vineri, 29 octombrie 2010

Trezoreria americană şi proverbe româneşti

“The Treasury sold $10 billion of five-year Treasury Inflation Protected Securities at a negative yield for the first time at a US debt auction.” - Bloomberg

Frica de hiperinflaţie e aşa de mare că oamenii preferă să piardă o jumătate de procent din bani dar să-i mai aibă peste 5 ani. Speranţă iluzorie. Să sperăm că n-o să fie hiperinflaţie. În Ungaria preţurile se dublau în 15 ore.

Dacă cineva sănătos la cap crede că în faţa unei inflaţii de o asemenea magnitudine nişte hârtii mai garantează ceva atunci nu e sănătos la cap. Vreau să văd dacă o asemenea hârtie cumpără o pâine.

Mulţi se întreabă, ce ne priveşte pe noi? Un dezastru economic în US conduce la o turbulenţă generală. Avem 10 miliarde de dolari în BNR în bonduri ale Federal Reserve. Care se evaporă dacă US ajung la hiperinflaţie. Dacă se întâmplă, China pierde aproape toţi banii agonisiţi din truda miliardului de muncitori. Iar asta poate conduce la o prăbuşire a producţiei chineze care este total dependentă de importurile americane. Fără dolarii americani China nu-şi poate asigura importurile energetice şi de aici un posibil colaps economic. Exporturile europene în China sunt majore, fără ele Europa, cu noi cu tot, intră, la rândul ei, în colaps economic. Plus alte efecte colaterale.

Să nu ne închipuim că toată lumea e la fel de afectată. Brazilia este un exemplu, are o componentă a exporturilor mică în PIB, are o agricultură înfloritoare, are excedent comercial. De aici. Noi n-avem bani şi n-avem agricultură performantă. Dar avem un alt avantaj, agricultura de subzistenţă ne poate salva. Oricum acolo se va ajunge. Fiecare o să-şi mănânce varza din propria grădină. O spune Alvin Toffler, nu eu (nu e cea mai bună sursă dar toată lumea copiază de la sursa originală).

Ce e trist în toată povestea asta este că americanii s-au bătut pe hârtiile Trezoreriei, au fost cerute de peste 2 ori mai multe. Şi de multe ori de ceea ce-ţi e frică nu scapi.

20 de comentarii:

Unknown spunea...

relax. america o sa fie in picioare mult timp dupa ce dashtaptii astia din ioropa o sa o ia razna.

de ce? they got guns! d-aia. si legea falimentului. si la ei proprietatea e sfinta, nu ca la alti liber cujetatori, la care e optionala....

http://www.nytimes.com/2010/10/28/world/europe/28spain.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

Stoie spunea...

Era prin anii 60 un economist care teoretiza ca orice stat a carui moneda devine etalon modial se va confrunta cu o hiperinflatie la un moment dat. Am cautat dupa el, dar al naibii sa fiu daca am gasit.

In conditiile in care ratingul real al USA acum ar trebui sa fie sub cel al Greciei din cauza datorie publice, situatia pare o bomba cu ceas.

Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...

Vezi daca nu citesti zvonurile legate de China... :)

Cica in acest moment chinezii vor si au puterea ca impreuna cu nemtii, rusii plus inca doua-trei tari sa garanteze dolarii aflati in circulatie in exteriorul americii pentru a crea un fel de sistem paralel si o moneda internationala care sa nu mai fie la mana unui singur stat, posibil chiar garantata in metale pretioase.

Ideea e tocmai de a preveni colapsul total al finantelor mondiale atunci cand americanii se vor recunoaste faliti in mod oficial. Asteptam noutati dupa alegerile americane si G20-ul din 11 noiembrie sa vedem cat de reale sunt zvonurile... :)

Dan Selaru spunea...

De unde ai tu zvonurile astea, da si tu un link :-).

Flavian spunea...

Am dat ieri pe la mine cate ceva... :)

A inceput usurel cu stirile oficiale aici sau aici si aici.

Apoi baietii au continuat cu zvonuri de genul asta sau asta.

Eugen Popp spunea...

Da, dar de economia Americana (de existenta ei), depind foarte multe alte tari. Nu ar fi in interesul lor ca America sa se prabuseasca complet, iar China si Rusia nu vor sa inlocuiasca dolarul cu euro ca doar ar schimba un stapan cu altul. Mai degraba vad o devalorizare moderata a dolarului dar prabusire cam greu ...

Flavian spunea...

Pai nu vor inlocui dolarul cu euro. Vor inlocui probabil dolarii din exterior cu o moneda garantata de mai multe tari sau de metale pretioase. Astfel dolarii aflati in posesia americanilor vor putea fi inflationati fara a afecta restul de tari iar america va trebui sa-si rezolve problemele in loc sa exporte criza in alte parti.

Partea de economie sanatoasa, cercetare si industrie pe care o mai au va supravietui, pentru ca aceea ajuta intr-adevar lumea. Buba mare la ei e wall-street si acolo trebuie facute operatiile ce se amana de atata vreme. Din acest motiv tranzactiile cu marile corporatii financiare americane sunt oricum partial blocate. Chinezii au refuzat deja la plata anumite rahaturi obtinute din jocurile cu derivate si asigurari.

Iar prin 2008 chinezii am inteles ca au cerut plata in aur fizic, moment in care s-a intamplat figura cu tungstenul, deci cred ca s-au cam saturat de atatea belele.

Flavian spunea...

Si daca tot vorbim de sanatatea economiei americane: "Imminent Big Bank Death Spiral"

neamtu tiganu spunea...

Daca treaba se-mpute exista intotdeauna solutii, mai un act terorist, mai o actiune preventiva...

Dan Calistrate spunea...

Din contra:
Riscul principal pentru americani este de deflatie, nu inflatie. Manevrele recente ale lui Bernanke, acest asa zis quantitative easing, sint facute cu intentia de a crea inflatie pe termen scurt pentru a porni economia si a reduce somajul. Stiu ca pare contra intuitiv dar e foarte dificil de creat inflatie in acest moment.
Faptul ca inflation protected treasuries yields sint la -0,31% (http://www.ustreas.gov/offices/domestic-finance/debt-management/interest-rate/real_yield.shtml) si regular treasuries sint la +1.17% (http://www.ustreas.gov/offices/domestic-finance/debt-management/interest-rate/yield.shtml), ambele pt 5 ani, inseamna ca expectatia de inflatie pe urmatorii 5 ani este de numai1.48% - foarte mica (sub targetul de 2% al Fed-ului).
Deci, in loc sa primesti 1.17% nominal, primesti -0.31% + change in cpi (consumer price index). Care-i problema?

Flavian spunea...

Dane, prin deflatie catre hiperinflatie. TM. :)

Dan Selaru spunea...

Asa sa fie Dane, pui bani in afacerea asta? Ca te stiu destul de bine. :-) Nu pui.

Anonim spunea...

Aaaa, stimati laureati ai premiului Nobel pentru economie, pana la trezoreria americana, inspectia FMI in Romania a gasit niste mici surprize (bagati degetele-n prize). Adicatalea, dupa ce a taiat Boc cu coasa pensii si salarii nesimtite, nici vorba de economie la bugetul statului. Bajetii de la FMI au gasit cheltuielile pe septembrie si octombrie, DUBLATE. Adica, pe intelesul laureatilor Nobel in economie, s-a taiat, s-a mai luat si din banii imprumutati si totul S-A FURAT! Pentru cine mai avea indoieli in legatura cu programul economic al PDL. Sper sa vad de peste ocean falimentul general al rahatului astuia de tara. Eventualele opinii cum ca ar fi fost investitii justificate si plata unor datorii mai vechi ale statului trebuie sa se contrazica nu cu mine ci cu mister Jeff care este extrem de ingrijorat ca romanica ii va da teapa si va fugi in Antile cu banii.

Dan Selaru spunea...

Boc fuge la Rachitele si se baricadeaza in sala de sport. Base fuge cu barcuta. Jeff se uita lung. :-)

Anonim spunea...

Cica Mister Jeff asta nu stie romaneste si nu inghite gargara d-aia cu "noi suntem de dreapta si mogulii este rai, daca vin minerii ce ne facem..." Cica asta intreaba doar "My money, where is my money, you fucking dwarf"?

Anonim spunea...

Sorry, mister Dan, server error, not my fault. My server, where is my old good server?

Dan Selaru spunea...

np

Tudor spunea...

Eu nu vad o mare catastrofa daca 'pica' dolarul, cu exceptia problemei petrolului. Aici de fapt e buba, ca multe tari depind de importul de petrol si asta e de obicei tranzactionat in dolari. Dar si asta se poate schimba..

Pe urma, am o intrebare: de ce exista rezerva BNR, daca nu pentru garantarea ca Romania nu da faliment, adica e capabila sa faca plati in continuare? Din cate stiu, emisia de moneda depinde de PIB, nu de rezerva. Deci daca pica dolarul iar multe tari cu banca centrala isi pierd peste noapte o parte din rezerva nationala, asta inseamna ca isi pot continua activitatea economica folosind monedele proprii sau locale si rezervele de aur. O economie locala bazata pe aur si euro cred ca ar merge in tarile din Europa. Oricum Europa a mai pastrat ceva din baza de manufacturi pe care a avut-o, spre deosebire de SUA, deci dependenta de China e ceva mai redusa.

In privinta comertului, chinezii cred ca fac deja pasi ca sa impuna un model nou de tranzactii, care nu se bazeaza pe dolar. Este vorba de intelegeri bilaterale comerciale prin care partile contractante isi recunosc reciproc monedele de schimb. Uite asa apare o rezolvare si dolarul poate deveni inutil.

Flavian spunea...

Ei, normal ca BNR exista ca sa poarte de grija bancilor nu a noastra... :)

Iar petrol oricum n-o sa mai tranzactionam ca pe vremuri, productia a intrat deja in declin si trebuie sa scoatem de la naftalina alternativele.

Alea reale, nu moristi aiurea pe tarlale sau oglinzi solare la suprapret.