luni, 11 februarie 2013

Noua revoluţie industrială

Natura face lucrurile prin "adunare", prin creştere şi diversificare. Procesele industriale actuale fac lucrurile prin "scădere", dintr-o bucată de material este "extras" obiectul necesar, lăsând în urmă o cantitate de reziduuri.

Următoarea revoluţie industrială, care a început deja, presupune inversarea procesului, revenirea la modul natural, fabricarea prin "adunare". Întregul proces poartă numele de 3D Printing.

În momentul acesta există astfel de imprimante pentru plastic, metal, ceramică. Dar tehnologia evoluează repede, o să apară imprimante pentru mediul biologic, care folosesc celule vii pentru a "imprima" un întreg organ gata pentru transplant, deja s-au "imprimat" vase de sânge. Sau imprimante care produc un automobil sau o casă.

Implicaţiile sunt profunde. Inventivitatea umană devine singura care ne mai stă în cale, fiecare o să fie capabil să-şi producă propriile obiecte. Este o democratizare a producţiei, eliminarea monopolurilor. Implicaţiile economice sunt profunde, se elimină mâna de lucru ieftină ca argument economic. Practic, ideea de "mână de lucru" dispare, avantajele economiei de scală dispar, tot atât costă pe unitate să tipăreşti 10 pagini sau 10000. Se elimină transportul, în loc să trimit maşina, trimit modelul digital şi o printez la client cu opţiunile acestuia. O să fie un coşmar pentru apărarea drepturilor de autor.



Creşterea eficienţei energetice este un alt mare avantaj, obţinut prin eliminarea transportului. Se produce o reciclare naturală, deja există maşinării asemănătoare cu o maşină de tocat carne care transformă sticlele de plastic în fire pentru imprimantele 3D. În loc ca procesul de reciclare să fie unul complicat, îmi transform sticlele de plastic în, să zicem, piese de şah pe care le vând la piaţă.



La fel o să se petreacă cu dozele de metal. Piesele de schimb sunt fabricate local, din materiale locale, fără timp de aşteptare, la costuri insignifiante, din materiale reciclabile.

Schimbarea design-ului unui produs nu o să mai necesite schimbarea liniei de producţie, doar schimbarea modelului digital, o eliminare care are efecte în întreg procesul economic, sunt eliminate verigi ale lanţului economic, linia de producţie a lui Henry Ford o să devină istorie. Timpul necesar până la realizarea unui prototip o să coboare de la luni sau ani la ore sau zile, în funcţie de complexitate, diversificarea producţiei şi modelele noi o să apară cu viteze ameţitoare ca să dispară la fel de repede. Aşa cum azi există în lumea digitală "creaţii" virale, texte, imagini, cântece sau video, o să se ajungă la obiecte virale, apanajul actual al unor firme ca Apple sau marilor firme de modă. O firmă absolut insignifiantă, dar care are un moment de geniu se poate transforma într-un star în câteva zile.

Modelele de business o să se schimbe într-un mod nebănuit, atâta vreme cât pentru un produs complex acum sunt necesare investiţii fabuloase, noua paradigmă completată cu open sources va permite apariţia "din senin" a unor concurenţi pentru marii producători, cu costuri mult mai mici, cu idei originale şi care vor pune la dispoziţia oricui design-ul produselor.

Vor apărea probleme inexistente acum, oricine, sau aproape oricine, îşi va putea printa o armă sau droguri sintetice iar modelul digital odată răspândit nu mai poate fi retras. De asemenea, o să existe nenumărate modele nefuncţionale, periculoase, netestate suficient, cu consecinţe necunoscute. Ca în orice revoluţie, finalul e necunoscut, o să existe victime şi momente dureroase, câştigători şi momente glorioase. În ziua de azi revoluţiile sunt rapide.

PS Varujan propune un program naţional pentru 3D Printing. Nu m-am vorbit cu el. :)

http://www.marketplace.org/topics/tech/entrepreneurs-try-popularize-3d-printing
http://www.digitaljournal.com/article/343179
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130208105901.htm
http://www.engineeringnews.co.za/article/3d-printing-may-shape-a-new-manufacturing-revolution-2013-01-18
http://www.spiegel.de/international/business/3d-printing-technology-poised-for-new-industrial-revolution-a-874833.html
http://www.thecreatorsproject.com/blog/how-shapeways-is-leading-the-3d-printing-revolution
http://www.guardian.co.uk/artanddesign/architecture-design-blog/2013/jan/15/filabot-home-3d-printing-recycle
http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/small-business/sb-digital/innovation/the-3-d-printing-revolution-has-begun/article8043259/

26 de comentarii:

red raz spunea...

V-ati vorbit cu domnul Pambuccian?
Ca altfel e prea mare coincidenta :)

Dan Selaru spunea...

nu, dar ideile sunt in aer, a scrie si el :)), sa caut

Logosfera.ro spunea...

"O firmă absolut insignifiantă, dar care are un moment de geniu se poate transforma într-un star în câteva zile. "
Cele mai multe se vor vinde pe bani. Apple are miliarde, cash pe care-i va folosi sa cumpere astfel de companii. Cele cateva putine staruri care vor ramane indepedente vor fi o picatura intr-un ocean. Noua revolutie industriala infirma concluzia lui Hazlitt cum ca robotii nu ne fura locurile de munca. Deci, noua revolutie industriala va aduce: corporatii mai mari, sclavi mai multi si pe ici pe colo niste staruri care sa ne mentina iluzia ca jocul nu e "aranjat" in defavoarea noastra.

Dan Selaru spunea...

:) bine, daca spui tu

Anonim spunea...

Printarea 3D va ramane in citeva domenii. Dpdv economic nu va fi niciodata eficient sa reciclezi altceva si sa printezi o sticla, de exemplu. Ce sens are se printezi o sticla care costa 10 centi si te costa 3 dolari sa ti-o produci singur?

Dan Selaru spunea...

nu e vorba de sticle aici

camil spunea...

optimism pe toată linia.

Dan Selaru spunea...

sa nu exageram :)

Ștefan A. spunea...

Se presupune ca primii care vor cumpara aceste imprimante 3D , vor fi politicii . Amestecind clonarea cu imprimarea tridimensionala , vor ramine pe fotolii vesnic . :)

Dan Selaru spunea...

:) mai rau ca bomba atomica

wingover spunea...

Da, subiectul e hot. Eu unul mi-am construit o imprimanta 3d acum 2 ani si ceva (proiectul open source Reprap) cu 500 de euro. Mai mult din curiozitate. Acum ma pregatesc sa mai construiesc una. La ce-mi foloseste? Pai, la inceput imi "printam" ideile. Acum fac mica productie: elemente si structuri de asamblare ptr. produsele mele. Deocamdata piesele printate sunt doar in interiorul produsului finit, nu au aspect comercial insa sunt perfect functionale. Matritele ptr injectat piesele respective ar fi costat o avere. Am gresit ceva in proiect? Nu-i bai, corectam erorarea si printam din nou. Creste cererea? Nu-i bai, mai construim doua trei imprimante (mai ales ca multe din piese se printeaza pe imprimanta mama....). Si tot asa.

Subiectul este fascinant si sper sa fiu martorul acestei (r)evolutii.

Paradoxal este ca si chinezii investesc masiv in domeniu...

Dan Selaru spunea...

misto :)

wingover spunea...

Ah, ca sa numai zic, acum un an m-am oferit sa printez gratuit piesele esentiale pentru o imprimanta 3d facultatii de inginerie mecanica din localitate. Ba mai puneam la bataie si ceva componente si cablaje electronice sa nu se mai chinuie studentii de la facultatea de electronica si nu stiu mai ce... Ma gandeam ca ar fi interesant si ptr studenti si ptr profesori. Ar misca lucrurile din loc. Ar starni potentialul creator ce zace latent poate in multi dintre tinerii de azi. Am vorbit cu ceva prieteni profesori pe acolo insa nu a prezentat interes deloc. Nu comentez mai mult de atat. Insa unora le place sa se laude in fata studentilor ce ocupati sunt ei cu studiul palelor de elicopter (nu sunt din Brasov)...

Dan Selaru spunea...

trist

Flavian spunea...

Da. Super. Printeaza-mi si mie un mar ionatan. Sa fie bio, evident. Sau un fagure. Din ceara. Cu tot cu miere.

Anonim spunea...

Concluziile imi par pertinente. Din ce am citit, modelele comerciale au ajuns pe la 1500 de dolari. Iar in ceea ce priveste ce poti obtine cu o astfel de imprimanta, sky is the limit.

Dan Selaru spunea...

@flavian faci misto, nu ne foloseste

@anonim sunt chiar mai ieftine, suntem in anii 80 ai calculatoarelor

wingover spunea...

@Flavian nu am inteles gluma ta. Eu zic sa lasam albinele sa faca miere. Si merii fructe bune. Ar fi grozav sa ajungem sa numai stresam mediul doar sa ne produca mai mult si mai ieftin dar fara calitatile lasate de natura. Insa un ficat, rinichi etc. ar fi fain sa-l poti obtine din propriile celule, on-demand. Macar s-ar mai micsora piata neagra a organelor ptr. transplant.
Oricum, ce am vrut sa spun este ca o imprimanta 3d te poate ajuta sa-ti pui rapid ideile in practica. Poti incepe si un proces de productie de serie mica, pe care in alte conditii poate nici nu ai fi putut visa.
Pe de alta parte nu este decat o alta tehnologie, ca multe altele. Poate are potentialul de a ne schimba viata in bine, sau nu. Mai vedem.

Flavian spunea...

Gluma mea se referea la faptul ca puneti caruta inaintea boilor. Care mor pe capete din cauza hranei chimizate si poluarii, asa cum ziceam si in articolul anterior. Iar imprimanta asta e draguta, dar nu poate sa faca ceea ce este cu adevarat nevoie in acest moment.

alex@formidabilii.org spunea...

The Economist are o serie impresionanta de articole pe tema 3D printing:

http://www.economist.com/node/21552901

http://www.economist.com/blogs/babbage/2012/09/3d-printing

http://www.economist.com/news/science-and-technology/21565577-new-manufacturing-technique-could-help-poor-countries-well-rich-ones

http://www.economist.com/news/science-and-technology/21568360-cheap-way-print-electronic-devices-your-flexible-friend

http://www.economist.com/node/21552892

Si multe altele. Stiu ca pe mine m-a atras un articol in care "cercetatorii britanici" (glumesc, era EADS- Bristol) facusera o bicicleta folosind doar o imprimanta 3D. Roti, spite, lantul, totul facut din pudra :)

PS: bonus- http://www.bbc.co.uk/news/technology-19813382

Corson spunea...

wingover, cit ma costa sa-mi faci o imrimanta 3d?

Anonim spunea...

Munca ieftina - prima afectata. Dar ar putea starni interesul scolilor si copiilor - pot face material didactic la preturi mult diminuate. Oricum plasticul are limitari inerente. Dar tot ce e din plastic poate fi reciclat pe loc - asta este un mare avantaj - unul dintre comentatori spunea ca nu rezolva problema poluarii - o rezolva cel putin partial

claus web spunea...

Mi-a facut placere sa citesc post-ul dumneavoastra pentru ca am aflat ceva cu adevarat nou si foarte interesant legat de ideea de reciclare. Sunt, de fel, o persoana careia ii place sa faca economie, iar legat de natura si de reciclare, ceea ce ati postat sunt o bucurie pentru mine. Sper, din tot sufletul, sa se implementeze la noi cat de curand. Desi, da, ineterese materiale legate de prototipuri, drepturi de autor etc. vor declansa lupte si orgolii.

Alina spunea...

Foarte interesant conceptul si foarte bun articolul. Felicitari!

optimizare motoare spunea...

Si eu as dori printat un fruct, nu sunt pretentios, oricare...

Politan Prod 97 SRL spunea...

teoretic pare simplu dar practic nu cred ca o sa fie prea devreme
cat guverneaza banii din petrol nu prea cred
Fose septice



Bazine –
Rezervoare


Ghivece