miercuri, 27 octombrie 2021

Drink and drive

 Una din regulile democrației  este că prin acțiunile tale nu trebuie să pui în pericol viața altora, libertatea nu înseamnă anarhie, o altă regulă este că Statul nu trebuie ca prin acțiunile sau inacțiunile sale să-și pună în pericol cetățenii, precum Coreea de Nord sau China.

Dintr-un motiv, care nu contează, n-am carnet de conducere. Putem spune că e alegerea mea, de care sunt total responsabil. Mi-a încălcat Statul dreptul la liberă circulație? Nu, de ce? Pentru simplul motiv că sunt un pericol public, dacă eu conduc fără carnet un automobil pe drumurile publice pun în pericol viața celorlalți participanți la trafic.

Mai mult, am carnet de conducere, n-am voie să conduc băut, de ce? Pentru că-i pun pe alții în pericol. Dacă aș muri pentru că sunt idiot și conduc băut fără să pun pe alții în pericol, n-ar conta, dar pot să omor niște oameni nevinovați, și asta e inacceptabil într-o țară democratică.

Tot ce am spus sunt truisme. Acceptate de orice om sănătos. Ce poate face Statul ca să-și apere cetățenii? Să impună reguli prin care să n-am voie să conduc fără carnet sau cu carnet și băut. Mi-a încălcat Statul drepturile? Nu! Statul și-a apărat cetățenii de pericolul public pe care-l reprezintă comportamentul meu iresponsabil.

În ciuda regulilor, accidente există totdeauna, și vor exista totdeauna, asta nu anulează necesitatea regulilor și legilor, realitatea nu e perfectă, Minority Report e un film SF, regulile nu opresc accidentele, doar le reduc la niște dimensiuni rezonabile, prin coerciție.

Exact la fel e și cu vaccinarea, suntem într-o situație excepțională, care necesită măsuri excepționale, e exact momentul de la începutul secolului XX când au apărut automobilele și în 1903 au  fost implementate carnetele de conducere. 

Vrem o societate anarhică? Putem s-o avem, e dreptul nostru, Șoșoacă rulz! Băutul la volan e permis, carnetul de conducere e inutil. 

13 comentarii:

CistianIoan spunea...

Geniala ideea!

Duamna Senator si haurul au ajuns in Parlament pe platforma politica:

"Mi exista pandemie, nu exista virus, vaxinu ucide, Jos imbotnitarea!"

Daca apare acum un alt partid nou, ce promoveaza mersul pe contrasens, condusul fara carnet si in satre de ebrietate, etc?!

Sigur va dobanid fulgerator o popularitatea MAI MARE ca Dumana Senator, poate sa ajunga la 30% in Parlament!

Anonim spunea...

>Exact la fel e și cu vaccinarea
Nu pot sa inteleg cum poti sa sustii asa ceva. Mai ales in momentul in care iti incepi articolul cu "o altă regulă este că Statul nu trebuie ca prin acțiunile sau inacțiunile sale să-și pună în pericol cetățenii"

Este vaccinul ceva sigur, care nu pune in pericol pe nimeni? Evident ca raspunsul este nu(cine nu crede sa citeasca prospectul). Si atunci, te-as ruga sa explici cum poti sa echivalezi interzicerea unei actiuni(condus in anumite situatii) cu interzicerea unor drepturi in cazul in care nu doresti sa-ti asumi niste riscuri? Sau echivalarea starii de ebrietate cu starea naturala de persoana sanatoasa(prezumata, pana la proba contrarie)...

Dan Selaru spunea...

vaccinul, ca si condusul in legalitate, nu sunt perfecte, perfectiunea nu exista in realitate, doar in matematica exista, s-au vaccinat miliarde de oameni, nu prea s-a intamplat nimic, exact ca la condusul legal, exista situatii nefericite, e fix acelasi lucru, habar n-ai cand te sui in masina sau cand te vaccinezi ce o sa se intample, dar sansa sa nu se intample nimic negativ e enorma

nu cred ca poti cere producatorului de automobile sa-ti garanteze ca n-o sa patesti nimic daca te sui in masina lui

Anonim spunea...

Tot ce spui in spui in ultimul comentariu este perfect adevarat, cu mentiunea ca nu am cerut garantare nici pentru vaccin si nici pentru masina. Si cu exceptia ca "nu PREA s-a intamplat nimic" nu se pupa cu nimic nici din matematica, nici din realitate. Ori spui clar ca "nu s-a intamplat nimic", ori iti asumi ca "s-a intamplat ceva". Daca o singura persoana a avut de suferit(deces, complicatii...), cum ramane cu "o altă regulă este că Statul nu trebuie ca prin acțiunile sau inacțiunile sale să-și pună în pericol cetățenii"?

Nu inteleg cum acest raspuns al tau raspunde la nelamuririle mele.

babu spunea...

@anonim
In Romania au murit mai multi oameni arsi in ATI decat au murit de la vaccin. La cifre oarecum apropiate (>5 milioane de vaccinati, >5 milioane de infectati - statistica oficiala e de 1,5 mil infectati dar epidemiologii estimeaza cel putin 3x numarul real).
Matematica simpla - e drept ca pentru cei mai mult de jumatate dintre romani clasificati ca analfabeti functionali asta e greu de inteles.

PS: sper ca nu mananci mcdonalds sau kfc. Si de preferat nici din supermarket (danone a scapat niste dioxina in iaurt acum ceva vreme, si periodic apar stiri despre chestii nasoale in produsele alimentare)

Silviu Axinte spunea...

"s-au vaccinat miliarde de oameni, nu prea s-a intamplat nimic". Chiar nimic? sunt vreo 950.000 de cazuri cu efecte adverse, adica 1/2000 din cei vaccinati (desi mi-e teama ca numarul real ar putea fi si dublu). Probabil efecte adverse severe sa fie 1/20000, dar tot e cam mare probabilitatea:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0475_RO.html?fbclid=IwAR1spPZBFFi9EebnDIVACR1pSnsMjZmwS8VNNUKLW0YmB3r7rxE3HQiz3i4

Silviu Axinte spunea...

"nu cred ca poti cere producatorului de automobile sa-ti garanteze ca n-o sa patesti nimic daca te sui in masina lui"

Oho, ce proces frumos iese daca faci accident din neglijenta producatorului auto.

Anonim spunea...

1:2000 nu e mult deloc avand in vedere ca 1:20 e procentul celor ce fac boala grav. Matematic e de o suta de ori preferabil si se vede comparand ce se intampla in Romania azi cu ce se intampla in tari cu populatie vaccinata .

Anonim spunea...

@babu
Cand moare o persoana, e o tragedie. Cand mor milioane, e doar statistica.

Incomod spunea...

Tot ce-ati spus sunt sofisme, nu truisme. Libertatea asupra propriului corp e ultima bariera, peste care daca se trece, nu mai putem spune ca traim intr-o societate libera. Nu exista justificare pentru obligarea unei persoane sa accepte executarea asupra sa a unei proceduri cu care nu este de acord, indiferent din ce motiv. NU EXISTA un bine sau un interes colectiv care sa justifice asa ceva. Si din punct de vedere moral, e scandalos ce se intampla. Nu se va putea dovedi niciodata cu certitudine, ca o anumita persoana a fost infectata cu intentie de o alta persoana. Asta apropo de acuzatiile de crima la adresa nevaccinatilor. In schimb daca un individ e presat sa se vaccineze, chiar daca nu vrea, o face si moare, in cazul respectiv avem de-a face cu omor prin imprudenta, in cel mai fericit caz, din punct de vedere juridic. Ce facem ? Admitem in cazul asta omorul prin imprudenta, pentru ca sansa sa se materializeze e foarte mica ? Comparatia cu bautul la volan e extrem de stupida si ca matematician, ar trebui sa va fie jena de ea. Sunt convins de altfel ca va veni o vreme cand multi dintre cei care ies astazi bataiosi in public, vor simti o oarecare jena cand se vor uita in oglinda.

cristian dogaru spunea...

bravo dan selaru...te-ai reactivat in momente importante pentru tara....dar, sunt convins ca poti si mai bine...sunt eu neatent sau statul incearca sa te oblige sa iti iei carnetul de sofer restrangand niste drepturi? ti se interzice cumva sa traversezi pentru ca nu ai carnet? sa iesi din casa noaptea?

babu spunea...

@silviu axinte:
pentru analfabetii cu pretentii exista seturi de date publice. Nu, nu le gasesti in comunicate de presa ale politrucilor, ci pe cdc.gov de exemplu. Din nefericire in UE nu exista un sistem unitar de raportare si in plus exista tari precum Romania, Bulgaria, Ungaria care ascund rahatul sub pres.

Din 422Milioane de doze de vaccin administrate in US s-au inregistrat 60.000 de efecte adverse (am selectat din vaers doar mortii, spitalizatii si efectele 'life threatening')
https://i.imgur.com/GWIGVEE.png
Asta inseamna cam 1/10.000 efecte serioase (desi daca te uiti pe grafic vezi 8663 din 60k sunt oboseala, inca pe atat sunt dureri de cap, si tot asa).

Daca ai ceva mai multa scoala decat vacanta te poti juca singur cu datele lor aici:
https://wonder.cdc.gov/controller/datarequest/D8;jsessionid=CB799130F1B88565914ABC8D6F25?stage=results&action=sort&direction=MEASURE_DESCEND&measure=D8.M1

alex@formidabilii.org spunea...

Salut,

Reguile intr-o democratie au doua caracteristici- buna intentie (presupusa) a celor care fac regulile si cunoasterea situatiei (disponibilitatea si asimilarea informatiei).

Din pacate (din mare pacate) la automobile si condus e simplu, la ce se intampla acum e putin mai complicat. Balbele si incapacitatea organizationala creeaza o impresie ca cei care fac regulile acum nici nu cunosc situatia si nici nu sunt motivati de bune intentii.