sâmbătă, 10 iulie 2010

O declaraţie curioasă

Declaraţia lui Mugur Isărescu, asta, e mult mai importantă decât tot ce spune Băsescu sau Boc.

Mugur Isărescu se alătură Guvernului chinez care îndeamnă populaţia să cumpere aur şi argint.



De ce acum când aurul are preţuri astronomice? Unii spun că aurul este viitoarea bulă care se va sparge.

În orice caz, dacă aveţi de gând să cumpăraţi ceva mai bine cumpăraţi argint, e mai abordabil şi în mod clar preţul nu e supraevaluat. Istoria ne spune că raportul preţurilor este de 1 la 16, acum este de peste 1 la 60. Aşa că, ori creşte argintul, ori scade aurul şi argintul rămâne pe loc.

Nu e bine să cumpăraţi de pe stradă, monedele sunt aproape toate falsuri chinezeşti. Mai bine cumpăraţi mici bijuterii de argint de la magazinele care vând aşa ceva. Dacă nu ştiţi să-l recunoaşteţi nu cumpăraţi nici de la târgurile oficiale Se pot cumpăra lunar zdrăngănele de argint. Cine ştie?

E de preferat să vedem bijuteriile de prin casă, de argint sau aur, ca o posibilă monedă. Oricum rămâne o necunoscută. Ce l-a apucat pe Guvernator să vorbească, pentru prima dată, despre altceva decât leu ca investiţie?

PS N-am magazin de zdrăngănele, nu fac reclamă nimănui.

30 de comentarii:

Lars spunea...

Eu cred ca a avut spion la iesirile noastre la bere. Maine-poimaine incepe sa vorbeasca si de programul lui Varujan. :)

Dan Selaru spunea...

Base avea si l-a pus pe Mugurel sa dea pe goarna din intelepciunea noastra. Ne lucreaza astia pe noi "falanga spalata si frezata a PNL".

Pongo spunea...

S-au mai ars unii cu declaratii de genul "euro ajunge 6 lei!". Acum ca moda cumpararii de euro a trecut trebuie sa intram intr-o noua isterie cu aurul.
Sa indemni populatia sa faca schimbari de bani intr-o perioada asa de nebuloasa este mai mult decat periculos. Poate sa o faca un blogger, un ziarist, un nimeni ca mois, dar ditamai guvernatorul e cam aiurea. Poate se cere si asta schimbat.

Unknown spunea...

daca nu bate si moneda e neserios.
sa ma duc pina la viena sa cumpar mi-e lene.

E o rusine ca nu batem moneda de aur si argint. Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu.

Dan Selaru spunea...

Corect! Inca o data, sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!

skortzy spunea...

@Claudiu: se bate destula moneda din aur si argint: http://coins.ro/comemorative/monede-comemorative-2010.php

@all: Mi se pare gresita interpretarea declaratiei guvernatorului ca fiind un indemn pentru o investitie in aur (de argint nici macar nu a pomenit - filmuletul cu argintul chinezesc chiar nu are nicio legatura cu sibiectul). Declaratia a venit doar pentru a contrazice aberatiile cu plecatul aurului.

Unknown spunea...

skortzy: alea sint numismatice.
nu sint de investitie. daca vrei sa dai 100 de euro pe gram de aur... n-ai decit

Peter spunea...

Eu unul, am ocolit metalele si actiunile pentru investire. Am preferat timbrele vechi romanesti, emise anterior anului 1930. Pentru cine se pricepe, este o afacere extrem de buna, cu un randament superior oricarei alte investitii. Din cauza crizei, multi colectionari ajung sa vanda la preturi absolut nesemnificative. Povestea este ca nu trebuie luata in seama nicio lista "oficiala" de preturi a intreprinderii de stat, care nu are nicio legatura cu piata reala. Din pacate, pentru necunoscatori nu este o solutie, sunt destui cei care s-au pacalit.

skortzy spunea...

Iese cam 200 de lei gramul de aur :)

Pentru investitie, gandeste-te ca in conditiile actuale ale legislatiei romanesti avem asa:

pret oficial aur: cca. 128 lei
acciza 10%: cca. 12.8 lei (posibil sa se fi scos - nu sunt sigur)
TVA 24%: cca. 30 lei

Ca urmare, astazi BNR nu poate vinde gramul de aur cu mai putin de 170 de lei (157 daca s-a scos acciza).

Pongo spunea...

@Peter: Stiintza are intotdeauna o valoare.Un necuoscator e normal sa se parleasca.

@skortzy: Piraeus anunta ca vinde cu 161 gramul de 99k. Nu stiu daca mai sunt si alte taxe daca vrei sa cumperi efectiv, nu cred ca ar trebui sa fie.

Pe de alta parte, acum mai multi ani (vreo 10 la numar)un domn important din industria bijuteriilor imi spunea ca romanii nu au voie sa detina aur. Era dupa revolutie si , guess who era guvernator BNR...

Flavian spunea...

Mai bine mai tarziu decat niciodata...

Aur, ferme si petrol

Ce sa faci cu banii ?

Lamuriri despre dolari si aur

mihaela spunea...

'Unii spun ca aurul este viitoarea bula care se va sparge'. Care unii domnule Obiectiv? Un link ceva ca sa ne lamurim si noi cei ce va citim? Merci

Anonim spunea...

Pongo, cu scuzele de rigoare pentru ca pun o intrebare al carei raspuns e aparent cunoscut de toata lumea (in afara de mine, adica) -- ce-i ala aur de 99k?
In rest, ca s-o fac pe desteptul, activele in care investesti iti spun cine esti. Investesti in ceva sau altceva in functie de cum (pre)vezi viitorul.
Daca esti optimist si crezi, asa cum imi zicea deunazi un prieten, ca omenirea are un viitor stralucit, iar criza actuala si cele viitoare sunt doar niste neplaceri pasagere, atunci aurul, argintul (si cu atat mai mult timbrele, arta in general) sunt investitii excelente. Masinile vechi si boarfele de firma, inca si mai bine.
Daca, dimpotriva, esti un dooomsayer, ca mine, te uiti in oglinda, iti tragi singur doua perechi de palme (pana nu ti le trage viata) si te intrebi -- "Bai, pana la urma de ce-i tabloul asta, sau timbrul asta -- sau chiar aurul si-argintul -- atat de valoros? In ce consta valoarea acestor lucruri?"
Si constati ca, in afara de faptul ca sunt (foarte) rare, dar (in cazul Au si Ag) nu chiar atat de rare incat sa nu se poata forma o piata, de fapt nu valoreaza mai nimic.
Timbrul e o bucatica de hartie in care nici macar o tigara nu-ti poti rula.
Tabloul, la fel, o carpa mazgalita, despre care multi fac comentarii de 10-100 de ori mai savante decat ar fi insusi autorul in stare sa faca.
Au si Ag, niste metale dragute dar care, cu exceptia unor aplicatii de (relativ) inalta tehnologie, sunt mai putin utile decat ultima tinichea.
Asa incat, daca iei in serios bunaoara un articol de pe HN/TOTB (conform caruia dezastrul asta ecologic din Golful Mexic, marca BP, risca sa aiba un efect ecologic comparabil cu acela al grozaveniei care-a provocat disparitia dinozaurilor), ajungi la concluzia ca aurul (sau argintul, sau timbrele, sau arta, sau multe alte "active de rezerva") nu-ti tine nici de foame, nici de sete, si-n general nu prea are nicio valoare decat una "de imagine".
Cat despre dl. guvernator, ce sa zic, de-a lungul a doua decenii de guvernorat domnia sa n-a prea vorbit mult si nici degeaba, asa incat si chestia asta trebuie sa aiba un talc. C-o fi tezaurul, c-o fi China, c-o fi Rosia Montana, nu stiu...
Atata doar ca indemnurile domniei sale au fost, de regula, paguboase pentru cine le-a urmat, la fel cum, daca tragem linie, s-ar putea sa constatam cu surprindere ca politicile BNR in acesti 20 de ani n-au fost nici pe departe atat de folositoare tarii pe cat ar vrea d-nii Isarescu, Vasilescu & Co sa credem.
Dar, deh, "facts vs fiction", cum ar zice americanu', e un exercitiu care a fost dintotdeauna descurajat in Romanika.
Asa incat, in cazul de fata, nu m-as uita la ce zice popa, ci la ce face popa.
Dl Isarescu ne zice de aur si de lei, dar domnia sa si-a tras o podgorie care valoreaza, cred, de zece ori mai mult decat banii pe care-i economiseste, patriot cum il stim, in lei (asta ca sa nu mai pomenim faptul ca, la urma urmelor, din pozitia domniei sale, ce altceva ar fi putut spune decat ca leul are viitor de aur, economisiti, baieti, in lei etc.???).

skortzy spunea...

@Pongo: Bijutierul respectiv ti-a spus o aberatie.

Ca fapt divers, fix acum 10 ani, Isarescu era premier, iar guvernator (interimar) era Emil Ghizari.

La Piraeus parca mai este o taxa suplimentara care se plateste o singura data. In plus, la Piraeus, daca optezi pentru livrarea fizica a lingourilor, nu le mai poti vinde tot lor :)

Anonim spunea...

tot ce spune Băsescu şi Boc

Buna asta, nici nu mai citesti articolul...Incercam cu verbul "a fi"?

Dan Selaru spunea...

Boc nu are opinii, e corect, poate nu gramatical.

Anonim spunea...

OK, acum inteleg, scuze.

alex@formidabilii.org spunea...

Nu inteleg, adica nu vad logica investitiilor in aur in acest moment. OK aurul poate fi o protectie contra (potential) inflatiei, insa e o protectie partiala doar, se rateaza profituri potentiale prin blocarea banilor in aur.

Ca regula, nu se cumpara pe o piata "incinsa" (cu marje mari de profit pentru vanzatori).

PS: Piraeus vinde aur la 161RON gramul. Asta le garanteaza un profit de cel putin 10-15%, lichid cert si incasat imediat. Ma opresc cu comentariile, asemenea rata a profitului e imensa.

ioan spunea...

Mugur Isărescu se alătură Guvernului chinez care îndeamnă populaţia să cumpere aur şi argint.

Aceasta concluzie nu este justificata de nici o fraza din articolul respectiv. Nici macar aluzia cu frica de cocosei din anii '50 .

Comentatorii au acceptat rapid ca Isarescu chiar a recomandat orientarea catre aur si s-au aruncat la speculatii detaliate asupra oportunitatii, preturilor etc., flavian s-a executat dand linkuri. Speculatia s-a legitimat devenind premisa pt. alte chestii ulterioare.
Ce sa spun, felicitari dlui Selaru :)

Pongo spunea...

@anonim: corect, 99% puritate.
De acord si cu ce spui tu, pana la urma "agonisirea " e o chestie de incredere. E unul m-am gandit ca tot ce ar fi posibil sa imi cumpar ca bunuri de folosinta indelungata sunt vandute intr-o anumita moneda. Si nu m-am gandit acum, ci mai demult. Sigur, un investitor ar putea maximiza capitalul propriu intr-un mod eficient, nu e insa cazul meu.

Skortzy, ma indoiesc, tipul nu era un oarecare. De fapt mi-a povestit ce lobby facea si unde.

Asta e ordonanta care legifereaza detinerea: http://www.metalepretioase.ro/legis/OUG%20190%20din%202000.pdf

dupa cum vezi e din 2000. Intre timp a fost abrogata odata dupa care iar repusa in functie in 2002 :
http://m.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?ida=26487

Probabil Taica nu intelegea cum e cu poporu' si auru. Cel putin omul mie asa mi-a spus

Omul respectiv nu era "un "bijutier. Era tatal lor :)

Dan Selaru spunea...

Guvernul chinez spune poporului sa investeasca in aur si argint. Isarescu sugereaza investitiile in aur. Restul e ce crede fiecare. Eu intreb, de ce aceasta sugestie?

skortzy spunea...

@Pongo: Daca populatia nu putea detine aur, atunci cui le erau destinate monedele din aur emise de BNR in 1998 si 1999?

Anonim spunea...

sincer, eu nu o inteleg pe asta:

http://www.mediafax.ro/economic/isarescu-dobanzile-la-depozite-sunt-destul-de-ridicate-chiar-prea-generoase-6525100

oricum as calcula, mie imi ies real-negative in 2010 (am luat ca fraieru' de buna marirea TVA la 24%, dar acum il aud pe basescu ca cica nu e chiar asa, sa ne mai gandim)
pe de alta parte, eu nu am fost guvernator de banca centrala timp de 20 de ani, poate imi scapa mie ceva

Anonim spunea...

@Dan: e posibil sa se vrea scaderea presiunii pe euro sau sa ia mai multi marafeti Banca nationala daca incepe sa cinda ceva aur din rezerva sau sa incerce sa scoata de la saltelele romanilor ceva cash.
Bineinteles, e posibil ca toate cele trei ipoteze de mai sus sa fie niste prostii cit mine de mari :)

Pongo spunea...

Skortzy, e o diferenta intre aurul prelucrat si ala lingouri. Din cate imi aduc aminte era vorba despre aur brut sub forma de lingouri. Oricum, insasi gandul ca o lege atat de abrogabila (cum s-a si intamplat de altfel!)care ar putea readuce mizeria aia de lege din 1978 ma face sa consider aurul in romania riscant. Avem "antecedente" sa sa zic asa.
Bine, antecedente avem si pentru valuta firmelor....dar asta e alta discutie.

Pongo spunea...

Dan probabil le pasa de popor:) Iar in ipoteza asta poate Isarescu stie ce urmeaza.

Dan Selaru spunea...

:-) Sa aiba ce nationaliza mai incolo poate.

Dan Selaru spunea...

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/2010-06-21%20IE%20Special%20Report%20GOLD.PDF

Un raport interesant.

Dragos Popa spunea...

alex: la banca cu pricina mai sunt niste detalii de luat in seama. in speta, acum cateva luni cand m-am interesat am aflat ca daca vrei sa vinzi aurul inapoi catre banca, n-ai voie sa-l scoti din tezaurul bancii dupa cumparare, platesti o taxa de 0.1% din valoare (lunara) pt depozitare si mai ales, daca vrei sa-l vinzi, banca ti-l cumpara la un curs intern. ultima oara cand am verificat, spreadul buy-sell era peste 25%.

Anonim spunea...

In gura lu Mugurel nu se afla decat mici incercari de manipulare! Daca ati avea vreo 50-60 de ani, scoala facuta la stat si ai ceva banuti pentru pensie, declaratia iti pica la fix! Schimbi repede ceva Euro si bagi in Aur (ia statul TVA 24% ia) cine iti vinde? Mergi la BNR! TI-l depoziteaza tot ei!

BNR este garantul bancilor ticlosite si face orice sa ii protejeze! A vrut BNR sa sara un pic cursul, a si iesit Mugurel cu declaratia de avere in care apare ca el detine EURo. Acum ar vrea sa refaca declaratia cu Aur... curat murdar coane Fanica.