Anul trecut a fost un an complicat din punct de vedere economic. La noi subiectul e patetic, a fost un dezastru.
Cel mai important eveniment economic, în viziunea mea, a fost războiul valutelor. Şi asta pentru că afectează pe toată lumea. Cine crede că noi nu suntem părtaşi se înşeală profund.
Noi nu avem un curs liber, BNR ţine cursul fix în raport cu Euro şi alege o paritate care-i pare convenabilă pentru economie. Pentru a mai tempera inflaţia umblă la dobânda de referinţă iar în rest ne spune Vasilescu tot felul de aiureli. Să revenim la subiect. Euro participă la război şi noi odată cu Euro.
Elicopterul Bernake a coborât dobânda de referinţă la zero şi s-a apucat de generat dolari din mouse, pe vremuri făceau efortul şi dădeau drumul la tiparniţă.
Banii respectivi se duc în întreg sistemul şi conduc la creşterea în primul rând a preţurilor materiilor prime, hranei şi a aurului, adică generează inflaţie în întreaga lume.
Cum trebuie să alegem o valoare de referinţă o să alegem aurul, există o creştere a cererii dar asta are acelaşi efect în toate monedele, diferenţele ne spun cine şi-a devalorizat cel mai mult moneda.
Aurul a crescut în 2010 cu:
13,63% în Dolari australieni,
22,87% în Dolaru canadieni,
16,92% în Franci elveţieni,
38,95% în Euro,
34,25% în Lire Sterline,
12,99% în Yeni japonezi,
29,76% în Dolari americani,
25,17% în Yuani chinezeşti.
Japonezii sunt referinţa, au injectat şi ei bani în sistem dar mai cu milă, aşa că putem spune că aurul a crescut cu în jur de 13 procente din cauza creşterii cererii, la fiecare monedă se mai adaugă inflaţia locală, restul a fost război.
Dacă ar fi să luăm de bune rezultatele statistice în US avem o inflaţie de vreo 2 procente (mint cu neruşinare pentru că nu pun la cheltuieli hrana şi energia, adică nevoile de bază, există voci care spun 8 procente), iar în zona Euro variază de la deflaţie în Irlanda la 5 procente în Grecia.
De departe vedem că zona Euro a fost cea mai agresivă în devalorizare, a avut două scopuri, salvarea PIGS şi creşterea exporturilor. Germania, care suportă datoriile PIGS şi este exportatorul Europei, este capul răutăţilor deşi toată lumea îl înjură pe Bernake. Diferenţa este că Europa strânge cureaua iar US, nu. Vedem până la sfârşit cine e mai deştept.
Europenii s-au strecurat până acum, războiul cel greu se dă între US şi China. Acestea sunt într-un cerc vicios, chinezii nu-şi pot permite să tempereze inflaţia crescând prea mult dobânda de referinţă pentru că s-ar întări Yuan-ul şi exporturile în US ar scădea, iar asta poate conduce la prăbuşire economică şi revolte sociale. De asemenea creşterea preţului materiilor prime, exprimate în dolari, are efect direct de scădere a veniturilor Chinei. De asta China face parteneiate pentru a cumpăra materii prime în alte monede (Indonezia, Turcia, Rusia şi alţii).
Pe de altă parte US devalorizându-şi moneda scad implicit rezervele chinezeşti şi impun pentru păstrarea parităţii o devalorizare a Yuan-ului şi o creştere a inflaţiei. China deja se confruntă cu o bulă imobiliară. Aşa că nici aici lucrurile nu sunt prea clare.
Datoriile suverane, ale statelor, sunt enorme atât în US cât şi în UE. Fără creştere economică nu o să reuşească să plătească dobânzile. US pot să tipărească până o să enerveze pe toată lumea dar nu se poate ieşi repede din situaţia dolarului ca monedă de rezervă. UE nu-şi permite şi trebuie să strângă cureaua. Noi suntem lângă Euro.
Ce o să se petreacă? Americanii o să tipărească bani şi o să exporte inflaţie care se va duce în preţurile la materii prime, hrană şi aur. Tot mai multe din acestea se vor tranzacţiona în alte monede. Aurul nu este încă o bulă. Războiul continuă, China nu se simte bine. Americanii mai rezistă şi 2011. Inflaţia o să crească peste tot.
PS Aurul a ajuns la un nou maxim.
sâmbătă, 1 ianuarie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
43 de comentarii:
Sper din tot sufletul ca macar o diploma in economie sa aveti, ASE sau orice alta facultate de stat sau "privata" pentru a avea macar o cvasilegitimitate pentru asertiunile ambigue pe care le afirmati atunci cand vine vorba de problemele economice. Altfel sunteti ca romanul impartial care se pricepe la de toate: fotbal, politica, femei, economie....
Dupa parerea mea spuneti niste bazaconii cat se poate de mari atunci cand vine vorba de predictii economice.
Anonimule, ne-am saturat de atatia "economisti" cu staif care habar n-au ce se intampla in domeniul lor de activitate. Majoritatea "analistilor" de top si "nobelistilor" au scos pana acum cele mai multe bazaconii pe gura si n-au fost in stare sa prevada criza asta. Au facut-o altii care aveau altceva de cat toate diplomele si certificarile alea: mai mult bun simt.
Dane, parerea mea in razboiul china-US o cunosti deja. Urmaresc lucrurile astea de mai bine de doi ani si tot ce s-a intamplat de atunci mi-a confirmat banuielile pe care le aveam. Nu stiu daca americanii mai rezista si in 2011, dar vom vedea. Eu pariez pe china in acest moment si sper ca libertatea adevarata, nu cea falsa etalata acum de vest, sa ajunga in final si la ei.
Si cu argintul cum ramine?
Anonimantianonim
Mai bine ai mai citi din ce a mai scris "nespecialistul" in economie si cum a evoluat situatia ulterior. Din punctul meu de vedere, ca nespecialist neaos in economie, dar ca "beneficiar" al economiei mi se pare muuult mai specialist acest "nespecialist". Pentru ca predictiile lui au logica si SE ADEVERESC, spre deosebire de cele ale economistilor.
"Eu pariez pe china in acest moment si sper ca libertatea adevarata, nu cea falsa etalata acum de vest, sa ajunga in final si la ei."
mai bine ai juca la 6 din 49... ai sanse mai mari de castig...
N-am diploma in economie si nici nu-mi doresc.
Argintul e materie prima, a crescut cu 80 de procente, nu despre asta e vorba.
Dragi baieti si fete,
Chiar asa ati inceput de pe 1 ianuarie?
Ce de-a sentinte excitate :) pacat ca sunt mahmur si n-am prea retinut mare lucru.
Desi, la ce bun sa retin ceva.
Ce-mi pasa mie de chine, sue,ue.
China a facut cativa pasi pentru diversificare investind probabil cateva sute de miliarde de dolari prin contracte pe zeci de ani, nu ar fi exclus ca ei sa profite de materiile prime sa produca in continuare iar restul planetei doar sa cumpere, sa invadeze pietele, cam ce au facut in America atunci sa vezi cat de rau se simte occidentul cand China va dicta. Obiceiurile proaste purtate de la americani s-ar putea sa coste inclusiv Europa - ma refer aici la populatie care nu stie sa si refuze avand impresia ca da isi poate permite orice dar neavand acoperire in productie-export , acceptand toate produsele de 2 lei si pline de chimicale - de la simple jucarii pana la mancare.
...diletantism curat...
...viata financiara a planetei este ceva asa de complicat ca nici cu supercomputere nu poate fi controlata - dara cu o minte 'amatoriceasca'...
...dar exista reguli clare pe care cei ce studiaza acest domeniu le cunosc...
...ca si la doctor medicatia se da cu mare discernamant - feriti-va de doctorii 'stiu tot'...
...si mai ales nu contati pe 'sansa' ci pe munca...
@Anonim
Este lumea plină de oameni cu diplome ce nu ştiu să gestioneze situaţii de criză.
Ştii câţi câştigători de Nobel sunt diletanţi? Amos OZ este pe listă în fiecare an şi nu câştigă pentru că politic se impun câştigătorii.
Eu pariez pe China drept câştigător, celor din USA dacă le iei maşina de la fund nu sunt capabili să îşi construiască o bicicletă.
Foarte interesante predicţiile şi sunt de acord cu ele. Este timpul să vedem şi altfel lumea în care trăim şi nu prin ochii guvernatorului BNR care trebuia să fie demult la pensie şi să nu mai bântuie holurile...
Americanii o să tipărească bani, la fel ca ceilalti (asta rezulta din cifrele despre cotatia aurului). Si o să exporte inflaţie, doar in masura in care reusesc sa tipareasca mai repede ca ceilalti. Nu conteaza cat de repede pot tipari pentru ca asta e simplu, conteaza cat de mult pot cheltui.
Iar faptul ca US si UE au datorii enorme nu e asa grav cata vreme fiecare are datoria in moneda proprie.
Toata analiza asta se bazeaza pe faptul ca aurul a crescut in yeni japonezi doar cu 13% in 2010 fara sa ia in considerare evolutia yenilor si a economiei japoneze pe termen lung? nici macar pe termen mediu?
Stii care este evolutia paritatii EUR/USD pe ultimii 10 ani? Efectele politicilor monetare nu se manifesta de pe o zi pe alta.
@costea
Tu pe ce lume traiesti nene? Americanii nu sunt in stare sa construiasca o bicicleta? Chiar asa o fi?
Zi-ne tu costeo cam ce masini chinezesti folosesti? Zi-ne si cam ce avioane chinezesti au impanzit lumea.
Inteleg ca esti fan al chilotilor chinezesti, dar chiar sa bolborosesti fara discernamant?
Japonezii stau pe zero de 20 de ani, asa ca sunt destul de stabili. In rest toata lumea e pe o mica revenire. Tocmai ca perioada e scurta, nu s-a intamplat mai nimic in economia reala ca sa se produca diferente de 10 procente.
Nu-l judecati aspru pe un reprezentant al bancii nationale sau pe un politician, pentru ca el trebuie sa spuna adevaruri numai cu lingurita, altfel grabeste aparitia evenimentului de care se teme. Parerea mea e ca detinatorii de resurse ( naturale, informatie, inteligenta etc ) vor dicta politica mondiala mult mai pregnant acum in contextul crizei.
Japonezii n-au resurse naturale, gestioneaza cu grija tot ce au, incercand sa stea echilibrati si dpv politic. Chinezii se extind in toata lumea in cautare de resurse ieftine si piete de desfacere. Americanii investesc in informatie si armament. Rusii la fel, dar au capacitatea de a santaja cu resursele naturale toata Europa. Pentru contrabalansare, americanii trebuie sa sprijine Israelul si sa-si mentina prezenta in zona araba, altfel pierd contactul cu controlul pretului de petrol. Treburile se complica pentru detinatorii mai mici de resurse care trebuie sa aleaga o tabara din razboiul economic. America de sud ar mai avea un cuvant de spus, dar e prea mare instabilitatea politica pentru a prevedea in ce directie se orienteaza. Europa e cam in bataia vantului, in primul rand trebuie sa reduca consumul si sa investeasca in know-how si inteligenta, altfel va ramane pe planul doi la facutul jocurilor. Oricum, e interesant de urmarit cum se orienteaza aliantele. Europa si SUA care duc razboi economic intre ele de cativa ani buni, trebuie sa cada la pace si sa faca alianta daca vor sa supravietuiasca polului asiatic de resurse si putere. Hmm, traim vremuri interesante..
Am sa va comunic, politicos, ca nu sunteti pe Hotnews aici. Daca nu comentati la subiect va sterg.
Era la subiect comentariul dar te deranjeaza pe tine si probabil pe alti "analisti" mareti ca tine. Chiar nu v-ati saturat de gargara pe care o faceti inutil de citiva ani incoace?!
De ce citesti frate daca e gargara?
@muciflenduri
Masina mea e europeana cu componente facute prin diverse tari de pe pamant. Nu m-ar mira sa fie si chinezii implicati. Deja producatorii chinezi au cumparat cel putin un producator european de marca (nu spun care ca nu stiu daca e voie)
Avioanele folosite (destul de rar) sunt frantuzesti dar asta e o intamplare.
Lucrez intr- companie multinationala care are deja 2 studiouri foarte dezvoltate in China. Folosim un car de echipament chinezesc.
Electronicele de acasa sunt facute ori in Taiwan ori in Shanghai. Lenjeria de corp e facuta dumnezeu stie pe unde insa nu in US. Si acum stau si ma gandesc, in afara de balamuc ce naiba mai vine de la americanii astia?
Software, filme si o gramada de cercetare stiintifica.
"Elicopterul Bernake a coborât dobânda de referinţă la zero şi s-a apucat de generat dolari din mouse, pe vremuri făceau efortul şi dădeau drumul la tiparniţă.
Banii respectivi se duc în întreg sistemul şi conduc la creşterea în primul rând a preţurilor materiilor prime, hranei şi a aurului, adică generează inflaţie în întreaga lume."
Nu e chiar asa de simplu. Banii aia creati din mouse genereaza niste "liabilities" asa ca nu pot fi folositi in mod liber. Fiind bani "marcati" nu prea se duc in inflatie.
Mai degraba inflatia vine (sau va veni) din banii facuti in 2007-2008 si care acum incep sa iasa la iveala.
Primul dintre anonimi: eu bag seama ca adevarurile nu prea convin de aceea si replica pe care am dat-o "economistilor" anonimi (sau de Cismigiu) nu a fost publicata. Mai bine ma uit la un desen animat decat sa citesc bloguri de genul asta
Primul anonim:
Mai incer o data: spuneam asa in replica catre ceilalti anonimi "specialisti" in economie: fizica e pentru fizicieni, chimia pentru chimisti, matematica pentru matematicieni, coafurile pentru coafeze si cu voia Dvs economia pentru economisti (nicidecum pentru politicieni sau diletantisti). Restul, cine a luat sau nu premiul Nobel, cat e cursul unei valute sau alta, cine produce sau nu produce bicilete, masini, carnati, pe cine pariem sau nu (hahahaha parca am fi la hipodrom) sunt truisme culese de prin ziare nicidecum lucruri fundamentale pe care se bazeaza stiinta economica. Dixit
America si Europa nu are mai multa stiinta economica decat China, de ce insa sunt asa ravasite? unii mai pot sa si inventeze ca in asta consta progresul,
in US s-a spus ca trebuie reinventate conceptele si cartile actuale aruncate dar pe acolo se afla creiere nu anonimi.
Astia cu stiinta economica. Ati facut praf economia si acum mai aveti tupeul sa vorbiti. Macar bine ca nu va dati nume sa nu va rupa lumea picioarele.
Ar trebui desfiintate toate scolile de economie si lasata doar contabilitatea.
@costea
cam off-topic, dar... Zici tu, citez "celor din USA dacă le iei maşina de la fund nu sunt capabili să îşi construiască o bicicletă."
Nu cred c-a auzit cineva de Harley-Davidson. Iar eu am o bicicletă Trek, americană, "made in USA".
Uite, că suntem încă în perioada sărbătorilor, îţi ofer un clip foarte fain, cu un căţel, cu menţiunea că dispozitivul ce-l vezi e făcut, "bricolat", chiar de-un american:
http://www.youtube.com/watch?v=4PcL6-mjRNk
La Mulţi Ani tuturor!
La multi ani!
First you get trashed by rampant greed and and fraud in 2000 and 2007, now Bernanke and The Federal Government are trying to do it again by destroying all other options for a reasonable return on saved capital, and while they're at it they're adding a dollop of "massive inflation fear" to the mix in an attempt to keep you from choosing to simply sit on cash.
Bernanke benefited from the entire world playing the "cheap money" game in 2008, 2009 and 2010. This has now ended; China is raising rates and Australia has been for some time. Canada is on the verge of their housing bubble exploding in their face and Australia is in trouble in this regard as well. China, for it's part, has had it with our exporting inflation and the sale of worthless financial instruments. Some of this was undoubtedly "rectified" behind closed doors in 2008 (remember we actually had House Representatives on the floor who said we were bailing out China from their bad investments back then) but the fact remains that we've done nothing to resolve the trade imbalance and labor exporting that led to the alleged "Chinese Miracle" (which in point of fact is really slavery, jackbooted government games and environment arbitrage. In short, miracle my ass.) The politburo appears to have figured out that this game has an expiration date and it is fast approaching, and is attempting to move their targets. They'll fail simply because the structural imbalances embedded into the system will take too long to fix and there is plenty of corruption (not to mention just plain old-fashioned fraud in their supposed economic "reporting") over there too.
...
Oil is going to $100, and maybe considerably higher - but not on demand, rather on a "safe haven" and speculative play. Go look at 07/08 for how this plays out.
Commodities will continue to ramp right up until oil tops as the economic reality that "charge it" can't fix what's broken sinks in. Recognition will come hard and fast, and metals will not be exempt. When oil starts to roll over beware. Everyone loves commodities. When everyone's on the same side of the boat it usually tips over and there are sharks in the water below.
sursa :)
Si o sa se rastoarne :-)
@nick
Vad ca faceti cu totii o confuzie uluitoare, aveti senzatia ca daca in China se asambleaza componente, ei misca lumea.
Imi zici de calculatorul facut in toata lumea? Tu de Intel si AMD ai auzit?
Ai habar ce fel de companii sunt? Stii cu ce se ocupa? Ai idee cam cum ar functiona calculatorul tau 'chinezesc' fara procesoare?
Tu crezi ca daca eu asamblez un calculator, inseamna ca sunt producator de calculatoare? Scriu 'Made in Romania' si a devenit Romania mare exportator de tehnologie?
De Microsoft, Google si Apple ai auzit?
Cat de penibil poti fi de folosesti zi de zi produsele americane si apoi te intrebi 'dar ce fac americanii astia ba?'
AMD produce in China, Intel si-a facut si ea fabrica in Dalian, Gigabtye in Taiwan, Foxconn in China (componente Apple), DFI in Taiwan, Asus la fel, NEC in Japonia cu fabrici in China, samd. In America se produce designul. Microsoft e plin de indieni, romani, chinezi, etc. Se pare ca e foarte scump sa produci cu americani, ca ei se ocupa mai mult cu specula financiara. Adica vand servicii.. Timpul lor e mai scump ca al altor natii. E mai ieftin sa tii o cincime din populatie in somaj din taxe, decat sa le dai joburi de munca fizica in care s-ar injosi si nu ar mai cumpara case mari, educatie scumpa si concedii scumpe.
Deh, confuzia persista. Realizeaza vreunul din voi ca cercetarea, modul in care tehnologia avanseaza, partea care conteaza nu se fac in China, ci in SUA?
Mitul cu romanii care au impanzit microsoftul e mai mult decat penibil.
Microsoft are vreo 100000 de angajati din care probabil vreo 300 ar fi romani.
Vorbesti complet pe langa cand spui de cincimea de populatie care e in somaj.
In primul rand somajul e de sub 10%, in al doilea rand USA e orice numai stat social nu.
Daca nu muncesti, mori de foame.
Una e sa cauti forta de munca ieftina si alta e cercetarea.
Una e sa ai client services in India si alta e sa proiectezi urmatoarea generatie de procesoare.
Una e sa dai la chinezi sa-ti mai indrepte niste tabla si alta e sa proiectezi si sa construiesti un Boeing 777.
Chinezii pot copia un procesor existent si il pot multiplica, dar pentru urmatoarea versiune trebuie sa le vina schema de la americani.
Lucrurile se leaga daca le iei in amanunt. De obicei n-am rabdare.
Cercetarea aia din America s-a facut de la bun inceput cu brain drain, care a fost sustinut de o infrastructura platita din bani facuti din investitii. Acele investitii sunt ale fondurilor private ale universitatilor, care au (avut) in portofoliul lor o gramada de derivate umflate in valoare contabila. UIta-te la ce s-a intamplat cu Harvard, unde intr-un singur an, dupa 2008, au pierdut o treime din valoarea fondurilor din cauza crizei financiare si a portofoliului de active pe care il aveau (gestionat pana-n 2007 de principalul consilier economic al lui Obama, Larry Summers). Asa s-a finantat infrastructura scumpa de cercetare, educatie scumpa si brain drain din Europa si Asia.
Pe un alt palier al discutiei, cand pica valoarea activelor sau finantarilor de stat din universitati incep cresteri de taxe sau scaderi de burse, sau disponibilizari de cadre. In SUA au inceput sa taie din posturi, in Europa sa creasca taxe.
Cred ca Gates a zis pe undeva ca numarul indienilor din MSFT ajunge pe la vreo 20%. Mai adauga chinezi si alte natii. Asta la ei acasa, in SUA.
Somajul real e mai mare decat cel oficial, de 9,6%. Cei care nu mai cauta de munca nu sunt considerati someri, de exemplu. Pana si biroul lor de statistica a muncii recunoaste o rata de 17%. Tu cat crezi ca e cea reala? S-ar putea sa fie mai mult de o cincime.
N-as baga avioanele in discutie. Piata de aeronautice comerciale e distorsionata de interese foarte mari.
De acord cu ultima afirmatie. Dar exista limite la ce minuni poate face tehnologia. Lumea nu duce lipsa de tehnologie acum, altfel n-am fi in criza. Sunt siteuri care ofera iphonuri gratuite la cateva referraluri furnizate. Deci tehnologia balteste peste tot. La fel, se produc zeci de mii de patente. La fel se produc zeci de mii de articole publicate in periodice stiintifice. De ce? Pentru ca asa e industria academica acolo, daca nu publici nu existi, asa ca orice graduate sau post publica orice numai sa publice, ca sa ia grant, ca sa ramana relevant, etc. E productie stiintifica la hectar, intr-o economie capitalista. Care, dupa cum se vede, n-are nicun efect asupra reducerii somajului sau relansarii cresterii economice.
'Brain drain-ul' nu face decat sa sustina ce am zis. Americanii importa ce ai mai bun celelalte tari, dar nu pentru ca ar fi ei prosti si nevolnici ci pentru ca au o strategie.
In felul asta ei tin haturile.
Discutia a pornit de la afirmatia unui georgel, ca americanii nu ar fi in stare sa faca o bicicleta, cand absolut toate lucrurile indica tocmai contrariul.
Fara strategia si puterea financiara enorma pe care americanii le pun in spatele cercetarii lucrurile ar stagna vizibil.
In 2010 Microsoft a alocat 9.5miliarde de dolari pentru R&D. IBM are probabil un buget asemanator.
Toate companiile americane de top aloca bugete pentru cercetare care uneori depasesc cele alocate de tari europene.
Dar gigel crede ca daca americanii deschid fabrici in care folosesc roboteii chinezi, s-au dus dracului daca se supara chinezii.
E ca si cum ai crede ca Nokia nu va mai sti sa faca telefoane daca romanii se supara si inchid fabrica de langa cluj.
tehnologia pe alocuri cam incepe sa se plafoneze si sa devina f. scumpa; este nevoie de upgradeuri majore, de tehnologii cu adevarat noi pentru a da o alta dinamica acestei lumi.
cine stie poate America deja pregateste urmatoarea generatie de motoare si noi nu stim a.i importurile lor de petrol sa se reduca la jumatate, etc. Au destui someri dar astia nu vor sa munceasca pentru cateva sute de dolari, mai bine pe stazi si dat in cap, trafic de droguri etc, chinezi fiind clar o alta cultura muncesc orice si oricand. China desi are munti de bani nu stie cum sa-si reduca dependenta de petrol sa-si faca praf terenurile agricole, putea sa ia de la us si mai multi bani si sa-i arunce in cercetare/inovatie intr-un ritm accelerat pacat de mintile care le au tinerii lor. America are o mare problema cu zona financiara si s-ar putea daca nu vor sa crape sa elibereze culoarul, plus sa nu mai incaze sute de milioane numai bonusuri pe vrajeli de tranzacti virtuale ca centrul financiar sa se mute la Shanghai de ex., prostia se plateste iar presedintii din ultimii ani ai us -ului numai capabili nu au fost, de fapt sunt toti cumparati de banii marilor corporati a se vedea cheltuielile din campaniile electorale.
Poate mă lămureşte cineva cu cunoştinţele de rigoare:
am mai spus p-aici: sunt căpşunar IT. Să zicem că, pe când lucram în ţară, primeam un salariu de $5 pe oră. În aceeaşi perioadă, angajatorul meu american plătea în State, pentru aceeaşi muncă, $30 pe oră - salariul angajatului plus taxele şi impozitele aferente - dintr-un profit brut de $100. Angajatorul meu şi-a mutat firma într-o ţară terţă, unde m-am mutat şi eu şi m-am angajat la el. Mie-mi convine că salariul ce-l primesc e, să zicem, $10 pe oră, dublu. Lui îi convine pentru că, la acelaşi profit brut de $100, taxele şi impozitele şi transportul şi salariul meu şamd, în ţara gazdă, se ridică la numai $20. Ţării gazdă îi convine pentru că primeşte bani atât din taxele şi impozitele angajatorului, atât din taxele şi impozitele mele, cât şi din banii ce-i cheltui eu cu diverse, să zicem că primeşte 15$ pe oră.
Întrebarea de 10 puncte e următoarea: unde se duc cei $80 profit net, grosul, ai angajatorului? În propriul lui buzunar din SUA de cetăţean şi patron american? Sau în buzunarul statului gazdă? Atâta vreme cât banii care se-ntorc în SUA sunt mai mulţi decât banii ce rămân statului gazdă, nu văd cum, matematic, statul gazdă poate depăşi, strict matematic şi strict financiar, SUA.
@Anonim 1
În primul rând acesta este un blog şi nu o publicaţie de informare economică, autorul are dreptul moral să-şi spună opiniile şi părerile, chiar şi dacă greşeşte.
Dacă este cazul, punctează te rog greşelile şi nu arunca pur şi simplu o perdea de fum cum fac manipulatorii noştrii de serviciu.
Eu găsesc interesante analizele şi comentariile de aici, chiar şi când nu sunt de acord cu ele. Prefer opinii inedite şi diverse faţă de reţete prefabricate copiate din cărţi care s-au dovedit depăsite deja.
Trimiteți un comentariu