Crin Antonescu a reuşit ceea ce nu a reuşit Traian Băsescu. Să ducă PNL în derizoriu. Asocierea cu Dan Voiculescu este fatală, a pierdut cel puţin 10 procente din electorat. Un idiot.
Trebuie repede dată o lovitură de partid, din păcate nu ştiu cine e capabil de aşa ceva. Dacă în 6 luni nu pleacă actuala conducere aduc PDL-ul într-o situaţie la care nu spera. Să câştige alegerile.
Pentru România este o dramă. Pentru că nu mai există nicio alternativă între demagogia PDL şi cea PSD. Practic FSN este acum şi stânga şi dreapta. Ion Iliescu o să moară câştigător. Urmaşii sunt pentru totdeauna la putere.
E una din cele mai triste zile din istoria României. După moartea PNŢ avem acum moartea PNL. Brucan nu a avut dreptate.
Există o grămadă de cetăţeni turmentaţi în momentul ăsta. Eu sunt unul dintre ei. Pentru că nu mă reprezintă nimeni.
E nevoie de un nou partid liberal.
miercuri, 5 ianuarie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
167 de comentarii:
Aşteaptă puţin, se pregăteşte Albă-ca-Zăpada. Va avea cu siguranţă şi o componentă liberală :D
Glume proaste.
Hotărăşte-te, eşti turmentat sau nervos?
B
Băi, voi românii aveţi o idee fixă, vi s-a stricat bibilica. Vaaai, avem nevoie de un nou partid liberal, avem nevoie de o nouă dreaptă, etc. etc.
AVEM NEVOIE DE O NOUĂ CLASĂ POLITICĂ. DE O NOUĂ REVOLUŢIE CU UN ALTFEL DE PUNCT 8, CARE SĂ BLOCHEZE ACCESUL LA PUTERE TUTUROR CELOR CARE AU FĂCUT POLITICĂ ÎN ULTIMII 21 DE ANI.
Atât. Dar tocmai de-aia e imposibil. Pentru că, dragi români spălaţi pe creier, o loviluţie sîngeroasă (aşa cum ne-ar trebui) NU este posibilă în sânul UE. De când lumina răsare de la Bruxelles avem MAI PUŢINĂ suveranitate naţională decât atunci când răsărea de la Moscova! (Nu ne mai fură ruşii, ca în 45-58, ne fură francezii (gen GDF Suez), nemţii, italienii.)
Puteţi să vă căcaţi voi câţi neo-liberali vreţi, asta n-o să schimbe nimic.
Ai noroc ca nu sunt suficient de nervos ca sa te sterg, Hai la revolutie, cum spui tu, nu vezi cat de ridicol esti. Cu cine? Da SMS, la 3 si-un sfert e Revolutie.
Fireşte că n-ai cu cine să faci revoluţie. De-abia de strângi de un flashmob.
Dar bine că nu eşti mneatale ridicol, auzi tu, un nou Partid Liberal! Şi mai ce? Cârnaţi care să cadă din cer? Morgan Freeman pe post de Dumnezeu?
Sa stii ca Morgan Freeman nu e o optiune deplasata. E chiar rezonabil.
Pe mine PNL-ul a incetat sa ma reprezinte (de fapt am incetat sa mai am eu sperante de la PNL) cand l-am auzit prima oara pe Crin Antonescu vorbind.
Avem nevoie de inca 3 partide trimise acolo unde e PNT-ul ca sa inteleaga si clasa politica treaba cu "doctrinele", cu "unitatea de mesaj", cu "platforme program" etc.
S-au unit 2 etatisti, Voiculescu si Patriciu, sa faca alinta de dreapta? Tradare, tradare dar s-o stim si noi.
Pai o stim.
Nu cred ca din asta o sa castige PDL foarte mult, ci doar o sa piarda PNL prin absenteismul unor votanti de-ai lor, inclusiv eu. Asta inseamna ca de fapt in 2012 va castiga PSD, mai clar decat se astepta si va avea drum liber catre guvernare. Nu cred ca PDL poate sari de 20%, au si eu destui prosti care sa-i ajute.
Suntem deja doi :-).
eu propun sa se uneasca toti bloggerii in jurul unui viitor candidat (actualmente inexistent desigur) si sa-i faca o campanie asidua pe net... urmatoarele alegeri vor avea record de neparticipare deci cu atat mai mult vor conta cele 2 mil de voturi de la internauti...
nu e sf...e doar foarte greu... in ceea ce priveste viitorul candidat e suficient sa fie un necunoscut cu carisma si care sa fie greu atacabil in trecutul lui
toata treaba e la fel de SF ca si situatia in care in toamna lui 1985 Steaua si-ar fi propus sa castige Cupa Campionilor...si in mai 1986... surpriza!
sunt 7 milioane de persoane in Romania cu acces la internet si care-l folosesc macar saptamanal... imens
hai...ne miscam si noi mai cu talent? :)
Baga persoana si daca e credibila eu trag in tot ce misca, ne trebuie un independent.
pai putem incepe cu o "leapsa" pe cat mai multe bloguri prin care sa se propuna un posibil candidat... ar fi de preferat cineva care a mai aparut prin media dar cu subiecte neutre nu politice... nici bogat nici sarac
o sa dureze cateva luni sondajul...dup-aia sa inceapa promovarea... timp ar fi...
E chiar interesanta propunerea.
PS
da' iti dai seama ca ar trebui sa apara sondajul pentru cautarea candidatului si pe astea? : http://www.trafic.ro/vizitatori/bloguri/saptamana
Varujan Pambuccian
in principiu sustin!
dar are un mare defect: e deja om politic... nu's convins ca e bine...dar poate ma insel
sa incepem cu sondajul mai bine...
eu il pregatesc acum pe minusculul meu blog...
dar sa fim optimisti!!
pambuccian e ok, dar nu-i verde aka neaos
next please
A Hatos
nici Obama nu e alb... fa te rog o propunere... nu o critica
multumesc
Cinic vorbind PNL avea nevoie de o televiziune. Nu de alta dar ca sa nu ia calea PNT ului. Sigur, calculelele e posibil sa fi supraestimat adaptabilitatea personalitatilor votantilor liberali. Care prefera probabil sa fie iar condusi de prosti si hoti decat sa isi ude chilotzeii.
Adica preferi pe unu ca pambuccian care sustine la putere niste hoti cu 30% din voturi decat un candidate liberal. Sa fim seriosi.
Baga propunerea.
Pongo
fara indoiala ca ai dreptate... macar in principiu...dar intelege te rog ca nu esti constructiv
o propunere fa...numai una ..
please!
Propunerea evidenta in conditiile actuale electorale nu poate fi decat Isarescu sau Antonescu. Dar amintiti-va cum l-au facut bucati televiziunile pe Isarescu data trecuta. Si nu pt ca nu era cel mai bun.... Asa incat, daca vreti un presedijte pe care sa nu il mai puna vantu ca ultimele doua dati, lasatii pe astia sa asigure o televiziune. Patriciu nu e capabil sa o faca. E prea preocupat sa arate cat de bun si echidistant e.
Sigur, mai e solutia monarhiei constititionale. Pe care i-o putem cere lui Antonescu. Regele Mihai e mai bun decat toti la un loc. Si ca om si ca om de stat.
propuneti pe omul politic care a realizat si/sau a sustinut si/sau a facut sa devina realitate cea mai reformista lege de pana acum.
@Pongo: parerea mea este ca faci aceeasi greseala ca Crin. Supralicitezi Televiziunea ca arma politica.
Mai ales cand jumatate din electorat a votat impotriva Televiziunii - cu tot bombardamentul mass-media.
Politica nu se face la televizor. Basescu a demonstrat asta acum un an, castigand cu Antene, Realitaea si TVR impotriva sa. qed.
Crin e fascinat de jucaria asta cu televizorul si mesajul servit direct in sufrageria omului. Asa crede el ca functioneaza politica, bazandu-se strict pe faptul ca "are replica", vorbeste bine, are dictie de prezentator, e orator (incontestabil e). Nu e de ajuns sa ai mereu o replica inventiva pe buze. O sa fie noul Gigi, pana o sa-i oboseasca pe toti.
Hai, ganditi-va care e cea mai reformista si moderna lege iesita pana acum de la Monitorul Oficial. De aici va puteti alege cu un candidat la presedintie.
Br3b, baselu cu televizoarele a castigat poporu. Cu ajutorul lor. Inclusiv cu circul facut in ziua confruntarii.Destul de subtil si complicat, ca deh el trebuia sa fie victima, iar "mangafaua" votanta era cu ochii cat cepele.
"Chop"ul la adversar a fost facut daily basis, adversarul celor doi din finala fiind crin. Pt ca daca intrau cu el oricare pierdeau. Cam cum a fost cu Isarescu. L-au bagat la "si altii".
Iar daca stai si te uiti, astazi din toata miscarea asta a iesit prost psd ul. Cred ca e si nitica panica acolo acum. Pt ca e posibil ca pe antene sa treaca ei la "si altii".
Printr-un gest absolut dezgustator, dar perfect previzibil, PNL a cazut in derizoriu, batand din nou palma cu socialistii, doar de dragul unor farame de ciolan. Macar socialistii dinainte pretindeau ca sunt "de dreapta". Politica e curva, dar pe vreme de criza a ajuns sa practice tarife de dumping, cu toti nespalatii, exact ca una de pe varianta.
Dupa parerea mea, cea mai buna solutie la momentul actual este formarea unei miscari care sa atraga voturile nemultumitilor, iar dupa ajungerea in parlament sa obstructioneze sistematic absolut toate masurile etatiste, socialiste si autoritare ale potentialului guvern. Liberalismul autentic nu poate fi nici etatist - cum a fost PNL de-a lungul intregii sale istorii, nici socialist, neo-feudal sau conservator. Liberalismul prin definitie nu poate fi decat opus mijloacelor politice, coercitive prin definitie, avand ca si lumina calauzitoare libertatea absoluta a individului, si dreptul sau la proprietate. In consecinta, ideea unui nou partid politic liberal este una profund schizoida.
Cea mai buna solutie in momentul altual este, in mod paradoxal un partid ... antipolitic. Doar un astfel de partid poate fi cu adevarat liberal!
@Alex Nicolin:
Idealizati liberalismul. Dintotdeauna liberalismul a fost de stanga. Eminescu ii numea "rosii" - stiti, rosul socialistilor.
PNL-ul de azi vrea invatamant centralizat si care sa conserve clanurile din invatamant, vrea sanatate de tip socialist, iar in spate sa fure cu firmele - vezi "licitatiile" lui Nicolaescu, vezi miile de santiere deschise de Aelicopteritei, in locuri unde nu sunt copii si acum se inchid scolile alea cu miile. PNL-ul nu vrea descentralizare in sanatate, nu vrea descentralizare in educatie... PNL-ul nu vrea absolut nimic de dreapta. Daca stiti ceva de dreapta sustinut efectiv, nu din vorbe, de PNL, spuneti.
Cetateanul Dan e turmentat sau nervos ca si-a dat seama abia acum cu cine a votat? :)
Nu va mai jucati aiurea de-a leapsa. Efortului financiar pe care il fac partidele actuale trebuie sa-i opuneti ceva pe masura. Un candidat credibil? Credibil sa ce? Sa faca legile si sa guverneze ziua, iar noaptea sa judece procese de coruptie?
Daca intr-adevar credeti ca Romania merita efortul, va trebui sa sacrificati ceva mai mult decat 20 de minute pentru o postare pe un blog. Pe partea cealalta a baricadei se lucreaza 24/7 cu finantare serioasa.
@Anonim [01:39]
Nu idealizez in niciun caz liberalismul autohton, de factura "progresista", ci sunt un adept al liberalismului clasic, care are putine puncte comune cu ceea ce trece la noi sub numele de liberalism. Am spus destul de clar ca sunt opus majoritatii pozitiilor expusede PNL de-a lungul istoriei sale - protectionismul, centralismul, ingineria sociala, afinitatea pentru "echitate sociala" toate aceste concepte dragi "liberalilor" americani.
Datorita unor astfel de curente politice, denumirea de "liberal" a cazut in desuetitudine, fiind inlocuita de cea de liberarian, aparuta initial in America pentru a desemna liberalismul de factura clasica. Asa cum am spus mai sus, afinitatea ideologica dintr PNL si "liberalii progresisti" americani este insemnata. In consecinta, as putea reformula, pentru mai multa claritate, expunerea de mai sus, inlocuind termenul de "liberal" cu cel de "libertarian".
Din pacate pe scena politica romaneasca joaca mai mult socialisti, asa ca o abordare de tip tabula rasa, asa cum propunea un comentator, ar fi cat se poate de binevenita.
Multi pnl-isti (ma refer strict la electorat) au inghiti cu greu si au reusit sa uite cat de cat de mazilirea Monei Musca . Si aici va atrag atentia ca multe femei au fost nemultumite de ceea ce PNL a facut cu Mona Musca. Cine e casatorit, stie bine ca in 99% din cazuri, sotul preia opinia politica a sotiei si in doar 1% din cazuri e invers.
Deci, abia uitand episodul Musca, acum a aparut Crin si nu numai ca a facut alianta cu cel mai notoriu turnator al Romaniei dar a mai si declarat, ritos, cum ii place lui, ca trecutul lui Voiculescu este o problema mult prea mica pt a fi luata in serios.
Ei bine, cu aceasta declaratie Crin a pierdum de 2 ori mai mult decat ar putea sa-i aduca vreodata Antenele varanului.
Basescu nu trebuie sa miste nici macar un deget pt a desfiinta PNL. De asta se ocupa Crin, personal. Si o face cu sârg!
2006:
"Noua ne este suficient faptul ca exista un angajament, faptul ca exista un nume conspirativ, si mai ales, atitudinea pe care astazi, in 2006, d-na Mona Musca o are”, a declarat Crin Antonescu important sustinator al sanctionarii deputatului liberal. "PNL a dovedit ca este un partid antisecurist si anticomunist”, a adaugat acesta.
2011
"Cred că a venit vremea să nu ne mai jucăm cu ficţiuni, să nu mai luăm de bune toate poveştile pe care fie domnul Lăzăroiu, fie domnul Cristian Preda, fie alţi filozofi ai dreptei, cu ghilimele, ni le povestesc. Eu înţeleg că domnului Cristian Preda, de pildă, sau domnului Valeriu Stoica le vine uşor să se ocupe la nesfârşit de povestea de la CNSAS a domnului Voiculescu în condiţiile în care nu au avut curaj să sufle o vorbuliţă împotriva colaboratorului Securităţii Traian Băsescu şi a altor securişti, ofiţeri cu acte în regulă din jurul lui. Dar eu nu cred că sunt condamnat, eu sau altcineva din PNL, să rămânem prizonierii acestei logici", a spus Crin Antonescu.
Pe bune: Hurezeanu; In gluma: Simona Ionescu.Sau invers.:D
PS. Prop 2 La economie: Ioan Cezar CORÂCI
Preşedintele UGIR-1903.
ok cu Hurezeanu... pe bune
(nimeni nu-i perfect)
Mai sunt aproape 2 ani pana la alegeri. Timp suficient pentru a cauta si promova o valoare liberala nu un PNL-ist. Cu un efort colectiv cred ca putem face asta; avem nevoie de o strategie clara, obiective realiste si avem sanse mari :) Va ajut cu tot ce pot (desi sunt IT nu jurnalist sau blogger de profesie )
Nu este nimic neobisnuit. In Romania se realizeaza aliante pe care le credeai imposibile cu o zi inainte. A se vedea alianta PDL-PSD, dupa ce in statutul PDL a existat o clauza ca nu vor realiza niciodata o alianta cu PSD, iar cu cateva zile inainte, in plina campanie se "porceau" unii pe altii.
A se vedea si alianta D.A., formata la acel moment dintr-un partid de stanga PD (prezent in Internationala Socialista) si unul de dreapta PNL.
Sau cand PUR, actual PC, a fost adus pa guvernare in 2004 ca sa se realizeze coalitia de guvernare. Atunci am aplaudat cu totii, doar era pentru binele tarii, nu ?
asa. pentru penele, alianta cu conservatorii (apropo, ce ”conserva” ei in afara de mostenirea securista?) NU aduce voturi in plus, pentru ca gasca lui felix nu a castigat niciodata asa ceva, NU aduce imagine pozitiva, pentru ca gasca lui felix nu are asa ceva, NU aduce in prim plan oameni de valoare pentru ca gasca lui felix nu are asa ceva, NU aduce a unitate doctrinara, pentru ca, in oricare din variante, de manual sau de realitate murdara de romanika, liberalii NU se pot intelege cu conservatorii (vezi si paranteza de mai sus: singurul lucru pe care il pot conserva trepadusii lui felix e mostenirea totalitara). singura explicatie ar fi antenele, insa nici asta nu e valida, pentru ca, ORICUM, antenele presteaza pentru scopul comun, ”jos basescu”. intrebarea e, atunci, cu ce ii santajeaza felix pe penelei?
Frate, cate solutii de salvare a dreptei. Care de care mai utopice ;)
Imi aduc aminte de o gluma buna spusa de un polonez, care suna cam asa:
"Polonia are doua scenarii pentru a iesi din situatia grea in care se afla. Solutia realista: sa pogoare Sf. Nicolae din cer si sa aduca cu el bogatie si prosperitate polonezilor. Si solutia fantastica: sa se apuce polonezii sa munceasca.
Hai noroc si nu mai puneti atat la suflet. Mai e inca mult pana la alegeri. Cum zicea un clasic in viata: e bine sa nu iti faci iluzii, ca sa nu ai deziluzii. Prea multe iluzii isi fac unii cu Antonescu.
mai, mai ce natie de moftangii in cautare de alibiuri pentru propria lor inadecvare (citeste 'material de laba' intelectuala). adica, vezi doamne, gata, crin s-a dat cu mogulu', deci e odios, deci iar n-avem pe cine vota decat pe baselu si pe pedelei... bravos natiune, halal...articolu' matale, bre, imi produce o reactie a la soldatul sveik:" chibitule de nu-ti tii gura/ti-am atins figura".
baieti, va jucati la nisip... 1. Beranger are dreptate: avem nevoie de o noua clasa politica 2. fara un partid in spate, nu cistiga nimeni alegerile, asa ca luati-va gindul de la un independent 3. uitati-va putin in biografia lui Crin: chiulangiu notoriu, nu a realizat nimic 4. partid liberal? ma faceti sa rid in hohote :) unde este componenta liberala? 5. PNL-PSD-PC au o singura platforma politica si un singur punct de masuri anticriza: suspendarea lui Basescu 6. PDL are programul facut de Bruxelles-FMI-BM 7. ... asa ca maturizati-va: Beranger are dreptate
Toata politica romaneasca este o varza. Desi este in mod evident un partid alcatuit din prosti si inculti, PD-L inca sta sus in sondaje, inca are majoritate, pentru ca reprezinta cu succes o buna parte a populatiei Romaniei.
Dane, nu canta prohodul PNL-ului inca. Realitatea e ca, daca Crin ar fi ajuns in finala cu Basescu, Crin il saluta pe marinar din mers si castiga alegerile. In continuare, principalul candidat al opozitiei la presedentie ramane Crin Antonescu, nu Ponta, nu Voiculescu. Voiculescu a fost baiat destept si a intuit cumva viitorul si de aceea a propus alianta. Crin Antonescu va fi presedinte, iar PNL va forma din nou guvernul din 2013. O zi placuta! Astept cu nerabdare ziua cand vei anunta sfarsitul PD-L-ului.
Problema e ca se voteaza uninominal, deci nu stiu ce veti face cu un singur candidat. Ar trebui un partid nou, caci astea vechi nu prea au de cand sa se reformeze.
Doar ca pentru un partid trebuie bani destul de multi...
Oare chiar atat de multa lume sufera de amnezie? (nu isi mai aminteste ce schimbare de pozitie "politica" a avut Antonescu de la turul 1 pana la turul 2 al alegerilor)
Deci care este elementul de dubiu legat de alianta cu DV?
Candidaturile propuse sunt pe alocuri hilare (Hurezeanu - WTF?!)
am spus de cand a ajuns Crin Antonescu presedinte de partid, ca el o sa ingroape partidul. Si toti au sarit pe mine ca este noua speranta a politicii romanesti. Nu stiu ce le-a luat ochii. vedeau cu totii ca era seful chiulangiilor in parlament dar o tineau ca este un mare politician in devenire.
imi pare rau ca am avut dreptate. am votat pnl din 90 pana in 2004. nu credeam ca o sa se ajunga asa de jos.
ps: Am o rugaminte catre autorul articolului de mai sus. sunt curios daca poate sa-mi enumere un singur fost membru FSN din actuala conducere PDL in afara lui Berceanu care era ceva consilier prin Craiova in acea vreme. M-am saturat de minciuna asta. O minciuna care se repeta la nesfarsit si nimeni nu verifica. Daca ne gandim bine, mai degraba in PNL sun fosti lideri fsn-isti. a se vedea melescanu care a fost ministru.
Deci, repet, cine din conducerea actuala din PDL a fost membru FSN???
Amuzanta miscarea revolutionara de blog. :)) Mai copii, presedintele, imi pare rau sa o spun, trebuie sa fie om politic si trebuie sa aiba in spate o sustinere politica majoritara in Parlament. Pentru ca el castiga alegerile in principiu nu pentru ca e chipes si cinstit sau blogar de seama care stie sa scrie 2 fraze, ci pentru ca are un program de guvernare. Pe care trebuie oarecum sa-l impuna executivului sau legislativului. Altfel, ne vom trezi cu o alta marioneta gen Constantinescu. Hai, puneti mana pe o carte de politologie, beti o cafea tare si reveniti-va. Avantajul PDL-ului e unul major in cea ce priveste candidatul la presedintie. Basescu nu mai poate candida, asa ca pregatateste 2-3 persoane din esalonul doi, apropiati ai marinarului pentru cursa asta. PSD si PNL isi uzeaza cei doi mascarici inainte de cursa, lasandu-i sa faca si sa spuna tampenii dupa cum ii duce bibilica.
Era de asteptat sa se ajunga aici. Crin Antonescu nu are nici o vina, asta-i in natura lui.
1. Poate nu stiu multi dar Crin si prima lui sotie au fost nasii unui vestit revolutionar (cu orientare de verde), Radu Chesaru. Asa de bine l-a consiliat ca nas incat acesta s-a sinucis in 2001.
2. Crin si-a continuat viata linistit, alaturi de sotia, care spinjinita moral de el si suferind de o boala grava, s-a sinucis in 2004.
3. Pasul urmator este sinuciderea PNL pe marea scena politica a Romaniei, lucru care urmeaza sa se intample curand. Doar este condus tot de Crin.
De fapt ceea ce Crin Antonescu nu a inteles atunci cand a candidat la alegerile prezidentiale este ca de fapt era o competitie-antrenament pentru el, in vederea castigarii alegerilor prezidentiale urmatoare. Prin urmare trebuia sa se arate echidistant in turul 2 si sa mearga pe linia ideologica a partidului pe care-l conducea. Insa el, cerand liberalilor sustinerea lui Geoana s-a autodecredibilizat. De fapt pe el l-au motivat 2 lucruri in aceasta alegere: ura fata de Basescu si avantajele oferite de PSD+PC.
Din nefericire ne paste un scenariu sumbru, care cred ca va duce in final la castigarea alegerilor viitoare de PDL. Nu pentru ca ar fi bine, ci pentru ca ar fi raul cel mai mic. Altfel riscam sa-l avem pe Ponta presedinte (sau eventual pe Crin daca il va mai vota cineva) iar pe Voculescu prim-ministru. Ar fi apocaliptic pentru tara.
Radu viseaza in continuare tata :)) antonescu a bagat pnl in penibilitate. daca acest om iese presedinte la urmatoarele alegeri inseamna ca in Romania oamenii sunt foarte foarte prosti. acestui om ii iese ipocrizia prin piele - chiar sunteti atat de orbi?
OTRM Timis este de acord 90% cu ce ati scris mai sus... Blogul nostru vi se alatura ( www.tineretprmtimis.blogspot.com ). JOS COMUNISMUL !
Inclusiv cu completarea punctului 8 de la Timisoara cu punctul 9: nimeni dintre cei care a fost la putere in perioada 1990-2010 sa nu mai aiba acces la fraurile puterii in Romania ( www.tineretprmtimis.blogspot.com )
De ce nu s-ar putea intampla si la noi ca in Islanda?
Unde s-a infiintat ad-hoc Partidul Cel Mai Bun, injghebat in zeflemea fata de intreaga clasa politica, si care ataca elita politica a tarii si bancherii, vinovati ca au pus pe butuci economia Islandei in 2009.
Partidul a castigat in 2010 alegerile pentru primaria capitalei, obtinanad aproape 35% din voturi.
Eu zic ca ar fi o idee buna: infiintarea unui partid la misteaux, in batjocura , si totusi cu o compneneta puternica de sanctionare a clasei politice.
Si blogosfera e un loc potrivit de unde ar putea porni bulgarele care sa se rostogoleasca. cC parere aveti? :)
Dar ce efervescenta intelectuala s-a adunat aici, ce zbucium..
Toata floarea cea vestita a dreptei romanesti, toate varfurile (ce INCA nu au plecat), singura speranta a Romaniei si UNICUL viitor.
..
Baieti, de ce nu vreti putina anarhie? Alex a intuit oarecum directia, partidul antipolitica, e cel mai potrivit pentru vremurile de acum.
Ca intotdeauna in istorie, DOAR INCOMPETENTA ne-a salvat de la catastrofa. Credeti ca s-a schimbat ceva, chiar credeti ca ar fi mai bine ca guvernantii nostri sa fie .."competenti"?
Serios acum, cred nu va imaginati cat de nasoala e situatia. UNICA sansa a Romaniei este ca respectivii sa fie incompetenti. Sa fie jalnici. Sa nu le iasa nimic.
De ce? Pai vreti sa aderam la Euro? Sa functioneze Justitia? Vreti ca primariile sa acceseze fonduri? Sa ne indatoreze la sute de miliarde, si nu doar zeci, nu-i asa?
Well..
:)
lol. ce haiosi sinteti. vad ca ati inceput anul nou in tromba. in trompa. in trombon.
auzi tu, s-au apucat sa caute candidat la presedintie. auzi tu. cind toata lumea stie deja cine este urmatorul presedinte al tarii. auzi tu.
daaaane, vino bre sa stii si tu pe cine sa bagi la bulau cind o sa iesi matale presedintele boborului suveran. daaane, scoala, bre, ca avem treaba. iar ai stat aseara la emisiune pina noaptea tirziu, fi'ti'ar emisiunea de cap sa-ti fie, ca noi avem treburi importante pt tara si tu o freci cu toti manelistii si interlopii care o sa-ti fie consilieri prezidentiali peste 3 ani si restu zile.
:rofl: :/
Politica in Romania a ajuns, paradoxal, sa tina doar de televiziuni. Nu au invatat ca nu se castiga alegeri cu televizorul. Practic intre politica vazuta doar ca talk-show si revelioanele cu manelisti nu exista nici o diferenta: pare miscare de masa dar la o numaratoare mai atenta (sau la alegeri) se vede ca treaba sta altcumva.
Antonescu chiraie ca e Basescu dictator dar el taie si spanzura in propriul partid fara a tine cont de statut, de organe de conducere,etc. Bazandu-si tueul pe sondaje (alta gogorita). Eu nu sunt atat de disperat dupa o noua clasa politica. E o utopie sa schimbi o intreaga clasa cu o alta (mai ales in conditile in care populismul/comunismul il impinge pe cetatean sa se revolte ca de ce au parlamentatii salarii de 1500 de Euro - asa nu o sa atragem oameni cinstiti in politica niciodata). Trebuie schimbata structura Parlamentului, trebuie schimbat salariul (de la 3000 euro in sus) iar cetateanul sa fie focusat pe eficienta parlamentarului si nu pe venitul lui. La fel, ca in orice comapnie privata, abesentele, chiulul, atitudinile nepotrivite (vezi Vadim) ar trebui sanctionate cu retineri din salariu si finalmente cu excluderea din Parlament.
Ca o paranteza, Antonescu ar fi luat pana acum 2.62% din salariu. Asta daca n-ar fi fost dat afara pana acum...
Deci, lucrurile sunt un pic mai simple si trebuie judecate cu mai putina panica.
Oricum, trebuie realizata o decuplare a populatiei de la televiziunile de rahat (lucru care se cam intampla). Oamenii devin tot mai pragmatici, judeca in termeni de avantaje ale comunitatii locale, fonduri, investitii, locuri de munca, etc. Paradoxal, au luat-o inaintea presei care isi aroga si acum rolul de educator al prostimii :-))
Eu il propun pe ....
http://vremidentitate.blogspot.com/
Chiar e efervescenta, avem partid, ala a lui Diaconescu, Dan Diaconescu :-), sa mergem cu el, macar e distractiv.
Televiziunea este doar o sursa de amuzament, cel mult! Cert e ca e plina de imbecilitate si oameni neinteresanti. Blogosfera si oamenii care au demonstrat cate ceva pana acum reprezinta un punct de scapare la care maestrii televiziunii nu s-au gandit suficient. Si asta o sa ii coste :) .
Trist e faptul ca o mare parte din cetateni sunt extrem de turmentati. Altfel nu imi explic popularitatea si scorurile in sondaje ale acestui Crin Antonescu. Ce ma mira si mai tare e faptul ca cei din PNL nu isi dau seama ca prin actuala miscare partidul lor a fost complet decredibilizat ca alternativa la putere.
Am votat PNL din '94 (in '92 n-am avut drept de vot) pina-n 2004. Dar ce-a urmat dupa aia numai liberalism n-a fost. Prestatia din 2007-2008 la guvernare m-a convins sa nu-i mai votez. Ce-a ramas pina la urma din PNL? Care-s marii liberali? Crin Antonescu ? Orban? Norica? Fenechiu? Adomnitei si Chiuariu? Bogdan Olteanu? Inafara de Daianu (daca o mai fi in PNL), eu nu prea mai stiu vrun liberal decent. Din 2006 PNL a ajuns la remorca PSD, si probabil acolo va ramine.
Ce program economic pe vreme de criza ne-au propus liberalii? "hai sa crestem cheltuielile, ca noi vom colecta 38% din PIB la buget". Ce program politic au liberalii? "Jos Baseascu si unirea in cuget si-n simtiri cu PSD/PC". PNL nu a murit acum, ci in 2006.
Ar fi unul , chiar daca nu e roman prin nastere dar s-a dovedit mai roman decit 99% din actuali politicieni : Raed Arafat.Pt. ca e tenace si corect.
@ Need to trip: partide ca ala din islanda si din sua au aparut cand oameni ca ilustrii bloggeri acilea prezenti au incetat sa caute candidati sau sa faca misteux finutz si postmodern, si au intrat in politica.
Societatea romaneasca este una excesiv politizata, datorita structurii sale quasi-etatiste. Pentru omul de rand, totul se invarte in jurul statului - "sa-mi dea statul", "ma fura statul", "o sa trag o teapa statului" sau "hai sa mai fac o afacere cu statul" sunt practic directiile predominante ale actiunilor individului in acest tip de societate. Practic, libera actiune si schimburile voluntare au fost inlocuite de incercarile, mai mult sau mai putin reusite ale individului, indiferent de pozitia sa sociala, de a folosi forta coercitiva a masinariei politice cu scopul de a obtine avantaje prin restrictionarea actiunilor si spolierea celorlalti. Iata de ce lupta politica are o miza atat de ridicata, si starneste atatea rivalitati care nu au nicio legatura cu doctrina, ci exclusiv cu posesia "ciolanului".
Mentalitatea de activist PCR, care este comuna celor mai multi politicieni romani (si nu numai) este cea mai grava problema. Sigla si platforma sunt mai putin relevante, pentru ca in Romania, comunismul nu a murit, doar s-a democratizat. Singura diferenta e ca acum avem mai multe PCR-uri: PCR-socialist, PCR-democrat, PCR-liberal, PCR-magiar ... Pana nu ne descotorosim de vechii si de noii care le-au preluat mentalitatile o sa ne scaldam in aceeasi mocirla socialista. Nu avem nevoie de [inca] un partid liberal, ci de o miscare liberala larga, aparuta prin schimbarea mentalitatii indivizilor. Dezideratul final trebuie sa fie o societate libera, asupra careia impactul deciziilor politice sa fie minim. In acest scop masinaria politica trebuie redusa la minim, schimbarea conducatorilor fiind complet irelevanta, ba chiar daunatoare, pentru ca da iluzia maselor ca detin controlul.
Nu pe libertatea de a fura "legal" si "democratic" de la vecin se bazeaza bunastarea, nu doar materiala, ci si spirituala, a unei societati, ci pe libertatea de actiune a individului, exercitata fara a afecta libertatea celorlalti!
Dragii mei, eu propun sa-l punem presedinte pe base pe viata sau pana cand madam udrea o sa vrea si ea presedinte. Ce sa ne mai batem capul.
Atata lingatorie pentru base si pdl mai rar ca aici la voi.
Salut Dane :)
Ce sa facem, greselile tineretii. "Junele" Antonescu are numai 51 de ani, are timp sa invete.
Gandeste-te ce boroboate ar face asta ca Presedinte sau Premier!
Salut, o prostie mai mare ca asta, mai rar, Nici cu Base nu-mi e rusine :-).
nu trebuie doar alti politicieni. trebuie si alta politica. una in care politicianul, la nivel central, sa aiba foarte putina treaba si, mai ales, sa nu aiba nici o treaba cu banul public (si ala foarte putin)
Sa fim seriosi, nu se poate impune niciun candidat fara un anumit minim de notorietate publica.
Desi as avea cateva mici obiectii, recomand articolul asta:
http://www.revista22.ro/ponta-351i-antonescu-tea-party-351i-2014-9630.html
Sunt de acord cu paragraful final: Mugur Isarescu, venit pe un val de "am trecut criza financiara mondiala" si sustinut de Partidul Fraierilor Care Platesc Taxe ar castiga la pas alegerile din 2014 impotriva unor candidati Ponta si Antonescu uzati la maxim.
In plus, modelul Gigi Becali/Vanghelie/Basescu e fumat. Poporul vrea un "domn" (poate el sa fie si neamt).
Citesc acum ca alianta cu PC s-a facut prin oferirea de scaune parlamentare.
Ditamai legatura, ditamai proiectul.
Daca actuala putere reuseste sa modifice legea electorala pentru a impune votul uninominal in 1/2 tururi, adio mareata alianta a lui Crin.
revin cu intrebarea pentru autorul articolului:
- puteti sa nominalizati un singur fost membru FSN in actuala conducere PDL, exceptand berceanu care era consilier la primarie in craiova?
sintagma ca pdl-ul este o aripa fsm vad ca se adanceste dar nimeni nu sesizeaza minciuna.
chiar vreau un raspuns cu dovezi clare. nu ca "stiu eu ca a fost".
sunt mai multi fost membrii fsn in pnl decat in pdl. si vorbim de membrii marcanti.
Basescu, Blaga, Berceanu, ala de e sef la grupul de la Camera, Toader parca. Dar mie, personal, imi e suficient Basescu.
din pacate aveti dreptate.dreapta adevarata nu (mai) exista in romania -a existat vreodata dupa 89'?-putem cataloga de dreapta oameni cu mentalitati din epoca de aur doar pentru ca trag foloase de pe urma capitalismului si pentru ca s-au adaptat la nou mai bine ca sustinatorii partidului tatuc psd ? da ,fara discutie e nevoie de o dreapta adevarata ! cu cine o facem ? care noi ?
Cernea?
@Goppo
Uite membri fie marcanti fie din conducere PDL care au fost in FSN sau PSD:
Blaga:
vicepreședinte al CFSN Bihor până în anul 1991, când a devenit președinte al FSN Bihor.
Videanu
In 1990, Adrian Videanu a devenit membru al FSN. Cel care l-a recomandat pentru Parlament a fost Cazimir Ionescu, fost vicepresedinte al CFSN la inceputul anului 1990.
La alegerile din 20 mai 1990 a fost ales deputat de Teleorman din partea FSN.
Ioan Oltean
In prezent vicepresedinte al PDL, Oltean a fost la inceputul anilor '90 deputat din partea FSN.
Un alt vicepresedinte al PDL, Romeo Raicu, si-a trecut informatiile despre activitatea sa din cadrul FSN la sfarsitul CV-ului.
Secretarul executiv al PDL, Costica Canacheu a facut parte din FSN
Tot in conducerea PDL il gasim si pe Gheorghe Albu, la randul sau fost membru si deputat al FSN.
De Theodor Stoloan cred ca stii
De Berceanu ai zis tu
Elena udrea , n-a fost in FSN, dar a fost in PSD
citat de pe wiki
În 2002, era consilier juridic la PSD, în 2004 a ajuns la PNL, fiind propulsată pe listele pentru Consiliul General al Municipiului București de Theodor Stolojan.
LA o cautare sumara pe google
cand a fost membru fsn basescu? poti sa-mi spui? cu dovezi. nu doar declarativ.
arata-mi negru pe alb cand au fost cei enumerati de tine mebrii fsn.
blaga a intrat in politica direct in pd.
berceanu l-am amintit eu ca era consilier la primaria din craiova. deci am spus fara el
cand a fost base membru fsn poti sa-mi spui te rog? cu dovezi te rog mult.
hai sa terminam o data cu minciuna asta...
multumesc
ps: aaa sa-mi spui si ce actual sef din pnl a fost ministru in perioada fsn-ului :)
eorgesco & co.
Dar sa punem si o coloana sonora, sa fie filmul mai palpitant.
(in subtext puteti sa va ganditi la Pacea de la Westphalia 1648, la Petru I al Rusiei, la Napoleon..)
Hai ca ti-a raspuns altcineva. Cine era secretar de stat in Guvernul Roman? Plus toti fugitii din PSD.
Observ ca toata lumea subliniaza roulul televiziunii in formarea opiniilor. Tocmai aceasta supralicitare, folosirea atacurilor la persoana, demascarilor, minciunilor sfruntate si altor astfel de tertipuri vor duce la erodarea decisiva a capacitatii televiziunii de a influenta optiunile politice. Pasivizat sau/si dezgustat de lipsa de profesionalism si vanzoleala mass-media, telespectatorul isi va muta preferintele catre filme, intreceri sportive si in general orice altceva decat politica.
Tendinta va fi cu atat mai accentuata, cu cat convergenta tehnologica va duce la abandonarea modelului traditional, in favoarea unuia mult mai bine adaptat preferintelor consumatorului. "Antenele" si "Realitatile" nu vor mai face doi bani in era digitala, in care din ce in ce mai multi consumatori vor avea acces la tehnologii precum video on demand sau internet TV. Politicienii se vor multa pe bloguri, dar pe alea le poti ocoli mai usor daca nu iti plac.
Draga Goppo, PD si-a schimbat denumirea din FSN in PD. Adicatelea ei era FSN aripa Roman. Roman pe carele l-a dat jos Baselu. Remember?
Ei ESTE FSN :-).Ilici, celelalt "emanat" si-a tras un FDSN dupa ruptura.
Iar lupii astia si-au tot schimbat blana: fsn fdsn pd pdsr psd, de dreapta, de stanga, etc. Doar doar o sa isi piarda urma puturoasa.
@Goppo
Pt majoritatea ajunge sa-i cauti pe
http://ro.wikipedia.org/
De pe wiki depsre basescu:
La alegerile legislative din 1992 a fost ales deputat de Vaslui din partea FSN (1992 – 1996)
Vicepreședinte al Comisiei de Industrie și Servicii a Camerei Deputaților (1992 – 1996)
Director Coordonator în campania electorală a lui Petre Roman (1996)
Deputat PD de Vaslui (1996-2000)
recunosc ca de blaga nu stiam...
dar nu au fost membrii marcanti, mai exact ministrii, precum melescanu. patriciu a fost ministru in guvern fsn.
dar revin, cand a fost base membru fsn???
crin, orban si tariceanu membri in PNL AT ulterior PNL '93 care a facut alianta cu fsn-ul in 91.
Raed Arafat mi se pare intr-adevar o propunere mai mult decat decenta, avand o notorietate legata doar de fapte pozitive
Lupta pentru Tron!
What am I supposed to do?
SURVIVE..
(a se observa lupta eroului nostru cu "Sistemul", sigla/arma noului partid, artificiile, pretorienii, cursa electorala, schimbarea regulilor jocului (CHIAR in timpul jocului), sistemul de valori INVERSAT si alte mici detalii)
:)
Domnule Selaru, eu am pus umarul la construirea unui proiect de la zero pe vremuri (1996). Chiar si in conditia existentei unui lider carismatic si a multor initiative si idei bune, lipsa unor fonduri si a unei expuneri media corespunzatoare a facut ca UFD sa esueze si sa dispara in PNL.
Problema cea mai mare pe care o vad este calitatea foarte proasta a alegatorului roman. Degeaba se face campanie pe net, cand majoritatea votantilor nu stiu sa foloseasca un calculator si habar nu au ce este aia blog.
Pacat ca nu exista in tara asta un partid cu adevarat liberal. Un partid care sa nu fie alcatuit din fosti comunisti. Poate a venit vremea ca sa-l faca cineva.. Partidul Tineretului Liberal :).. sau ceva de genul..
Un partid liberal/libertarian care sa aplice principiile dreptei autentice ar fi un nonsens.
Si nu calitatea alegatorilor a fost proasta ci din contra, calitatea ideilor cu care s-a pornit la drum a fost viciata din start. Cu o doctrina viabila pana si Mongolia poate avea zgaraie nori, asta nu sunteti "voi" capabili sa realizati. :)
..
PCR - Partidul Capitalist Roman e singura sansa pentru viitor. Daca mai doriti un viitor, mai exact.
:)
(dar vai, ce e capitalismul.. nimeni nu stie)
@Dinu Turcanu
Am avut si eu prieteni care au activat la organizatia de tineret PAR (aka UFD) la sfarsitul anilor '90. Nici eu, nici ei eram cu politica pe vremea aia dar era un fel de club :)
"Un fel de club" - un fel de "GASCA".
Vroiati sa puneti mana pe PUTERE, recunoaste! :D
Insa nici acum nu stiti de unde vine PUTEREA si nici cu ce se mananca. :P
(glumesc - tu stiu ca nu te superi insa altii sigur se vor simti cu musca pe caciula).
:)
Citesc si ma crucesc, suntem intr-adevar intr-o lume a liberei exprimari unde fiecare poate scrie ce vrea. Ma nedumereste profund cum totusi Hotnews care reprezinta o autoritate in materie de jurnalism poate promova un blog atat de slab calitativ ca al Dvs. Am inteles economist nu sunteti, politician niciatat dar daca nici macar sa scrieti nu stiti atunci de ce o faceti?
Pentru tine dragul meu anonim, doar pentru tine.
Alex, era un alt fel de a face politica. Din pacate alegatorul roman are nevoie mereu de un tatuc si de scandal
Îţi urăm Popor Român,
Să nu mai creşti şerpi la sân.
Să dai de pământ cu hoţii
Şi cu toţi fanarioţii.
În pragul unui An Nou,
Fă-ne Doamne, un cadou.
Bate-i cum ştii Tu mai bine,
Fă-i în lume de ruşine.
N-au ei milă de Popor ?
N-ai nici Tu de neamul lor.
Arză-n cazne şi sudori
Jugul lor de lipitori
Pot s-aleagă, vorba aia:
Balamucul sau pârnaia.
Bate-i Doamne pe golani
La anul şi LA MULŢI ANI !
JOS COMUNISMUL !
www.tineretprmtimis.blogspot.com/2010/12/urare-de-sarbatori.html
@John Galt
Zgarie-nori nu s-au facut inca in Mongolia, ci putin mai "la vale", dar deocamdata nu sta nimeni in ei, si nici nu va sta prea curand. De aceea, nu pot fi consemnati in niciun caz printre "realizarile capitalismului", ci ale unei economii centralizate cu spoiala de capitalism.
Sunt perfect de acord cu tine ca un partid politic libertarian este un nonsens, necesar fiind defapt un partid "anti-politic", daca pot spune asa. Dar de ce sa infiinteze cineva un partid capitalist? Capitalism la modul general, adica proprietate privata asupra mijloacelor de productie, exista si acum in Romania. Problema este ca relatiile de piata, deci si modul in care sunt folosite acestea, sunt viciate de inteventia politica. In multe cazuri chiar proprietatea asupra lor a fost obtinuta nu prin liber schimb, ci tot prin actiuni politice, prin esenta insasi natura lor coercitive.
Sistemul social din Romania este practic un fel de feudalism modern, unde "patronajul" politic este cea mai la indemana reteta a succesului. Acum nu mai avem mari boieri, domnitor si Poarta, ci moguli, "baieti destepti", presedinte-jucator si Licurici. Miza nu mai sunt marile mosii, ci fostele active ale statului comunist, care in loc sa fie restituite proprietarilor de drept sau privatizate pe piata libera, au fost atribuite politic, intocmai cum seniorul atribuia pamanturi vasalilor sai.
Proprietatea privata este o conditie absolut necesara, dar nu si suficienta pentru a avea o socitate libera. Cealalta conditie este caracterul exclusiv voluntar al schimburilor intre membrii acesteia, si implicit respectarea acestei proprietati de catre toata lumea. Desi in Romania exista, si chiar predomina proprietatea privata, a doua conditie nu este satisfacuta decat pentru o proportie redusa (cantitativ) a schimburilor. In conditiile in care statul ia cu japca 70-80% din rodul muncii unui om cinstit (defapt naiv prin faptul ca il declara) nu poate fi vorba de libertate, ci de iobagie institutionalizata!
Dan, sa nu ajungem cumva la situatia de a alege intre Vadim si reprezentantul PDL indiferent care o sa fie ala.
(Am mai fost odata intr-o situatie similara cand a trebuit sa alegem intre Iliescu si Vadim si nu trebuie sa-ti reamintesc ce decizie am luat atunci :-) )
Intervin in discutia cu privire la ideea de a propune un independent si va intreb, unde? Unde il propuneti? La Presedintie? OK, dar asta nu va salva Romania! Presedintele are puteri limitate, ca daca ar face ce vrea el ar fi dictator si asta nu e bine, chiar daca ar face bine tarii, n-ar da bine in afara...
Deci, trebuie un lider adevarat, dar sustinut de o formatiune care sa preia puterea executiva si de un parlament in care cetatenii sa nu mai trimita toate hahalerele...
Pentru asta, toti internautii ar trebui sa se grupeze pe colegii si sa cada de acord cu un candidat pe care sa-l voteze cu totii!
Nu ar fi greu, dar e foarte multa munca...
Intr-adevar, daca in Parlament, Presedinte, Guvern nu va mai fi ales niciun om politic din cei de azi, cred ca tara asta ar avea alta fata si alt PIB.
Care ar fi pb. daca acel candidat din Colegiul X este un necunoscut, dar are o anumita pregatire si experienta de viata si vrea sa voteze legi in folosul tarii si cetatenilor ei!
Cati din guvernanti credeti ca au si expertiza? Unde au avut ei timp sa capete experienta practica. Cand ajung acolo se preocupa doar de afacerile lor si nicidecum de tara si de evolutia ei!
Deci, haideti sa facem ceva...
Incercati cu propuneri, chiar daca nu sunt cunoscuti... sa fi facut ceva in viata lor, o firma, o casa, familie, copii, etc...
Viorel, ti-aduci aminte ca am facut si propaganda? Triste vremuri.
@Dinu Turcanu
Doar entuziasmul si naivitatea specifice tineretii pot determina indivizii sa se arunce in lupta nutrind speranta ca vor face lucrurile "altfel". Pragmaticii vor realiza repede ca lucrurile se pot face doar intr-un singur fel, singura diferenta fiind schimbarea perceptiei celorlati despre propriile actiuni, cu spopul de a-ti asigura sprijinul lor. Foarte rar apar "anti-politicieni" care incearca sa schimbe fundamental paradigma, insa acestia sunt fie marginalizati, fie, daca incep sa capete prea multa "priza la mase" suprimati fizic sau moral.
Ceea ce tot incerc sa explic este ca, in esenta, nu exista alt mod de a face politica. Scopul e acelasi - acapararea puterii pentru capatuirea proprie - doar mijloacele difera. Daca cei mai primitivi (ex. bolsevicii, hoardele mongole) aplicau metode mai directe, prin transferul violent si imediat al avutiei, cei mai evoluati (politicienii "moderni" ex. "progresisti", "social democrati" etc.) incearca sa il ia pe alegator cu binisorul, pacalindi-l cu diverse servicii oferite "gratuit" (in schimbul taxelor platite la stat atat de el cat si de ceilalti). Odata infruptat si din avutia celorlalti, cel care deleaga puterea, adica alegatorul, nu va mai avea niciun stimul de a lupta impotriva sistemului, pacalindu-se singur cu povesti nemuritoare despre "virtutile" democratiei.
Prin asigurarea unui grad limitat de libertate, si a redistributiei avutiei, cei aflati la carma statului modern, de tip asitential (nu doar in favoarea saracilor!) pot spolia mult mai mult decat ar fi reusit predecesorii lor sclavagisti, feudali sau comunisti.
Din vremuri imemoriale politica este practic acelasi lucru - spolierea indivizilor in timp ce sunt distrasi cu paine si circ, platite, culmea, tot din banii lor!
Eu cred ca oricine candideaza si are in spate notorietate pozitiva va castiga. Fie Pambuccian, fie Isarescu, Iohannis.
Vad ca nimeni pe aici nu considera noul partid trambitat de de-alde Monica Macovei ceva realist. Nici eu nu prea cred.
Incrancenarea e deja obositoare.
mihai razvan ungureanu? :)
Recapitulare:
Varujan Pambuccian
Raed Arafat
Super. Gasim oare si ceva romani la nivelul lor? (Desi oamenii astia sunt foarte romani).
Si vreau sa pun un citat din CTP, poate intelege totusi lumea cum e cu Basescu. Mai clar de atat nu vad cum poate fi explicat:
„De câte ori, şi au fost atâtea în ultimii ani, s-a compromis grav în politica internă, dl preşedinte a recurs sistematic la incriminarea "mogulilor", a trusturilor de presă, a opoziţiei ca argumenta ad hominem . Adică, pe româneşte, dacă Vântu şi Voiculescu sunt hoţi şi turnători la securitate, dacă Ponta e un reptilaş cu ochelari, iar Antonescu un gurist politic, rezultă cu necesitate şi suficienţă, în "logica" diversionistă pentru reduşi mintal a dlui Băsescu că din cauza lor, nu a guvernului Boc, o duceţi tot mai prost, deşi eu v-am zis să trăiţi bine.”
Andrei Marga ar fi o optiune interesanta ...
d-l Selaru va mai ramane sa candidati d-voastra, ca independent daca nu va reprezinta nimeni.
probabil o sa adunati vre-o 10 voturi in orice colegiu, dar macar aveti inima impacata ca ati incercat. si eu am aceiasi senzatie legata de PNL, si m-am gandit sa candidez independent dar nu-mi permit sa arunc pe geam cca 3000 de lei cat costa garantia sa te poti inscrie in cursa, si daca as incerca sa colectez fondurile de la persoane private (ca-n filmele americane) probabil as fi luat la bataie daca as cere banii pt asa ceva.
de multa vreme PNL e liberal numai cu numele, in rest aceleasi clici ca-n toate partide, si cand au guvernat acceleasi reglementari tampe au luat ca si PSD.
8 voturi, nu 10, sunteti prea optimist :-)
Varujan ar lua maxim 5% din voturi daca ar candida. A intrat in Parlament din '96 parca din partea armenilor avind in spate vreo 3-5000 de voturi, in timp ce deputatii, altii decit ai minoritatilor, au circa 25-30000 de voturi, ca de' asa sintem noi fraieri si trebuie sa le dam loc in Parlament reprezentatilor tuturor minoritatilor, indiferent daca minoritatea respectiva are 5000 de membrii sau chiar mai putini. Varujan e un pampalau pupicurist care s-a pupat cu toti de-a lungul vremii: Constantinescu, Ciorbea, Radu Vasile, Iliescu, Nastase, Basescu, Tariceanu, Boc doar sa ramina in Parlament si sa pozeze in marele negociator, expert etc. Un mare fas. M-as bucura sa candideze o data pe bune sa va convingeti ca nu ar lua mai mult de 5000 de voturi. Hai pa. Beti o bere si relaxati-va.
oameni buni, as fi fost mai turmentat daca nu faceau intelegerea; de prea mult timp psd si pnl merg mana in mana fara sa-si asume acest lucru; acum s-a oficializat concubinajul; din pacate, mi-am confirmat faptul ca am avut dreptate sa nu votez antonescu la presedintie; nu ca as fi mandru de ce-a iesit insa e clar ca a fost compromisul cel mai mic; daca e sa fortez o estimare, cred ca cele mai multe sanse de a obtine ceva rezultate sa zicem pozitive, ar fi ca tariceanu sa-l debarce pe crin pana in primavara avand sustinerea unor liberali vehementi si sa reuseasca sa gaseasca prin basescu si stolojan, o punte de relationare cu un pdl in care sper sa se intample intre timp oarecari scuturari de pom; daca un pnl schimbat nu reuseste sa comunice constructiv cu un pdl reformat, atunci chiar ca trebuie sa emigram; parerea mea.
Ce sa-ti spun "una din cele mai triste zile din istoria Romaniei"! Daca nu va reprezinta nimeni si sinteti asa tristi spinzurati-va fratilor ca oricum frecati menta aiurea pe bloguri.
@anonim 14:26 (dar si pentru restul postacilor pnl, psd, pdl).
Stimabile, daca dumneata nu ai un TRECUT cu care sa fii mandru, daca nu ai nici macar o bruma de ONOARE pe care sa o aperi in PREZENT, afla ca nici in nici un caz nu poti avea vrun VIITOR.
Stii de ce? Pentru ca nu e posibil. Care sunt VALORILE alea fundamentale pentru din care izvoraste DREPTUL tau de a deschide gura?
:P
Tinand cont ca romania e o cleptocratie acum, as avea si eu o intrebare asa de dragul dezbaterii ca vad ca a trecut de suta de comentarii articolul. Bun ... presupunand ca se face o grupare, sa nu zic partid, care sa candideze, un candidat de valoare care sa fie presedinte, presupunand ca se castiga destule locuri in parlament sa conteze. Hai sa zicem chiar majoritate in 2016 (imposibil de altfel dar sa vorbim si fantezii).
Mai departe ce se intampla? Fara niste legaturi zdravene in anumite servicii secrete s-ar putea ca 4 ani mai tarziu sa nu se fi rezolvat mare lucru. Degeaba dai legi daca nu le respecta nimeni, daca justitia nu le aplica, daca politia nu te asculta, daca curtea constitutionale ti le invalideaza.
Nu e nevoie doar de oameni capabili, e nevoie de oameni extrem de decisi, cu un plan foarte bine pus la punct si cu oarece tendinte machiaveliene pentru a avea succes, dispusi sa mearga pana la capat indiferent de consecinte. Sa fie dispusi sa faca ce e necesar, sa nu dea inapoi la greu, sa nu se lase intimidati ba chiar sa intimideze pe altii. Si mai ales gruparea trebuie sa fie unita, extrem de bine organizata, sa se sustina si sa se apere unii pe altii, sa nu fie tentati sa dea in pacatele vechii clase politice.
Fara toate astea nu poate avea in Romania decat un succes limitat, si, parerea mea, formarea unei astfel de organizatii de la zero e cam foarte greu spre imposibil. Ma rog nici un succes limitat nu e de ici de colo, nu e de lepadat. Chestia cu, dupa cum spun americanii, grass roots nu prea are succes rasunator nicaieri. Cum zic tot pretenii de peste ocean, trebuie sa fight fire with fire, si asta e pacatul politicii, pentru a ajunge in pozitie sa schimbi ceva devii parte a sistemului pe care vroiai initial sa-l schimbi, si devine mult mai greu.
Eu ma propun pe mine.
Am si program, nici nu am fost politician pana acum :)
Se aproba. Fara gluma. Ca sa facem un tea party trebuie sa ne implicam direct.
Tocmai de aia am zis. Ca am vazut ca toata lumea propune pe altii.
Cu programul nu glumesc, dar nu a venit inca vremea lui. Sper nici sa nu vina.
@Radu Ionescu
Foarte bune remarcile, de-asta spun si eu ca ceva "conventional", chiar creat de la 0, nu are decat putine sanse de a reusi. Degeaba mai adaugi o piesa, chiar una de inalta calitate, unui mecanism care prin insasi natura sa este nefunctional. In situatia de fata e nevoie defapt de o ranga sau mai degraba de o incarcatura de termit care sa puna pe butuci masinaria.
Cat despre miscarile grass roots, cred ca multe sunt fie "astro turf", avand doar aparenta spontaneitatii, fie ajung sa atrag pe langa ele diversi "atarnatori" care le folosesc popularitatea temporara pentru propriul profit. "Tea Party" indeplineste in mare masura ambele conditii, fiind puternic finantata de anumite grupuri de interese, si fiind folosita intens de anumite personaje (Glenn Beck, Sarah Palin, "talibanii" ultraconservatori etc.) pentru a-si face publicitate.
Chiar de-ar aparea si pe la noi vreun "partid de ciainarie" (sau de cafenea, ca e mai balcanic) asa cum propunea autorul articolului, el va fi mai devreme sau mai tarziu tarat in mocirla politica, asta in cazul in care nu ar fi inca de la inceput emanatia acesteia. Tocmai de aceea cred ca singura sansa a unei miscari de schimba ceva e sa ramana in afara politii sabotand pe cat posibil mecanismele acesteia.
Vad ca faceti ce faceti si tot prin personaje mai mult sau mai sinistre din clasa politica actuala cautati.
Eu cred ca se repeta momentul 1866, cind nimeni din Romania nu era vrednic sa fie ales, si asa a aparut Carol I, care a salvat situatia. In locul lui eu il vad azi pe principele Radu Duda, de care imi place din ce in ce mai mult in ultimii ani. Cu toata porcaria din politica din tara, ei continua sa faca politica externa, in mare masura pe banii lor proprii.
In privinta unui partid, cred ca mari sanse ar avea un partid al piratilor, ca tot suntem noi obisnuiti cu doctrina lor, si o practicam de mult. Cu o conditie: absolut nimeni din fosta si actuala clasa politica sa nu poata sa patrunda, indiferent daca au fost buni sau nu.
@alex Te sustin.
@MadMax
Da socru-sau ce-are? Eu il propun pe acesta, pentru ca:
1.A fost fortat sa plece de catre comunisti, cu pistolul pe masa, in 30.12.1947. In consecinta actul de abdicare este nul.
2.E mai bine sa ai un defect de vorbire, decat unul de gandire sau de simtire, cum au aproape toti politicienii mioritici.
3.Are expetienta supravieturii in situatii mult mai grele, cand ordinele nu erau transmise de Jeff Franks, ci A.J.Visinski.
Eu propun 2 puncte in platforma-program:
Angajam experti de afara, cu tot dichisul. Teste, detectoare de minciuni, etc.
1. Asa cum a facut ala din Ucraina cind a cistigat alegerile, sa fie dati afara TOTI politistii, din cite un serviciu, pe rind. In prima luna, aia de la circulatie. Pe urma scoatem toate posturile la concurs, de sus pina jos, pe bune. Teste si informatii de la SRI & stuff, plus teste poligraf: "ai luat spaga?", "ai facut afaceri cu interlopi?" etc. Luna de luna, cite un serviciu. In 6 luni avem o politie curata in proportie de 85%.
2. Dam afara toti judecatorii, si procedam la fel. Apoi cu procurorii, etc.
In 2 ani daca facem chestia asta or sa emigreze elvetienii la noi.
@Alex: vorbim aici de alternative viabile. Regele Mihai e viabil pe moment, nu se stie peste 1 an. E prea batrin, nici deplasari nu prea mai face.
@Mad Max: asa au spus de el si acum 20 de ani...
Doar Dumenzeu stie cat e de batran sau nu.
Cred ca vremea regelui mihai a trecut. E mult prea batran si nici cand era tanar nu stiu cat de bun era (nu zic nici intr-un fel nici in altul, am auzit pareri impartite, habar nu am). Poate imediat dupa revolutie ar fi fost ceva, acum i-a trecut vremea. Poate gasim o ruda de-a lui care a ramas neamt in Nemtia (nu neamt neaos ca Johanis), cu ceva experienta in administratie si cu chef sa devina rege ...
Bai care ma saboteaza?
Am inceput sa lucrez la platforma program, si postul a disparut ca propunerile erau prea dure.
Agenturili lucreaza :)
Karl Friedrich, Prince of Hohenzollern (born 20 April 1952; Sigmaringen, Baden-Württemberg, Germany) is the eldest son of the late Friedrich Wilhelm, Prince of Hohenzollern and Princess Margarita of Leiningen. He became head of the Princely House of Hohenzollern-Sigmaringen on his father's death on 16 September 2010.
Karl Friedrich is a member of the band Charly and the Jivemates, in which he sings and plays guitar and saxophone, and The Present Sovereign Grand Master of The Order of The Dragon.
@MadMax
Mihai este batran, dar macar are un nepot (~25 de ani) care poate prelua tronul. Radu si Margareta nu au copii, si au in jur de 50-60 de ani deci succesiunea dinastica e chiar mai putin clara in acest caz.
@alex, dan
toata clasa politica nu are cum sa dispara peste noapte
putem discuta la modul ipotetic mult si bine, putem critica permanent ce avem acum, dar daca nu putem identifica si ceva franturi de solutii din paleta politicii actuale, atunci e nedrept de trist
chiar asa rau sa fi ajuns totusi?
chiar nu mai pot fi resuscitate principalele partide "de dreapta"?
ar fi cea mai "ieftina" si "la indemana" solutie pt a contrabalansa un derapaj acut si nejustificat, practic, spre stanga
@danut
Rolurile traditionale sunt: "stanga" ia de la bogati ca sa dea la saraci, iar "dreapta" face exact pe dos. Daca e sa clasific partidele politice din Romania pe astfel de criterii, nu as putea da decat un verdict: schizofrenie. Iata de ce "revigorarea dreptei traditionale" mi se pare [in cel mai bun caz] o pista falsa.
Iata de ce consider ca "dreapta" si "stanga" sunt doar iluzii in conditiile pastrarii modelului actual, al statului interventionist, asistential, excesiv centralizat. Miza reala este defapt schimbarea modelului, catre un stat minimal, ceea ce inseamna reducerea masiva a ingerintei politicului. Retorica "statului minimal" a fost preluata si de oranjgutani, dar ei urmaresc minimizarea prin furt :)
Nu vreti mai bine sa puneti.. un Calculator???
Hai ca nu e greu chiar deloc.
:)
@John Galt
Terminator, Fallout 2 sau 3? Totusi sa nu ne ambalam, ca altfel survivalist-ii vor incepe sa stivuiasca aur, capace de Pepsi, arme si munitii, seminte de plante, documentatie tehnica, mileuri si bibeloruri nepretuite in Vault-ul de sub propria casa :)
@alex
ghidandu-ma dupa putina probabilitate a pulverizarii spectrului politic romanesc si incercand stabilirea unor repere date de realitatea faptica a prezentului in care traim, nu am alte variante decat sa numesc "stanga" psd, pc si "dreapta" pnl, pdl
ca ele, doctrinar sau platformist, se comporta instinctiv-oportunist, este altceva
in esenta insa, nu as vrea sa accept totusi faptul ca suntem iremediabili
ma fortez sa sper totusi ca nu va fi nevoie sa radem tot (sau sa fim rashi de tot ... ramane de vazut) pt a se infiripa ceva constructiv
ma fortez sa sper ca, desi nemanifestata corespunzator, ratiunea "dreptei" de acum, asa cum am delimitat-o, "este majoritara" si va impinge spre colaborare acum cand marginea prapastiei e mai ascutita si mai aproape ca oricand, din cate imi dau seama
cu totii ne dorim ca statul sa fie mai eficient decat este in prezent, dar asta nu se poate realiza teoretic ci trebuie facuta practic
iar practic, nu se poate face nimc fara implicarea oamenilor
fie ca sunt oranjgutani sau rogvaivgutani, un sistem trebuie sa-i miste intr-un cadru oficial
cum creezi alt cadru oficial, care sa aiba legitimitate, in afara oranduirii politice actuale?
de-asta zic, cea mai simpla solutie ar fi sa avem intelepciunea de a invata din greselile trecutului si sa remediem esentialul cu minim de efort social
daca nu reusim, probabil ca ne vom merita soarta
O IDEE are valoare de ADEVAR indiferent si independent de sistemul/doctrina in care este aplicata.
Da, corect, ea trebuie pana la urma sa fie pusa in practica folosind oameni. Insa atunci ea nu mai e doar o simpla idee, atunci ea devine Realitate. Ceea ce mi se pare evident. :)
Nu stiu insa de ce nu aveti mai multa incredere in Idei si mai putina incredere in Oameni, nu stiu de unde vine acest reflex..
:)
Ce e necesar e un virus selectiv care sa atace doar hotii si coruptii, sa le apara pete violete pe fata sa-i stim si noi ...
@danut
E greu sa convingi pe cineva sa-si taie singur craca de sub picioare de buna voie. Cum convingi tu politicienii sa renunte la asistenta sociala - aducatoare de voturi, la contractele publice - aducatoare de cascaval in propriul buzunar si in cel al clientelei, si la relegementarile care justifica existenta unei birocratii stufoase? Ei trec la astfel de actiuni doar cand nu mai au incotro, adica dupa ce au cheltuit toti banii de la buget si au infundat tara in datorii.
Nu poti sa ceri eficienta unui mecanism, statul, care se hraneste cu resursele confiscate de la proprietarii de drept. De aceea, birocratia si politichia sunt complet straine de conceptul de eficienta. Singura sansa sa cresti eficienta la nivel global e sa le reduci drastic cheltuielile.
Sau sa dai faliment! Ca stat, evident..
:0
Terminator 5.
alex, ai definit o miza cu care sunt de acord si pe care ai numit-o reala
este adevarat, trebuie trecut la alt model de organizare a statului sau, poate, statul trebuie sa aiba alta optica legata de contribuabili
pt asta insa, trebuiesc implicati oameni de calitate morala si profesionala care sa aiba idei pe baza carora sa prinda contur un model aplicabil
iar asta nu poate prinde contur decat daca elitele societatii noastre, asa cum sunt ele structurate - sau nu - in plan social si politic, se mobilizeaza voluntar
m-am saturat sa tot aud si sa vad peste tot o groaza de persoane care critica si arata cu degetul de-a valma
in fond, mai nimeni nu reuseste nimic concret constructiv
m-am gandit ceva vreme ce as face eu, daca as avea o pozitie influenta, pt reformarea statului
raspunsul este simplu: n-as putea face nimic singur, absolut nimic
lucrurile se fac cu oameni
daca renuntam sau continuam sa ne desconsideram unii pe altii, rezultatul nu are cum sa fie roz
ca sa revin la ce scria mai devreme john, cred ca atat oamenii cat si ideile tb apreciate in egala masura
pana la urma, ideile au ca sursa un creier
daca sunt de calitate sau nu, asta numai realitatea punerii in practica o poate dovedi
PNL, tot timpul a fost o anexa construita de Dinu Patriciu, a celor de la PSD.aceasta alianta nu a facut-o antonescu, a facut-o dinu patriciu cu voiculescu.urmeaza marea alianta cu psd.sunt curios cum vor colabora atunci un partid de stanga cu unul de dreapta? perfect.si stiti de ce? PNl, niciodata nu a fost partid de dreapta, sunt de stanga
"raspunsul este simplu: n-as putea face nimic singur, absolut nimic"
@ danut: s-o crezi tu. ABSOLUT TOT ce vezi pe lumea asta a aparut din cauza unor indivizi ce nu se confundau deloc cu multimea. Ba chiar s-au luptat mult impotriva ei.
And guess what, exact aceeasi rezistenta la schimbare a fost si atunci, de fiecare data. Sanse aproape de zero, u know..
Pentru cei care cred ca e greu sa initiezi o schimbare, oricit de improbabila pare, mai pun o data linkul, si va invit sa invatati:
http://www.ted.com/talks/derek_sivers_how_to_start_a_movement.html
PNL-ul s-a compromis de cand Tariceanu a marit pensii si salarii, licitatii minore pe spagi majore fara nicio investitie majora in infrastructura (autostrazi, cai ferate, etc.)
ok john, dar atunci tb sa ai incredere in tine ca persoana ca iti poti pune in practica ideile
te intreb atunci, cu toate ca voi pleca din fata calculatorului in 3 minute dar promit sa citesc mai pe seara, ce ai face tu singur pt a schimba administratiile locale si cea centrala de la noi?
crezi ca este fizic posibil?
cum le-ai restructura singur?
nu crezi ca ai nevoie macar de cateva zeci de oameni cu care sa poti colabora si pe care sa te poti baza ca vor implementa anumite masuri intr-o tara de 20 milioane de locuitori care traiesc intr-un areal relativ mare?
nu crezi ca ai nevoie sa te poti face auzit si inteles in perspectiva a ceea ce intentionezi?
suna bine cand spui ca poti face absolut tot, insa practic nu e chiar asa simplu, ai nevoie de sustinere
acum nu vorbim de un ideal sau de o dorinta din copilarie legata de un carusel miraculos; nu, acum avem o realitate care ne trage adanc in zloata
crede-ma ca sunt o persoana care zi de zi, ca noi toti de altfel, ma confrunt cu realitatea romaneasca si, in ciuda anilor, incerc si sper ca si reusesc sa raman cat se poate de vertical si temerar
insa, una-i una, alta-i alta
daca pierzi simtul masurii intre dorinta si putinta, o luam pe aratura si nu realizam nimic practic
so, back to business, ce idei practice ai / aveti?!
In conditiile in care se pare ca toate alegerile au fost falsificate in ultimii 21 de ani,zbaterea mi se pare donquijoteasca.Eu il propun pe Adrian Cioroianu.Omul pare sa se fi dumirit in ce cuib de viespi a fost prins,nu-l are la pipota pe Crin si a devenit mai intelept.
Danut, eu nu mai platesc absolut nimic de cativa ani buni. 5 NUP-uri pentru evaziune mi-au fost de ajuns.
:)
pentru toti cei care cred ca un presedinte are nevoie de un partid:
daca coagulam 2 mil de voturi de pe net pentru o persoana total diferita de ce a fost pana acum o sa mai apara si votanti la"aspiratie" si care vor urma trendul...
mai departe sunt 3 variante:
- unul sau mai multe partide sa-i ofere sprijinul...ca doar nu-s prosti sa nu vada un trend ( varianta pe care nu o agreez pentru ca in ultima instanta nu va rezolva nimic)
- una sau mai multe fractiuni sa se desprinda din actualele partide si sa formeze noul partid suport
- sa-si faca pur si simplu un partid... daca o comunitate pe net de 2 mil de votanti se va coaliza sa-l voteze pe X atunci aceia vor vota si pentru partidul lui... aici ar fi problema decalajului de timp intre alegeri.
deci sa nu mai amanam nicio zi!
e important sa intelegi puterea uriasa a comunitatii de pe interent... unde exista potentialul pentru un nou tip de electorat
cu coalizarea nu e asa greu: exista facebook :)
deci faceti propuneri mai constructive si pregatiti-va si pentru compromisuri... candidatul perfect nu exista... e suficient sa fie "altcumva"
it will be fun!! :)
Dan Selaru: daca doar alianta oficiala cu Voiculescu te-a enervat, atunci cred ca ai o problema serioasa de logica sau lasi sentimentele fata de ideea de liberalism sa-ti ascunda politica reala a partidului cunoscut sub numele de PNL.
Nu spun ca toata lumea trebuie sa gandeasca la fel, Doamne fereste! Dar mi se pare anormal ca simpatizantii PNL sa treaca atat de usor cu vederea comportamentul PNL din ultimii 4 ani: capusarea administratiei publice cu membri de partid, razboiul complet stupid si obsedant impotriva lui TB, votul aberant din Parlament, suspendarea lipsita de principii a Presedintelui Romaniei, alianta cu PSD-PC-PRM, votul impotriva ridicarii imunitatii unor parlamentari corupti, alegerea unor turnatori in fruntea PNL, dublarea electorala a pensiilor intr-o perioada de un an de zile, dezastrul bugetar din 2008, apoi vidul din 2009 si 2010.
Parerea mea este ca te enervezi degeaba. Cu siguranta dupa cateva zile de suparare vei gasi resursele prin care sa-ti confirmi ca totusi PNL este cel mai aproape de idealul de partid. In definitiv PDL este tot un FSN, nu-i asa?
Umila mea parere este ca flexibilitatea simpatizantilor PNL, care a permis acestui partid sa obtina un nesperat aproape 20% la alegeri, a sprijinit si a confirmat directia gresita a partidului si a adus la conducere lui o pleiada de nulitati si ticalosi. Poate n-ar strica o privire mai critica si poate mai obiectiva ;)
M-au enervat multe dar asta a fost picatura. Daca gasesti o singura vorba de bine la adresa lui Crin arata-mi-o si mie.
Nu vorbesc doar despre Crin. Nu Crin voteaza in Parlament cu mainile unanimitatii PNL. Nu Crin singur a exclus-o pe Mona Musca din partid pe motiv de colaborare cu securitatea, dar a votat presedinte onorific care s-a ocupat tot cu asta. Nu Crin singur a format unanimitatea care a votat diversele aliante - el este doar o unealta.
Daca tot suntem la capitolul asta, pot spune ca eu sunt nervos ca PNL a reusit sa-mi insele dupa 2004 votul si m-a dezamagit tot mai tare de atunci. Am avut ocazia sa aflu informatii din interior (despre cum se manaresc alegerile interne, despre cum se impart functii precum cea de director de scoala/liceu etc.) si am avut ocazia sa observ evolutia membrilor PNL adusi sa lucreze intr-o institutie a statului.
Sincer, mie mi-a fost imposibil sa vad vreo deosebire intre PNL si PSD in privinta coruptiei generalizate. Luati bucata cu bucata, poate ca oamenii din primul partid au fost mai idealisti la inceput, fara a se pricepe sa administreze, dar pot sa spun ca oamenii din PSD cu care am avut de-a face au fost mai experimentati in ceea ce inseamna conducere.
Crin Antonescu este o nulitate. Nici chiar sa fie demagog sau sa minta nu se pricepe - il dau de gol inconsecventa si lenea. Sunt uimit insa cum oameni care-l cunosc l-au votat sa-i conduca si il valideaza in continuare.
@Danut
Nu spun sa aruncam nici oamenii si nici ideile la gunoi. Ceea ce trebuie aruncat sunt practicile, si mai ales stimulii care le genereaza. Degeaba aduci un sfant intr-un partid politic, pana la urma va ajunge fie sa fure, fie, dezgustat de practicile "tovarasilor de drum", sa-si dea demisia. Pe buna dreptate spunea Lordul Acton : "Puterea corupe, iar puterea absoluta corupe absolut". Cu cat atitudinile in fata abuzului de putere sunt mai pasive, iar mijloacele materiale de exercitare a acesteia sun mai vaste (ex. datorii publice gigant), capacitatea de a corupe a puterii este extrem de mare. Preactic, pentru a tine ciolanul departe de hiene el trebuie sa fie cat mai "dietetic".
Transferul intapartinic de insi si mai ales de gasti, la calup, in stil fripturstoid, asa cum se practica prin politica romaneasca nu face decat sa generalizeze anumite practici si comportamente reprobabile. Vorbea cineva de schimbarea tuturor functionarilor atunci cand o alta gasca pune mana pe ciolan. Adevarul e undeva la mijloc - nu se schimba atat oamenii, cat carnetele de partid ale acestora. Atata timp cat vor exista o serie de posturi caldute, cu influenta, pe la capitala, dar mai ales pe la judet, iar ocupantii lor vor schimba macazul in fiecare an electoral, nimic nu se poate schimba.
Cand vorbeam de stat minimal la ma refeream, la reducerea birocratiei, prin subminarea sistematica a bazei sale legislative. In mod implicit mijloacelor de actiune ale politicului asupra societatii de vor diminua exponential. La o asemenea situatie se poate ajunge prin actiuni coordonate, nonviolente, de nesupunere civica, de informare a populatiei, si mai ales de blocare a tuturor initiativelor legislativce care impun noi reglementari, cauta sa infiinteze noi agentii si departamenta sau sa scheltuie banii jefuiti de la cetateni pe proiecte fantasmagorice. Un bun inceput ar fi cu o greva fiscala la nivelul intregii tari.
Nu avem nevoie de un nou partid liberal. Avem nevoie de un nou presedinte al PNL. Domnul Radu Campeanu.
Regele Mihai presedinte!
Toata discutia de aici l-a convins pe Crin Antonescu ca e bine ce face.
QED
"Regele Mihai presedinte!"
Asta e o blasfemie pt regalisti...
Pana una alta ne-am procopsit cu regele Traian cel Chel, si cu mogu...boierii care vor sa-l piarda :)
@Dan - solutia nu-i gasirea unui om pentru ca problema nu-i basescu.
Problema este sa se schimbe modul de a face politica si asata nu se rezolva cu actualii politicieni si cu actualele partide.
Sunt convins ca daca ar apare un partid cu un program de "ecologizare sociala", ar avea votanti berechet in cei dezamagiti.
Nu trebuie sa scoata in fata un personaj pe care politicenii si mass-media sa-l demonizeze si sa-l improaste cu "noroi", e suficent sa propuna cateva masuri cu impact pentru sanctionarea coruptilor si o sa aiba aceeasi sustinere ca referendumul pentru parlament unicameral.
@Deceneu: gresesti. Politica nu o sa se schimbe.
Problema e ca in Romania nu prea sunt structuri sociale care sunt mult mai flexibile in dezbateri si mult mai oneste in gasirea unor solutii benefice pentru cat mai multi.
In mai toate tarile societatea civila dezbate si politicienii iau act de concluziile acestor dezbateri. La noi...doar politicienii decid.
Deci solutia e sa dezvoltam "societatea". Si un blog o poate face, si multe altele.
Cata polemica pe aici, cetatene turmentat!
Eu l-as propune pe Varujan Pambuccian. Dezavantajul lui e ca nu da bine pe sticla si e mai presus putin de restul haitei, cu care nu prea s-ar face frate ca sa traverseze puntea.
Al doilea ar fi chiar primarul meu, Gheorghe Ciuhandru.
Primul are calitatea de a gandi putina economie, al doilea ca pune si interesul pt toti putin mai presus decat cel personal.
Cei care gindesc 'putina economie' pot fi periculosi.
Am citit de pe blogul lui VP - cam aiurea la capitolul 'economie' si mult prea de dreapta.
@alex-formidabilii - sunt de acord cu tot ce ai scris.
Evidenta ca politica nu se face cu partide rupte de segmentele vietii sociale.
Actualele partide sunt conectate la lumea interlopa, la "baroni", si o alta politica o poate face un partid care-i conectat la o societate civila, cu alte prioritati.
In fond partidele primesc puterea pentru a reprezinta interesele unor segmente ale societatii. Acum sunt reprezentanti doar cei cu potenta financiara, pentru ca au prostit lumea blamand politica, sugerand ca partidele nu merita bani si astfel au ajuns sa le acapareze finanaciar indatorandu-le. Mass-media a fost utilizata pentru a falimenta fianciar partidele poolitice si a le supune.
Un blog nu cred ca poate face minuni, doar sa aprinda "focosul" unei explozii, dar un forum poate fi utilizat ca mediu pentru a structura societatea si pentru a promova un proiect care sa aiba o finalitate politica. Ceva in genul AC, in care internetul sa fie utilizat ca mijloc de dezbateri si comunicare.
Daca ai si alta propunere decat ce de a devenii presedinte se poate discuta.
http://inliniedreapta.net/pnl-liberalism-si-tradare/
Domnule Selaru, cheer up, suntem pe drumul cel bun!
@Anonim
Pe masura ce intelegi economie, practic nu mai ai de ales. Daca esti sincer trebuie sa fii de dreapta :)
'Dreapta' nu e solutia. (in acelasi fel in care nici 'stinga' nu e)
Sa crezi asa ceva e dovada de naivitate economica.
Dar fiecare e indreptatit sa aiba opinii deci nu va pot ura decit 'succesuri'.
@Anonim
"Dreapta" este in mod traditional o orietare politica ce sustine libertatea individuala, din punct de vedere etic. Teoria economica [valida] aduce si argumentele utilitariste in favoarea acestei libertati - corelatia pozitiva intre libertatea economica si prosperitatea materiala. Libertatea este echitabila, si aduce un grad superior de prosperitate societatii. Orice sistem "de stanga", bazat pe confiscarea resurselor de la proprietarii de drept si redistributia catre alti indivizi alesi dupa criterii arbitrare sau/si impiedicarea unor schimburi voluntare, nu poate fi decat unul anti-etic si ineficient. De-asta spuneam ca un conoscator atat al eticii cat si al modului cum functioneaza economia nu va putea fi niciodata si onest, si "de stanga".
P.S. "Oranjgutanii" nu sunt de dreapta, sunt tot la fel de "rosii" ca si restul gastiii :)
@Deceneu: LOL, aia cu presedintele a fost intr-un fel o gluma. Singurul lucru serios in chestia aia a fost indemnul ca lumea sa nu mai propuna pe altii ci sa se aduca in fata si pe ei (daca au idei), politica pana la urma nu inseamna sa ii bagi pe altii in fata :) Sunt sigur ca sunt multi altii mai buni decat mine sa fie politicieni sau presedinti...
Principiile dupa care ma ghidez eu sunt:
1. avem nevoie de o Romanie puternica. Domeniul in care statul isi poate reduce prezenta e cel economic. In rest avem nevoie de stat. Statul suntem noi si noi suntem si o imagine a statului.
2. avem nevoie de politici separate pentru mediul urban si rural din Romania. Avem "doua Romanii" (una europenizata, la oras si una arhaica, la sat- ambele cu bune si rele) si trebuie politici separate pentru fiecare.
3. UE e o replica la scara mai mare a Romaniei si institutiile UE sunt bune si pentru Romania. Spre deosebire de alte state care se simt amenintate de multiculturalism si minoritati, Romania are numai de beneficiat de pe urma acestui lucru- la fel ca si UE care e un conglomerat multicultural. In 10-15 ani, dupa ce terminam de modernizat administratia si justitia, trecem la pasul urmator unde vom avea si "specificul local". Daca am face acum acest lucru, am construi castele pe nisipuri miscatoare.
Deocamdata atat... :)
PS: interesant cum ai surprins faptul ca partidele politice se "adapa" (cu resurse si idei) din lumea interlopa mai degraba decat din societatea civila. Nu e doar o chestie de bani (ca aia le dau bani si statul/societatea nu), e si o chestie de afinitate intelectuala si comportamentala...
Partidele incep sa se suprapuna cu lumea interlopa.
Incep??
Ha!
:D
Chestia asta este foarte vizibila la nivel de primarii si consilii locale.
Avand in vedere ca peste tot in lume statul se aseamana in multe privinte cu Mafia, de ce ar fi surprinzatoare afinitatatile comportamentale dintre politicieni si membrii lumii interlope?
Am eu o propunere mult mai buna, care ne rezolva si problema punctului 8 cel putin partial.
Adrian Sobaru
Dar de data asta sa nu-l mai trimitem cu o pereche de slipi ca la piscina, ci cu o geanta de molotov-uri... :)
Trimiteți un comentariu