Cea mai bună descriere a istoriei Tezaurului României este aici. Merită citită, e fascinantă. E vorba de un fleac de aproape 94 de tone de aur în monede şi lingouri plus bijuteriile Reginei Maria. Numai averea BNR. Pe lângă multe alte bunuri private. Numai partea BNR face cam 3 miliarde de dolari.
"Acţiunea politico-diplomatică susţinută în vederea recuperării Tezaurului României aflat la Moscova va constitui o prioritate." - Programul de Guvernare PDL-PSD 2009
"Va fi promovată o relaţie pragmatică a României şi a Uniunii Europene cu Rusia, cu accent pe intensificarea legăturilor economice şi stabilirea unor legături mai strânse la nivelul societăţii civile. Ne propunem trecerea la o cooperare concretă, multidimensională, care să valorifice la maximum complementarităţile existente între relaţia bilaterală directă şi cea dintre UE şi Rusia." - Programul de Guvernare PDL-UDMR 2010
Să înţeleg că am renunţat la tezaur odată cu ieşirea PSD de la guvernare? Sau, aşa cum ne-a precizat Preşedintele Băsescu:
"Problema tezaurului romanesc este o problema a istoriei. Desigur, ea are o importanta care atarna greu, dar prioritatea noastra consta in aceea sa construim viitorul plecand de la o abordare pragmatica"
Că tot vorbim de interesul naţional. Ăsta e doar unul din punctele dubioase ale Programului de Guvernare al noului Guvern. Ca să începem anul cu veşti bune.
vineri, 1 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
35 de comentarii:
Asa cum spuneam si in privinta RM: ne-au furat romanii aur cu carele, am platit sute de ani tribut la turci, austriecii au exploatat si ei o gramada, apoi rusi s-au facut ca ploua in privinta tezaurului.
Acum e randul canadienilor sa dea tarcoale aurului romanesc. Din fericire pentru noi, cred ca deja e cam tarziu, iar lucrarile privind inceperea exploatarii nu vor mai reusi sa fie puse in aplicare.
In tezaurul de la Moscova erau 94 de tone de aur. La Rosia Montana sunt 300, dupa alte surse 600 pana la 800 tone de aur. Pe care suntem pregatiti sa le predam in proportie de peste 80% de buna voie si nesiliti de nimeni
din câte am înțeles eu, cea mai mare parte din tezaur s-a dus. și restul oricum n-o să-l vedem în veci. pe ce pune mâna rusu...se cheamă că-i al lui
Din cite imi amintesc eu, fraza care facea referire la tezaur nu a existat in Programul de guvernare inca de la inceput. Documentul din link-ul tau e un draft.
Tot din cite stiu eu (dar tre' sa recunosc ca nu stiu prea multe), rusii sint gata sa ne dea tezaurul dar pe noi nu prea ne incinta conditiile. Asta trebuie investigat, desigur.
Camil are dreptate, mana rusului nu mai lasa ce prinde. Faptul ca te cramponezi pt asta si pierzi o potentiala piata de desfacere e o prostie. Daca astia ar fi destepti ar renunta la tezaur pt 'privilegiul' de a importa gaze naturale pe 30 de ani direct fara intermediari dar de, de unde sa faca si oamenii banuti de niste ferrari pt beizadele sa se plimbe oamenii cu 200 km la ora pe soselele din austria?
lol
B:
Daca astia ar fi destepti ar renunta la tezaur pt 'privilegiul' de a importa gaze naturale pe 30 de ani direct fara intermediari ...
Pai "intermediari" se pare ca se cheama problema si in cazul tezaurului.
Tezaurul a fost pierdut atunci definitiv. Idei de genul "eu il pot recupera", "vom lua aurul inapoi" sint texte tip Vadim Tudor si alti fanfaroni. E tristul adevar dar asta e...
E o naivitate sa crezi ca rusii au pierdut urmele tezaurului (sau ca "s-a pierdut"). Asa ceva nu se pierde, se pastreaza bine, inregistrat, depozitat si eventual secretizat.
Aici nu e vorba de aur, e vorba de toate acele obiecte de patrimoniu, de la biblii vechi, peceti domnesti, obiecte de arta si altele de felul asta. Astea sunt importante. Eu unul nu cred ca au disparut. Exista ele depozitate si inregistrate undeva in Rusia. Nu cred ca Rusia s-ar juca cu chestii din astea, fie ea si bolsevica.
In principiu chestiunea asta nu trebuie data uitarii. Sa presupunem ca tezaurul nu mai e intact, asta nu inseamna ca Rusia s-a spalat pe maini de orice datorie in raport cu noi. Macar ce-o fi mai ramas din el, acele obiecte, ar trebui returnat, sau sa ni se explice ce s-a intamplat cu ele.
Pe mine ma doare sufletul de toate obiectele alea cu valoare istorica si de patrimoniu. Toate s-au dus pe apa sambetei si din cauza cui?! A unor politicieni, care, ca de obicei, se incapataneaza sa nu asculte si alte sfaturi, mai intelepte, ale unor specialisti, experti etc. Politicieni de cafenea si/sau televizor, asta-i ghinionul acestei tari. Si nu-i exclud nici pe Bratieni din aceasta specie.
Povestea e geniala, Blank, bancherul, s-a milogit de Bratianu sa nu trimita tezaurul.
Eu unul nu inteleg logica asta - sa renuntam la tezaur, ca nu mai e, gata. Niciun om serios si niciun stat serios nu gandeste in felul asta. Imi pare rau dar daca abordam asa problema or sa ne ia si 10 tezaure, nu doar unu.
Chestiunea tezaurului e cel putin un avantaj intr-o strategi de negociere cu Rusia in subiecte importante. Abordarea asta, da-l dracu de tezaur ca nu mai e, e culmea prostiei. Daca gandim asa vom continua sa fim o populatie si nu o natiune cu cetateni care mai si gandesc (nu doar de azi pe maine) in viitor si mai au si ceva cultura si valori in creier.
Da, Blank, expertul, specialistul, zice de trei ori aceeasi chestie "nu trimitei tezaurul in Rusia", plus ca aduce de fiecare data si argumente, dar politicianul nostru o stie pe-a lui, n-ai ce-i face.
al doilea pargraf nu neaga deloc problema tezaurului, nu stiu de unde ai scos povestea asta. o relatie normala cu un stat nu inseamna ca punem pe taraba chestia asta in speranta ca schimba ceva. oricum rusii au spus de multe ori nu, te duci tu cu sapa la oaste pt asta? din cite stiu partenerii liberalilor erau extrem de hotariti in a spune nu povestii si poti citii si cedarea de 'bun simt' facuta de iliescu in negocierea insulei serpilor prin anii 90.
Eu intreb care e pozitia Statului fata de tezaur. Punct. Ce treaba are Nea Nelu sau liberalii. Nu sunt la putere nici unii nici altii.
d-lor, chestiunea aceasta a tezaurului este prea incinsa pentru nivelul de informatie care poate fi accesat de noi. mie mi-a fost indeajuns vestea ca intr-o intalnire de mare taina Hrebenciuc s-a intalnit la Hotel Hilton PENTRU A NEGOCIA CU RUSII SA RESTITUIE TEZAURUL PRINTR-O FIRMA IN CARE, PE LANGA ALTI RUSI , ESTE SI EL ACTIONAR. asta ca sa stiti ca bateti campii degeaba. dan selaru ar trebui sa stie asta.....
Eu intreb care e pozitia Statului fata de tezaur.
Pai. Pai. Pozitia statului fata de tezaur e scisa in tratatul semnat in 2003. Adica in anexe. Adica e cum spunea Basescu: e problema istoricilor. De ce nu il intrebi pe acad. Ioan Scurtu cum stam?
Romania trebuie sa faca toate eforturile posibile pentru a recupera tezaurul sau ce se mai poate din el. Nu se renunta la asa ceva, indiferent de suma despre care e vorba. E o chestiune de principiu; te-ai angajat sa pastrezi ceva o perioada, apoi il returnezi.
Romania a avut o datorie veche catre Suedia mult mai mica si suedezii ne-au tot batut la cap pana le-am platit inapoi datoria.
Domnle Selaru,
Se vede treaba ca nu v-ati facut o documentare serioasa asupra acestui subiect. Daca ati fi facut-o ati fi aflat anumite aspecte care v-ar pune cel putin pe ganduri. Iata cateva din ele:
1) Nu sunt 94 de tone de aur, ci 72 de tone. Asa a declarat prof. Ioan Scurtu, cea mai importanta autoritate in materie, el fiind seful comisiei mixte in problema tezaurului;
2) Tezaurul nu este "averea BNR", cum spuneti dvs, ci "proprietatea privata a BNR", conform Protocolului de predare - primire, semnat de BNR in decembrie 1916 cu reprezentantul guvernului tarist. Ceea ce inseamna ca BNR nu este proprietarul INTREGULUI tezaur, ci doar partial. De fapt, conform arhivelor oficiale, existente chiar la BNR(!), doar 2,4 tone de lingouri de aur reprezinta "averea BNR", iar restul de 91 de tone de aur nu sunt altceva decat monede istorice de aur. Aceste 91 de tone de monede de aur au fost colectate de BNR, in noiembrie si decembrie 1916, de la alte 20 de banci private, existente pe piata romaneasca din acea perioada. Ele apartineau persoanelor si firmelor private si nicidecum nu erau "proprietatea statului roman", cum am aflat noi toti din vorbele politicienilor romani. Astazi nu mai exista supravietuitori sau mostenitori ai acestor 91 de tone de monede de aur si nici acele banci private care le-au predat catre BNR.
Continuare ...
3) Valoarea actuala a Tezaurului (ma refer doar la cele 91 tone de monede istorice de aur si la cele 2,4 tone de lingori de aur), valoreaza astazi undeva in jur de 10 miliarde de Euro si nu "cam 3 miliarde de dolari", cum spuneti dvs. Valoarea asta ridicata este confirmata chiar de specialistii romani si straini in numismatica.
4) PSD - ul a stiut foarte bine pe ce s-a bazat atunci cand, in decembrie 2008, a propus in programul de guvernare PDL - PSD introducerea acestui proiect de recuperare a Tezaurului. Motivatiile PSD - ului erau bine documentate si argumentate, cu documente originale provenite de la Administratia Prezidentiala de la Kremlin si de la diferite institutii guvernamentale ale Federatiei Ruse. PSD - ul a insistat pentru pastrarea acestui obiectiv in programul de guvernare, dar PDL-ul nici nu a vrut sa auda si au facut tot ce le-a stat in putinta ca sa elimine aceasta "actiune politico-diplomatica" propusa de staful PSD. La acest punct sunt foarte multe probe si dovezi, dar nu e loc in acest "comentariu" de asa ceva.
Continuare ...
5) Presedintele Basescu chiar a renuntat la tezaur, desi partea rusa i l-a oferit de cel putin 3 ori in mandatul sau de Presedinte. Prima oara, in aprilie 2005, cand Guvernul Federatiei Ruse l-a anuntat oficial pe Ambasadorul roman la Moscova, Dumitru Prunariu, ca "partea rusa solicita sa se formeze o delegatie romaneasca, din care sa faca parte reprezentantii autorizati ai BNR, dar si ai altor institutii romanesti, in vederea inceperii discutiilor concludente privind finalizarea < componentei de metale pretioase, proprietate a Regatului Romaniei >". Nu trebuie uitat faptul ca rusii denumesc "tezaurul nostru" ca fiind "componenta de metale pretioase", iar faptul ca ei mentioneaza ca proprietar "Regatul Romaniei" este de inteles, fiindca in 1916 Romania era un regat. A doua oara a fost in august 2005 cand doi delegati ai Moscovei s-au prezentat la doamna Elena Udrea, pe atunci Sefa Administratiei Prezidentiale, cu o oferta scrisa si inregistrata oficial la registratura Cotroceniului, oferta care prevedea restituirea Tezaurului. A treia oara, in noiembrie 2007, cand partea rusa a transmis o oferta catre BNR, prin care solicita, inca o data, ca o delegatie a BNR, a Parlamentului si a altor institutii, sa se deplaseze la Moscova si sa semneze Protocolul de retrocedare. La toate aceste trei oferte ale Moscovei nu s-a raspuns niciodata !
6) Ati intuit foarte bine ca "asta e doar unul din punctele dubioase ale programului de guvernare al noului Guvern". Probabil ca cineva din acest Guvern "s-a scapat" cu vreo aluzie, fata de dvs sau un colaborator al dvs. Sigur ca aceasta problema a tezaurului se va rezolva in curind. Asta este evident ! Numai ca depinde cine o va rezolva si, mai ales, cum o va rezolva ! Fiindca ea nu mai este de mult o problema "de interes national", ci ... una de interes privat ! Aici este cheia, iar anul acesta vom afla cine "va fi abilitat" sa rezolve problema. Ia ghiciti, cine are cele mai mari sanse "sa concluzioneze problema retrocedarii Tezaurului" ?
Domnule Toma cititi articolul si o sa vedeti ca am dreptate. Vorbiti despre al doilea transport, nu de primul.
In 2007 Isarescu i-a dat un document Presedintelui Basescu din care reiesea existenta la Moscova a tezaurului.
In 2004 Talpes a solicitat 12 monede din prima lada a primului transport ca dovada de buna credinta. Le-am primit conform listelor originale. De atunci e liniste.
Domnule Selaru,
Isarescu i-a predat Presedintelui Basescu, in 9 martie 2007, un dosar voluminos, in care, printre alte documente referitoare la oferta rusilor de retrocedare a tezaurului, mai erau si adresa Parchetului arondismentului Roterdam, din cadrul Ministerului Public din Olanda, adresa nr. KLR-U-2006037713, din 18 decembrie 2006, semnata de procurorul L. van der Steen-Jeninga, adresata Ministerului Justitiei din Romania, prin care Ministerul Public olandez solicita "predarea unui inscris" adresat Guvernatorului BNR, domnul Mugur Isarescu. Intrucat Ministerul Justitiei din Romania nu a raspuns in termenul legal, de pana la 24 noiembrie 2006 (era vorba de mai multe adrese oficiale, trimise de o firma de avocati din Haga, Olanda, catre Mugur Isarescu, prin care BNR era rugata sa primeasca documentatia de restituire a "componentei de metale pretioase a Tezaurului component") Procuratura din Olanda a solicitat sa i se restituie documentele respective. Din surse olandeze am aflat ca Ministerul Justitiei din Romania, prin adresa nr. 1.734 din 9 ianuarie 2007, semnata de domnii Florin Razvan Radu, director general si Vivian Onaca, Director Adjunct in cadrul Directiei "Drept International si Tratate", au restituit Procurorului olandez "cererea de asistenta judiciara nr. KLR-U-2006043350 din 28.12.2006, si actele judiciare anexate, privind pe destinatara Banca Nationala a Romaniei, prin reprezentantul sau legal Guvernator Mugur Isarescu, cu precizarea ca nu este posibila solutionarea cererii susmentionate ..."
Singurul om din Romania care putea lua decizia de a se accepta oferta rusilor de a ni se restitui tezaurul era presedintele Basescu. Isarescu a primit, intre 1994 si 2009, cel putin 12 oferte de retrocedare, toate provenind de la Moscova sau de la institutii de stat sau banci si firme private, romanesti, germane si olandeze, care aveau acceptul Moscovei pentru aceasta actiune de retrocedare, in conditiile in care partea rusa nu a pretins nici un comision, nici un avans si nici o predare mai putin decat cantitatea de 93,4 tone de aur, fata de cele 72 de tone de aur pe care prof. Ioan Scurtu le solicita !?! Adica, mai pe intelesul tuturor, rusii vor predarea integrala a celor 93,4 tone de aur, iar oficialii romani cer doar 72 de tone !
Refuzul Ministerului Justitiei din Romania de a prelua actele de restituire a Tezaurului de la Parchetul din Olanda a dus la informarea Presedintelui Basescu, care a facut acea vizita la BNR, tocmai pentru a cere informatii suplimentare. Decizia lui Basescu a fost sa se respinga oferta Moscovei !
Stimate D-le Dan Selaru,
Este cazul, timpul si locul sa vorbim despre Tezaurul de la Moscova şi pentru asta vă felicit. In 1934, în Editura “Cartea Românească”, autor Mihail Gr. Romaşcanu ( fost şef serviciu Studii al BNR, în perioada 1930-1940 ), a apărut cartea TEZAURUL ROMAN DE LA MOSCOVA, o carte întocmită pe bază a 48 de documente autentice, acte şi protocoale încheiate între Guvernul Rus şi Guvernul României, Decrete regale, Hot. ale Com. de Ministri, corespondenţe oficiale,etc, deci foarte veridica si documentată.
Se arată în această carte-document: împrejurările, necesitatea punerii in siguranta, hotaririle luate de CM, protocolul, inventarul meticulos al Tezaurului pentru fiecare transport efectuat si valoarea estimativa( 1916-17 vagoane, 1917-24 vagoane), delegatiile oficiale, modul de preluare , depozitare si sigilare.
Cartea subliniaza si valorile inestimabile ale patrimoniului romanesc care au facut parte din Tezaur si care nu pot fi platite cu tot aurul lumii.
Cu siguranta, toate acestea sunt arhicunoscute si nu trebuie sa insistam in detalii. Acestea exista si sunt indiscutabile!
Ceea ce trebuie facut, acum si nu alta data, tinand cont ca suntem europeni, este sa punem in discutie, cum trebuie si unde trebuie, obligatia restituirii !
Ceea ce s-a “facut” pana acum fiind de neinteles si inacceptabil, din orice punct de vedere am privi . De altfel, de fapt nici nu s-a facut ceva serios in contextul dreptului international ! Oare, de ce ?!
Oare, de ce, nici familia regală nu a facut ceva serios si pana acum pentru recuperarea bijuteriilor Reginei Maria, estimate atunci la 7.ooo.ooo lei aur ?!
Ca cetatean al Romaniei, imi exprim indignarea pentru lipsa semnificativa de implicare a guvernelor ce s-au succedat la conducerea tarii pentru rezolvarea corecta a unei situatii indubitabile de restituire patrimoniala, ce dureaza, iata, de 93 de ani !
Si tot ca cetatean al acestei tari, cer cu tarie ca cei indrituiti sa-si faca neintarziat datoria de sluji cu adevarat aceasta tara !
Oare, cer prea mult ?!
Sper, d-le Selaru ca nu va veti opri aici in demersul Dv pertinent si veti insista mai departe pana la capat. Fiindca trebuie mers pana la capat !
Cu deosebita stima,
ing. Mihai Caba
Vocea mea este practic lipsita de orice putere. Am scris despre afacerea Sterling de 6 sau 7 ori, nu s-a intamplat nimic. Asa ca nu va asteptati sa ne spuna un reprezentant al Statului ceva. Dar am de gand sa intreb obsesiv cateva lucruri printre care si situatia Tezaurului.
Domnule Selaru,
Referitor la solicitarea domnului Talpes, din decembrie 2004, de a se preda de catre rusi cele 12 monede de aur, provenite din prima lada din primul vagon al primului transport din 1916, ca o dovada de buna intentie a Moscovei, trebuie precizat ca nici Administratia Prezidentiala, nici BNR-ul, nici SRI-ul si nici o alta institutie romaneasca nu au mai dorit sa le primeasca ! Monezile au fost aduse in tara in iunie 2005, dupa ce au fost depozitate intr-un birou notarial din Madrid ! Pana la urma, cu chiu cu vai, reprezentantul rusilor a reusit sa le predea Ministerului Culturii si Cultelor, Muzeului National de Istorie a Romaniei, in data de 6 martie 2008. Interersant este insa ca reprezentantul rusilor a solicitat aprobarea Ministerului Culturii pentru a preda si restul de pana la cantitatea de 93,4 tone de aur catre Muzeul National de Istorie a Romaniei, dar Ministerul Culturii, prin semnatura ministrului Adrian Iorgulescu, a refuzat aceasta actiune, prin adresa nr. 952 din 26 martie 2008, motivand ca " Ministerul Culturii si Cultelor nu este abilitat sa aprobe predarea restului de monede si lingouri de aur, in consecinta, nu va putem sprijini in nici un fel in acest demers" !!! Oare ce se mai poate comenta dupa acest raspuns transant ?
Mai exista povestea din 2003, nu stiu cat de adevarata, cand pentru interese private a negociat Haissam si Iskandarani. Ceea ce e cel putin dubios ca sa nu spun incredibil.
Nu trebuie renuntat la Tezaur pt. o abordare "pragmatica" a relatiilor cu Rusia. Si intre noi si Rusia nu problema Tezaurului este cea ma "delicata".
Iar daca sunt adevarate informatiile ca rusii ar fi oferit in anii 1994 2000sicat se scrie in comentarii mai sus, atunci este cert ca rusii au pus niste conditii inacceptabile, daca aceste oferte au for refuzate. Altfel acele oferte nu ar fi fost refuzate... Nu trebuie renuntat la nimic din drepturile noastre pentru alte avantaje ipotetice. Ruiinu dau inapoi nimic decat constransi. Va veni si vremea aceea, dar ei, rusii, trebuie sa stie, ca nu renuntam. Chiar daca acum nu apare nimic concludent in programul de guvernare.
Se intampla lucruri care nu sunt spuse publicului.
Nu, aici gresiti, de fapt incurcati lucrurile. Omar Haissam si Zaher Iskandarani nu au negociat niciodata retrocedarea Tezaurului ! In schimb ei au fost rugati de Ion Talpes, in perioada 1995 - 1997, sa ajute la transformarea unei garantii bancare, in valoare de 1 miliard USD, emisa de fosta conducere a Bancii Comerciale Fortuna SA BUcuresti, in favoarea Bancorex si cu avalizarea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Aceasta garantie bancara se baza pe valoarea de 1 miliard USD a Tezaurului nostru de la Moscova (asta era valoarea oficiala, atunci, a aurului),iar BNR, ca titular al Protocolului de predare din decembrie 1916, a fost cel care a confirmat (si a aprobat) tranzactia respectiva. Actiunea aceasta era menita a salva de la faliment Bancorex-ul, care nu mai avea lichiditati. Isarescu avea deja pe masa lui, inca din octombrie 1994, protocolul semnat de partea rusa si ... Ion Talpes, prin care se stabilise ca rusii sa predea tezaurul printr-o banca privata, cu capital ... american (sic !), ce urma sa se infiinteze in Romania. Banca s-a infiintat in iunie 1995, cu actionari americani, cu capital american, dar provenit din ... Tezaurul Romaniei ! BNR-ul nu numai ca stia de acest lucru, dar, tocmai pentru a controla bine lucrurile, si-a transferat trei oameni in Consiliul de Administratie al Bancii Fortuna, din care doi erau executivi ! Avalizarea efectuata de Isarescu pe garantia bancara de 1 miliard USD, emisa de Fortuna Bank, era ... ilegala, fiindca ea nu avea aprobarea Presedintelui Bancii Fortuna si nici acceptul partii ruse, asa cum prevedea Protocolul din 1994. Tocmai de aceea Mugur Isarescu primise in 30 decembrie 1995 mandat de arestare ! Numai ca pe 1 ianuarie 1996 Iosif Boda, pe atunci ambasador al Romaniei la Berna, l-a sunat pe presedintele Ion Iliescu si l-a rugat sa anuleze imediat aceasta actiune fiindca " ar fi un dezastru sa-l arestezi pe Guvernatorul Bancii Nationale, intr-o perioada de criza profunda a Romaniei". Revenind la Omar Hayssam si Zaher Iskandarani, trebuie precizat ca 59 de deputati din fosta legislatura au solicitat formarea unei comisii de ancheta parlamentara, care sa verifice si implicarea celor doi sirieni in afacerea Tezaurului. Puteti accesa urmatoarele 2 site-uriale Camerei Deputatilor, pentru informatii exacte:
http://www.cdep.ro/bp/sedinte.steno?ids=126&idp=3480
http://www.cdep.ro/bp/docs/F24395/cerere%20grup%20PRM%20si%20PC.pdf
Daca veti citi cu atentie cele doua documente de pe site veti incepe sa intelegeti mai multe...
O ultima precizare: comisia nu a primit niciodata aprobare de a se constitui !!!
Da, revelator. Cred ca e momentul sa intrebam ce e cu Tezaurul.
Pentru cei care au timp si interes sa se documenteze mai bine, iata cateva linkuri, care va pot face o imagine mai ampla privind subiectul Tezaurului, un subiect "fierbinte", care va exploda in 2010:
http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/culegere-de-texte-privind-relatiile-romano-ruse-50380.html
http://b-info.com/places/Bulgaria/news/97-12/dec04.rfe
http://www.rompres.ro/journal.php?c=&p=13
http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/monitoring/36672.stm
http://www.cadranpolitic.ro/default.asp?nr=47
http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=90520
http://www.gardianul.ro/transilvania/index.php?pag=nw&id=120287&p=curiozitate-de-parlamentar-presedintele-basescu-dat-in-judecata-de-deputatul-iriza.html
http://www.libertatea.ro/stire/afaceri-dubioase-in-contul-tezaurului-219344.html
http://www.nymagazin.com/pdf/nr577_Controverse_Tezaur.pdf
http://www.nymagazin.com/pdf/nr581_Controverse.pdf
http://www.nymagazin.com/pdf/nr590_Controverse.pdf
http://www.nymagazin.com/pdf/nr590_Dezvaluiri.pdf
http://assembly.coe.int/Documents/WorkingDocs/Doc02/EDOC9459.htm
http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/WorkingDocs/Doc02/EDOC9459.htm
http://2007.informatia.ro/Prunariu_Am_primit_ordin_scris_de_la_Ungureanu_sa_nu_abordez_problema_Tezaurului_-231775
http://www.ziua.ro/display.php?id=198336&data=2006-04-21
http://www.ziua.ro/display.php?id=196128&data=2006-03-21
http://www.ziua.ro/display.php?id=198393&data=2006-04-22
http://www.ziua.ro/display.php?id=198884&data=2006-05-04
http://www.ziua.ro/display.php?id=199891&data=2006-05-19
oau si eu.
btw, foarte siropos schimbul de replici din februarie-mai 2009 intre MAE roman si rus lol. problema istorica e intepenita la nivelul existent in anul 1921. adica sintem datori (din punctul de vedere rus) pentru izmenele in care am luptat la Marasesti.
Nu-mi e clar deloc ce se intampla. Am sa citesc.
daca as fi in locul lui basescu si al lui boc as incerca cu cu orice pret sa iau inapoi tezaurul romaniei.a fost dat spre pastrare RUSIEI la primul razboi mondial, si pastrat a fost. Nu este vorba de 5 lei , este vorba de 17 - 18 vagoane de tren pline cu aur , lingouri de aur , monede si alte alte bogatii care apartin statului ROMAN. Daca ar intra tezaurul in posesia ROMANIEI am iesi fara dar si poate din criza. Va dati seama kum ar arata ROMANIA cu atatea tone de aur ?? FOarte foarte multe investitii in infrastructura , promovarea deltei dunarii s.a. Cand deschideti televizorul ce vedeti ? Irinel se desparte de moni - Pepe se desparte de oana Ce ne pasa moua de ei ?? Piticul ala de boc 1,50 m e mult , nu l-am auzit in viatza mea vorbind de tezaurul romaniei ,nu mai spun de vanghelie, care nu stie sa vorbeasca , ce sa mai vorbim de elena udrea . dc la TV nu se vorbeste de acest tezaur foarte important pentreu visteria tarii??? Inchipuitiva cu atatea vagoane de aur daca ar mai fi criza in romania .
Draga Anonim,
in tara asta ar fi criza orice s-ar intampla, iar prin inapoierea tezaurului, nu s-ar intampla nimic nou in aceasta tara. Decat ca poate si-ar mai baga si in acel tezaur cineva mana. Ca asa sunt cei de la guvernare: vile, masini, trai bun si nesimtire... E pacat totusi ca este al nostru si pe `noi` ne doare in cot de aceasta problema. Sincer am impresia ca BNasescu `coace` ceva si cu problema asta... O zi buna
Trimiteți un comentariu