Combinarea celor doua e o drama. PDL-ul se comporta ca un partid de stanga. Ce cauta fostul PLD in afacerea asta-mi scapa.
adevarul ca e infiorator faptul sunt atat de putini oameni politici de dreapta in romania incat trebuie pus si dinu pe acea lista. oricum, la el e o ipocrizie crasa, trambitand unele idei ale unui liberalism economic dezarmant, dar, in acelasi timp, lasand sa i se vada ideile profunde apartinand unei stangi obtuze (inclusiv ideea ca iesirea din criza se poate face prin marirea consumului - se rasuceste mises in mormant)
sunt de acord cu radiografia d-voastra, mai putin cu aprecierile privind ideologii stoica si patriciu;
stoica e un respectabil profesor de drept civil, dar habar nu are de ideologii politice, desi probabil e o persoana cultivata etc;
patriciu spune niste enormitati (spune si lucruri corecte, cum ar fi demiterea a n% din functionarii publici); oricum patriciu ideologic tine mai curand de corporatismul interbelic decat de liberalism, orice lectura a unui manual de doctrine politice va poate confirma
Indiferent de dovezile din acest caz, asocierea dintre Basescu si Ridzi, la nivelul electoratului, se face.
Prezenta aproape non-stop a lui Ridzi alaturi de EBA, a intarit aceasta asociere.
Mentinerea lui Ridzi in functie, in ciuda evidentelor, intareste si mai mult asocierea dintre ea si Basescu.
Acum, desi celelalte doua partide (PSD si PNL) cer demiterea lui Ridzi, in realitate ele nu vor asta, pentru ca mentinerea ei in functie aduce mari prejudicii de imagine lui Basescu.
"Analistii politici" din fata blocului si de la terase au ajuns la convingerea ca Ridzi il santajeaza pe Basescu pe principiul "tu m-ai pus sa iau banii, tu sa ma scoti" sau "mor cu voi de gat". Nu stiu daca este asa, dar daca oamenii care voteaza ajung sa creada asta, este foarte rau pentru Basescu.
Publicul nu mai are incredere nici in declaratiile politicienilor, nici in justitie. Oamenii isi creaza propriul adevar.
Interesantă analiză ... mi-a plăcut.
ridicarea si decaderea girls of choice***
prin promovarea repetata a unor femei nepregatite profesional, in inalte functii de: presedinte al camerei deputatilor, ministrii,candidat la "pe" si in final parlamentar "pe" :girls of choice: alma miss, nutzi calareatza, ritzi parapantista, eba,sa. dupa cele din trecut: mantale de ploaie, boureanca, lautara,sa, arata lipsa de respect a decidentului ales, teba, fata de cei ce i-au dat votul,la alegeri.
incet,incet dupa demantelarea din trecut,in prezent,ies la rampa cu defectiuni noutatile:parapantista,calareata, miss. urmeaza sa vedem evolutiile viitoare ale intregii pleiade de girls of choice oranj.
Valeriu Stoica se bucura de o mediatizare pozitiva si nejustificata de nici un rezultat concret.
Cel mai longeviv ministru al justiti, nu a facut nici o reforma in domeniu. A majorat salarile magistratilor, ceea ce nu are legatura cu reforma, este mai degraba o masura tipica de a favoriza breasla de care apartine.
Programul PLD mosit de Stoica si Stolojan a fost de o "calitate" execrabila. Nu am gasit nimic demn de a fi luat in considerare.
Nu vad de ce si-ar pune cineva sperante in Stoica sau Stolojan, sau in Macovei ai carei protejati de la DNA nu se pot mandrii cu nici un dosar de mare coruptie finalizat. Dimpotriva procurorii au intervenit si au eliberat pe Haissam, "cel mai mare si singurul terorist" de pe teritoriu Romaniei.
Eu cred ca un mare merit il are Boc, atit in echilibrul din interiorul PDL(unde au fost atatea probleme interne cu toti fitosii), cat si in guvern(n-am auzit nici un ministru PSD sa comenteze negativ la adresa lui).Cred ca el este un diplomat care face lucrurile sa mearga in momente dificile, desi e atit de denigrat de media.Ati vazut cum a evoluat Clujul cat a fost el primar? Nu cred ca un incompetent ar fi putut reusi asa ceva.
Foarte interesanta analiza asupra PD-L ca partid, ma gandeam sa o extind. Intr-adevar, dintr-o chestie care nu parea a anunta mare lucru, s-a ajuns la analize tot mai profunde despre ce inseamna PD-L astazi, precum si grupurile care-l constituie. Puterea in PD-L o au inca baronii PD, cei vechi, asa cum erau ei denumiti de Petre Roman. Insa aceasta putere a lor le este tot mai mult contestata de acel grup al tinerilor condus de liderul Elena Udrea. Va reusi acest grup sa detroneze definitiv grupul baronilor? O intrebare care merita analizata, dincolo de cazul Ridzi-Pitzi.
Trimiteți un comentariu