miercuri, 23 septembrie 2009

Despre relevanţa unui subiect de presă

Cât mi-a fost în putinţă ieri am citit din raportul Comisiei Prezidenţială Pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice.

Subiectul raportului, aici e varianta integrală, este drama demografică şi socială pe care o trăim şi care este doar la început. De o importanţă covârşitoare pentru toţi cetăţenii acestei ţări.

Şi cum tratează presa subiectul? Scoate din context două subiecte de tip tabloid, prostituţia şi drogurile şi face din Băsescu prin ricoşeu un susţinător al drogurilor şi legalizării prostituţiei.

În raport este dezincriminat consumul de droguri şi se pune problema unei discuţii serioase pe marginea legalizării prostituţiei. Iar subiectele sunt colaterale şi neimportante în cadrul raportului.

Un blogger ca mine poate să scrie ce vrea, de la cupletele lui Constantin Tănase la economie computaţională sau dilema prizonierului. O instituţie de presă serioasă trebuie să scrie despre faptele importante care se petrec în ţara. Ce se scrie în raport este relevant pentru societate şi aduce atingere oricărui cetăţean. Şi nu-ţi trebuie 5 zile să faci o analiză a celor 382 de pagini.

Capitolele raportului ating veniturile şi sărăcia, soluţii pentru piaţa muncii, protecţia socială, serviciile sociale, grupurile sociale cu risc de excluziune socială şi dezechilibrele demografice. Concluziile esenţiale sunt:

"Capitolele Raportului au relevat, fiecare în parte dar şi împreună problemele sectoriale şi generale ale sistemului de protecţie socială a României enunţate in introducere:
- lipsa de coerenţă instituţională, de viziune şi de planificare strategică pe baza evidenţelor, absenţa monitorizării şi evaluării ca practici de corectare a sistemului
- ineficienţa, risipa, dezechilibrele bugetelor de protecţie socială
- inechităţile multiple şi flagrante în distribuirea resurselor sociale
- riscurile sociale majore prezente şi mai ales viitoare generate de tendinţele de evoluţie a structurii populaţiei a crizei economice, a unor componente ale sistemului de protecţie socială.
"

Printre propunerile pentru rezolvarea acestor probleme găsim:

"Priorităţile în distribuirea şi redistribuirea veniturilor vor trebui mutate pe familiile cu copii şi pe încurajarea intrării pe piaţa muncii a tinerilor şi şomerilor şi rămânerii pe piaţa muncii a celor aflaţi în preajma vârstei de pensionare."

"O lege unică a salariaţilor bugetari este obligatorie pentru a diminua/elimina inechităţile din sistem...Accentul trebuie pus cât mai mult pe performanţă, indiferent de vârstă: la performanţe egale trebuie acordate recompense egale."

"Trebuie să se interzică prin lege acordarea de drepturi salariale proprii de către fiecare putere în parte pentru ea insăşi şi să se impună un control reciproc si mai ales un control public real al acordării drepturilor salariale şi de pensie. Trebui interzisă prin lege orice aprobare a unor cheltuieli bugetare de pensii sau salarii fără acoperirea bugetară pe termen scurt, mediu şi lung certificată de Ministerul Finanţelor Publice sau de o instanţă de decizie specială privind resursele bugetare. Responsabilităţile individuale ale celor care aprobă acordarea de drepturi salariale, pensii sau alte beneficii fără acoperire financiară ar trebui clar reglementată şi sancţionată."

"Crearea a noi locuri de muncă, creşterea angajabilităţii (siguranţei ocupaţiei) prin cursuri de formare profesională şi învăţare continuă, îndepărtarea barierelor de intrare/revenire pe piaţa muncii."

"Reducerea numărului de pensionari (şi implicit a ratei de dependenţă) şi echilibrarea fondului de pensii, eliminarea inechităţilor din sistem prin reducerea pensiilor aberante (exagerat de mari) şi unificarea sistemului public de pensii."

"Măsurile prioritare în domeniul locuinţei şi locuirii trebuie grupate într-o strategie naţională privind accesul la locuinţe şi condiţii de locuire de calitate."

"Este imperativă introducerea unui sistem de servicii de servicii de asistenţă socială primară cu scop de prevenire a apariţiei şi agravării cazurilor sociale încă de la nivel local. În acest sens este necesară o componentă a sistemului de descentralizare financiară care să faciliteze acest proces şi elaborarea unei metodologii capabilă să sustină contractarea serviciilor sociale si dezvoltarea parteneriatului public-privat, acompaniate de evaluari anuale ale rezultatelor si impactului serviciilor oferite beneficiarilor care să se facă de la nivel judeţean şi/sau naţional."

"În condiţiile unei nevoi ridicate de asistenţă medicală (comparativ cu media UE) este necesară reducerea perioadei minime de contribuţie de la 5 ani ( cea mai restrictivă) din UE la maximum 1 an pentru a reduce riscul excluderii sau pierderii calităţii de asigurat. "

"Dezvoltarea unor unităţi şcolare integrate care să deservească microregiuni rurale prin asigurarea transportului pentru preşcolari şi şcolari, inclusiv la nivel secundar superior. - Dezvoltarea (cu prioritate in şcoli din comunităţi dezavantajate, a unor programe naţionale de servicii educaţionale secundare (de tip after school, consiliere si recuperare scolara a elevilor cu risc de abandon) si angajarea de consilieri şcolari, asistenţi sociali si mediatori şcolari pentru susţinerea copiilor din familii aflate în situaţii de risc."

"O populaţie având o stare de sănătate precară amplifică dramatic resursele pe care societatea trebuie să le aloce asistenţei medicale şi celei sociale, în detrimentul altor nevoi ale societăţii iar gradul de participare la activitatea economică este afectat. Reculul natalităţii şi conservarea unui nivel scăzut al acesteia îşi vor arăta cu forţă efectele economice negative în deceniile viitoare prin accentuarea procesului de îmbătrânire demografică şi deteriorarea raportului de dependenţă economică."

"Cea mai importantă dintre recomandările care emană din aceste realităţi şi perspective este nevoia adoptării unor măsuri coerente care să vizeze diminuarea gradului de deteriorare a situaţiei demografice şi, eventual - pe termen lung - o stabilizare a numărului populaţiei (care nu va putea fi decât mai mic în raport cu cel actual). Cel de-al doilea raport al Comisiei, dedicat riscurilor demografice, va trebui să aducă argumente viabile pentru o astfel de intervenţie."

O concluzie interesantă este aceea că gradul de sărăcie al pensionarilor este sub media populaţiei, ca atare este demagogică continua folosire a "dramei pensionarilor", situaţia fiind mult mai gravă în mediul rural şi în rândul agricultorilor.

Raportul prezintă un tablou crunt al realităţilor româneşti şi propune soluţii, majoritatea fără conotaţie electorală. Transpunerea acestora în practică o să necesite o perioadă lungă de timp şi un Guvern dispus să ia măsuri nepopulare.

Mi-a luat sub o oră să scriu toată povestea asta, s-o copiez de fapt. Dar nu e tabloid. Cum merita abordat subiectul? Recunosc că nu este nici pe departe cea mai bună analiză a raportului, pe care nici nu l-am citit. Am avut sub o oră la dispoziţie, atât am reuşit.

Toată lumea o dă înainte cu drogurile, prostituţia şi Băsescu. Ori nu pricep eu ce e important şi ce nu ori nu pricep ei ce e important şi ce nu. Cred că teama presei de a prezenta subiectele în mod serios este nefondată.

34 de comentarii:

Francesco spunea...

Aceasta alunecare in grobianism si derizoriu este datorata si lipsei unui proiect national, al unei viziuni a Romaniei in viitor de care se fac vinovate in special elitele politice ale tarii.

In plus, se simte acut lipsa unui dialog real pe subiectele importante ale Romaniei, lipsit de invective si de cautarea succesului facil al titlului soc pe pagina de ziar sau pe net.

vala spunea...

traim intr-o tara-tabloid cu un presedinte-tabloid si avem europarlamentari-tabloid...ce e de mirare ca si presa si toate institutiile sunt la fel ?

Dan Selaru spunea...

Nu se poate asa ceva, toata lumea o tine langa cu Basescu si prostitutia sau drogurile. Ce e in raport e mult mai important.

Deceneu spunea...

@Dan - eu nu am impresia ca raportul ar fi un document important.

E o analiza statistica, cu care romanii nu prea suntem obisnuiti, pentru ca in general autoritatile sunt dominate de secretomanie, si pentru ca nimeni nu e interesat sa faca astfel de analize.

Asemenea analize se pot face din datele statistice publicate, si partidele politice cand isi fundamenteaza politicile ar fi trebuit sa le insoteasca de asemenea lucrari.

Raportul semnaleaza fenomene si in buna traditie a superficialitatii romanesti, recomanda la modul general ca trebuie luate masuri pentru schimba situatia, insa nu recomanda masuri concrete, sau sugereaza masuri administrative desi statul are atributii de reglementare.

Se vede ca "analistii" au o gandire socialist-comunista.

Spre exemplu la legea unica a salarizarii pentru atenuarea discrepantelor, unde statul chiar poate lua masuri administrative, se putea prevedea ca functile sa fie platite la nivelul pietei, si daca exista oferta mai buna pe piata pentru o functie, institutia sa poata apela la concedieri si angajari, sau la externalizarea activitatii.

Se putea prevedea pentru functionarii cu functii de conducere ocuparea postului prin concurs cu contract pe durata unui mandat, nu ocuparea pana la pensie, si astfel ar fi facut posibila reimprospatarea corpului functionarilor publicim, si sanse de promovare pentru tinerii instruiti.

Dan Selaru spunea...

Perfect adevarat, dar de aici pe a pedala ore intregi sau kilometri patrati pe prostitutie si droguri e o cale mult prea lunga si tabloida. Se pot extrage concluzii mult mai interesante decat rahatul facut de presa. E o rusine ce face presa, mult mai mare decat calitatea documentului.

Theophyle spunea...

Salut,
Ne-am obisnuit sa citim cum ne dorim noi sa arate un document si nu cum este el de fapt, nimic nu mai poate fi judecat obiectiv in aceasta tara.
Poate dupa 6/12 o sa ne revenim din partizanatul absurd in care traim.Poate nu.

Anonim spunea...

Cel mai probabil un document tradus din engleza si adaptat pe ici pe colo cu date din Romania. Partea cu drogurile a scapat-o din neatentie cel care a tradus si acum tot stafful presedintelui cauta explicatii dintre cele mai hilare pentru a acoperi gafa. Intr-o tara ca Romania, unde drogurile inca nu reprezinta o probelma majora trebuei sa fii tampit sa ceri legalizarea lor.
In al doilea rand, raportul este intr-o contradictie totala cu discursul lui Traienel de acum vreo doua saptamani in care a facut fericitul bilant al celor 5 ani de inteleapta conducere.
Probabil ca ai dreptate in ceea ce priveste 'calitatea' presei dar la ce te asteptai intr-o tara fara justitie, politie si in care furtul de la stat tinde sa devina religie iar prostitutia este cvasi-legala.

Anonim spunea...

Trebuie sa fii un mare prost ca sa zici ca drogurile nu-s o problema in Romania, cand cam jumatate din elevii de liceu au incercat macar odata marijuana, si multi nu s-au oprit la ea.

Anonim spunea...

Nu vreau sa o lungim. Am facut afirmati in conditiile in care in ultimii 5 ani m-am ocupat de acest domeniu al consumului de droguri. Pot sa-ti spun exact unde si ce droguri se consuma. Am vizitat o mare parte din centrele de toxicomani. In comparatie cu statele vestice suntem mici copii. Poti gasi pe net o gramada de studii atat romanesti cat si internationale in care o sa gasesti Romania marcata ca o tzara in care consumul de droguri este o probelma minora dar TRAFICUL spre alte tari o problema MAJORA. Este bine sa ne documentam inainte sa dam cu pietre.

Dan Selaru spunea...

Alo, nu despre asta e vorba in raport.

vio spunea...

Voi chiar credeti ca Basescu nu mai poate de grija poporului?Chestiile demografice sunt aceleasi din 1977,cind mi-am facut lucrarea de licenta in demografie si ma chinuiam sa explic sistemului timpit si obtuz ca prelungirea artificiala a proceselor de divort duce de fapt la scaderea natalitatii.Nici un comentariu nu s-a referit la contextul actual.Scopul raportului este unul pur electoral iar presa "ticalosita" si "untermensch" care nu-l aduleaza pe Basescu scoate fraze din context si il ataca tot din considerente electorale.De ce nu se propun asemenea teme in alte perioade decit cele electorale,sau cind trebuie abatuta atentia de la diferite scandaluri?

Anonim spunea...

Este trist ce se intampla. Referirile la prostitutie si droguri sunt chiar OK ... cu avantaje si dezavantaje etc... nu scrie niciunde ca se sustine legalizarea prostitutiei, ci doar ca asta ar fi una dintre solutii pentru problemele aferente dar care trebuie analizata bine inainte de a o implementa, tocmai pentru ca are si efecte nedorite.
Sunt de-a dreptul penibili cei din presa!

Anonim spunea...

„Un blogger ca mine poate să scrie ce vrea, de la cupletele lui Constantin Tănase la economie computaţională sau dilema prizonierului. O instituţie de presă serioasă trebuie să scrie despre faptele importante care se petrec în ţara. Ce se scrie în raport este relevant pentru societate şi aduce atingere oricărui cetăţean. Şi nu-ţi trebuie 5 zile să faci o analiză a celor 382 de pagini."
cuvântul cheie este aici insttituție de presă serioasă. așa ceva noi nu avem. avem în schimb tabloide și ziare ce încearcă să le copieze succesul. tabloidul nu mai este demult doar un stil de cotidian, a devenit un stil de a fabrica știri, de a denatura și scoate din context informații, de a imbeciliza și arunca în derizoriu. totul de dragul audienței, piatra filosofală a oricărui actor din mass-media. trist, dar adevărat. informarea corectă și obiectivă este lăsată pe seama acelor 1% ce au capacitatea și răbdarea de a apela la sursele originale.

Anonim spunea...

Dar sursa acestei tabloidizari a cotidianului nu cumva se afla tot la Palatul Cotroceni? Dau doar cateva exemple: decizii luate la carciuma, nutzi, boc, gigi becali, bautura etc.
Si pentru a nu da de banuit mentionez ca nu am votat decat o singura data in viata mea: 20 mai 1990, nea Nelu. Dupa ce am realizat rezultatul m-am lasat pagubas.

Dan Selaru spunea...

Acum daca seful statului se arunca de pe bloc trebuie sa facem si noi la fel, ce noi n-avem capete.

Gabriel spunea...

macar cu fenomenele astea doua sa rezolve base o parte din economia subterana ca de existat, oricum stim ca exista...

RazvanM spunea...

Ducerea oricarui subiect de discutie catre derizoriu denota lenea intelectuala.
Din comentariile citite, vad ca sunt persoane care nici macar nu au avut curiozitatea de a citi documentul comisiei prezidentiale si se limiteaza la utilizarea cuvintelor-cheie: "nutzi", "bautura", "scop electoral", "scandaluri", "raportul este o traducere din engleza", "presedinte-tabloid". Jalnic pentru niste oameni maturi, educati si liberi.

Dan Selaru: blogurile sunt o modalitate foarte buna de a face presa, dar si aici ai parte de cititorii/comentatorii pe care-i formezi prin calitatea articolelor.

Dan Selaru spunea...

Mai buni sau mai rai sunt comentatorii mei si fara ei nu-si au rost articolele.

Anonim spunea...

O abordare "rotunda" privind sistemul de pensii, plecand de la textul raportului, trecand prin ceva statistici si formuland o (parte din) concluzie.

M

Anonim spunea...

aici: http://www.apapr.ro/images/stories/materiale/COMUNICATE/2009%2038.doc

Marius spunea...

Raportul este un document oficial si e mai putin important cum il trateaza acum presa. Important este ca s-a facut un prim pas in problema sociala si ca documentul va putea reprezenta un reper pentru evolutii ulterioare. Daca in prezent nu exista un context social favorabil pentru a putea macar discuta problemele drogurilor si prostitutiei, poate ca in viitor datele problemei vor deveni suficient de presante sau mentalul colectiv va suferi modificari care vor permite abordarea acestor doua teme sensibile.

sfwd spunea...

Nu mi se pare deloc de mirare faptul ca presa s-a concentrat pe cele doua chestii. La noi nu se poate gandi sau scrie nimic in afara contextului "pro sau contra Basescu".

Mi se par hilare comentariile politice venite din zona PNL si PSD care ignora raportul, se raporteaza doar la droguri si prostitutie si sunt, absolut toate, de tipul "avem alte probleme mai urgente de discutat". Ceea ce e funny, venind din partea unor oameni care par a se pricepe la orice, dar care nu au auzit de conceptul de multitasking.

In alta ordine de idei, dupa cinci ani de mandat eu cred ca Basescu si-a facut treaba aducand in discutia publica suficiente subiecte pe care altfel lumea le-ar fi ignorat. Chiar si asa, trunciat si folosit ca "arma", raportul asta pune niste probleme la care am vaga senzatie ca majoritatea politicienilor authtoni nu s-au gandit vreodata.

Bilbofil spunea...

Mai intii, nu vad diferenta de principiu intre articolul de blog si cel tiparit. Da, un blog nu trebuie sa fie la fel de cumprinzator ca un ziar, dar la nivel de articol ar trebui sa functioneze aceleasi standarde.

In ceea ce priveste raportul probabil ca in general nu spune lucruri noi - nici cetatenilor si nici politicienilor nu este cazul sa le spui lucrurile noi ci problemele certe -, le spune bine si propune solutii din zona tehnocratica. Cel putin asta este senzatia dupa ce i-am frunzarit sinteza, inevitabil neargumentata si incompleta.

Doar ca raportul este doar un prim pas -care ceva mai cuprinzator si coerent repeta alti mici pasi din trecut - si el trebuie urmat cu necesitate de setul de programe rezultat din recomandari, pentru a nu ajunge la rindul sau sa stringa praf pe un raft.

Programele pot porni si de la un raport imperfect, fragmentar si cu unele concluzii nevalidate, dar trebuie sa adune in jurul lor vointa de actiune a factorilor implicati ("stakeholders"). Daca acestia nu se regasesc in program, programul este inutil sau chiar nociv.

De la episodul comisiei pentru crimele comunismului, creata la insistentele lui Tariceanu, Basescu a nvatat utilitatea unei comisii care sa si ajunga la un raport consistent si a aplicat aceasta tehnica cu succes in domeniile vitale, in care poate pune presiune pe partenerii politici.

Este o noua mina intinsa - prudent - cetatenilor dupa 2007, cind electoratul a evitat sa se implice decisiv in lupta cu "sistemul ticalosit". Este probabil un indiciu ca, indiferent de context, Basescu nu poate iesi din logica electorala.

Ceea ce conteaza insa este ca aceste proiecte s intre efectiv in dezbatere publica, sa nu ajunga doar instrument de presiune in sinul guvernarii asa cum are sa fie in acest moment cazul cu educatia si PSD/Andronescu.

Acest rezultat depinde in primul rind de presa serioasa - inclusiv blogurile, multumesc pentru efortul de documentare, raportare si punere in discutie - si in al doile arind (in al doilea pas) de participarea societatii la dezbateri si la iesirea din strategia plinsului de mila de care abuzeaza castele sociale, de la judecatori la pensionari.

Basescu trebuie acum sa convinga o serie de factori de decizie (eventuali potentiali facgtori de decizie sa mute discutia din "spatele usilor inchise" in piata publica.

Pina atnuci, in alta ordine de idei, inca din decembrie 89, cind inca eram in facultate, sint preocupat de problema pensiei mele in contextul imbatrinirii populatiei si al deturnarii rezervelor: cine o va plati, cit imi va putea plati si cum imi pot imbunatati eu personal conditiile de viata la batrinete.

Francesco spunea...

"Prostitutie si droguri. Cu asta ramanem?" - titlul postarii de ieri a lui Ovidiu Nahoi pe blog. Citez:
"Ca o caracterizare de ansamblu, raportul prezintă, în date si cifre, decalajul imens dintre nevoile unei societăti si resursele sale limitate ( resurse materiale, financiare, tehnologice, umane). Sărăcia, excluziunea, somajul de lungă durată, îmbătrânirea populatiei, fragilitatea fondului de pensii, accesul inegal la educatie, iată numai câteva din marile riscuri cu care România se va confrunta si deja se confruntă."

Mai multe pe http://adevarul.ro/blogs/ovidiu_nahoi/2009/09/22/prostitu%c8%9bie-%c8%99i-droguri-cu-asta-ramanem/

Francesco spunea...

"Prostitutie si droguri. Cu asta ramanem?" - titlul postarii de ieri a lui Ovidiu Nahoi pe blog. Citez:
"Ca o caracterizare de ansamblu, raportul prezintă, în date si cifre, decalajul imens dintre nevoile unei societăti si resursele sale limitate ( resurse materiale, financiare, tehnologice, umane). Sărăcia, excluziunea, somajul de lungă durată, îmbătrânirea populatiei, fragilitatea fondului de pensii, accesul inegal la educatie, iată numai câteva din marile riscuri cu care România se va confrunta si deja se confruntă."

Mai multe pe http://adevarul.ro/blogs/ovidiu_nahoi/2009/09/22/prostitu%c8%9bie-%c8%99i-droguri-cu-asta-ramanem/

Anonim spunea...

Dane, raportul e ok. Dar: a fost scos electoral si nu va avea nicio consecinta. Nici una.
Din cate am citit, solutiile recomandate de autori sunt clar de centru-stanga - social-democrate.Concluziile raportului ar putea fi contra-semante si de Geoana, de acord?
Pe de lata parte, PDL vrea sa se inventeze la dreapta - vezi si discursul lui TB.
Asa ca despre ce vorbim? Ce efecte va avea? Cine il va aplica? Normal ca presa a gasist singurele lucruri senzationale si interesante. Ce vrei sa vanda, statistici? "Ar trebui sa..." -uri vagi?
Cazi in capcana demonizarii presei; nu e o operatie inocenta sa stii.

Dedalus spunea...

Pai, toata lumea scrie rapoarte despre cum si ce ar trebui ALTII sa faca...

Pierdere de vreme.

Anonim spunea...

Ei, m-am uitat si eu vreo doua ore prin raport.

Ca sa-l studiezi bine, sa-l confrunti cu alte rapoarte si sa verifici concluziile ti-ar trebui vreo doua saptamani de munca grea.

Totusi, cateva concluzii:

1. Nu este un raport unitar. De fiecare capitol/subcapitol s-a ocupat cineva si nu s-a mai dezbatut pentru o perspectiva oarecum armonizata. De aceea, este mai bine ca nu are prea multe concluzii adevarate. Concluziile lor sunt mai ales presupuneri si sugestii.

2. Autorii au sensibilitati sociale diferite. Unii releva faptul ca ponderea persoanelor cu handicap este suspect de mica in Romania (3%) in comparatie cu media internationala (10%), altii acuza ca sunt prea multi romani cu beneficii de handicap. La noi, si specialistii scot aprecieri ex-burtis!

3. Cel mai valoros capitol este cel referitor la piata muncii. Este bine documentat si demonstreaza mai bine decat altele si corelatiile. Dar nu destul de bine si pe baze matematice, asa cum o fac altii in raportele lor.

4.Cel mai slab capitol este cel dedicat pensiilor. Deoarece este departe de radacina problemei, autorul are si sugestii ciudate.

5. Majoritatea capitolelor sunt analize oneste ale statisticilor. Nimeni nu insista sa identifice corelatiile tari din subsisteme si sa gaseasca bubele adevarate si solutiile adevarate. O lectura a doua-trei rapoarte ale Consiliului de Analiza Economica de pe langa premierul francez le-ar fi dat si modelul de lucru! Mi se pare straniu sa analizezi starea sociala si politicile sociale si sa nu analizezi veniturile populatiei din perspectiva medianelor si a adecvarii la modernitate a surselor de venit ale populatiei (cu analiza ponderii acestora in PIB si cu compararea cu situatia din alte state europene)

5. Din raport lipsesc contrarapoartele si punctele de vedere diferite. De rigoare pentru asa o treaba importanta! Pe baza acestor documente de analiza critica si de abordare alternativa s-ar fi putut isca si o dezbatere publica. Asa, avem povestea cu drogurile si prostitutia...Jurnalisti specializati in politici sociale nu avem, ei saracii au probleme grave cu limba romana. De ce sa le cerem o dezbatere pentru care nu au echipament intelectual si de cunostinte?

6. Ma irita manipularea concluziilor finale ale raportului. Se recomanda acolo EXACT ACUM sa se adopte legea de salarizare a bugetarilor, EXACT CUM A SCRIS-O GUVERNUL, dar in corpul raportului nu gasim nicio baza informativa sau analitica pentru concluzia cu pricina. Jenant!!!

Dupa ce voi mai consulta niste rapoarte mai profi ( de pe la europeni), si daca tema ramane de interes, voi mai reveni.

Multumesc pentru acest post care m-a stimulat sa lecturez caramida prezidentiala. Seara buna!


casandra

Dan Selaru spunea...

Ma bucur de un lucru, e esential. Putem sa fim de acord cu raportul sau nu, noi aici am depasit prostitutia si drogurile care sunt peste tot. Se poate discuta decent, cu argumente despre un text si despre calitatea lui. Nu demonizez presa, nici pe departe, dar trebuie sa vedem padurea nu copacii. Ca dovada ca ultima mea propozitie e corecta. De fapt asta e esenta. Ultima propozitie.

Cristian Orgonas spunea...

sa fim seriosi, cine este interesat de discutii serioase? :-)
Totusi, cred ca presa a gresit grabindu-se sa arunce cu laturi in TB. Din cate vad citind diversele sondaje online, majoritatea populatiei este de acord cel putin cu legalizarea prostitutiei

Dan Selaru spunea...

Da Khris dar ce e prin raport e tragic in comparatie cu drogurile si prostitutia, sunt palavre, daca ne uitam la varste medie de pensionare de 54 de ani, parca, prostitutia e o gluma. O falsa problema.

Bilbofil spunea...

Chiar daca am dat la o parte drogurile si prostitutia - sau poate tocmai de aceea - ar fi bine sa vedem care este ratiunea raportului.

El a fost intocmit sub egida prezidentiala si vizeaza o serie de probleme pe termen lung ale societatii romanesti. Evident nu este o lucrare de doctorat care trebuie sa aspire la originalitate stiintifica, nici o investigatie de presa care sa dezvaluie lucruri ascunse si nici macar platforma politica a unui partid sau guvern.

Prin tematica si patronaj raportul ar trebui sa isi propuna sa ofere bazele pentru o strategie pe termen lung in materia prezentata. Deci concluziile sale ar trebui sa duca la scopuri si masuri imbratisate de toate formatiunile politice relevante, de "stinga" ori "dreapta", astfel incit sa nu fie abandonate la o eventuala schimbare a formulei de guvernare. Este deci absolut necesar ca la concluziile acestui raport sa ajunga sa subscrie si Boc, si Geoana, si Marko Bela, si Crin Antonescu si, daca se poate, si Vadim Tudor sau macar Becali. De asta concluziile categorice trebuie sa ramina in principal in zona tehnocratica iar, pe de alta parte, el trebuie sa ia in calcul diferite abordari doctrinare.

Nu mai putin important, in elaborarea strategiei ar trebui sa se regaseasca societatea - societatea civila si electoratul - pentru ca problemele evidentiate nu se pot solutiona integral din birourile demnitarilor, ele au nevoie de implicarea activa a tuturor factorilor implicati in plan national. Daca ar fi o lucrare stiintifica ar putea deschide noi orizonturi, ca baza pentru actiune politica acest raport trebuie sa aduca problematica in atentia si la capacitatea de intelegere a acestor factori - cercetatori, manageri din sectorul public/ONG/comercial, contribuabili, alegatori, etc.

Bun. Deci intrebariel care se pun ar fi:
1. Raportul aduce in atentia noastra si ne face sa intelegem datele de baza ale problematicii discutate si ne prezinta solutiile deja disponibile in materie? Mai sint lucruri importnate de adaugat?
2. Cit de posibila este angajarea publicului relevant (a "stakeholder"-ilor) in directiile considerate necesare in raport?
3. Cit de plauzibil este sa se ajunga la un acord de principiu transpartinic cu privire la o strategie pe termen lung construita pe baza acestui raport? Este posbil sa se ajunga la asumarea unui punct de vedere comun cu privire la directiile majore de actiune?
3. Exista resursele necesare pentru extinderea studiului in directii diferite de partide diferite sau - ca pina acum - taote partidele vor dansa dupa unica partitura pe care si-o pot permite din punctul de vedere al expertilor disponibili? Altfel spus, cit de diferite, de "originale" pot fi in mod realist solutiile de implenentare ale strategiilor promovate de partide? Nu este vorba de un exercitiu pur teoretic ce de oameni si fonduri disponibile...
4. Cel mai important, cit de convinsa poate fi societatea civila, cit de mult poate fi sensibilizat electoratul sa urmarasca adoptarea si implementarea strategiei? Ce se poate face pentru cooptarea lor in impunerea unei decizii politice si mai ales cit pot fi convinsi sa puna umarul concret la aplicarea ei?

Cred ca prin prisma acestor intrebari ar trebui discutate constatarile si recomandarile din raport.

Dan Selaru spunea...

Exact astia sunt pasii de urmat, altfel este un document inutil.

Anonim spunea...

Sarut Mina Cassandra,
ai pus punctul pe i.
Sigur ca este bine ca s-a facut raportul , dar era si Mai bine daca se facea bine.
Ar fi trebuit sa fie facut bine pentru ca cei care au lucrat la el aunt cadre universitare si cu siguranta au participat la conferinte si ar fi trebuit sa stie sa faca unul cel Putin la fel de bun ca cele din vest.
Mai bine il lansau peste o Luna, Dar il faceau bine.
Poate data viitoare.