marți, 20 martie 2012

O poză cât o carte de economie

În 1933 Jack Morgan, fiul lui John Pierpont Morgan (J. P. Morgan), unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, îmbogăţit fabulos în urma Primului Război Mondial, depunea mărturie în faţa Comitetului Senatorial pentru Bănci şi Monedă, comitet care investiga cauzele prăbuşirii Wall - Street din 1929 şi, de aici, începutul crizei economice mondiale.

Investigaţia a arătat lipsă de reglementare, treceri cu vederea, fraudă, e aici un rezumat, personajul central, procurorul Ferdinand Pecora, a devenit celebru. În urma acestei investigaţii au fost adoptate mai multe legi care au reglementat activitatea Bursei şi nu numai, cunoscute ca Glass Steagall Act (1933 Banking Act). Ferdinand Pecora i-a numit pe bancherii de pe Wall Street "banksters", cu referirea evidentă la gangsteri.

Ferdinand Pecora a fost acuzat că a făcut din investigaţie un circ. Şi lucrurile au început să arate a circ când un reprezentant al Ringling Brothers Circus i-a pus în braţe lui Morgan o fiinţă liliputană, Lya Graf, spre consternarea generală. Fotografia a făcut carieră în epocă, şi, nu numai.



Domnişoara în cauză, artistă de circ, avea în jur de 20 ani la momentul întâmplării şi sub 70 de centimetri, a purtat o discuţie, mondenă, cu atotputernicul bancher.

Fotografia e fabuloasă prin simbolismul ei, raportul de forţe între omul obişnuit şi Wall Street e atât de bine descris de imaginea domnişoarei şi a lui JP Morgan Jr. că foarte greu o să mai găsim o asemenea imagine.

JP Morgan Jr. a ieşit cu o reputaţie destul de afectată din investigaţie, dar fotografia cu Lya Graf l-a umanizat în faţa milioanelor de oameni obişnuiţi. Circul mediatic şi-a făcut datoria.

Lya Graf, evreică născută în Germania, a făcut greşeala fatală de a se întoarce în Germania, unde a fost trimisă, ca persoană inutilă, la Auschwitz, unde a şi murit în 1941. JP Morgan Jr. i-a supravieţuit până în martie 1943. Circul la care lucra Lya Graf, ca şi banca pe care o conducea Morgan, ambele încă există.

Legile apărute în urma investigaţiei lui Pecora au fost încet, încet abolite, în 1999 renunţându-se total la ele. Poate, unul din motivele actualei crize.

Ne-a rămas o imagine, o lecţie pe care am repetat-o după aproape 80 de ani, amintirile sinistre ale experimentelor doctorului Mengele, actele de binefacere ale lui Morgan, dragostea pentru circ, de orice fel, şi ura pentru bănci, deşi fără ele lumea era tare înapoiată.

Şi să nu uităm, în 1940 JP Morgan Bank îşi înfiinţa sucursale în Franţa ocupată, mai mult, conturile evreilor germani erau blocate. Faptele, acestea din urmă, sunt de aici.

6 comentarii:

Pongo spunea...

Chapeau. Bine ca raspunzi, altfel iar uitam de unde venim.

impricinatul spunea...

imi vine sa ti-l trimit pe fiscalonious munk in loc de raspuns, dar nu stiu cum sa-ti lansez un clip video, al carui url nu-l posed...

Dan Selaru spunea...

http://youtu.be/XO09fo4s1Vk

cobra spunea...

Lya Graf nu era pitica ci liliputana.
Piticii sunt fiinte diforme, la care anumite parti ale corpului sunt deformate, contractate. Liliputanii sunt "persoane mici", cu un corp armonios, cu proportiile normale, dar mai mic. Fara o referinta, nu ti-ai da seama ca de fapt sunt jumatate de om.
Mai au o carateristica; fizionomia este cea mongoloida, ceea ce ne duce cu gandul la o rasa dezvoltata intr-o anumita parte a globului .....

Dan Selaru spunea...

Ai perfecta dreptate, nu stiam cum sa spun. Schimb, merci.

Dan Selaru spunea...

E o boala genetica, nu are legatura cu rasa, si cei cu sindromul Down au trasaturi mongoloide.